Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

151 χρόνια από τήν γέννηση του ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ καί ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΟΣ Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή! ( Δέν τά προσπερνάμε αυτά! )

 


Σαν σήμερα (13η Σεπτεμβρίου) το 1873, γεννήθηκε στο Βερολίνο ο μεγάλος Θράξ μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, με καταγωγή από το Μποσνοχώρι (Βύσσα) της Ανατολικής Θράκης. 


Παρ΄ότι σπούδασε πολιτικός μηχανικός στήν Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου στις Βρυξέλλες, η ιδιαίτερη αγάπη του και η πρόωρα ανιχνευμένη κλίση του για τα μαθηματικά τον κέρδισε. 

Έτσι αφού μελέτησε συγγράμματα και μελέτες, ενώ εργαζόταν ως μηχανικός στην Αίγυπτο, πραγματοποιώντας και ο ίδιος μελέτες και μετρήσεις στην πυραμίδα του Χέοπα, αποφάσισε στα 28 του χρόνια να αρχίσει και επίσημα σπουδές μαθηματικών στο Βερολίνο. 

Το 1915 γνωρίζεται με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν με τον οποίο αναπτύσσει μία επιστημονική σχέση βασισμένη στην αλληλοεκτίμηση και τον αμοιβαίο σεβασμό. 

Ήταν άλλωστε αυτός που με την μελέτη του για το "Λογισμό των Μεταβολών" βοήθησε στην ανάπτυξη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας" του Αϊνστάϊν. 

Μεγάλη ήταν όμως και η συμβολή στήν θεωρητική φυσική, καθώς συνέβαλλε στη μαθηματική θεμελίωση τομέων όπως η Θερμοδυναμική, η Μηχανική και η Σχετικότητα. 




Υπήρξε μέλος των Ακαδημιών της Αθήνας, της Ρώμης και διαφόρων πόλεων της Γερμανίας, ενώ συνεισέφερε στην οργάνωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κατόπιν πρόσκλησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Στήν Νέα Βύσσα Ορεστιάδος Έβρου λειτουργεί το Μουσείο των Καραθεοδωρή, ιστορικό οικογενειακό Μουσείο που εξιστορεί πτυχές από τη ζωή της οικογένειας και τον ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στους τομείς της Πολιτικής, της Διπλωματίας, της Επιστήμης, με κεντρική μορφή αυτή του μεγάλου Μαθηματικούμ ενώ στην Κομοτηνή λειτουργεί το Μουσείο Καραθεοδωρή, όπου παρουσιάζεται το επιστημονικό έργο του.


Απεβίωσε στά 77 του, στίς 2 Φεβρουαρίου του 1950.

5 σχόλια:

  1. Αιωνία η μνήμη του Κορυφαίου των Κορυφαίων Πανεπιστήμονος Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή!

    Μοναδικός καί οξύτατος νούς, αυθεντία όχι μόνο στά Μαθηματικά, εβοήθησε ουσιαστικότατα πλήθος επιγόνων του, ενώ ο ίδιος στήν ουσία "άνοιξε τά μάτια" του πολυπροβεβλημένου Ά. Άϊνστάϊν σέ δυσεπίλυτα ζητήματα προωθημένων εφαρμογών στίς θετικές επιστήμες, ώστε ο δεύτερος νά τόν ευχαριστεί καί νά ευγνωμονεί εγγράφως!

    Η ....μητριά Ελλάς ποτέ δέν του φέρθηκε καλά, αντιθέτως τόν πίκρανε ξανά καί ξανά, ώστε ενώ δύο φορές εκλήθη καί τίς δύο σηκώθηκε καί έφυγε πικραμμένος από τήν α η δ έ σ τ α τ η συμπεριφορά ακαδημαϊκών καί μή προσώπων απέναντί του!

    Ο μόνος διορισμός στήν Πατρίδα του, που του επέτρεψαν διάφοροι ολίγιστοι καί ανύπαρκτοι καρεκλοκένταυροι των προπολεμικών εποχών, ήταν ....δασκάλου σέ σχολείο!!!!!!!!

    Τά συγγράμματά του μοναδικά, υπερπολύτιμα καί κάποια απο αυτά όλως τυχαίως ....ε ξ α φ α ν ι σ μ έ ν α !!!!!! ( Ενώ πρόκειται γιά εκδόσεις μερικών δεκαετιών μόλις, ενώ διασώζωνται βιβλία άλλων ηλικίας αιώνων.... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ γιά λίγο17 Σεπτεμβρίου 2024 στις 12:01 μ.μ.

      Μπά;
      " Εξαφανισμένα βιβλία " ;
      Εντελώς ....ασυνήθιστο ρέ παιδιά......
      Γιατί όμως;

      Διαγραφή
  2. https://odysseiatv.blogspot.com/search?q=%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B7

    Στον παραπάνω σύνδεσμο, μπορείτε να βρείτε και άλλες σχετικές αναρτήσεις του ιστολογίου της Οδύσσειας για τον κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι αλήθεια αυτό που γράφει πιό πάνω ο σχολιαστής 'Ι.Κ.' γιά τά εξαφανισμένα βιβλία του Κ. Καραθεοδωρή.
    Ένώ καταχωρούνται ως τίτλοι καί μέ έτος εκδόσεως - προπολεμικές εκδόσεις - σέ μεγάλες Βιβλιοθήκες του εξωτερικού, όταν τά ζητήσεις σου απαντούν ότι δέν υπάρχουν πλέον καθόλου αντίτυπα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!