Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Άνθρωπε, μάθε αυτό και μη ρωτάς!

 

https://beischneider.net

(Η Εξέλιξη της Εκπαίδευσης:

1970: Υπολόγισε το εμβαδόν αυτού του αντικειμένου

1985: Υπολόγισε το εμβαδόν αυτού του ορθογωνίου

2000: Υπολόγισε το εμβαδόν αυτού του ορθογωνίου πολλαπλασιάζοντας το μήκος με το πλάτος

2010: Επίλεξε την σωστή απάντηση: Πόσο είναι το εμβαδόν του ορθογωνίου;

                                                            [ ] 4000

                                                            [ ] 600

                                                            [ ] 80000

2015: Επίλεξε την σωστή απάντηση: Πόσο είναι το εμβαδόν του ορθογωνίου;

                                                            [ ] Michael Jackson

                                                            [ ] Καναδάς

                                                            [ ] 600

                                                            [ ] πρωινό

2018: Ζωγράφισε το ορθογώνιο με το χρώμα της επιλογής σου.

2022: Τα Μαθηματικά είναι ρ α τ σ ι σ τ ι κ ά! (!!!!!!!)



https://media.istockphoto.com/id/1273368029/de/vektor/eltern-schneiden-fl%C3%BCgel-auf-kind-illustration-zwei-charaktere-schneiden-mit-einer-schere-die.jpg?s=612x612&w=0&k=20&c=ILdBarYE4ukn0hNO1ooP6zSWiTp2uNS_B0UwISJivJA=


Peter Heisenko 23 Οκτωβρίου 2023


Στα σχολεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας διδάσκονταν ανέκαθεν «πολιτικά ορθά» μαθήματα. Αυτό που δεν πρέπει να είναι δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Καθ' όλη τη δεκαετία του 1990, αυτή η αντιεπιστημονική κατήχηση συνέχισε να εξελίσσεται. Όλο και περισσότερα εγχειρίδια με προσεκτικά επιλεγμένο περιεχόμενο έχουν μειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε ένα επίπεδο βαρετής απομνημόνευσης. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιστημονική αμφισβήτηση του περιεχομένου.


Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από τα σχολικά μου χρόνια στη δεκαετία του 1960. Το 1964, πραγματοποιήθηκε δίκη στο Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου. Η χήρα ενός αξιωματικού των SS είχε μηνύσει το Der Spiegel για ασφαλιστικά μέτρα. Δεν θα έπρεπε πλέον να του επιτρέπεται να ισχυρίζεται ότι ήταν τα SS που δολοφόνησαν τους πολωνούς αξιωματικούς στο Katyn. 

Ο πατέρας μου κλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία ως διερμηνέας, για τη ρωσική και την ουκρανική γλώσσα. Τα έγγραφα έπρεπε να μεταφραστούν. Αυτή η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, αλλά επειδή ο πατέρας μου ήταν ο διερμηνέας, μπόρεσα να παρακολουθήσω τη δίκη και την έκβασή της ως έφηβος. Η χήρα του αξιωματικού των SS κέρδισε αυτή την υπόθεση με σημαίες να κυματίζουν.


Η αλήθεια δεν θα μπορούσε να είναι αληθινή

Έτσι, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, διαπιστώθηκε η δικαστικά εδραιωμένη αλήθεια ότι ήταν η σοβιετική GRU που είχε δολοφονήσει τους Πολωνούς. 

Λίγα χρόνια αργότερα, το θέμα του Katyn συζητήθηκε στην τάξη στο σχολείο μου. Πολιτικά ορθό, μας δίδαξαν ότι ήταν τα SS που είχαν διαπράξει τις δολοφονίες του Katyn. 

Ασχολήθηκα και ανέφερα τις καλύτερες γνώσεις μου σχετικά με αυτό. Τότε ο δάσκαλος με αποκάλεσε «Ναζί, Ρεβανσιστή» και άλλα ανείπωτα ονόματα. Δεν μου επιτράπηκε καν να παρουσιάσω τις γνώσεις μου με επιχειρηματολογικό τρόπο. 

Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1994, η Ρωσσία δήλωσε ότι ήταν η GRU που τους είχε δολοφονήσει. Μόλις τώρα η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας δεν είχε πλέον άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσει την αλήθεια, η οποία, ωστόσο, είχε ήδη διαπιστωθεί από τα δικαστήρια πριν από τριάντα χρόνια. Από όσο γνωρίζω, ως αποτέλεσμα, αυτό το θέμα έχει απαγορευτεί εντελώς από την τάξη. Η «ψευδής» αλήθεια δεν πρέπει να διδάσκεται.


Μέχρι σήμερα, τα γερμανικά σχολεία και πανεπιστήμια επιτρέπεται να διδάσκουν μόνο την ιστοριογραφία που η Γερμανία διατάχθηκε να διδάσκει από τους Συμμάχους. Τώρα επίσης στα "νέα ομοσπονδιακά κράτη". Και όχι, δεν πρέπει να υπάρχουν ομάδες εργασίας που, για παράδειγμα, αμφισβητούν κριτικά τη «γερμανική μοναδική ενοχή» για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κανόνας είναι: «Μάθε αυτό και μη ρωτάς!» 

Εν τω μεταξύ, και άλλα διδακτικά θέματα έχουν φτάσει σε παρόμοιο επίπεδο. Ειδικότερα, επηρεάζονται τα «περιβαλλοντικά ζητήματα» και η «πολιτική εκπαίδευση». Όλα πρέπει να είναι χρωματισμένα «πράσινα» και αλλοίμονο σε έναν φοιτητή που έχει το θράσος να πει μια καλή κουβέντα για το AfD. 

Υπάρχει μάλιστα ένα βίντεο στο διαδίκτυο όπου ο δάσκαλος φωνάζει σε έναν μαθητή ότι «δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης σε αυτό το θέμα».


Η γερμανική σχολική εκπαίδευση ολισθαίνει στη μετριότητα

Σε μια διεθνή σύγκριση, οι επιδόσεις των γερμανών μαθητών συνεχίζουν να μειώνονται. Με το "Bachelor" και το "Master", η πρώην υψηλής αξίας πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχει επίσης γλιστρήσει στο "μέσο" στην καλύτερη περίπτωση. Και εκεί, επίσης, κυριαρχεί το «μάθε αυτό και μη ρωτάς». Αλλά οι νέοι μαθητές δεν το παρατηρούν αυτό, επειδή αυτά τα θέματα έχουν ήδη κοπεί από το σχολείο. Αυτό μπορεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό κρυμμένο από «εμάς τους ηλικιωμένους», απλώς και μόνο επειδή είμαστε μόνο περιφερειακά αντιμέτωποι με αυτό. 

Οι νέοι γονείς είναι απασχολημένοι με τις βιοποριστικές απαιτήσεις και έτσι δεν έχουν σχεδόν καθόλου χρόνο για να ασχοληθούν επαρκώς με τις μεθόδους διδασκαλίας και το περιεχόμενο. Απλά δεν αρκεί για να είναι σε θέση να αναλάβουν ειδική δράση ενάντια στα υπουργεία παιδείας και τις οδηγίες διδασκαλίας τους.


Όπως επεσήμανα στην αρχή, δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας ότι το διδακτικό περιεχόμενο κάμπτεται ώστε να προσαρμοστεί στην «πολιτική ορθότητα». Αλλά αυτή η μοιραία κατάσταση έχει αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, έχει τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, που είναι καιρός να αντισταθούμε σε αυτήν. 

Για να έχουν μέλλον τα παιδιά μας, η χώρα μας, η τρέλλα πρέπει να επιστρέψει σε μια «γυμνασιακή» εκπαίδευση που αξίζει ξανά τον τίτλο της «εκπαίδευσης».


