Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Το Πεντάγωνο εξετάζει τις συνέπειες του πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη




Τι ζημιά μπορεί να αναμένεται εάν διεξαχθεί πυρηνικός πόλεμος στην Ευρώπη;

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για να ερευνήσει ακριβώς αυτό.




14 Σεπτεμβρίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,5 λεπτά


Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο εάν η Ευρώπη μετατραπεί σε πυρηνικό πεδίο μάχης; Το Πεντάγωνο θέλει να μάθει περισσότερα για αυτό. 

Έχει προκηρυχθεί ερευνητική σύμβαση ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα διερευνήσει τις επιπτώσεις ενός πυρηνικού πολέμου. Πάνω απ' όλα, ενδιαφέρονται για τις συνέπειες για τη γεωργία καθώς και για το περιβάλλον.



Ανατολική Ευρώπη και Δυτική Ρωσσία

Η σύμβαση προκηρύχθηκε την Τρίτη, με προθεσμία την Πέμπτη. Αλλά δεν υπήρχε πολύς χρόνος για την εφαρμογή. Προφανώς, η υπηρεσία του Πενταγώνου "Engineer Research and Development Center" γνώριζε ήδη ποιος θα έπαιρνε τη σύμβαση και ο διαγωνισμός ήταν μόνο μια επίσημη προσπάθεια.

Η Weltwoche συμπεραίνει από το έργο «ότι οι υπολογισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο του στρατού και της πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με έναν πυρηνικό πόλεμο στην Ευρώπη». 

Τέτοια παιχνίδια προσομοίωσης 😏δεν είναι καινούργια, αλλά φαίνεται να κερδίζουν νέο, τρέχον ενδιαφέρον ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα του στρατού των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο απαιτεί το επίκεντρο της έρευνας να είναι στην «Ανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ρωσσία».



Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Μηχανικών του Σώματος Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ (ERDC) σκοπεύει να αναθέσει αποκλειστική σύμβαση (IAW FAR 13.106-1 (b) (1) στην Terra Analytics, Inc., 966 10th Street, Boulder, Colorado 80302-7474, για την έρευνα και ανάπτυξη ενεργών ερευνητικών προγραμμάτων που επικεντρώνονται στη μοντελλοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των επιπτώσεων των πυρηνικών όπλων στα γεωργικά συστήματα και το AgriShock, μια σουίτα κώδικα για τη μοντελλοποίηση των επιπτώσεων των πυρηνικών όπλων στα γεωργικά συστήματα.

Ο στόχος αυτού του έργου είναι να αναπτύξει και να βελτιστοποιήσει το AgriShock, μια σουίτα κώδικα για τη μοντελλοποίηση των επιπτώσεων των πυρηνικών όπλων στα γεωργικά συστήματα, με βάση προηγούμενες έρευνες. 

Οι ελάχιστες απαιτήσεις αυτής της σύμβασης είναι ότι ο ανάδοχος παρέχει όλο το προσωπικό, τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις, την επίβλεψη και άλλα πράγματα που απαιτούνται για τη διεξαγωγή μελετών που αποδεικνύουν τη μοντελλοποίηση του πυρηνικού πολέμου σε παγκόσμια κλίμακα που θα οδηγούσε στην καταστροφή γεωργικών συστημάτων όπως τα αγροκτήματα. 

Ο ανάδοχος πρέπει να είναι σε θέση: 

1) να χρησιμοποιήσει το AgriShock, τη σουίτα κώδικα, για να επεκτείνει τη γεωγραφική κάλυψη στις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ και να εφαρμόσει τον κώδικα λογισμικού στους υπερυπολογιστικούς πόρους DoD TS/SCI-level ERDC. 

2) να ενημερώσει τον κώδικα λογισμικού AgriShock σε περιοχές πέρα από την Ανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ρωσσία, επιλέγοντας τις περιοχές που θα υποστηρίξουν την αποστολή του ERDC για την υποστήριξη των στόχων του Οργανισμού Μείωσης Αμυντικών Απειλών (DTRA) στη μοντελλοποίηση των επιπτώσεων των πυρηνικών γεγονότων. 

3) να χρησιμοποιήσει το λογισμικό AgriShock για να συμπεριλάβει εναέρια χαρτογράφηση. 

4) να επεκτείνει τον κώδικα λογισμικού AgriShock αναπτύσσοντας ένα μοντέλλο καταγραφής ραδιοϊσοτόπων βήτα που αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνει ένα μη καταστροφικό πυρηνικό συμβάν· και 

5) να διασφαλίσει ότι το επικαιροποιημένο λογισμικό Agrishock μπορεί να εφαρμοστεί σε υφιστάμενα και/ή νέα ασφαλή υπολογιστικά περιβάλλοντα υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων του ERDC που βασίζονται σε Linux.


