Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Η Κίνα επιδιώκει όπλα «ελέγχου του εγκεφάλου» σε μια προσπάθεια να ελέγξει το μέλλον του πολέμου.

Ένας ρομποτικός βραχίονας για χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομπότ 2019 στο Πεκίνο στις 20 Αυγούστου 2019. (Wang Zhao/AFP μέσω Getty Images)
30/12/2021
Ενημέρωση:
4/1/2022



Έναρξη επιθέσεων στο πεδίο της μάχης με μια απλή σκέψη. Ενίσχυση του ανθρώπινου εγκεφάλου για τη δημιουργία «σούπερ πολεμιστών». Διαταραχή του  μυαλού των εχθρών με στόχο την υποταγή τους στις εντολές του χειριστηρίου.

Κάποτε πιστευόταν ότι υπάρχει μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, η οπλοποίηση του εγκεφάλου έχει συζητηθεί από Κινέζους στρατιωτικούς αξιωματούχους εδώ και χρόνια. Και το Πεκίνο ξοδεύει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για τη νευροεπιστήμη που θα μπορούσε να φέρει αυτά τα σενάρια όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα.

«Η μελέτη για την επιστήμη του εγκεφάλου γεννήθηκε από ένα όραμα για το πώς θα εξελιχθεί ο μελλοντικός πόλεμος», έγραψε ο Li Peng, ιατρικός ερευνητής σε θυγατρική της κρατικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας (AMMS), σε άρθρο του το 2017. Μια τέτοια έρευνα, είπε, έχει «ένα εξαιρετικά ισχυρό στρατιωτικό χαρακτηριστικό» και είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ενός «στρατηγικού υψηλού εδάφους» για κάθε χώρα.

Ο Li δεν είναι ο μόνος που τονίζει την επείγουσα ανάγκη στρατιωτικοποίησης της επιστήμης του εγκεφάλου.

Τον Μάρτιο, μια κινεζική στρατιωτική εφημερίδα περιέγραψε την τεχνητή νοημοσύνη (AI) που βασίζεται στο cloud «ενσωματώνοντας ανθρώπους και μηχανές» ως το κλειδί για τη νίκη πολέμων. Με την επιτάχυνση της «ευφυΐας» του στρατού, προειδοποίησε, η Κίνα πρέπει να αποκτήσει γρήγορα μια σταθερή βάση σε αυτή την τεχνολογία και οποιαδήποτε καθυστέρηση «θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιανόητες συνέπειες».

«Ποιοτικό» πλεονέκτημα

Σύμφωνα με ερευνητικές εργασίες και άρθρα σε στρατιωτικές εφημερίδες, οι Κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι βλέπουν τέσσερεις τομείς όπου οι καινοτομίες στην επιστήμη του εγκεφάλου θα μπορούσαν να οπλιστούν.

Η «εξομοίωση εγκεφάλου» αναφέρεται στην ανάπτυξη ρομπότ υψηλής νοημοσύνης που λειτουργούν όπως οι άνθρωποι. Ο «έλεγχος του εγκεφάλου» είναι η ενσωμάτωση των ανθρώπων με τις μηχανές σε μία, επιτρέποντας στους στρατιώτες να εκτελούν καθήκοντα που συνήθως είναι αδύνατα για αυτούς. Ο «υπερεγκέφαλος» περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως τα υπερηχητικά κύματα ή οι υπέρηχοι, για την τόνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και την ενεργοποίηση του λανθάνοντος δυναμικού του εγκεφάλου. Η τέταρτη, που ονομάζεται «έλεγχος του εγκεφάλου», αφορά την εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας για την παρέμβαση και τη χειραγώγηση του τρόπου σκέψης των ανθρώπων.

Το ανθρωποειδές ρομπότ "Jia Jia", που δημιουργήθηκε από μια ομάδα μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, εμφανίζεται μετά από μια παρουσίαση σε συνέδριο στη Σαγκάη στις 9 Ιανουαρίου 2017.Η Jia Jia μπορεί να πραγματοποιήσει μια απλή συνομιλία και να κάνει συγκεκριμένες εκφράσεις του προσώπου όταν της ζητηθεί και ο δημιουργός της πιστεύει ότι το παράξενα ζωντανό ρομπότ προαναγγέλλει ένα μέλλον εργασίας cyborg στην Κίνα. (Johannes Eisele/AFP μέσω Getty Images)

Δύο μέλη ΔΕΠ με το στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Στρατού σε ένα έγγραφο του 2018 συζήτησαν το χρηματοδοτούμενο από το κράτος έργο τους που ερευνά ένα κομμάτι βιοτεχνολογίας που ονομάζεται «ψυχο-ιός». 

