Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Γένεση ή Ομοίωμα; Η εμβέλεια του Κίσσινγκερ πέρα από τον τάφο





Δύο μέλη της Τριμερούς Επιτροπής, ο Χένρυ Κίσσινγκερ και ο Έρικ Σμίτ, συνεργάζονται για να εξηγήσουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι η αρχή ενός νέου σταδίου της ανθρώπινης εξέλιξης.



Δύο μέλη της Τριμερούς Επιτροπής, ο Χένρυ Κίσσινγκερ και ο Έρικ Σμιτ, συνεργάζονται για να εξηγήσουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι η αρχή ενός νέου σταδίου της ανθρώπινης εξέλιξης. 

Η περίληψη της Amazon: «Χαρτογραφώντας μια πορεία μεταξύ τυφλής πίστης και αδικαιολόγητου φόβου, το "Genesis" περιγράφει μια αποτελεσματική στρατηγική για την πλοήγηση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 19 Νοεμβρίου 2024, μετά τις βαρυσήμαντες εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Κίσσινγκερ, φυσικά, είναι νεκρός, έχοντας δώσει τον μανδύα και τη σκυτάλη του στον συνάδελφό του Τριμερή Επίτροπο Έρικ Σμιτ.

Υποστηρίζουν ότι «στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η ανθρωπότητα θα αλλάξει» και ότι «θα χρειαστούμε μια θεμελιωδώς νέα μορφή ελέγχου». Στο παρακάτω βίντεο, οι συγγραφείς δηλώνουν:

«Πιστεύω ότι οδεύουμε προς μια νέα εποχή όπου οι αντιλήψεις μας για την πραγματικότητα θα έχουν αλλάξει. Γνωρίζουμε ότι έχουν διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας. Το καταλαβαίνουν διαφορετικά. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι, υπάρχει διαφορετική πραγματικότητα ή αντιλαμβάνονται την τρέχουσα πραγματικότητα διαφορετικά;"

Έχω προτείνει στο παρελθόν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταρρεύσει την πραγματικότητα για δισεκατομμύρια ανθρώπους στη Γη:


Προειδοποίηση: Η πλήρης κατάρρευση της πραγματικότητας θα μπορούσε να είναι κοντά


Όπως περιγράφηκε παραπάνω, ένα ομοίωμα είναι αντι-πραγματικότητα.

Αυτό δεν είναι μια αλλαγή παραδείγματος της πραγματικότητας. Αυτό δεν είναι μια «νέα πραγματικότητα». Αυτό δεν είναι πραγματικότητα, τελεία και παύλα. Δυστυχώς, δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να αιχμαλωτιστούν από αυτό.

Ενώ όλοι βλέπουν ένα λαμπερό νέο ομοίωμα να σχηματίζεται μπροστά στα μάτια τους, η πραγματικότητα δραπετεύει από την πίσω πόρτα.

Θα πρέπει να περιμένουμε να διαβάσουμε το βιβλίο "Genesis" μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, αλλά εδώ είναι τρεις περιλήψεις για να σας δώσουμε μια ιδέα για το πού πηγαίνει.




Axios

Το τελευταίο από τα 20 βιβλία που έγραψε ο Henry Kissinger - αυτό που συνέγραψαν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Eric Schmidt και το πρώην στέλεχος της Microsoft Craig Mundie - θα διερευνήσει «τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης».

Γιατί έχει σημασία: Το "Genesis", που θα κυκλοφορήσει στις 19 Νοεμβρίου, παλεύει με τις τεράστιες επιπτώσεις των μηχανών που γίνονται ενεργοί συνεργάτες μας, σημειώνει ο εκδότης.

Είναι μια συνέχεια του προφητικού βιβλίου των Schmidt και Kissinger του 2021, "The Age of AI".


Έφτιαξαν επίσης ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης που περιελάμβανε μια απόδοση κινουμένων σχεδίων του Κίσσινγκερ, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 100 ετών.

Τι λένε: «Θέλαμε οι αναγνώστες να σταθμίσουν το γεγονός ότι παρά την αξιοσημείωτη τεχνολογική πρόοδο που παρατηρούμε, πρέπει ακόμα να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις με μερική γνώση, σε διφορούμενες καταστάσεις και χωρίς την άνεση της απόλυτης ηθικής βεβαιότητας», λέει ο Schmidt στο Axios.



Amazon

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) γίνεται πιο δυναμική και πανταχού παρούσα, ενδυναμώνει δραματικά τους ανθρώπους σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ παράλληλα εγείρει επείγοντα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας - μια ιστορική πρόκληση της οποίας το περίγραμμα και οι συνέπειες αποκαλύπτονται από τρεις εξέχοντες στοχαστές στo βιβλίο "Genesis".

Καθώς απορροφά δεδομένα, αποκτά αυτενέργεια και διαμεσολαβεί μεταξύ ανθρώπων και πραγματικότητας, η τεχνητή νοημοσύνη θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τεράστιες κρίσεις, από την κλιματική αλλαγή έως τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και την εισοδηματική ανισότητα. 

Θα μπορούσε κάλλιστα να λύσει μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος μας, να φέρει επανάσταση σε πεδία τόσο διαφορετικά όσο η ιατρική και η αρχιτεκτονική και να ανυψώσει το ανθρώπινο πνεύμα σε αδιανόητα ύψη. 