Εικόνα "World In Conflict: Tactical Nuke" από gamerscoreblog έχει άδεια υπό CC BY-SA 2.0.

ΠΗΓΗ: Pentagon prüft Folgen von Atomkrieg in Europa (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πούτιν: Το ΝΑΤΟ στα πρόθυρα της άμεσης εισόδου σε πόλεμο
Νέα κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ρωσσίας και Δύσης. Η Μεγάλη Βρετανία επιτίθεται τώρα στη Ρωσσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Για τον Πούτιν, άμεση συμμετοχή στον πόλεμο.




Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα είναι «σε πόλεμο» με τη Ρωσσία εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο την Τετάρτη, με τον πόλεμο να βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν επίσης τη χαλάρωση των περιορισμών στη χρήση όπλων που θα μπορούσαν να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη Ρωσσία. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κίνηση από τη Δύση θα «αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης» και εξέδωσε σοβαρή απειλή να μην δοθεί στον Ζελένσκι περισσότερη δύναμη πυρός. «Αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσσία», δήλωσε σε δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης την Πέμπτη.



Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία για τη χρήση πυραύλων ATACMS αμερικανικής κατασκευής, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να συμφώνησε να επιτρέψει στο καθεστώς του Κιέβου να επεκτείνει τη χρήση βρετανικών πυραύλων Storm Shadow κατά της Ρωσσίας.
«Πιστεύω ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια δεν θέλουν να εμπλακούν στην παροχή άδειας για τη χρήση τους», δήλωσε στο Sputnik ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και πρώην πολιτικός άμυνας και αρχηγός του επιτελείου των Σουηδών Δημοκρατών.



Ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει περιορισμούς στην εξαγωγή στρατηγικών υλικών όπως το νικέλιο, το τιτάνιο και το ουράνιο ως απάντηση στις ενέργειες μη φιλικών χωρών. Το Sputnik ρώτησε εμπειρογνώμονες επενδύσεων που ειδικεύονται στις αγορές πόρων πώς αυτοί οι περιορισμοί θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία. Εν ολίγοις: δεν θα ήταν όμορφο για τη Δύση.
Οι επενδυτές και οι εμπειρογνώμονες της αγοράς βουίζουν για τις οδηγίες του Ρώσου προέδρου προς τον πρωθυπουργό Μισούστιν να συντάξει μια έκθεση σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η Ρωσία για να περιορίσει την εξαγωγή ορισμένων στρατηγικών ορυκτών ως απάντηση στην πολιτική κυρώσεων της Δύσης, με τα αποθέματα ουρανίου να απολαμβάνουν άμεση άνοδο των τιμών και τους παρατηρητές να προειδοποιούν για ελλείψεις και μεγάλες αυξήσεις τιμών για στρατηγικά μέταλλα εάν η Μόσχα προχωρήσει με περιορισμούς.



Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων περιέγραψε πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσσία
Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έχει μια συγκεκριμένη πρόταση για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ρωσσίας-Ουκρανίας, ισχυρίστηκε ο συνυποψήφιος του, γερουσιαστής του Οχάϊο Τζέι Ντι Βανς. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα σταματήσει τις μάχες «σε 24 ώρες» εάν εκλεγεί, πιο πρόσφατα στο ντημπέητ της Τρίτης με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, την υποψήφια των Δημοκρατικών για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Για να τερματιστεί ο πόλεμος, «χρειάζεστε κάποιον που πρώτα απ 'όλα οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι», είπε ο Vance στον πρώην συνεργάτη του Ναυτικού των ΗΠΑ SEAL και της CIA, Shawn Ryan, σε μια συνέντευξη podcast. «Πρέπει να ανησυχείτε ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ – ή Θεός φυλάξοι, η Κάμαλα Χάρις – πει κάτι, ότι στην πραγματικότητα το εννοούν. Αλλά το πιστεύεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν το πιστεύεις με την Κάμαλα Χάρρις. Αυτό είναι αποτροπή».



