Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ασφαλιστική εταιρεία ΑΟΚ διαφημίζει τα έντομα ως τρόφιμα - Η τροφική πυραμίδα γίνεται κλιματική πυραμίδα


Από τον Kai Rebmann

Όλοι γνωρίζουν τουλάχιστον τις γενικές γραμμές της κλασσικής πυραμίδας τροφίμων. Το μοντέλλο έχει σχεδιαστεί για να εξηγεί στους καταναλωτές με τον απλούστερο τρόπο ποιο είδος διατροφής συνιστάται από ειδικούς. 
Δεν αφορούσε θέματα κλίματος, η εστίαση ήταν αποκλειστικά στην ανθρώπινη υγεία – μέχρι τώρα!

Σε μια πρόσφατη δημοσίευση, η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE), που χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας, έχει προσαρμόσει ριζικά τις προηγούμενες συστάσεις της. 
Αντί για μέγιστο όριο 600 γραμμαρίων κρέατος ή λουκάνικου την εβδομάδα, οι Γερμανοί θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά το ήμισυ. Το αυγό πρωινού πρέπει να σερβίρεται μόνο μία φορά την εβδομάδα το πολύ και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να μειωθεί από τρεις σε δύο μερίδες κατ' ανώτατο όριο την ημέρα.

Οι αγελάδες μετατρέπονται σε περιβαλλοντικούς καταστροφείς

Τα προκύπτοντα κενά στη διατροφή θα πρέπει να συμπληρώνονται κυρίως από όσπρια όπως φασόλια ή φακές. Το κόκκινο κρέας ειδικότερα, όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό ή το αρνί, αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο κριτικά και όχι (πλέον) μόνο επειδή είναι ύποπτο για την προώθηση του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ακόμα κι αν το νέο μοντέλλο δεν ονομάζεται έτσι από τη DGE - τουλάχιστον όχι επίσημα - είναι σαφές ότι η προηγούμενη πυραμίδα τροφίμων έχει γίνει εδώ και καιρό μια «κλιματική πυραμίδα». 

Τα τρία τέταρτα των φυτικών τροφίμων και το πολύ το ένα τέταρτο των ζωικών τροφίμων είναι το νέο σλόγκαν και ο πρόεδρος της DGE Δρ Bernhard Watzl εξηγεί: «Αν θέλουμε να τρώμε υγιεινά και να προστατεύουμε το περιβάλλον ταυτόχρονα, πρέπει να αλλάξουμε τη διατροφή μας τώρα».

Για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα εδραιωθεί στο μυαλό των παιδιών μας όσο το δυνατόν νωρίτερα, η ασφαλιστική εταιρεία AOK συμβάλλει επίσης. 

Σε ένα τρέχον τεύχος του περιοδικού της "Jolinchen", η ασφαλιστική εταιρεία υγείας ρωτά στην πρώτη σελίδα: "Θα θέλατε μια ακρίδα;"



Στο εσωτερικό μέρος του φυλλαδίου, η αγελάδα ειδικότερα μετατρέπεται σε περιβαλλοντικό όλεθρο. Φυσικά, δεν πρέπει να λείπει και η γνωστή αφήγηση: «Τα βοοειδή ρεύονται και απελευθερώνουν μεθάνιο στην ατμόσφαιρα. Αυτό είναι δέκα έως είκοσι φορές χειρότερο για το κλίμα από το CO₂. Συνολικά, η κτηνοτροφία απελευθερώνει ακόμη περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις μεταφορές».

Ως εκ τούτου, η AOK παραμένει πολύ ασαφής, για παράδειγμα όταν γράφει ότι το μεθάνιο είναι «δέκα έως είκοσι φορές χειρότερο» από το CO₂ – ένα αρκετά ευρύ φάσμα που εγείρει το ερώτημα της βάσης στην οποία βασίζεται αυτή η υπόθεση. 

Ως διέξοδο από το υποτιθέμενο δίλημμα, η αυτοαποκαλούμενη ασφαλιστική εταιρεία υγείας προτείνει στα παιδιά: «Θα ήταν καλό για το περιβάλλον αν τρώγαμε έντομα αντί για κρέας: χρειάζονται λιγώτερο νερό, φαγητό και χώρο. 

Τα σκουλήκια δεν έχουν τίποτα εναντίον της εργοστασιακής γεωργίας. Και επιπλέον, τα μικρά ζουζούνια περιέχουν πολλή υγιή πρωτεΐνη».



"Έντομα για δείπνο"

Ωστόσο, το γεγονός ότι η επανεκπαίδευση στο μενού των παιδιών μας δεν θα είναι εύκολη είναι κάτι που οι δημιουργοί του κόμικ της ΑΟΚ εξακολουθούν να υποψιάζονται. Στο διήγημα "Έντομα για δείπνο", ο Jolinchen και ο φίλος του, η αλεπού, ψάχνουν κάτι να φάνε στον κήπο - αλλά όχι λαχανικά, τουλάχιστον όχι στην αρχή. Ως ορεκτικό, η αλεπού συνιστά έναν γαιοσκώληκα, και για κυρίως πιάτο όλα τα είδη ανατριχιαστικών εντόμων.

Μετά από κάποιες συζητήσεις που χαρακτηρίστηκαν από πολύ σκεπτικισμό, οι δύο αποφασίζουν για μια μπολονέζ μανιταριών και καρότα, για τα οποία η AOK παρέχει ευγενικά τη συνταγή σε αυτό το τεύχος.

Η πρόθεση πίσω από αυτό φαίνεται σαφής: με την πολιτική των μικρών βημάτων, τα παιδιά πρέπει σιγά-σιγά να εισαχθούν στο «φαγητό του μέλλοντος» - και το κρέας προφανώς δεν πρόκειται πλέον να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.




ΠΗΓΗ: AOK wirbt in Kinder-Comic für Insekten als Lebensmittel - reitschuster.de


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

  1. ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΙΤΣΑ….
    ΠΩΣ ΤΙ ΘΕΤΕ….ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΤΙ ΘΕΤΕ?????
    ΝΤΑΞ`……ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ.

    https://ioanniskomninos.blogspot.com/2024/03/blog-post_27.html?m=1

    A

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λαϊκές εκφράσεις είναι αυτές;;;;;;

      "Νταξ'";;;;;; Τι είναι πάλι αυτό;

      Παρεπιπτόντως, κυρία Copy-paste, υπάρχει και ελληνικό ερωτηματικό.

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!