Εφαρμοσμένο στον στρατό, ένα τέτοιο ψυχολογικό όπλο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη «σούπερ πολεμιστών» που είναι «πιστοί, γενναίοι και στρατηγικοί», σε πολέμους, ο ψυχο-ιός θα μπορούσε να «χειραγωγήσει τη συνείδηση των εχθρών, να συντρίψει τη θέλησή τους και να παρέμβει στα συναισθήματά τους για να τους κάνει να υποταχθούν στη βούληση της πλευράς μας», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Οι επιστήμονες του εγκεφάλου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των αναπήρων στρατιωτών και να αυξήσουν συστηματικά (!!!!!) την προστασία της υγείας του στρατιωτικού προσωπικού, σύμφωνα με άρθρο του 2019 στην PLA Daily, την επίσημη εφημερίδα του κινεζικού στρατού, γνωστή ως Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

Ενώ το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αφιερωθεί εδώ και χρόνια στο να «ξεπεράσει την κούρσα εξοπλισμών της βιοτεχνολογίας», η εξέλιξη των τεχνολογιών αιχμής έχει φέρει πρόσθετη επείγουσα ανάγκη, σύμφωνα με τον Sam Kessler, γεωπολιτικό σύμβουλο της North Star Support Group, μιας πολυεθνικής εταιρείας διαχείρισης κινδύνου.

Η «απίθανη φουτουριστική τεχνολογία που είχε ονειρευτεί στο παρελθόν έχει γίνει τώρα πιο ρεαλιστική σε πραγματικό χρόνο», έγραψε σε σημείωμα στην εφημερίδα The Epoch Times. «Αυτό δημιουργεί ελάχιστα περιθώρια λάθους, καθώς μια πιθανή απώλεια κυριαρχίας μιας τέτοιας τεχνολογίας θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην αποδυνάμωση των στρατηγικών φραγμών, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη».

Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα χρησιμοποιεί ένα ελεγχόμενο από τον εγκέφαλο ακουστικό διεπαφής για να πετάξει ένα drone κατά τη διάρκεια ενός αγώνα drone ελεγχόμενου από το μυαλό στο Gainesville της Φλόριντα, στις 16 Απριλίου 2016. (Jason Dearen/AP Photo)

Ανησυχώντας για τις κινεζικές δραστηριότητες στη βιοτεχνολογία, οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο έβαλαν στη μαύρη λίστα το AMMS της Κίνας - το κορυφαίο ινστιτούτο ιατρικής έρευνας της χώρας που διευθύνεται από τον κινεζικό στρατό - και τα 11 συνδεδεμένα ερευνητικά ινστιτούτα βιοτεχνολογίας, κατηγορώντας τα ότι αναπτύσσουν «υποτιθέμενα όπλα ελέγχου του εγκεφάλου» για να προωθήσουν τον κινεζικό στρατό.

Το κινεζικό καθεστώς δεν σχολίασε αυτή την πτυχή της μαύρης λίστας των ΗΠΑ. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με το AMMS για σχόλια και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα της εφημερίδας The Epoch Times για σχόλιο.

Εβδομάδες πριν από την κίνηση, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου ζήτησε δημόσια σχόλια σχετικά με έναν προτεινόμενο κανόνα για την απαγόρευση της εξαγωγής τεχνολογίας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), ένα αναδυόμενο πεδίο που επιδιώκει να επιτρέψει στους ανθρώπους να επικοινωνούν απευθείας με μια εξωτερική συσκευή μόνο με τις σκέψεις τους.

Μια τέτοια τεχνολογία θα παρείχε ένα «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα ή πλεονέκτημα πληροφοριών» για τους αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως με την «ενίσχυση των δυνατοτήτων των ανθρώπινων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για βελτιωμένη λήψη αποφάσεων, υποβοηθούμενες ανθρώπινες επιχειρήσεις και προηγμένες επανδρωμένες και μη επανδρωμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου.

«Ζήτημα του μέλλοντος της Κίνας»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στον τομέα της τεχνολογίας του εγκεφάλου, με τον μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών εργασιών στον κόσμο να δημοσιεύονται σχετικά με το θέμα.

