Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Χαστούκι του Ρώσου πρεσβευτή στην Πολωνία



Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σκεφτεί κανείς για το ποιος έχει δίκοιο και ποιος άδικο σε αυτές τις περιπτώσεις, το γεγονός είναι ότι η Ρωσσία δεν επιτρέπει στην ΕΕ και ειδικά την Πολωνία το θράσος, και πιθανότατα θα απαντά πάντα με έναν τρόπο από εδώ και στο εξής.

Andrew Korybko
27 Μαρτίου 2024

Η Πολωνία είναι εξοργισμένη αφού ο Ρώσος πρεσβευτής Sergey Andreev αρνήθηκε κλήτευση από τους οικοδεσπότες του για να συζητήσει τον πρόσφατο ισχυρισμό ότι ένας ρωσικός πύραυλος πέρασε για λίγο στον πολωνικό εναέριο χώρο από την Ουκρανία. 

Εξήγησε την απόφασή του αργότερα από το γεγονός ότι «Δεδομένου ότι κατάλαβα από την απάντηση των Πολωνών συναδέλφων μου ότι δεν θα υπήρχαν αποδείξεις και αυτή τη φορά, αποφάσισα ότι σε αυτή την περίπτωση η συνάντηση θα ήταν άσκοπη και αρνήθηκα την πρόσκληση».

Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Andrzej Szejna αντέδρασε κατηγορώντας τον πρεσβευτή Andreev ότι «εγκατέλειψε τη διπλωματική του θέση», την οποία περιέγραψε ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «αιτία ανησυχίας για τους συμμάχους μας». Αυτή η σκληρή ρητορική υποδηλώνει ότι οι επιθετικές φατρίες στη Βαρσοβία μπορεί να συνωμοτούν για να εκμεταλλευτούν αυτή την εξέλιξη ως πρόσχημα για περαιτέρω επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα, για να μην πούμε ότι αυτό θα γίνει η βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να διεξαχθεί ένας άλλος γύρος αντιρωσικού πολέμου πληροφοριών.

Αυτό που ούτε ο Szejna ούτε οι σύμμαχοί του στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ωστόσο, είναι ότι ο πρεσβευτής Andreev έδωσε απλώς στην Πολωνία μια δόση από το δικό της διπλωματικό φάρμακο, όταν ο Πολωνός πρεσβευτής στη Ρωσσία και οι συνάδελφοί του στην ΕΕ αρνήθηκαν κλήτευση από τους οικοδεσπότες τους για να συζητήσουν την προεκλογική ανάμιξη. 

Η αποστολή της ΕΕ στη χώρα δικαιολόγησε αυτή την απόφαση ως οφειλόμενη σε εκείνους τους διπλωμάτες που δεν ήθελαν να «ακούσουν κήρυγμα» από τη Ρωσσία, κάτι που είναι ουσιαστικά το ίδιο σκεπτικό που μόλις έδωσε και ο πρέσβης Andreev.

Ακριβώς όπως ο πρώην πρόεδρος και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απαίτησε να υποβιβαστούν οι δεσμοί της Ρωσσίας με την ΕΕ ως απάντηση, έτσι και οι επιθετικοί Πολωνοί ομόλογοί του πιθανότατα θα απαιτήσουν το ίδιο, αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι οποιαδήποτε πλευρά θα το κάνει. Η προηγούμενη ανάλυση εξηγεί μερικούς από τους λόγους για τους οποίους η Μόσχα δεν ακολούθησε τις συμβουλές του Μεντβέντεφ, οι οποίοι είναι επίσης σχετικοί και σε σχέση με τη Βαρσοβία.

Πέρα από τις εικασίες για το μέλλον των δεσμών τους, αυτό που είναι πιο σημαντικό για αυτή την τελευταία εξέλιξη είναι ότι αποδεικνύει την προθυμία της Ρωσσίας να απαντήσει διπλωματικά με τρόπο που δεν σέβεται τους δυτικούς ομολόγους της, ειδικά εκείνους από την Πολωνία. 

Η Ρωσσία μόλις χαρακτήρισε μια μερικώς χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση «ΜΚΟ» ως «ανεπιθύμητη» λιγώτερο από δύο εβδομάδες μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, σε μια κίνηση που πιθανότατα συνδέεται με την υποτιθέμενη ανάμειξή της στην πορεία προς αυτές τις εκλογές.

Αυτή η «ΜΚΟ» θα μπορούσε να είχε συζητηθεί κατά τη διάρκεια της κλήσης των Ευρωπαίων πρεσβευτών στη Μόσχα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά κανένας από αυτούς δεν εμφανίστηκε, συμπεριλαμβανομένου του πολωνικού, αφήνοντας έτσι το κράτος χωρίς άλλη επιλογή από το να περιορίσει τις δραστηριότητές του, καθώς δεν θα σταματούσε να παρεμβαίνει. Ως εκ τούτου, είναι λογικό ότι η Πολωνία θα είναι η πρώτη χώρα όπου η Ρωσσία θα δώσει στην ΕΕ μια δόση του δικού της φαρμάκου, τόσο λόγω της πολωνικής παρέμβασης μέσω αυτής της «ΜΚΟ» όσο και του πρόσφατου πυραυλικού περιστατικού.

Αν δεν ήταν ο Πολωνός πρεσβευτής να σνομπάρει νωρίτερα τους Ρώσους οικοδεσπότες του, τότε ο Ρώσος ίσως να μην είχε σνομπάρει τους Πολωνούς οικοδεσπότες του, και θα μπορούσε αντ' αυτού να είχε παρευρεθεί στη συνάντηση παρά τη διάλεξη που θα είχε ακούσει προβλέψιμα. 

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σκεφτεί κανείς για το ποιος έχει δίκοιο και ποιος άδικο σε αυτές τις περιπτώσεις, το γεγονός είναι ότι η Ρωσσία δεν επιτρέπει στην ΕΕ και ειδικά την Πολωνία να συνεχίσουν να μη δείχνουν σεβασμό, και πιθανότατα θα απαντά πάντα με έναν τρόπο από εδώ και στο εξής.

ΠΗΓΗ: The Russian Ambassador Gave Poland A Dose Of Its Own Diplomatic Medicine By Snubbing His Hosts (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ, ΤΟΤΕ ΠΕΣ ΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΜΥΡΙΖΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!