Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Μεγάλη νατοϊκή ἄσκηση στήν Νορβηγία προκαλεῖ φόβο στούς Νορβηγούς καί ἀποτελεῖ πρόκληση γιά τούς Ρώσσους. Παραλλήλως, ἡ Ε.Ε. (δηλαδή τό …ΝΑΤΟ…) ἐξέδωσε νέα μέτρα κατά τῆς Ρωσσίας, ἀλλά καί κατάσχεση περιουσιακῶν στοιχείων ρωσσικών ἑταιρειῶν! Πούτιν: Θά ἰσοπεδώσω τίς εὐρωπαϊκές χῶρες, πού μᾶς ἀπειλοῦν! Δέν πᾶμε σέ πόλεμο εἴπατε;

Σχόλιο ΡΩΜΙΟΥ: Αυξάνονται συνεχώς οι οικονομικές πιέσεις προς την Ρωσσία, μαζί με την έντονη πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ σε όλα τα σύνορα της Ρωσσίας. Χθες ο Πούτιν προειδοποίησε φανερά την Ε.Ε. με πυρηνικό Αρμαγεδώνα.  Για να θυμηθούμε τι έχουν πει και για το θέμα οι Άγιοι πατέρες μας ενδεικτικώς  ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ



© Φωτογραφία: Υπηρεσία Τύπου των Συνοριοφυλάκων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας στη Δημοκρατία της Κριμαίας
 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την Αζοφική Θάλασσα
Coast Guard Patrol Boat της Υπηρεσίας Συνοριακής Φρουράς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας. Φωτογραφία αρχείου


Βρυξέλλες, 25 Οκτωβρίου – RIA Novosti. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα καλώντας τις αρχές της ΕΕ να προβλέψουν αυξημένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της κατάστασης στη Αζοφική Θάλασσα.

"Η κατάσταση στην Αζοφική Θάλασσα, η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος στο σύνολό της, η οποία το υποστήριξε, απέδωσε την απόφασή της", δήλωσε ο πρόεδρος της συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  στο Στρασβούργο.

Ειδικότερα, το έγγραφο περιέχει «επείγουσα έκκληση προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο να καταστήσει σαφές ότι οι στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ενισχυθούν εάν η σύγκρουση στη θάλασσα της Αζοφικής επιδεινωθεί περαιτέρω».




Επιπροσθέτως, τα εκτελεστικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να προβλέψουν τη δυνατότητα δημιουργίας της θέσης "ειδικού απεσταλμένου για την Κριμαία και το Donbass". 

Τώρα υπάρχουν κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ λόγω της κατασκευής της γέφυρας της Κριμαίας. Κάτω από αυτές ήταν, ειδικότερα, έξι Ρωσικές εταιρείες: Η Stroygazmontazh-Most, η JSC VAD, το εργοστάσιο ναυπηγείων Zaliv, η PJSC Mostotrest, το ινστιτούτο Giprostroymost, ο όμιλος Stroygazmontazh-SGM. Οι κυρώσεις προβλέπουν τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων αυτών των εταιρειών  στην ΕΕ και την απαγόρευση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τους παρέχουν κεφάλαια. 

Η κατάσταση με τη ναυτιλία στην Αζοφική θάλασσα επιδεινώθηκε στις αρχές του έτους. Τον Μάρτιο, η Ουκρανία συνέλαβε  μια τράτα “τον Βορρά” με δέκα Ρώσους στο πλοίο. Ο καπετάνιος αντιμετωπίζει μέχρι πέντε χρόνια φυλάκιση για παράνομη επίσκεψη στην Κριμαία "για να βλάψει τα κρατικά συμφέροντα". Τον Αύγουστο, το δεξαμενόπλοιο "Mechanic Pogodin" κρατήθηκε στο λιμάνι του Kherson. 

