Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Ο (νόθος του Φιντέλ) Τρυντώ, σχεδιάζει νά ΦΥΛΑΚΙΣΕΙ τούς επικριτές του κλίματος!


Όποιος μιλάει θετικά για τα ορυκτά καύσιμα στον Καναδά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και δύο χρόνια φυλάκισης στο μέλλον. Αυτό προβλέπεται σε ισχύον σχέδιο νόμου.

4 Φεβρουαρίου 2024

από τον Thomas Oysmüller

Χρόνος ανάγνωσης: 2,6 λεπτά

Ο Καναδάς του Τζάστιν Τρυντώ κάνει το επόμενο βήμα. 
Το νομοσχέδιο C-372, γνωστό ως νόμος για τη διαφήμιση ορυκτών καυσίμων, θα ποινικοποιήσει τους επικριτές της ατζέντας για το κλίμα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε δύο χρόνια φυλάκισης για αυτούς τους Καναδούς. Το νομοσχέδιο εισήχθη στο καναδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Η κριτική για το κλίμα τιμωρείται από το νόμο

Σύμφωνα με την έκθεση, το «ανείπωτο αδίκημα» της έκφρασης υπέρ της καναδικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης δύο ετών. 

Πρόστιμα έως και ενός εκατομμυρίου καναδικών δολλαρίων θα ήταν δυνατά. 

Έτσι, όσοι μιλούν υπέρ των ορυκτών καυσίμων αντί της «καθαρής μηδενικής ενέργειας» θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν κρατικές διώξεις στον Καναδά. 

Ο δημοσιογράφος Aaron Gunn, ο οποίος αποκαλεί το νομοσχέδιο «το πιο αλλόκοτο νομοσχέδιο που έχω δει ποτέ στο καναδικό κοινοβούλιο», αναλύει το νομοσχέδιο. 

Σίγουρα θυμίζει προθέσεις «αστυνομίας σκέψης» όπως αυτές στη Γερμανία. 
Ενώ ο «δεξιός εξτρεμισμός» είναι το επίκεντρο στη Γερμανία, η «κλιματική αλλαγή» είναι κεντρική στον Καναδά. 

Ο Gunn γράφει: "


Στην πραγματικότητα, ο νόμος απαγορεύει ρητά την προώθηση του θετικού αντίκτυπου των καναδικών ορυκτών καυσίμων στην οικονομία, το περιβάλλον ή ακόμα και τη συμφιλίωση των Αβορίγινων.

Για παράδειγμα, εάν διαφημίζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οφέλη του καναδικού φυσικού αερίου και τις δυνατότητές του να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές, να δημιουργήσει χιλιάδες καναδικές θέσεις εργασίας και να ενισχύσει τις κοινότητες των ιθαγενών, θα μπορούσε να σας επιβληθεί πρόστιμο ή φυλάκιση βάσει αυτού του νομοσχεδίου του κόμματος του Τρυντώ.

Ο ίδιος, ο οποίος ασχολείται με την κριτική για το κλίμα δημοσιογραφία εδώ και χρόνια, θα λάβει περίπου 250 χρόνια κάθειρξης βάσει αυτού του νόμου, υπολόγισε ο Gunn. 

Είναι ένα «διαταραγμένο νομοσχέδιο» που έχει προταθεί εδώ από το κόμμα του Τρυντώ. Ο «νόμος για τη διαφήμιση ορυκτών καυσίμων» εισήχθη ακόμη και από έναν από τους στενότερους έμπιστους του Τζάστιν Τρυντώ, τον Τσάρλι Άνγκους.

Μετά από έντονη κριτική, ο Άνγκους υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο ισχύει «μόνο» για πετρελαϊκές εταιρείες που διαφημίζουν «παραπλανητικά» (δηλαδή ενάντια στην ατζέντα για το κλίμα). 

Οι δημοσιογράφοι, ωστόσο, διαφωνούν εδώ. 

Η αρθρογράφος της National Post, Tristin Hopper, δεν βρίσκει πουθενά τον περιορισμό του νόμου στις εταιρείες: 

«Αυτό που βλέπω εδώ είναι ότι οι απλοί Καναδοί μπορούν να πάνε στη φυλακή εάν δηλώσουν δημοσίως ότι, για παράδειγμα, οι αγωγοί φυσικού αερίου είναι επωφελείς για τους αυτόχθονες επενδυτές».

Το Ελευθεριακό Κόμμα του Καναδά, μεταξύ άλλων, επέκρινε έντονα το νομοσχέδιο: «Όχι, δεν πρέπει να ρυθμίσουμε τι λένε οι άνθρωποι για τα ορυκτά καύσιμα. Το νομοσχέδιο C-372 είναι παράλογο, λογοκριμένο, δρακόντειο και ηλίθιο». 

Λόγω της έντονης κριτικής, είναι μάλλον απίθανο ο νόμος να έρθει ακριβώς όπως σχεδιάζεται επί του παρόντος. 

Ωστόσο, ειδικά τα πρώτα νομοσχέδια είναι συχνά αποκαλυπτικά. Σε αυτό μπορείτε συνήθως να διαβάσετε πώς οι κυβερνήτες θα έκαναν ό, τι ήθελαν αν μπορούσαν.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ:

Παγκόσμια κατακραυγή για τον γαλλικό «νόμο της Pfizer»



Τα παντοπωλεία της Νέας Ζηλανδίας προσθέτουν αναγνώριση προσώπου, η αστυνομία θέλει ανοιχτή συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!