Το ερώτημα σε ποιον ανήκει η Ουκρανία και ποιος θα επωφεληθεί από την επίταξη των πόρων της, είναι ένα ερώτημα του οποίου η απάντηση αποκλείει τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων – και εξυπηρετεί αυτό μιας παγκοσμιοποίησης που καθοδηγείται από το βαθύ κράτος.
(Ο πρώην παρουσιαστής του Fox News Clayton Morris συνέταξε μια έκθεση που δείχνει κάποια από την πολυπλοκότητα της διαφθοράς στην Ουκρανία, αναφέροντας πώς η Ουκρανία ετοιμάζεται να εξάγει όπλα καθώς συνεχίζει να «ικετεύει για υποστήριξη» από τη Δύση. Ο Morris εντοπίζει τους δεσμούς μεταξύ της πρόσφατης επίθεσης στο Κουρσκ και των κινήσεων προς την ειρήνη που κατέστρεψε, υπενθυμίζοντας στους θεατές τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στο σαμποτάζ μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που συμφωνήθηκε μόλις έξι εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου.



Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Braun για την επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Πολωνία σήμερα: «Μπλίνκεν, πήγαινε σπίτι σου το συντομότερο δυνατό. Άντε χάσου! Δεν σας θέλουμε εδώ. Δεν θέλουμε οι Πολωνοί να πληρώνουν και να πεθαίνουν για τους πολέμους σας».



Το Πεκίνο διατηρεί μια συντηρητική οικονομική ατζέντα στις σχέσεις του με την ήπειρο, ενώ δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να αποφύγει μια πολιτική αντιπαράθεση με τη Δύση
Το ένατο φόρουμ για τη συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC) και η σύνοδος κορυφής FOCAC που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στις 4-6 Σεπτεμβρίου σηματοδότησαν μια σημαντική φάση στις σχέσεις της Αφρικής με τους παγκόσμιους εταίρους της στη μετά Covid εποχή. Η Κίνα είναι ο τελευταίος σημαντικός εταίρος που πραγματοποίησε σύνοδο κορυφής με αφρικανικά έθνη μετά το τέλος της πανδημίας. Σύνοδοι κορυφής στην Αφρική πραγματοποιήθηκαν από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ το 2022 και από τη Ρωσσία το 2023. Η πανδημία, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις, τις μακροοικονομικές αλλαγές και μια σειρά κρίσεων, υπογράμμισε τον αυξανόμενο ρόλο της Αφρικής στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική – κάτι που γνωρίζει καλά η Κίνα, η οποία έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές (τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές) ως αποτέλεσμα της πανδημίας.



Η ομάδα SEAL 6 φέρεται να επικεντρώνεται σε «μια σύγκρουση στην Ταϊβάν»
Η επίλεκτη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, SEAL Team 6, εκπαιδεύεται για να «βοηθήσει την Ταϊβάν» σε περίπτωση «κινεζικής εισβολής», σύμφωνα με τους Financial Times. Η μονάδα είναι πιο διάσημη για την αποστολή του 2011 που σκότωσε τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Η ομάδα SEAL 6 «σχεδιάζει και εκπαιδεύεται για μια σύγκρουση στην Ταϊβάν για περισσότερο από ένα χρόνο στο Dam Neck, την έδρα της στη Βιρτζίνια Μπητς, περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ουάσινγκτον», ανέφεραν οι FT την Πέμπτη, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.



Το Πολεμικό Ναυτικό των Φιλιππίνων δήλωσε την Τρίτη ότι κατέγραψε τουλάχιστον 207 κινεζικά πλοία στη Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων - ένα νέο υψηλό ρεκόρ φέτος μετά από μια ισχυρή καταιγίδα που πέρασε από την περιοχή.
Σε τακτική ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στο στρατόπεδο Aguinaldo, ο εκπρόσωπος του Ναυτικού των Φιλιππίνων για τη Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων Ο υποναύαρχος Roy Vincent Trinidad δήλωσε ότι μερικά κινεζικά σκάφη αποσύρθηκαν κατά τη διάρκεια του περάσματος της τροπικής καταιγίδας Enteng, αλλά σύντομα αντικαταστάθηκαν από άλλα σκάφη. «Κανένας αριθμός δεν είναι αποδεκτός στο βαθμό που ένα πλοίο εντός της ΑΟΖ μας δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Τρινιδάδ στους δημοσιογράφους.



Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ετοιμάζει ποινικές διώξεις σε σχέση με ένα ιρανικό χακάρισμα που στόχευε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, λένε δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Δεν είναι άμεσα σαφές πότε θα ανακοινωθούν οι κατηγορίες, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας του FBI για μια εισβολή που οι ερευνητές συνέδεσαν γρήγορα με μια ιρανική προσπάθεια να επηρεάσει τις φετινές προεδρικές εκλογές. Οι δύο άνθρωποι που συζήτησαν τις επικείμενες ποινικές κατηγορίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Associated Press επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημόσια για μια υπόθεση που δεν είχε ακόμη αποσφραγιστεί.