Κατάλληλο για διαμαρτυρία!

Τώρα εμείς, ο εκδοτικός οίκος AnderweltVerlag, καταφέραμε να αποκτήσουμε έναν συγγραφέα που δραστηριοποιείται στο σχολικό σύστημα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εδώ και αρκετές δεκαετίες. 

Ο Hauke Arach έχει δημιουργήσει ένα μικρό έργο στο οποίο χρησιμοποιεί παραδείγματα για να δείξει πώς και ποια θέματα χειρίζεται το διδακτικό περιεχόμενο. Και πάνω απ' όλα, πώς οι μαθητές καθοδηγούνται πλέον ώστε να μην ελέγχουν και να μην αμφισβητούν το περιεχόμενο (!!!!!!!!!!). Πώς τα παιδιά και τα εγγόνια μας μεγαλώνουν για να είναι πολίτες που είναι ανίκανοι για κριτική, αλλά που θα εργάζονται αποδοτικά. 

Ακόμα κι αν νομίζετε ότι γνωρίζετε ήδη κάτι γι' αυτό, θα εκπλαγείτε όταν βρεθείτε αντιμέτωποι με τα όμορφα παρουσιασμένα παραδείγματα στο έργο του Arach. Έτσι, αν θέλετε να κάνετε κάτι καλό για το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας, τελικά για την ευημερία ολόκληρης της χώρας, αυτό το έργο του Hauke Arach συνιστάται θερμά:

Άνθρωπε, μάθε το και μη ρωτάς!

Πώς προετοιμάζονται τα παιδιά μας για το μέλλον.

(Mensch lern das und frag nicht! - Wie unsere Kinder fuer die Zukunft vorbereitet werden) 

Παραγγείλετε το αντίτυπο του "Mensch, lern das und frag nicht!" απευθείας από τον εκδότη εδώ ή αγοράστε το στο βιβλιοπωλείο σας. (https://anderweltverlag.com/p/mensch-lern-das-und-frag-nicht)



Πηγή: https://www.anderweltonline.com/klartext/klartext-20232/mensch-lern-das-und-frag-nicht/



και ένα σχόλιο:

(Παιδί: Πες μου παππού, στην εποχή σου δεν υπήρχαν κινητά, Ίντερνετ, η Google, αριθμομηχανές. Τί χρησιμοποιούσατε στο σχολείο;

Παππούς: Το μυαλό μας!)

Από Sisemen

Φίλε, μάθε αυτό, μη ρωτάς! είναι ο τίτλος της έκθεσης του Peter Haisenko για τη σχολική μάθηση. Οι παρατηρήσεις μου θα ήθελα να συνδεθούν με αυτό.

Εν τω μεταξύ, το όλο θέμα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του κάτω από το τσιτάτο «ψηφιοποίηση» - το χρυσό μοσχάρι του σύγχρονου σχολικού συστήματος: Μαθητές, ανατρέξτε στο Διαδίκτυο και μην σκέφτεστε!


Φυσικά, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή στο σχολείο. Αφενός, πρέπει να εξασκηθούν δεξιότητες (δακτυλογράφηση, δημιουργία πινάκων) και, αφετέρου, πρέπει να εκπαιδευτεί η απόκτηση πληροφοριών. Ωστόσο, το τελευταίο πρέπει να γίνει με προβληματισμό και με στοχαστικό τρόπο. Και η διδασκαλία δεν απέχει μόνο χιλιόμετρα από αυτό, αλλά ουσιαστικά το εμποδίζει.


Στόχος πλέον είναι ο μαθητής να μαθαίνει ανεξάρτητα αλλά καθαρά δεκτικά επισκεπτόμενος σχετικές σελίδες στο διαδίκτυο και απορροφώντας πληροφορίες χωρίς να αμφισβητεί τίποτα.


https://gedankenwelt.de/stutze-mir-die-fluegel-nicht-persoenliches-wachstum/

Η αναζήτηση γίνεται συνήθως μέσω Google. Με αυτόν τον τρόπο, ο μαθητής ήδη χειραγωγείται. Η σειρά των αποτελεσμάτων αναζήτησης επηρεάζεται από το τι είναι πολιτικά επιθυμητό. 