Αλλά θα θέσει επίσης προκλήσεις σε κλίμακα και ένταση που δεν έχουμε δει ποτέ – σφετεριζόμενοι τη δύναμή μας για ανεξάρτητη κρίση και δράση, δοκιμάζοντας τη σχέση μας με το θείο και ίσως ακόμη και ωθώντας μια νέα φάση στην ανθρώπινη εξέλιξη. 

Ποιον θα επιλέξουμε για να οδηγήσουμε το είδος μας μέσα από αυτή την άγρια φύση; Ή μήπως, παθητικά και άθελά μας, έχουμε ήδη επιλέξει;

Χαρτογραφώντας μια πορεία μεταξύ τυφλής πίστης και αδικαιολόγητου φόβου, το βιβλίο "Genesis" περιγράφει μια αποτελεσματική στρατηγική για την πλοήγηση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. 

Το τελευταίο βιβλίο του πρεσβύτερου πολιτικού Χένρυ Κίσσινγκερ, γραμμένο με τους τεχνολόγους Έρικ Σμιτ και Κρεγκ Μούντι, προετοιμάζει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του σήμερα – δηλαδή όλους εμάς – για τις επιλογές του αύριο και μας εξοπλίζει για να αδράξουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να πέσουμε θύματα των πιο σκοτεινών δυνάμεων που έχει εξαπολύσει αυτή η επανάσταση.




Βιβλιοθήκες του Παρισιού

Πριν από λίγα χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) κατοικούσε σε μια μικρή γωνιά του δημόσιου διαλόγου. 

Σήμερα, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πρωτοσέλιδο θέμα των παγκόσμιων ειδησεογραφικών πρακτορείων και ένα θέμα στο μυαλό των ηγετών της επιστήμης, των επιχειρήσεων και της πολιτικής σε όλο τον κόσμο. 

Νέες Al και ανθρώπινες αντιδράσεις σε αυτές θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τη φύση της αλήθειας, την ανθρώπινη σχέση με την πραγματικότητα, την εξερεύνηση της γνώσης και τη φυσική εξέλιξη της ανθρωπότητας, τη διεξαγωγή της διπλωματίας και του πολέμου και το διεθνές σύστημα. 

Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα των επόμενων δεκαετιών και πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες ανησυχίες των ηγετών σε κάθε τομέα.

Οι νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα, εντυπωσιακές όπως είναι τώρα, θα φαίνονται αδύναμες εκ των υστέρων και οι δυνάμεις της αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. 

Δυνάμεις που δεν έχουμε ακόμη φανταστεί πρόκειται να εμποτίσουν την καθημερινή μας ζωή. 

Το Future Al θα διευκολύνει τεράστιες προόδους στην εκπαίδευση, την ιατρική και τις βασικές επιστήμες. 

Το Al θα μπορούσε να ανακαλύψει νέα φάρμακα για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών και νέα υλικά για την παραγωγή καθαρότερης και αποδοτικότερης ενέργειας. 

Θα μπορούσαν να προβλέψουν την εμφάνιση σεισμών και να σχεδιάσουν στρατηγικές εκκένωσης. 

Θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στη διαθεσιμότητα της εκπαίδευσης σε κάθε γλώσσα. 

Οι δυνατότητες αυτών των μηχανών συνοδεύονται από τεχνικούς και ανθρώπινους κινδύνους. 

Οι σημερινές τεχνολογίες λειτουργούν με τρόπους που οι εφευρέτες τους δεν είχαν προβλέψει και αυτό το μοτίβο είναι πιθανό να συνεχιστεί. 

Το Al φαίνεται να συμπιέζει τα ανθρώπινα χρονοδιαγράμματα. Τα αντικείμενα στο μέλλον είναι πιο κοντά από ό, τι φαίνονται.

Η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ζήτημα ανθρώπινης επιβίωσης. 

Οι μελλοντικές εξουσίες του Al, που λειτουργούν με απάνθρωπες ταχύτητες, θα καταστήσουν άχρηστη την παραδοσιακή ρύθμιση. 

Θα χρειαστούμε μια θεμελιωδώς νέα μορφή ελέγχου. 

Μόλις συσπειρωθούν γύρω από μια συναίνεση, τα έθνη και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να αναπτύξουν νέες πολιτικές δομές για την παρακολούθηση, την επιβολή και την αντιμετώπιση κρίσεων AI. 

Αυτό θα απαιτήσει την επίλυση όχι ενός αλλά δύο «προβλημάτων ευθυγράμμισης»: της τεχνικής ευθυγράμμισης των ανθρώπινων αξιών και προθέσεων με τις ενέργειες του ΑΙ και της διπλωματικής ευθυγράμμισης των ανθρώπων με άλλους ανθρώπους. 

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η ανθρωπότητα θα αλλάξει.

Το μόνο ερώτημα είναι αν θα επιλέξουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε εξουσία για το πώς συμβαίνει αυτή η αλλαγή.





ΠΗΓΗ: Genesis Or Simulacra? Kissinger's Reach Beyond The Grave (technocracy.news)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Αφού έχεις ένα μόνο ερώτημα. Η AI είναι πολλά ερωτήματα και μόνο όσοι έχουν ειδικές γνώσεις μπορούν να κατανοήσουν. Γιατί πότε οι άνθρωποι είχαν την εξουσία για να μπορούν να την διεκδικήσουν από κάτι που στο μέλλον θα ξεφύγει από τις δυνατότητες κατανόησης τους, όπως η AI;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!