Τον Απρίλιο, η νεοφυής εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink του Elon Musk κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει μια μαϊμού να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή μέσω ενός τσιπ που εισάγεται στον εγκέφαλό της. Η Synchron, μια εταιρεία ανάπτυξης εμφυτεύσιμης τεχνολογίας νευρωνικής διεπαφής στη Silicon Valley, κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα επτά tweets που είπε ότι στάλθηκαν ασύρματα από έναν ακινητοποιημένο Αυστραλό ασθενή που είχε λάβει το εμφύτευμα τσιπ της εταιρείας, γνωστό ως Stentrode. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας χορήγησαν στην Synchron 10 εκατομμύρια δολλάρια τον περασμένο Ιούλιο για να βοηθήσουν στην έναρξη της πρώτης δοκιμής της σε ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) έχει επίσης ερευνήσει το BCI για στρατιωτικές εφαρμογές, όπως ένα έργο "Avatar" που στόχευε στη δημιουργία μιας ημιαυτόνομης μηχανής που θα λειτουργούσε ως υποκατάστατο του στρατιώτη.

Μια νεαρή γυναίκα παρακολουθεί έναν άνδρα, που φοράει μια συσκευή σάρωσης εγκεφάλου EEG στο κεφάλι του, να παίζει ένα παιχνίδι φλίπερ αποκλειστικά μέσω της σκέψης ενεργοποιώντας τα πλήκτρα να αντιδράσουν με τον εγκέφαλό του στο περίπτερο της ερευνητικής κοινοπραξίας Berlin Brain Computer Interface στην έκθεση τεχνολογίας CeBIT στο Ανόβερο της Γερμανίας, στις 2 Μαρτίου 2010. (Sean Gallup/Getty Images)

Το Πεκίνο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην Αμερική, έχει δείξει απρόθυμο να μείνει πίσω. Τον Ιανουάριο του 2020, τρεις μήνες πριν ξεκινήσει η πρώτη δοκιμή της Synchron, το Πανεπιστήμιο Zhejiang της ανατολικής Κίνας είχε ολοκληρώσει τη δοκιμή ενός εγκεφαλικού εμφυτεύματος σε έναν 72χρονο παράλυτο ασθενή. Χρησιμοποιώντας τα εγκεφαλικά του κύματα, ο ασθενής μπορούσε να κατευθύνει έναν ρομποτικό βραχίονα για να εκτελέσει χειραψίες, να φέρει ποτά και να παίξει το κλασσικό κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι mahjong.

Τα τελευταία έξι χρόνια, το Πεκίνο έχει δει την πρόοδο στην έρευνα που σχετίζεται με τον εγκέφαλο ως «θέμα του μέλλοντος της Κίνας», σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης.

Το κορυφαίο εθνικό επιστημονικό ίδρυμα της χώρας, η κρατική Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS), έχει ρίξει περίπου 60 δισεκατομμύρια γιουάν (9,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε προσπάθειες χαρτογράφησης των λειτουργιών του εγκεφάλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας άνοιξε αιτήσεις για έρευνα στον τομέα, με επιπλέον 3 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 471 εκατομμύρια δολλάρια) να διατίθενται για 59 ερευνητικές ροές.

Ο ρόλος της επιστήμης του εγκεφάλου ήταν αρκετά σημαντικός ώστε ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping την έχει προσδιορίσει ως τομέα προτεραιότητας της αναδυόμενης τεχνολογίας, σημαντικό για την εθνική ασφάλεια της χώρας και για να καταστήσει την Κίνα κεντρικό κόμβο για τις επιστημονικές καινοτομίες αιχμής στον κόσμο.

«Η Κίνα είναι πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας στον στόχο της αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους και χρειαζόμαστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία για να οικοδομήσουμε μια παγκόσμια επιστημονική και τεχνολογική υπερδύναμη», δήλωσε ο Σι στους μελετητές του CAS σε ομιλία του το 2018.

Στρατιώτες του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού παρατάσσονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκπαίδευσης στα βουνά Pamir στο Kashgar της Κίνας, στις 4 Ιανουαρίου 2021. (STR/AFP μέσω Getty Images)

Στρατιωτικό «υψηλό έδαφος»

Το κινεζικό καθεστώς αγωνίζεται να κλείσει το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην αξιοποίηση της δύναμης από αυτή την αναδυόμενη τεχνολογία.