Οι σελίδες με εναλλακτικές πληροφορίες δεν εμφανίζονται μέχρι το τέλος του έτους. Και από όσο γνωρίζω, το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες μηχανές αναζήτησης εκτός από το Google δεν διδάσκεται σχεδόν καθόλου.


Ένας ιστότοπος που επισκέπτονται ιδιαίτερα συχνά οι μαθητές είναι η εγκυκλοπαίδειά μας "Wikipedia". Για να δείτε πώς γίνεται η δουλειά εδώ, μπορείτε να μεταβείτε στο κανάλι YouTube "Wikihausen" ή μπορείτε να διαβάσετε για ένα άτομο που δεν αντιστοιχεί στην τρέχουσα επικρατούσα ιδεολογία. Οι έγκυροι συντάκτες της Βικιπαίδειας έχουν μια αυστηρά αριστερή-πράσινη ή 'woke' κοσμοθεωρία. Όσον αφορά τις προσωπικές λεπτομέρειες ή ορισμένα ιστορικά γεγονότα, η εγκυκλοπαίδεια δεν είναι επομένως πολύ ουδέτερη.

Φυσικά, η Βικιπαίδεια έχει επίσης την αιτιολόγησή της, καθώς υπάρχουν περιοχές (βιολογία χωρίς οικολογία, γεωγραφία κ.λπ.) όπου μπορείτε να δηλώσετε μόνο γεγονότα.


Το YouTube είναι επίσης μια σημαντική πλατφόρμα για τον μαθητή. Στους τομείς της μουσικής και της λογοτεχνίας, έχει στη διάθεσή του ένα πλούσιο ταμείο. Βρίσκει ακόμη και αντίστοιχες συνεισφορές για τις φυσικές επιστήμες. Τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Όχι μόνο υπάρχει πολλή λογοκρισία εδώ, η οποία καθορίζεται ρητά από την πολιτική. 

Πολλά βίντεο για τους νέους, τα οποία δεν είναι εμφανή με την πρώτη ματιά, προέρχονται από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς (FUNK), για την ουδετερότητα των οποίων πιθανώς οι αναγνώστες αυτού του ιστολογίου έχουν ήδη σχηματίσει άποψη. Και εδώ, επίσης, ο/η εκπαιδευτικός θα είχε καθήκον να παρακινήσει τους μαθητές να αμφισβητήσουν.

Μια άλλη παγίδα της μάθησης με το YouTube είναι ότι οι ήδη κακές δεξιότητες ανάγνωσης και προσοχής συνεχίζουν να μειώνονται.


Το Laptop αντί για τετράδια ασκήσεων γιορτάζεται σε αρκετά σχολεία σήμερα. 

Το κίνητρο του μαθητή, η χαρά του στη σκέψη επίλυσης προβλημάτων, η ικανότητά του να δέχεται κριτική και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μια διαρκής μαθησιακή επιτυχία δεν υπάρχουν πια. 

Το Διαδίκτυο προσφέρεται για να κάνει τους χειρισμούς ορατούς με υποδειγματικό τρόπο και έτσι να εξοπλίσει τον μαθητή για τη ζωή. (!!!!!!!!)


Λαμβάνοντας υπόψη πόσο από τον ελεύθερο χρόνο του μαθητή δαπανάται στα smartphones του, μπορώ κάλλιστα να φανταστώ ότι ένα προσεκτικά δημιουργημένο βιβλίο ασκήσεων θα είχε πολύ πιο διαρκή αντίκτυπο στη χαρά της μάθησης από ένα χτύπημα στο Google.


https://www.shutterstock.com/

Πηγή: https://beischneider.net/2023/10/25/schueler-geh-ins-internet/




Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!