Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η κακή διατύπωση του Λουκασένκο υπονόμευσε την άποψή του, αλλά ποτέ δεν σκόπευε να αντικρούσει τον Πούτιν



Για να είμαστε δίκαιοι, ο Lukashenko ήταν απροετοίμαστος και δεν διάβαζε από μια προετοιμασμένη δήλωση, γεγονός που εξηγεί την κακή του διατύπωση και τον λόγο για τον οποίο τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να περιστρέψουν τα λόγια του για την ισχυρή ασφάλεια των συνόρων της Λευκορωσίας με τον τρόπο που το έκαναν.

Andrew Korybko
27 Μαρτίου 2024

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν οργιάσει μετά από όσα είπε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Lukashenko σχετικά με τη διαφυγή των Crocus τρομοκρατών από τη Μόσχα. 

Ο Lukashenko ήθελε να δυσφημίσει τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι σκόπευαν να κρυφτούν στη χώρα του, αλλά η κακή του διατύπωση υπονόμευσε την άποψή του, εμφανιζόμενος να έρχεται σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε ο Ρώσος ομόλογός του σχετικά με την προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ουκρανία. 

Ακολουθούν τα ακριβή λόγια του, όπως αναφέρονται από το δημόσια χρηματοδοτούμενο BelTA, τα οποία στη συνέχεια θα αναλυθούν για να διευκρινιστεί τι ακριβώς εννοούσε:

«Δεν μπορούσαν να εισέλθουν στη Λευκορωσία. Οι χειριστές τους (έχουμε υποψίες για μερικούς από αυτούς, θα τηλεφωνήσω στον Πούτιν και θα μοιραστώ τις υποψίες μου) ήξεραν ότι θα ήταν πολύ κακή ιδέα να προσπαθήσουν να εισέλθουν στη Λευκορωσία, επειδή η Λευκορωσία ενίσχυσε αμέσως τα μέτρα ασφαλείας, όπως και ένα μέρος της περιφέρειας στη Ρωσσία. Στα πρώτα λεπτά, έλαβα μια αναφορά από τον αρχηγό της KGB (εμπλέκεται σε αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες).

Θέσαμε τις μονάδες μας σε επιφυλακή μάχης, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Σημεία ελέγχου δημιουργήθηκαν σε δρόμους, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων που συνδέουν την Λευκορωσία με την Ρωσσία· αναπτύχθηκαν οι δυνάμεις της KGB, της Κρατικής Επιτροπής Συνόρων και ορισμένων στρατιωτικών μονάδων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρχε καμμία πιθανότητα να εισέλθουν στη Λευκορωσία. Το κατάλαβαν. Έτσι πήραν μια στροφή και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσσίας».

Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επιβεβαιώσει ότι θα ήταν αδύνατο για τους τρομοκράτες να διαφύγουν από τη Ρωσσία στη Λευκορωσία, κάτι που εξήγησε στη βάση ότι οι ανώνυμοι χειριστές τους - που ο επικεφαλής της FSB Alexander Bortnikov πιστεύει ότι μπορεί να είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία - γνώριζαν καλύτερα από το να το επιχειρήσουν. Αυτό που δεν εξήγησε ο Lukashenko ήταν πώς θα γνώριζαν για τις ισχυρές προσπάθειες της Λευκορωσίας για την ασφάλεια των συνόρων αμέσως μετά την επίθεση, αλλά αυτό αναμφισβήτητα θα θεωρούνταν δεδομένο.

Εξάλλου, είναι σύνηθες πρωτόκολλο για τη Λευκορωσία να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων αμέσως μετά από μια τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσσία, κάτι που έκανε μετά τις δολοφονίες της Darya Dugina και του Vladlen Tatarsky από μεγάλη προσοχή σε περίπτωση που οι δράστες θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τους πρακτικά χωρίς σύνορα δεσμούς των δύο κρατών της Ένωσης. Οι χειριστές των τρομοκρατών στο Crocus θα υπέθεταν επομένως ότι οι ίδιες διαδικασίες θα εφαρμόζονταν μετά την επίθεση που σχεδίαζαν και έτσι δεν θα έστελναν τους πληρεξούσιούς τους εκεί.

Όσο για εκείνους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους τρομοκράτες, δεν θα μπορούσαν να δουν τις προαναφερθείσες διαδικασίες σε ισχύ, δεδομένου ότι δεν είχαν περάσει στη Λευκορωσία, γι' αυτό είναι ακούσια παραπλανητικό να δηλώσουμε ότι «πήραν μια στροφή και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσσίας». 

Λόγω των συμμετρικών διαδικασιών που εφαρμόστηκαν στη ρωσική πλευρά των συνόρων, αυτές οι δυνάμεις είτε βοήθησαν στην αναχαίτιση των τρομοκρατών είτε ήταν ακόμα πέρα από την εμβέλεια που ταξίδευαν, καθώς δεν είναι ρεαλιστικό να φανταστεί κανείς ότι τους είδαν αλλά δεν αντέδρασαν.

Η παρατήρηση του Lukashenko για το πώς «συνειδητοποίησαν» πώς η Λευκορωσία ενίσχυσε τα σύνορά της, αναφέρεται επομένως στους ανώνυμους χειριστές τους, όχι στους τρομοκράτες που διαφεύγουν, με το μέρος σχετικά με τους τελευταίους να «παίρνουν μια στροφή» να είναι ο τρόπος του να πει ότι τους είπαν να πάνε απευθείας στην Ουκρανία αντί να προσπαθήσουν να περάσουν μέσω της Λευκορωσίας. 

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Lukashenko ήταν απροετοίμαστος και δεν διάβαζε από μια προετοιμασμένη δήλωση, γεγονός που εξηγεί την κακή του διατύπωση και τον λόγο για τον οποίο τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να περιστρέψουν τα λόγια του με τον τρόπο που το έκαναν.

Αναλύοντας την επίσημη απομαγνητοφώνηση των παρατηρήσεών του, είναι σαφές ότι ήθελε μόνο να καυχηθεί για την ισχυρή ασφάλεια των συνόρων της Λευκορωσίας ως απάντηση σε ψευδείς ισχυρισμούς ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να διαφύγουν εκεί, είτε για να κρυφτούν επ' αόριστον είτε πριν περάσουν στην Ουκρανία. 

Τα πρόχειρα σχόλιά του έδωσαν τροφή στους αντιρώσους προπαγανδιστές να προκαλέσουν προβλήματα μεταξύ αυτού και του προέδρου Πούτιν, αλλά αυτή η τελευταία πρόκληση του διαίρει και βασίλευε θα αποτύχει, καθώς ο Ρώσος ηγέτης ξέρει τι ήθελε να μεταφέρει ο Lukashenko .



ΠΗΓΗ: Lukashenko’s Poor Wording Undermined His Point But He Never Intended To Contradict Putin (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!