Όσον αφορά τον όγκο των δημοσιευμένων εργασιών σχετικά με την τεχνολογία του εγκεφάλου, η Κίνα είναι δεύτερη μόνο μετά την Αμερική, δήλωσε ο Zhou Jie, ανώτερος μηχανικός στο κρατικό ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας China Academy of Information and Communications Technology, σε πρόσφατο φόρουμ για το BCI. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε με ρυθμό 41% κατά την περίοδο 2016-2020, περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου του 19%, σύμφωνα με έκθεση του Μαΐου που συντάχθηκε από έναν κατασκευαστή ρομπότ AI με έδρα το Πεκίνο και μια δεξαμενή σκέψης που συμβουλεύει το Πεκίνο για τα μεγάλα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η στοίβα των κινεζικών καινοτομιών στο BCI φαίνεται να συμβαδίζει με τον αυξανόμενο ενθουσιασμό.

Η AMMS, η κινεζική στρατιωτική ακαδημία υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τις νευροεπιστήμες. Οι εφευρέσεις από την AMMS και τις θυγατρικές της από το 2018 περιλαμβάνουν διάφορες συσκευές συλλογής νευρικών σημάτων, μικροσκοπικά εμφυτεύματα κρανίου, ένα σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης για την αποκατάσταση κατεστραμμένων νεύρων και φορετά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας σχεδιασμένα για την ενίσχυση του ελέγχου των ρομπότ, σύμφωνα με ανοιχτό αποθετήριο αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Το 2019, το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Ιατρικής υπό την AMMS δημιούργησε ένα ελεγχόμενο από τον εγκέφαλο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα. Για να μετακινήσει το όχημα προς τα εμπρός, ένας χειριστής βάζει ένα καπάκι ηλεκτροδίου και φαντάζεται ότι κινεί το δεξί του χέρι. Η σκέψη για την κίνηση των ποδιών θα έδινε εντολή στο μηχάνημα να κατέβει.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Καινοτομίας Επιστήμης και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας του AMMS το 2021 απέκτησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη χρήση εικονικής πραγματικότητας για ελλιμενισμό διαστημικών σκαφών. Η συσκευή ερμηνεύει τις δραστηριότητες του εγκεφάλου και των άκρων του αστροναύτη και τις μετατρέπει σε εντολές για την προσαρμογή της θέσης του αεροσκάφους σε πραγματικό χρόνο.

Ο Cho Yu Ng από το Χονγκ Κονγκ αγωνίζεται κατά τη διάρκεια του αγώνα αναπηρικού αμαξιδίου στο Kloten της Ελβετίας, στο Πρωτάθλημα Cybathlon, την πρώτη έκδοση ενός διεθνούς διαγωνισμού που διοργανώνεται από το ETH Zurich για αθλητές με σωματικές αναπηρίες χρησιμοποιώντας βιονική υποστηρικτική τεχνολογία, όπως ρομποτικές προθέσεις, διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή και ηλεκτροκίνητους εξωσκελετούς, στις 8 Οκτωβρίου 2016. (Michael Buholzer/AFP μέσω Getty Images)

Ενώ ένα αρκετά μεγάλο μέρος των καινοτομιών στο BCI και σε άλλους τομείς της τεχνολογίας του εγκεφάλου έχει πιθανή ιατρική χρήση, μερικές μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ένα κινεζικό πανεπιστήμιο είχε προηγουμένως διαφημίσει τη μη επανδρωμένη μάχη μέσω ρομπότ ελεγχόμενης σκέψης ως «υψηλό έδαφος» στην τεχνητή νοημοσύνη που η Κίνα «πρέπει να αγωνιστεί για να ελέγξει».

«Γίνετε μάρτυρες περισσότερων θαυμάτων με κινεζικά χαρακτηριστικά στην ενίσχυση του στρατού», διακήρυξε το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας, μια στρατιωτική ακαδημία που προμηθεύει ταλέντα για τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας, καθώς παρουσίασε μια λίστα συσκευών ελεγχόμενων από τον εγκέφαλο που παράγονται από το πανεπιστήμιο, συμπεριλαμβανομένης μιας αναπηρικής καρέκλας και ενός αυτοκινήτου που θα μπορούσε να ταξιδέψει περίπου 9,3 μίλια / ώρα «σε οποιονδήποτε δρόμο».

«Μαζί, ας αλλάξουμε τον κόσμο με το "μυαλό" μας», δήλωσε το σχολείο σε μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τον περασμένο Νοέμβριο.

Το πανεπιστήμιο δεν απάντησε σε αίτημα των Epoch Times για σχολιασμό.