Αξιωματούχοι της Τεχεράνης παρακαλούν να διατηρηθεί ζωντανή η διπλωματία, θέλουν διάλογο με την Ευρώπη...
Αντιμέτωποι με οργισμένες κατηγορίες των ΗΠΑ ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους, Ιρανοί αξιωματούχοι δημόσια και ιδιωτικά αρνούνται σθεναρά τους ισχυρισμούς. Ένας ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης, μιλώντας στο Middle East Eye υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η Ρωσσία έχει πράγματι ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν από τότε που ξεκίνησε η ρωσσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. «Σε πολλές περιπτώσεις, η Ρωσσία έχει ζητήσει στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, από το Ιράν. Ωστόσο, στα υψηλότερα επίπεδα, Ιρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν κατηγορηματικά αυτά τα αιτήματα και απέρριψαν σθεναρά τις εκκλήσεις της Μόσχας», δήλωσε ο διπλωμάτης.



Ο στρατός αποκαλύπτει μόλις 9 σήραγγες που διέσχισαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο, όλες είχαν αποκλειστεί πριν φτάσουν οι IDF. Πάνω από 2.000 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, 13 χιλιόμετρα υπόγειων περασμάτων καταστράφηκαν
Η ταξιαρχία Ράφα της τρομοκρατικής ομάδας της Χαμάς έχει αποδεκατιστεί, τουλάχιστον 2.308 από τους πράκτορές της έχουν σκοτωθεί από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και πάνω από 13 χιλιόμετρα (8 μίλια) σηράγγων έχουν καταστραφεί, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε δημοσιογράφους στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας την Πέμπτη. Τώρα, καθώς ο IDF διατηρεί τον έλεγχο ολόκληρης της πόλης και της συνοριακής περιοχής με την Αίγυπτο, γνωστή ως Διάδρομος της Φιλαδέλφειας, οι μηχανικοί μάχης ολοκληρώνουν τις έρευνές τους σε μερικές δεκάδες σήραγγες της Χαμάς που δεν έχουν ακόμη κατεδαφιστεί, μια επιχείρηση που δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μερικές εβδομάδες.




Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγος Herzi Halevi έχει επιλέξει μια ημερομηνία κατά την οποία θα παραιτηθεί, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών της 7ης Οκτωβρίου.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγος Herzi Halevi ανέφερε μια πιθανή ημερομηνία για την παραίτησή του: το τέλος Δεκεμβρίου, σε τρεις μήνες από τώρα, ανέφερε το Channel 12 την Πέμπτη. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου επέλεξε τον Δεκέμβριο ως πιθανή ημερομηνία παραίτησής του, καθώς ο IDF προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους, οι έρευνες για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου σε όλους τους κλάδους και τις συστοιχίες θα ολοκληρωθούν. Ο Halevi θα είναι σε θέση να υπογράψει τις έρευνες ως αρχηγός του προσωπικού και να τις παρουσιάσει στο κοινό. Επιπλέον, μέχρι τον Δεκέμβριο ο Halevi αναμένεται να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στο Λίβανο.



Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σνομπάρθηκε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δημιούργησε την Τρίτη ένα νέο φόρουμ για τη διαχείριση της πολεμικής προσπάθειας με επτά μέλη, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου. Το νέο φόρουμ έρχεται περίπου τρεις μήνες μετά, μετά την έξοδο από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντς, ο πρωθυπουργός διέλυσε το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο που είχε συσταθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι συζητήσεις για τον πόλεμο συνέχισαν να λαμβάνουν χώρα σε ένα μικρό φόρουμ που περιλαμβάνει τον Νετανιάχου και τρία άλλα πρώην μέλη του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου.



Σύμφωνα με πληροφορίες, Ισραηλινοί στρατιώτες προσγειώθηκαν με ελικόπτερα, πήραν έγγραφα και εξοπλισμό
Οι υποτιθέμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Masyaf στη Συρία αργά την Κυριακή ήταν μόνο ένα μικρό μέρος μιας συγκλονιστικής επιδρομής κομάντο σε ιρανική εγκατάσταση του IRGC, κατά τη διάρκεια της οποίας Ισραηλινοί στρατιώτες προσγειώθηκαν με ελικόπτερα, σκότωσαν αρκετούς ενόπλους και πήραν έγγραφα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές που καλύφθηκαν ευρέως από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη. Οι επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 14 ανθρώπους και τραυμάτισαν περίπου 46 άλλους, ανέφερε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, που συνδέεται με το συριακό καθεστώς. Σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης, οι στόχοι στην επαρχία Χάμα περιελάμβαναν ένα στρατιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο που συνδέεται με Ιρανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.



