Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.... ( Τούς έπιασε λέτε ο "πόνος" ; )

 


Μια απόφαση που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έλαβε το Υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά: 
τα κινητά να είναι στις τσάντες των μαθητών και να τιμωρούνται όσοι και όσες τα κρατούν στα χέρια τους στις ώρες των μαθημάτων και στα διαλείμματα. 



Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε, ότι η απόφαση στηρίχτηκε στο ότι «τα επιστημονικά δεδομένα πια για το πώς η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο επηρεάζει την ίδια τη μαθησιακή διαδικασία είναι καταλυτικά. 

Από την διάσπαση προσοχής μέχρι άλλα σημαντικά ζητήματα είναι σαφές ότι το κινητό δεν έχει θέση στο σχολείο την ώρα της ημέρας».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έσπευσαν να κατηγορήσουν την πολιτεία για έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, για αδυναμία ενσωμάτωσης της χρήσης της τεχνολογίας στη μαθητική ζωή, για οπισθοδρομικές αντιλήψεις.... 

Αυτές οι αντιδράσεις όμως δείχνουν συνειδητή αδιαφορία για στοιχεία της μαθητικής πραγματικότητας, τα οποία υφίστανται χωρίς να σχετίζονται κατ’ ανάγκην με τα επιστημονικά δεδομένα που η πολιτεία επικαλείται.


Η χρήση των κινητών από τα παιδιά και τους νέους στη ζωή τους είναι δεδομένη. 

Είναι εμφανές ότι πολλές φορές ζούνε για να φωτογραφίζονται και να φωτογραφίζουν, για να επικοινωνούν διαδικτυακά μέσω των κινητών, ενώ υπάρχει κίνδυνος έλλειψης σεβασμού των προσωπικών δεδομένων τόσο των ίδιων, όσο και των συμμαθητών τους. 

Το bullying με τα κινητά να μαγνητοσκοπούν, ώστε τα περιστατικά να αναρτηθούν ως ένδειξη μαγκιάς, έχει διογκωθεί. 

Το να αισθάνεται ένας εκπαιδευτικός ότι το κινητό ενός μαθητή θα παγώσει σε μία εικονική στιγμή, η οποία δεν εκφράζει απαραίτητα την μαθησιακή και σχεσιακή διαδικασία της σχολικής ζωής και θα προκαλέσει ποικίλλες εντυπώσεις, είναι αφορμή φοβικής προσέγγισης της τάξης και γεννά άγχος και καχυποψία. 

Το να επικαλείται ακόμη κάποιος την τεχνοφοβία ως αιτία άρνησης χρήσης κινητών στο σχολείο, ενώ σχεδόν όλη η εκπαιδευτική διαδικασία στηρίζεται σε διαδραστικούς πίνακες και σε ψηφιακό υλικό, το οποίο συχνά παράγεται και στα σχολικά εργαστήρια πληροφορικής, είναι φτηνό επιχείρημα. 

Εξ άλλου, εάν το σχολείο αποτελεί κατά πάντα μικρογραφία της στιγμής της κοινωνικής ζωής και δεν είναι και λίγο συντηρητικό, προβάλλοντας αξιακά πρότυπα που μιλούν στη συνείδηση των μαθητών και δεν αναπαράγουν απλώς το μεταμοντέρνο, είναι νοοτροπία η οποία έχει αποτύχει πανηγυρικά στην Ευρώπη.

Το σχολείο δεν έχει ανάγκη μόνο την ψηφιακή δημιουργία των μαθητών, ή το ψηφιακό μάθημα. 

Έχει ανάγκη και την καλλιέργεια της κοινωνικότητας, του διαλόγου, της χαράς που λειτουργεί στα πλαίσια του αυθορμητισμού και όχι του οργουελικού φόβου ότι οτιδήποτε γίνεται, καταγράφεται. 

Το πείραμα του webex στα δύο χρόνια της πανδημίας, όπου η σχολική διαδικτυακή τάξη στην πραγματικότητα αποτέλεσε δύο χαμένα εκπαιδευτικά χρόνια δεν έχει διδάξει τίποτα όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να λειτουργούν «αντί-», ακόμη και στα αυτονόητα.

Ας αφήσουμε επιτέλους ένα μέρος της παιδικής και εφηβικής ζωής να βιωθεί στον αυθορμητισμό, τη δημιουργικότητα, την αποτυχία ακόμη, αλλά με το να κοιτιούνται δάσκαλοι και μαθητές στα μάτια. 

Να μπορούν ακόμη και να βαρεθούν. 

Να προσπαθήσουν να λύσουν, χωρίς τους εκβιασμούς που η εικόνα φέρνει, τα προβλήματα που προφανώς και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. 

Χρειαζόμαστε όρια όλοι μας. 

Η επιτυχία ή μη, του μέτρου δεν έχει να κάνει με την αξία του, αλλά με το πόσο όσοι ασχολούνται με την παιδεία θα θελήσουν να δούνε πέρα από ιδεοληψίες και λαϊκισμούς. 

Θα έχει ενδιαφέρον η νέα σχολική χρονιά.

Πηγή π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

Δημοσιεύθηκε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» στο φύλλο της Τετάρτης 18ης Σεπτεμβρίου 2024

2 σχόλια:

  1. Ως νηπιαγωγός , συμφωνώ πως η αλόγιστη χρήση των κινητών κατέστη μάστιγα και ως εκ τούτου θεωρώ τό μέτρο αυτό πολύ χρήσιμο...Τά κινητά είναι εργαλεία αλλά σέ καμμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τά βιβλία , διότι για να περιηγηθεί κάποιος στο διαδίκτυο γιά τά ενδιαφέροντά του , οφείλει νά έχει μελετήσει συγκριτικά και να διασταυρώσει από χρήσιμα βιβλία τήν αληθινή γνώση.
    Τότε και μόνον τότε είναι ουσιαστική η περιήγηση στο διαδίκτυο μέσω φυλλομετρητή και ασφαλώς μόνον τότε θά έχει έγκυρα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει παραγίνει το κακό με την χρήση των κινητών σε τόσο μικρές ηλικίες. Συμφωνώ να μην χρησιμοποιούνται στο σχολείο άλλωστε γιατί να μιλάς με τους φίλου σου με κλήση ή sms όταν τους έχεις δίπλα σου.
    Αλλά πίσω από την προμήθεια ντουλαπιών για όλα τα σχολεία πιθανόν με χρηματική μίζα για τους Υπουργό και Υφυπουργό παιδεία φαντάζομαι υποκρύπτεται και για γενικότερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παιδείας σε μεταγενέστερο χρόνο αφού φτάσει τα δημόσια σχολεία να ομοιάζουν με ιδιωτικά σε κάποια πράγματα, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον.
    Να θυμίσω ότι ο Ευθύμιος Λέκκας(της Πολιτικής Προστασίας) ανακοίνωσε ότι όλα τα κτήρια εκτός από ενεργειακό πιστοποιητικό θα πρέπει να έχουν και αντισεισμικό πιστοποιητικό από τον Ιανουάριο του 2025. Όλα δένουν σιγά-σιγά κτήρια θα υπάρχουν πιστοποιημένα πό όλες τις πλευρές, εγκαταστάσεις θα βελτιώθουν κάνει μια ιδιωτικόποίηση ο εκάστοτε Δήμος και απλά ο ιδιώτης μπορεί να αλλάξει το προσωπικό του σχολείου αλλά θα διδάσκει αναγκαστηκά με πρόγραμμα που θα εκπονείται από το Υπουργείο Παιδείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!