Εκκλήσεις για αυτοδυναμία

Οι κανόνες αποκλεισμού του Υπουργείου Εμπορίου μπορεί να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν το Πεκίνο στην πορεία του για την προώθηση της βιοτεχνολογίας και των τεχνολογιών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, αλλά είναι απίθανο να την επιβραδύνουν, σύμφωνα με τον Grant Newsham, ανώτερο συνεργάτη του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας και συνταξιούχο συνταγματάρχη των Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

«Οι Κινέζοι απλώς θα ελιχθούν λίγο, θα αλλάξουν κάποια ονόματα και θα συνεχίσουν ολοταχώς να προχωρούν σε αυτές τις προσπάθειες για την οπλοποίηση της βιοτεχνολογίας», δήλωσε στους Epoch Times.

Αλλά οι κυρώσεις εξυπηρετούν έναν χρήσιμο σκοπό στο εσωτερικό: «καθιστώντας αδύνατο για τους Αμερικανούς (και άλλους) που θέλουν να επενδύσουν και να συνεργαστούν με τους κινεζικούς οργανισμούς να ισχυριστούν ότι "δεν ήξεραν" τι έκαναν οι Κινέζοι - ή να υποστηρίξουν ότι "δεν απαγορεύεται"», είπε.

Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στην επίτευξη αυτάρκειας σε αυτόν τον τομέα.

Το 2019, μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Tianjin στη βόρεια Κίνα παρουσίασε ένα τσιπ "Brain Talker", το οποίο, όταν συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω ενός καλύμματος ηλεκτροδίου, θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει την πρόθεση του μυαλού ενός χρήστη και να τη μεταφράσει σε εντολές υπολογιστή σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα.

Ο 21ος αιώνας ονομάζεται αιώνας της τεχνολογίας των πληροφοριών. (Η εικονογράφηση των Epoch Times)

Το Πανεπιστήμιο Fudan, ένα ελίτ δημόσιο ίδρυμα στη Σαγκάη, παρουσίασε τον Ιανουάριο ένα απομακρυσμένο τσιπ BCI που μπορεί να επαναφορτιστεί ασύρματα έξω από το σώμα, αποφεύγοντας πιθανή βλάβη στον εγκέφαλο. Το τσιπ καταναλώνει μόνο το ένα δέκατο της ισχύος των δυτικών ομολόγων του και κοστίζει το μισό, ανέφεραν τότε τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο όρος «αυτο-ανεπτυγμένος» ήταν εμφανής τόσο στις ανακοινώσεις της ομάδας όσο και στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Ο Tao Hu, αναπληρωτής διευθυντής στο Ινστιτούτο Μικροσυστημάτων και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Σαγκάης του CAS, δήλωσε ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί του κόσμου στον τομέα του BCI.

"Η Κίνα δεν υστερεί σε σχέση με τις ξένες χώρες όσον αφορά τις πτυχές σχεδιασμού για τον βασικό εξοπλισμό BCI", έγραψε σε άρθρο του Ιουνίου που δημοσιεύθηκε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κάλεσε τη χώρα να επιταχύνει την κατανομή πόρων για να επιταχύνει την ανάπτυξη του BCI, δεδομένου του κινδύνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις εξαγωγές BCI στην Κίνα.

Ηθικοί κίνδυνοι

Η Κίνα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα για να τη βοηθήσει να κερδίσει έδαφος στον αγώνα: την τεράστια τράπεζα πρωτευόντων θηλαστικών, σύμφωνα με τον Poo Mu-ming, βασικό πρόσωπο που ηγείται της έρευνας εγκεφάλου της Κίνας στο CAS.

Η Κίνα ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής δοκιμαστικών πιθήκων στον κόσμο, αλλά σταμάτησε να τους στέλνει μόλις ξεκίνησε η πανδημία. Ο Poo, ο οποίος το 2008 άλλαξε από ποντίκια σε πιθήκους ως πειραματόζωο στο ινστιτούτο νευροεπιστημών του στο CAS, ήθελε από καιρό να χρησιμοποιήσει τους πόρους πειραματόζωων της χώρας για να ενισχύσει την ερευνητική θέση της Κίνας, σύμφωνα με αναφορές κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Η ομάδα του το 2017 κλωνοποίησε το πρώτο ζευγάρι πιθήκων στον κόσμο χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο που παρήγαγε την Ντόλλυ το πρόβατο - ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για την έρευνα της Κίνας που σχετίζεται με τον εγκέφαλο. Με την ίδια τεχνολογία κλωνοποίησης, οι Κινέζοι επιστήμονες θα μπορούσαν να παράγουν μαζικά και να πειραματιστούν σε πανομοιότυπους πιθήκους, εξαλείφοντας τις παρεμβολές σε πειράματα που προκύπτουν από μεμονωμένες διαφορές σε πειραματόζωα, δήλωσε ο Poo στους Science Times, μια εφημερίδα υπό το CAS, τον Οκτώβριο.
Πέντε κλωνοποιημένοι μακάκοι σε ένα ερευνητικό ίδρυμα στη Σαγκάη σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 27 Νοεμβρίου 2018 και κυκλοφόρησε στις 24 Ιανουαρίου 2019 από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι πέντε πίθηκοι κλωνοποιήθηκαν από ένα μόνο ζώο που είχε τροποποιηθεί γενετικά για να έχει διαταραχή ύπνου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην έρευνα για τα ανθρώπινα ψυχολογικά προβλήματα. (!!!!!!!) (STR/AFP μέσω Getty Images)