Ο απεσταλμένος της Μόσχας στον ΟΗΕ επανέλαβε πού βρίσκεται η κόκκινη γραμμή του Κρεμλίνου
Η χορήγηση άδειας στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Δύση θα συνιστούσε άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο απεσταλμένος της Ρωσσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια. Η Μόσχα θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τέτοια επίθεση ως προερχόμενη απευθείας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εξηγώντας ότι τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς βασίζονται σε δυτικές λύσεις πληροφοριών και στόχευσης, καμία από τις οποίες δεν είναι ικανή να κάνει η Ουκρανία. Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα «ξεκινήσουν έναν ανοιχτό πόλεμο» με τη Ρωσσία εάν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε ο Νεμπένζια στην Ασφάλεια του ΟΗΕ






Κίρμπι: καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά τα λόγια του Πούτιν λαμβάνονται «σοβαρά»
Ενημέρωση (1450ET): Ο Kirby βγήκε την Παρασκευή και είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με την Ουκρανία που χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για μακροχρόνιες επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσσίας. Αλλά η πίεση αυξάνεται γρήγορα: πρώτα ο Καναδός Τριντό δήλωσε ότι υποστηρίζει το πράσινο φως, παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι αυτό θα σήμαινε «άμεσο πόλεμο» μεταξύ της Ρωσσίας και του ΝΑΤΟ, και τώρα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ βγαίνει να το υποστηρίξει. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ αναμένεται να παροτρύνει τον πρόεδρο Μπάιντεν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον να υπογράψει να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσσία, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Δύσης.



Το τελευταίο τετ-α-τετ έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την έγκριση πυραυλικών επιθέσεων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ρωσσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, υπήρξαν περιοδικά κύματα τιμωρητικών ενεργειών που εξαπολύθηκαν εναντίον διπλωματών και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Αυτό συχνά επικεντρώνεται σε κατηγορίες για κατασκοπεία και κατασκοπεία. Δεν είναι μυστικό ότι τα έθνη χρησιμοποιούν συχνά πρεσβείες και προξενεία για να τοποθετήσουν πράκτορες πληροφοριών βαθιάς κάλυψης, συχνά παριστάνοντας τους διπλωμάτες. Αυτό ακριβώς ισχυρίζεται πρόσφατα η Ρωσία απελαύνοντας έξι Βρετανούς διπλωμάτες την Παρασκευή. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τη διαπίστευση έξι Βρετανών αξιωματούχων, ισχυριζόμενη ότι βρίσκονταν στη χώρα για κατασκοπεία και ότι «απειλούσαν την ασφάλεια της Ρωσσίας».



Το πρόγραμμα θα διαμορφώσει ένα σενάριο στο οποίο η περιοχή αντιμετωπίζει μια ατομική καταστροφή, σύμφωνα με έγγραφα.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει παραγγείλει μια μελέτη για την προσομοίωση των επιπτώσεων μιας πυρηνικής σύγκρουσης στην παγκόσμια γεωργία. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση πρόσκλησης που δημοσιεύτηκε σε μια πλατφόρμα κρατικών προμηθειών, η μελέτη θα επικεντρωθεί σε περιοχές «πέρα από την Ανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ρωσσία», η οποία στην προσομοίωση είναι το επίκεντρο της υποθετικής ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
Επικεφαλής του έργου θα είναι το Σώμα Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ, Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Μηχανικών (ERDC).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ERDC έχει ήδη επιλέξει την Terra Analytics, μια εταιρεία με έδρα το Κολοράντο που ειδικεύεται στην προηγμένη οπτικοποίηση και ανάλυση δεδομένων, ως ανάδοχο. Ωστόσο, αναφέρει ότι άλλοι δυνητικοί ανάδοχοι καλούνται να κοινοποιήσουν τις προτάσεις τους εάν είναι σε θέση να παράσχουν παρόμοιες υπηρεσίες.