Η Μόσχα θεώρησε τις ενέργειες του Κιέβου  «θαλάσσια τρομοκρατία» και απάντησε ενισχύοντας τις συνοριακές επιθεωρήσεις στο τμήμα της της Αζοφικής Θάλασσας. Στη συνέχεια, οι συνοριοφύλακες της Ουκρανίας κατηγόρησαν τις ρωσικές αρχές για "μια αυστηρή πολιτική κράτησης και επιθεώρησης πλοίων". Ταυτόχρονα, ο συνοριοφύλακας της FSB της Κριμαίας δήλωσε ότι διεξάγει επιθεωρήσεις σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο και δεν έλαβε αξιώσεις από πλοιοκτήτες και ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναγνώρισε ότι οι Ρώσοι συνοριοφύλακες δεν παραβίασαν τα πρωτόκολλα κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης. Αργότερα, το Κίεβο ανήγγειλε την πρόθεσή του να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Αζοφική Θάλασσα και να δημιουργήσει μια ναυτική βάση στην περιοχή.




Φόβους εμπλοκής σε νέο Ψυχρό Πόλεμο προκαλεί στη Νορβηγία μεγάλη νατοϊκή άσκηση

 


Στη νατοϊκή άσκηση Trident Juncture που ξεκινά σήμερα στη Νορβηγία θα λάβουν μέρος 50.000 στρατιώτες από 31 χώρες, 250 αεροσκάφη, 65 πολεμικά πλοία και 10.000 οχήματα.


Η μεγάλη νατοϊκή άσκηση που θα γίνει στα ανοιχτά της Νορβηγίας και περιλαμβάνει περίπου 50.000 συμμετέχοντες από 31 χώρες, έχει προκαλέσει την αντίδραση της νροβηγικής αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι η άσκηση επιδεινώνει την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, τοποθετώντας τη Νορβηγία μεταξύ σφύρας και

άκμονος.



Η νατοϊκή άσκηση που ξεκινά σήμερα πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων δεκαετιών και αποτελεί μέρος του νέου Ψυχρού Πολέμου που εξελίσσεται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, υποστηρίζει η Τζούλι Βίλχελμσεν από το Νορβηγικό Ινστιτούτου Διεθνών Ζητημάτων μιλώντας στην εφημερίδα Klassekampen.

«Λίγοι πίστευαν ότι ο νέος ψυχρός πόλεμος θα απλωνόταν βόρεια, όμως τώρα κινείται με ταχύτητα ρεκόρ και αυτή η άσκηση είναι ένα σημάδι», εξηγεί η Βίλχελμσεν.

«Από το 2008 και μετά η Νορβηγία έχει εκφράσει την επιθυμία το ΝΑΤΟ να μεταφέρει την προσοχή του στα βόρεια, αυξάνοντας το στρατιωτικό αποτύπωμα, ιδιαίτερα των ΗΠΑ», συμπληρώνει η ερευνήτρια του Ινστιτούτου.

Από την πλευρά του, και ο ηγέτης των Κόκκινων, Bjørnar Moxnes, εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.


«Η Νορβηγία είναι μια μικρή χώρα. Μπορούμε μόνο να οφεληθούμε από έναν κόσμο όπου οι συγκρούσεις επιλύονται μέσα από τον διάλογο και τους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και όχι μέσα από κούρσες εξοπλισμών», τονίζει ο Moxnes.
Συμπληρώνει επίσης ότι η νορβηγική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει περισσότερη σοφία αντί για δουλοπρέπεια προς τις ΗΠΑ. «Ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Αμερικάνοι θα προστατέψουν τους πολίτες της Νορβηγίας αν η Νορβηγία γίνει το πεδίο μάχης μεταξύ των υπερδυνάμεων», καταλήγει ο Moxnes.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Lars Haltbrekken του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος, ο οποίος καταδίκασε την άφιξη του πυρηνοκίνητου αμερικανικού αεροπλανοφόρου, αποκαλώντας την απερίσκεπτη και ατυχή.

Στη νατοϊκή άσκηση που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 7 Νοεμβρίου, θα λάβουν μέρος 50.000 στρατιώτες από 31 χώρες, 250 αεροσκάφη, 65 πολεμικά πλοία και 10.000 οχήματα. Μόνο από τις ΗΠΑ θα λάβουν μέρος 18.500 στρατιώτες, αριθμός που ξεπερνά τη δυναμικότητα όλων των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας σε καιρό ειρήνης.

