Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Μη δίνετε προσοχή στην χώρα πίσω από την κουρτίνα.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ μιλά κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του τρίτου Φόρουμ Belt and Road για τη Διεθνή Συνεργασία στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο στις 18 Οκτωβρίου 2023. (Pedro Pardo/AFP μέσω Getty Images)

της Julie Hartmann
26 Οκτωβρίου 2023


Σχόλιο
Πριν από μερικές εβδομάδες είδαμε μια λεπτή αλλά δυσοίωνη εξέλιξη. Η Κίνα φιλοξένησε μια παγκόσμια συνάντηση περισσότερων από 140 χωρών - το 70% των εθνών του κόσμου - στο Πεκίνο για τον εορτασμό της 10ης επετείου της πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας (BRI, γνωστή και ως One Belt, One Road).

Εκτός της λίστας των προσκεκλημένων: οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα περισσότερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως το ΙΣΡΑΗΛ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και, φυσικά, η Ταϊβάν.

Ο κόσμος συνεχίζει να επικεντρώνεται και να παραπαίει από τα γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα. Έτσι, πολλοί άνθρωποι θα αγνοήσουν ή θα σηκώσουν τους ώμους στα νέα αυτής της σύγκλησης. Δεν βλέπουν καμμία σχέση μεταξύ της συνάντησης του Πεκίνου και της ραγδαίας καταστροφής στη Μέση Ανατολή.

Θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. 

Με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), λίγα πράγματα συμβαίνουν απλώς από σύμπτωση. Η φιλοξενία από το Πεκίνο περισσότερων από 140 προσκεκλημένων μπορεί να σχετίζεται, σε χρονική στιγμή και ίσως περισσότερους, με την πρόσφατη αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ. 

Πολλοί θρηνούν για την «αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών» του Ισραήλ, αλλά δεν σκέφτονται την πιο απειλητική εξήγηση: μια διείσδυση πληροφοριών. Μήπως είναι η Μοσσάντ και η Shin Bet απρόσβλητες από το να κρύβουν έναν Kim Philby , έναν Aldrich Ames ή έναν Robert Hanssen; Οι New York Times ανέφεραν στις 13 Οκτωβρίου ότι η Χαμάς είχε «εξαιρετική επίγνωση των μυστικών και των αδυναμιών του Ισραήλ». Από ποιον;

Πολλοί δείχνουν με το δάχτυλο το Ιράν, το οποίο χρησιμοποιεί τη Χαμάς ως γατόψαρο του για να δελεάσει τον θανάσιμο εχθρό του σε πόλεμο. 
Αλλά ένα γεγονός τόσο σημαντικό – μια από τις πιο προηγμένες και σε εγρήγορση χώρες του κόσμου αιφνιδιάστηκε, υποφέροντας 1.400 θανάτους, μερικούς πολλαπλάσιους από αυτούς τραυματίες, περίπου 155 ομήρους και την προοπτική ενός επικείμενου λουτρού αίματος στη Γάζα – είναι απίθανο να είναι ένα σόλο έργο από μία μόνο χώρα που μισεί τους Εβραίους. Ειδικά όταν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι εγκληματίες συνεργάτες αυτής της χώρας που μισεί τους Εβραίους.

Είναι πιθανό ότι το Ιράν, αν και πλήρως ένοχο, είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε ένα ευρύτερο, βαθύτερο σχέδιο, ίσως σχεδιασμένο, αλλά σχεδόν σίγουρα γνωστό και εγκεκριμένο, αλλού.

Όπως οι Ρωμαίοι που ζητούσαν να προσδιορίσουν την ευθύνη για κάποιο ανεξήγητο γεγονός: Cui bono; Μετάφραση: Ποιος ωφελείται;

Η απάντηση: η Κίνα.

Φυσικά, η κατασκευή μιας άλλης καταστροφής που η Δύση πρέπει να διαχειριστεί και να απαντήσει είναι βέλτιστη για την Κίνα και τον πράκτορά της την Ρωσσία, ειδικά καθώς η αλυτρωτική επιθυμία του ΚΚΚ για την Ταϊβάν και ο αδιέξοδος πόλεμος φθοράς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία απαιτούν την απόσπαση της προσοχής των αντιπάλων τους.