Επιτρέποντας στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσσία με τους πυραύλους τους, τα μέλη του ΝΑΤΟ θεσπίζουν μια σκληρή θυσία για να τερματίσουν τον πόλεμο
Το προβλέψιμο και προβλεπόμενο συμβαίνει ξανά. Παρά τον δειλό χορό των επτά πέπλων που εκτέλεσε, κυρίως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, σε όσους αγνόησαν τον θόρυβο και επικεντρώθηκαν στο σήμα, ήταν πάντα σαφές ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θα αποφάσιζαν - επίσημα και ανοιχτά - να επιτρέψουν και να βοηθήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους τους για επιθέσεις ακόμη βαθύτερα στη Ρωσσία από πριν. Και φυσικά, ήταν προφανές και στη Μόσχα, όπως κατέστησε σαφές ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ήδη από την 11η Σεπτεμβρίου.



Η αυστηρή προειδοποίηση του προέδρου Πούτιν την Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ θα βρεθεί σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσσία εάν απελευθερώσει το χέρι του Κιέβου για να εξαπολύσει επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσσία χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα, έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι η ουκρανική κρίση κλιμακώνεται σε έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο. Το Sputnik ρώτησε τους παρατηρητές πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα τέτοιο τρομερό ενδεχόμενο.
Παγκόσμιοι ηγέτες, προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν στα σχόλια του προέδρου Πούτιν σχετικά με τον κίνδυνο ο ουκρανικός πόλεμος δι' αντιπροσώπων να μετατραπεί σε θερμό πόλεμο με το ΝΑΤΟ, εάν το τελευταίο δώσει το πράσινο φως για τη χρήση των συστημάτων κρούσης μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθεί στη Ρωσσία.



Το ρωσσικό μέσο ενημέρωσης αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, ισχυρίστηκε το Στέητ Ντηπάρτμεντ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατηγόρησε το RT και τη μητρική του εταιρεία ότι ενεργούν ως επέκταση των ρωσσικών μυστικών υπηρεσιών και προσπαθούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ την Παρασκευή, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον των μητρικών εταιρειών του RT Rossiya Segodnya και TV-Novosti, κατηγορώντας «άτομα που συνδέονται» και «στοιχεία εντός» αυτών ότι φέρεται να προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές της Μολδαβίας. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στον Ντμίτρι Κισέλεφ, γενικό διευθυντή της Rossiya Segodnya.



Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάτεψαν μαχητικά αεροσκάφη μετά τον εντοπισμό ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών κοντά στην Αλάσκα.
Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) δήλωσε την Τετάρτη ότι εντόπισε, παρακολούθησε και αναχαίτισε δύο ρωσσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Αλάσκας (ADIZ). Σε ανάρτησή της στο X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, η NORAD ανέφερε ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την αναχαίτιση. «Τα ρωσικά αεροσκάφη παρέμειναν στον διεθνή εναέριο χώρο και δεν εισήλθαν στον αμερικανικό ή καναδικό κυρίαρχο εναέριο χώρο», ανέφερε. "Αυτή η ρωσική δραστηριότητα στην ADIZ της Αλάσκας δεν θεωρείται απειλή και η NORAD θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη δραστηριότητα των ανταγωνιστών κοντά στη Βόρεια Αμερική και να συναντά παρουσία με παρουσία".



ΤΟΚΙΟ: Η Ιαπωνία ανακάτεψε μαχητικά αεροσκάφη αφού ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν γύρω από το αρχιπέλαγος για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Τόκιο την Παρασκευή (13 Σεπτεμβρίου).
Από το πρωί της Πέμπτης έως το απόγευμα, το ρωσσικό αεροσκάφος Tu-142 πέταξε από τη θάλασσα μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας προς τη νότια περιοχή της Οκινάουα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Άμυνας. Στη συνέχεια πήγαν βόρεια πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό για να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους στα ανοικτά του βόρειου νησιού Χοκάιντο, πρόσθεσε. Τα αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον ιαπωνικό εναέριο χώρο, αλλά πέταξαν πάνω από μια περιοχή που υπόκειται σε εδαφική διαμάχη μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ρωσσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.



Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ισχυρίζεται ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας παρέχει τώρα άμεσα θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσσία για χρήση στην Ουκρανία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Kurt Campbell εξαπέλυσε την κατηγορία χθες κατά την επίσκεψή του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες του Βελγίου - μια ακούσια αναγνώριση ότι η δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία ενισχύει τους δεσμούς της Ρωσσίας με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ). Για μεγάλο μέρος του πολέμου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το Πεκίνο έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με είδη διπλής χρήσης και τεχνολογίες επωφελείς για τον αμυντικό της τομέα. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν τσιπ ημιαγωγών, εργαλειομηχανές, μικροηλεκτρονική, εξοπλισμό πλοήγησης και εξαρτήματα τζετ.



