Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ασκληπιός, ένας «τίμιος ιατρός» που π λ η ρ ω ν ό τ α ν ΜΟΝΟ ΑΝ ο ασθενής έμενε ικανοποιημένος!
Αυτός ευθύνεται και για την φράση «Δεν ιδρώνει το αυτί του»!
Ο Ασκληπιός ήταν ΤΙΜΙΟΣ ιατρός όσο κι αν κάποιες από τις θεραπείες του φαίνονται σήμερα πρόχειρες, ή παραπέμπουν σε τσαρλατάνους θεραπευτές παλαιότερων χρόνων. 
Ο πατέρας της Ιατρικής δεν ΞΕΓΕΛΟΥΣΕ τους ασθενείς του, οι οποίοι συχνά απευθύνονταν σε αυτόν όχι μόνο για να ιατρέψουν τις πληγές του σώματος, αλλά και της ψυχής. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ασκληπιός

ΔΕΝ ζητούσε ΠΛΗΡΩΜΗ, παρά αφού έμεναν ευχαριστημένοι από την επέμβαση του...

Οι πλάκες που βρέθηκαν στην Επίδαυρο αποκαλύπτουν πολλά από τα ερωτήματα που απηύθυναν στον Ασκληπιό οι αρχαίοι Έλληνες. 
Μία γυναίκα ζητά την συμβουλή του για να κάνει παιδί. Άλλος τον ερωτά πως να ξαναβρεί την όρασή του. 

Κάποιος πάλι τον ευχαριστεί, επειδή τον απάλλαξε από τις ψείρες και πολλοί απλοϊκοί άνθρωποι του ζητούν χάρες άσχετες με την υγεία. 
Ανάμεσα σε αυτούς και μία γυναίκα την οποία απασχολεί ο αγαπημένος της. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ασκληπιός

Ερωτά λοιπόν τον Ασκληπιό με ποιον τρόπο να κάνει τον φίλο της να την αγαπήσει. 
Και ο Ασκληπιός της απαντά: «Να τον κλείσεις σ’ ένα πολύ ζεστό δωμάτιο». Και συμπληρώνει τη συμβουλή του: «και αν ιδρώσουν τ’αυτιά του, θα σ’αγαπήσει. Αν δεν ιδρώσουν μην παιδεύεσαι άδικα». 

Από την περίεργη αυτή συμβουλή του Ασκληπιού, έμεινε ως τα χρόνια μας η φράση: «Δεν ιδρώνει τ’αυτί του», που τη λέμε συνήθως για τους αναίσθητους και τους αδιάφορους.

Ο "φιλάνθρωπος" Ασκληπιός 
Ο Ασκληπιός άρχισε από επαρχιακός ιατρός στα Τρίκαλα. Αν "έγινε θεός" το χρωστά στον Δία, που θέλησε να ασχοληθεί μαζί του. 
Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν, ο Δίας ήξερε καλά να ιατρεύει τις αρρώστιες. Είχε, μάλιστα, ειδικότητα στις επιδημίες, αλλά ήταν πολύ μεγάλος για να τον ζαλίζουν οι άνθρωποι με μικροπράγματα. 
Δημιούργησε, λοιπόν, δευτερεύουσες θεότητες που πήραν πάνω τους τις καθημερινές έννοιες του γένους των θνητών. 

Ο Δίας κράτησε την ψυχή. 
Το σώμα το ανέλαβε ο Ασκληπιός, μεγάλος φιλάνθρωπος, ο μόνος που βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους. 
Ο Παυσανίας μας εξηγεί πως ήταν τα Ασκληπιεία. Είχαν πελώριες αίθουσες, ανοιχτές στον καθαρό αέρα, κάτι σαν τα παλιά σανατόρια. 

Σχετική εικόνα

Στα Ασκληπιεία αυτά αναφέρονται θεραπείες ψυχοπαθών, λεπρών, πασχόντων από αρθρίτιδα και άλλων. 
Η λατρεία της υγείας ξεκίνησε το 2.000 π.Χ. στην περιοχή της Επιδαύρου όπου βρίσκεται το Ασκληπιείο. Κατά την αρχαιότητα είχε 70 κτίσματα και καταλάμβανε μια έκταση 400 στρεμμάτων.


Συντακτική ομάδα "ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμοὺς ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!