Αλλά ο απώτερος στόχος του Κ.Κ.Κ. στο πιθανό χέρι του στο πογκρόμ της 7ης Οκτωβρίου είναι να σπείρει τη διαίρεση και το χάος μεταξύ δυτικών και μη δυτικών χωρών, και εντός αυτών των μεμονωμένων εθνικών πληθυσμών, να κατευθύνει τη γεωπολιτική προς την ηγεμονία της Κίνας. 

Από τη δεκαετία του 1990, η Κίνα, στρατολογώντας την Ρωσσία και το Ιράν ως συνεργούς της, έχει αναλάβει μια πολύπλευρη, πολυεπίπεδη στρατηγική πολλών δεκαετιών για να το επιτύχει αυτό, ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι να αποκρύψει ότι καν συμβαίνει.

Πρώτον, η Κίνα επιδιώκει να οικειοποιηθεί τα έθνη «επενδύοντας» στις υποδομές και τους θεσμούς τους, από την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών στην Μπογκοτά και την Τεχεράνη έως ένα πανεπιστήμιο στη Βουδαπέστη (ή, στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαπλώνοντας προσοδοφόρες «επιχειρηματικές ευκαιρίες» έως θιάσους καλά τοποθετημένων πολιτικών). 

Πόσο ειρωνικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλες αυτές οι χώρες είχαν εκπροσώπους στο Πεκίνο για να γιορτάσουν τη νεοαποικιοποίησή τους από το ΚΚΚ υπό την BRI. Όχι και τόσο.

Όπως ένας λάγνος εργένης που αναλύει και καλλιεργεί προοπτικές, η Κίνα φλερτάρει επίσης και με έναν κατάλογο κυρίως τριτοκοσμικών, «αδέσμευτων» χωρών που είναι δυτικές-εναλλακτικές, χώρες που πιθανώς αναζητούν μια «διευθέτηση» (με την Κίνα ως ευεργέτη) επιπλέον ή αντί αυτής που έχουν τώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. 

Το Πεκίνο μπορεί να είναι πολύ πειστικό σε αυτά τα φλερτ. «Η Αμερική δεν σας εκτιμά. Αξίζετε καλύτερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να σας δώσουν αυτό που θέλετε πια», ψιθυρίζει απαλά το Κ.Κ.Κ., υποσχόμενο κίνδυνο και περιπέτεια, όχι ασταθή, μη ικανοποιητική προβλεψιμότητα.

Πέρυσι, ο Xi Jinping ξεκίνησε την Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ασφάλειας για να εφαρμόσει «κινεζικές λύσεις και σοφία» στην παγκόσμια πολιτική και να καταπολεμήσει τη δυτική «μονομέρεια, την αντιπαράθεση μπλοκ και τον ηγεμονισμό». 

Σε μια επίσκεψη με τον Πούτιν τον περασμένο Μάρτιο, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσσία οδηγούν «αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνια». Τον Ιούλιο, το Ιράν προσχώρησε στη Ρωσσία και έγινε πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, μιας κινεζικής ομάδας πολιτικής συμμαχίας μη δυτικών χωρών.

Επίσης, τον Ιούλιο, ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τις «δυτικές ηγεμονικές δυνάμεις» αναδιαμορφώνοντας το διεθνές σύστημα για να «αφαιρέσει» την κυριαρχία του δολλαρίου. Τον Αύγουστο, το Ιράν εντάχθηκε επίσης στις BRICS - μια οικονομική, υπό την ηγεσία της Κίνας και μέλος της Ρωσσίας συμμαχία μη δυτικών χωρών με στόχο την καταπολέμηση των δυτικών σφαιρών εξουσίας. Τα μέλη των BRICS, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης τώρα τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποτελούν περισσότερο από το 1/3 του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η Κίνα αναλαμβάνει επίσης τον ρόλο, που κατέχουν από το 1945 οι Ηνωμένες Πολιτείες, διαμεσολαβητής και διαμεσολαβητής διεθνών συγκρούσεων και διαφορών. 