Το AMMS έχει επίσης προτείνει μελέτες για την οικοδόμηση μιας βάσης δεδομένων για ένα «επιθετικό όπλο ελέγχου συνείδησης» που στοχεύει συγκεκριμένες πνευματικές ή εθνοτικές ομάδες.

Ένα τέτοιο έργο αναφέρθηκε για πρώτη φορά ήδη από το 2012 από το Ινστιτούτο Ακτινοϊατρικής στο πλαίσιο του AMMS. Η βάση δεδομένων είχε ως στόχο να δημιουργήσει μια συλλογή εικόνων και βίντεο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιθετική συμπεριφορά. Οι προτεινόμενοι στόχοι περιλαμβάνουν «πνευματικούς ηγέτες, οργανώσεις και ακραίες θρησκευτικές ομάδες που μοιράζονται την κοινή πεποίθηση και εθνοτικές ομάδες που μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά σε τοποθεσίες και συνήθειες τρόπου ζωής».

Ο πιο επιεικής ηθικός φραγμός της Κίνας σε σύγκριση με τη Δύση της έδωσε μεγαλύτερο περιθώριο να κερδίσει έδαφος με τα πειράματά της που σχετίζονται με το BCI που θα «τους ενδυνάμωναν σε μεγάλο βαθμό και θα εξορθολογίσουν τις καινοτομίες τους», σύμφωνα με τον Kessler.

Στην Κίνα, τέτοια πειράματα έχουν «λιγότερη γραφειοκρατία που τους εμποδίζει να χρησιμοποιούν αμφισβητήσιμες πρακτικές δοκιμών», δήλωσε στους Epoch Times. «Αυτό κάνει όλη τη διαφορά σε έναν κόσμο όπου το πλεονέκτημα της τεχνολογίας και της νοημοσύνης μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς διαχειρίζεται την ικανότητά του να παραμείνει μπροστά από την καμπύλη».

Ερωτηθείς από ένα περιοδικό που επέβλεπε αν οι τεχνολογίες BCI μπορεί μια μέρα να «υποδουλώσουν» τους ανθρώπους, ο Poo εμφανίστηκε ανενόχλητος.

«Εάν έχουμε την εμπιστοσύνη ότι η κοινωνία μας θα είναι σε θέση να αναπτύξει μηχανισμούς για τον έλεγχο της χρήσης τεχνολογιών προς όφελός μας, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε στο National Science Review, ένα επιστημονικό περιοδικό υπό την αιγίδα του CAS, το 2017.

«Από τη δεκαετία του 1950, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τη συσσώρευση πυρηνικών βομβών και πιστεύουν ότι σύντομα θα καταστραφούμε από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Αλλά εξακολουθούμε να ζούμε αρκετά καλά τώρα, έτσι δεν είναι;»

Ο Andrew Thornebrooke και η Donna Ho συνέβαλαν σε αυτή την έκθεση.

*
Η Eva Fu είναι συγγραφέας της εφημερίδας The Epoch Times με έδρα τη Νέα Υόρκη και επικεντρώνεται στην πολιτική των ΗΠΑ, τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επικοινωνήστε με την Εύα στο eva.fu@epochtimes.com


ΠΗΓΗ: https://www.theepochtimes.com/china/china-pursues-brain-control-weaponry-in-bid-to-command-future-of-warfare-4186003?utm_source=morningbriefnoe-health&src_src=morningbriefnoe-health&utm_campaign=mb-2023-10-11&src_cmp=mb-2023-10-11&utm_medium=email&cta_utm_source=morningbriefnoecta-health&est=hFEM42deJ9M4SojjduovYRUah9SwEFd%2FmbWtpVgDm6LA7L4ZTF37f2SKHJs%3D


Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!