Την περασμένη εβδομάδα, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσσίας πραγματοποίησαν μερικές από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τελευταίων 30 ετών, σηματοδοτώντας μια ανησυχητική αύξηση στις επιδείξεις στρατιωτικής δύναμης των δύο εθνών.
Σύμφωνα με το Fox News, οι εβδομαδιαίες ασκήσεις θα περιλαμβάνουν 90.000 στρατιώτες, 400 πολεμικά σκάφη και 120 αεροσκάφη και θα πραγματοποιηθούν στον Ειρηνικό και τον Αρκτικό Ωκεανό, καθώς και στη Βαλτική, την Κασπία και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το τρυπάνι έχει ονομαστεί "Ocean 24". Η επίδειξη δύναμης πραγματοποιείται καθώς εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών συναντώνται με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, εστιάζοντας ειδικά στις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Η Κίνα και η Ρωσσία έρχονται σιγά-σιγά πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, με την πρώτη να υποστηρίζει την εισβολή της δεύτερης στην Ουκρανία.



Ο Κιμ χαρακτήρισε τις εγκαταστάσεις περιοδείας, ενώ προέτρεψε «υψηλότερο μακροπρόθεσμο στόχο στην παραγωγή πυρηνικών υλικών».
Νωρίτερα αναφέραμε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε μια ομιλία για την 76η επέτειο ίδρυσης της ίδρυσης της Βόρειας Κορέας για να ξεκινήσει η εβδομάδα. Είπε ότι απαιτείται πυρηνική αναθεώρηση για την υπεράσπιση της χώρας από «εχθρικές» δυνάμεις και ότι η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει «σοβαρή απειλή» ως αποτέλεσμα της «απερίσκεπτης επέκτασης» του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Η Βόρεια Κορέα θα «διπλασιάσει τα μέτρα και τις προσπάθειές της για να καταστήσει όλες τις ένοπλες δυνάμεις του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής δύναμης, πλήρως έτοιμες για μάχη», δήλωσε. Την Παρασκευή υποστήριξε τα λόγια του δημοσιεύοντας για πρώτη φορά εικόνες της κύριας εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας.



Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον κορυφαίο Ρώσσο αξιωματούχο ασφαλείας Σεργκέι Σόιγκου και συζήτησαν την εμβάθυνση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε σήμερα το κρατικό μέσο ενημέρωσης KCNA.
Είχαν μια «ευρεία ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακές και διεθνείς καταστάσεις» και κατέληξαν σε ικανοποιητική συναίνεση σε θέματα όπως περισσότερη «συνεργασία για την υπεράσπιση αμοιβαίων συμφερόντων ασφάλειας», ανέφερε το KCNA. Ο Κιμ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να επεκτείνει τη συνεργασία με τη Ρωσσία σύμφωνα με τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το KCNA.



Ρουκέτες κατά τη διάρκεια της νύχτας σφυροκόπησαν τη βόρεια πόλη Safed
Ο επικεφαλής της Χαμάς Yehya Sinwar, ο οποίος πιστεύεται ότι καταζητείται σε σήραγγες κάτω από τη Γάζα, έκανε το σπάνιο βήμα να στείλει επιστολή στον ηγέτη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah «ευχαριστώντας» τον για τη μεταφορά του αγώνα στο Ισραήλ στο βορρά. Σε αυτό το σημείο καθ 'όλη τη διάρκεια της εντεκάμηνης σύγκρουσης, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει κυριολεκτικά πολλές χιλιάδες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ και υπήρξαν καθημερινές ανταλλαγές με το Ισραήλ. «Οι ευλογημένες ενέργειές σας έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη σας στα μέτωπα του Άξονα της Αντίστασης, υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας στη μάχη», δήλωσε ο Sinwar στον Nasrallah στην επιστολή, ανέφερε το κανάλι al-Manar του Λιβάνου. Ο Sinwar χαιρέτισε περαιτέρω τον πόλεμο ως «μία από τις πιο έντιμες μάχες για τον παλαιστινιακό λαό». Είναι σαφώς μέρος μιας προκλητικής προσπάθειας της Χαμάς να δείξει στο Ισραήλ και στον κόσμο ότι ο ηγέτης του είναι ζωντανός και καλά.



Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα φέρει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο την προσθήκη του στόχου της «επιστροφής των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια» στους στόχους του πολέμου.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα φέρει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο την προσθήκη του στόχου της «επιστροφής των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια» στους στόχους του πολέμου, ανέφερε το Channel 12 News την Παρασκευή το βράδυ. Ένας αξιωματούχος άμυνας δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο στο βορρά που θα κοστίσει βαρύ τίμημα. Σύμφωνα με την έκθεση της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε περιορισμένη διαβούλευση ασφαλείας την Πέμπτη το βράδυ με τους υπουργούς Ron Dermer και Bezalel Smotrich, καθώς και με τον πρόεδρο του Shas, Aryeh Deri, και αποφάσισε κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης να φέρει αυτή την προσθήκη στους στόχους του πολέμου για ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο.



Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φτάσει στο Ισραήλ τη Δευτέρα για συνομιλίες που επικεντρώθηκαν στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.
Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Άμος Χοχστάιν, θα φτάσει στο Ισραήλ τη Δευτέρα για συνομιλίες που επικεντρώνονται στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Hochstein αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, τον υπουργό Άμυνας Gallant και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η επίσκεψη του Hochstein αποτελεί συνέχεια της διπλωματίας που διεξάγει εδώ και μήνες. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε σε δημοσιογράφο του Al Arabiya κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με δημοσιογράφους την Παρασκευή: «Προσπαθούμε να αποτρέψουμε το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στο βόρειο Ισραήλ».



«Σε αυτό το σημείο, έχουμε τα πάντα... Η αποθήκη είναι σε πλήρη χωρητικότητα», ακούγεται να λέει ένας τρομοκράτης της Χαμάς σε μια υποκλαπέσα ηχογράφηση.
Οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν κατασχέσει τόση ανθρωπιστική βοήθεια που η τρομοκρατική ομάδα αγωνίζεται να βρει χώρο σε αποθήκες για να την αποθηκεύσει όλη, σύμφωνα με υποκλαπείσες επικοινωνίες μεταξύ πρακτόρων της Χαμάς που παίχτηκαν κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του "Ulpan Shishi" του N12 την Παρασκευή. Αυτές οι υποκλαπείσες επικοινωνίες παρουσιάζουν πράκτορες της Χαμάς να συζητούν τη διακίνηση αγαθών από τις υπερχειλισμένες αποθήκες ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαν Γιουνίς.



«Δεν υπάρχει απελευθερωτικό κίνημα που να έχει απελευθερώσει τον λαό του χωρίς να πληρώσει μεγάλο τίμημα όσον αφορά τους αμάχους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Salah al-Din al-Awawdeh.
Παλαιστίνιοι ακτιβιστές και πληροφοριοδότες παραπονέθηκαν για τη βάναυση μεταχείριση που αντιμετώπισαν επειδή μίλησαν εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από τους New York Times την Παρασκευή. Το άρθρο ακολούθησε τα βασανιστήρια του Παλαιστίνιου ακτιβιστή Amin Abed - ο οποίος είχε προηγουμένως βρει σφαίρες στο κατώφλι του ως απάντηση στην ομιλία του εναντίον της Χαμάς. Ο Abed δήλωσε στους Times ότι τον Ιούλιο δέχθηκε επίθεση από μέλη της Χαμάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάλυψαν το πρόσωπο του Abed και τον χτύπησαν με σφυριά και μεταλλικές ράβδους.



IDF Ταξίαρχος-Γεν. Ο Yossi Sariel, διοικητής της επίλεκτης μονάδας στρατιωτικών πληροφοριών 8200 του ισραηλινού στρατού, παραιτήθηκε από τη θέση του την Πέμπτη, αναλαμβάνοντας επίσημα την ευθύνη για την αποτυχία να αποτρέψει τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι έλαβε «λεπτομερείς πληροφορίες» σχετικά με τα επιχειρησιακά σχέδια επίθεσης της Χαμάς.
Ο Sariel σημείωσε ότι παρά «τις λεπτομερείς πληροφορίες που παρήχθησαν και διανεμήθηκαν σχετικά με τα σχέδια της Χαμάς και τις προετοιμασίες της δεν κατάφεραν να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις πληροφορίες και τις στρατιωτικές συνεννοήσεις είτε εντός της μονάδας είτε μεταξύ των εταίρων μας. Παρά τις προσδοκίες μας». Ο Σαριέλ ειδοποίησε τους διοικητές του ότι «στις 7 Οκτωβρίου στις 6:29 π.μ. Δεν εκπλήρωσα την αποστολή μου όπως περίμενα από τον εαυτό μου, όπως περίμεναν από μένα οι διοικητές και οι υφιστάμενοί μου, και ως πολίτες του έθνους που αγαπώ τόσο πολύ περίμεναν από μένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!