Νωρίτερα φέτος, η Κίνα βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας προσέγγισης μεταξύ των ορκισμένων εχθρών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, την οποία ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Wang Yi επαίνεσε ως επιτυχημένη «αποβολή εξωτερικών επιρροών» της Κίνας στη Μέση Ανατολή. 

Έτσι, αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να αντέδρασε το ΚΚΚ όταν, δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι ήταν πιθανό το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία να συνάψουν τη δική τους διπλωματική συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, μια εξέλιξη βασισμένη στις Συμφωνίες του Αβραάμ που ο Νετανιάχου προέβλεψε ότι θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή για πάντα». Η Κίνα δεν θέλει να δει τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ να εξομαλύνονται και να συνεργάζονται εκτός της σφαίρας επιρροής της.

Και τώρα, με την οικονομία της Κίνας να καταρρέει καθώς ο πληθυσμός της γερνάει και μειώνεται, η επόμενη φάση της στρατηγικής του ΚΚΚ σχετικά με το συρρικνούμενο χρονοδιάγραμμα της παγκόσμιας ηγεμονίας μπορεί να μειώνεται και να διαιρεί τους αντιπάλους του – συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ, το θεμέλιο του θεσμού για τη διασφάλιση της διεθνούς τάξης από το 1945. 

Η Κίνα γνωρίζει πολύ καλά ότι ένας ισχυρός επιταχυντής για τη διάσπαση των πληθυσμών αυτών των εθνών θα ήταν τα γραφικά πλάνα ενός πολέμου σε πραγματικό χρόνο στη Γάζα, που θα περιλαμβάνει αστικό πόλεμο από σπίτι σε σπίτι σε κλίμακα που δεν έχει συμβεί από τη μάχη του Στάλινγκραντ, καθώς και την επακόλουθη καταστροφή των προσφύγων που πιθανότατα θα συνοδεύσει και θα ακολουθήσει τον πόλεμο.

Μόλις 10 ημέρες μετά την επίθεση στο Ισραήλ, η Κίνα συγκάλεσε περισσότερες από 140 χώρες, χωρίς να καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους στενότερους συμμάχους τους. Οι παρευρισκόμενοι πανηγύρισαν, κολακεύτηκαν, δωροδοκήθηκαν, παρασύρθηκαν και θαμπώθηκαν από ένα πρόγραμμα που επιδείκνυε την άνοδο και τη ζωτικότητα της Κίνας και την παρακμή, τη διαίρεση και την ασχετοσύνη της Δύσης - μια δυστοπική Παγκόσμια Έκθεση του 2023 που προμηνύει ένα ζοφερό μέλλον υποτέλειας ή, χειρότερα, για όσους δεν ευθυγραμμίζονται, ειδικά εκείνους που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα καλεσμένων.

Cui bono, πράγματι.


Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των Epoch Times.


Για την αρθρογράφο:

H Julie Hartmann συνδιοργανώνει μια εκπομπή με τον Dennis Prager, "Dennis and Julie" και παρουσιάζει τη δική της εκπομπή, "Timeless with Julie Hartman".



ΠΗΓΗ: https://www.theepochtimes.com/opinion/pay-no-attention-to-the-country-behind-the-curtain-5517387?utm_source=partner&utm_campaign=ZeroHedge



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρακολουθήστε: Κινεζικό τζετ πλησιάζει επικίνδυνα σε απόσταση 10 ποδιών από βομβαρδιστικό B-52 των ΗΠΑ

https://www.zerohedge.com/military/watch-chinese-jet-comes-dangerously-within-10-feet-us-b-52-bomber

1 σχόλιο:

  1. Ὁ στρατηγὸς Ἀϋφαντῆς, ἀπὸ ἀρχὲς τῆς δεκαετίας τοῦ 1980, ἔλεγε ὅτι ἡ Κίνα προοριζόταν νὰ ἀντικαταστήσῃ τὶς ΗΠΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!