Πηγή : sputniknews.gr


ΕΚΤΑΚΤΟ Πούτιν: η Ρωσία ενδέχεται να χτυπήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που θα εγκαταστήσουν στο έδαφός τους αμερικανικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.




Ο Πούτιν δήλωσε πως η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη θα υποχρεώσει τη Ρωσία να στοχεύσει τις χώρες υποδοχής τους.



Oι ευρωπαϊκές χώρες θέτονται σε κίνδυνο εκτιθέμενες σε πιθανά αντίποινα από πλευράς της Ρωσίας αν δεχθούν ν΄αναπτύξουν αμερικανικούς πυραύλους πάνω στο έδαφος τους δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε στον τύπο με τον πρόεδρο του ιταλικού Συμβουλίου που έγινε στη Μόσχα.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Giuseppe Conte που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ ο Vladimir Poutine ανακοίνωσε πως δεν αποκλείει την πιθανότητα αντιποίνων σε περίπτωση που η Ευρώπη θα δεχόταν την ανάπτυξη στο έδαφός της αμερικανικών πυραύλων μετά από μια ενδεχόμενη απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη FNI.



Ο Ρώσος Πρόεδρος κυρίως ανέφερε πως οι ευρωπαϊκές χώρες «οφείλουν να καταλάβουν ότι εκτίθενται σε μια πιθανή απάντηση στο έδαφός τους».



«Δεν καταλαβαίνω αν είναι απαραίτητο να οδηγηθεί η Ευρώπη σε έναν τέτοιο βαθμό κινδύνου. Πραγματικά δεν βλέπω κανένα λόγο γι αυτό, » υπογράμμισε ο Πούτιν.



Ο Donald Trump ανακοίνωσε το Σάββατο την πρόθεσή του ν΄αποσυρθεί η χώρα του από τη Συνθήκη FNI. Ο Ρώσος Αντιπρόεδρος ΥΠΕΞ ο Sergueï Riabkov προειδοποίησε την Washington για τον κίνδυνο αυτής της πρωτοβουλίας αναφέροντας την πιθανότητα αντιποίνων.

 ΠΗΓΗ 



   Σοϊγκού: Άνευ προηγουμένου οι στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού


Πρωτοφανή – από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου – επίπεδα έχουν αγγίξει οι στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.


Η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας έχουν αγγίξει επίπεδα άνευ προηγουμένου από τον Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.


«Η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά μας έχει φτάσει σε επίπεδο το οποίο δεν έχει προηγούμενο από τις

ημέρες του Ψυχρού Πολέμου. Η πολιτική της συμμαχίας αποσκοπεί στην ενίσχυση της προηγμένης στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική πλευρά», δήλωσε ο Σοϊγκού. 



Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, η Βορειοατλαντική Συμμαχία χρησιμοποιεί ενεργά τον μύθο της «ρωσικής απειλής» όταν ασχολείται με αυτή τη δραστηριότητα.



«Έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στη δραστηριότητα πληροφοριών του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Μόνο φέτος, τα αεροσκάφη των Ρωσικών Αεροναυτικών Δυνάμεων πέταξαν πάνω από 120 φορές για να αναχαιτίσουν πιθανούς παραβάτες των εθνικών συνόρων», τόνισε ο Σοϊγκού.



Η Μόσχα έχει επανειλημμένως δηλώσει σε σχέση με την αυξανόμενη παρουσία των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, πως δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αλλά δε θα αγνοήσει τις ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της, πρόσθεσε ο Σοϊγκού.



Το ΝΑΤΟ έχει επεκτείνει σημαντικά την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη μετά την ουκρανική κρίση το 2014, αξιοποιώντας ως πρόσχημα τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.



Η Μόσχα έχει υποβάλει πολλές φορές τις διαμαρτυρίες της ενάντια στη στρατιωτική συγκέντρωση του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι η κίνηση αυτή θα υπονομεύσει την περιφερειακή ισορροπία και θα οδηγήσει σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!