Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί το αφεντικό του 'Telegram' μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα


Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιείται «για τρομοκρατικούς σκοπούς». 


Ωστόσο, η Ρωσσία δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να απαγορεύσει το Telegram.



Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram δέχεται αυξανόμενα πυρά. 

Στις αρχές της εβδομάδας, ο αποκλεισμός της στην Ισπανία αποφεύχθηκε λόγω αγωγής που κατατέθηκε εναντίον του δικαστή που είχε διατάξει προσωρινό αποκλεισμό (αναφέραμε). Λίγο αργότερα, ο δικαστής άλλαξε τη δική του ετυμηγορία, χαρακτηρίζοντάς την δυσανάλογη.

Αν και τα γραφεία του Telegram βρίσκονται στο Ντουμπάϊ, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός του Pavel Durov είναι Ρώσος. 

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, υπάρχει τώρα και μια επίπληξη από την ίδια του τη χώρα. Όπως αναφέρει το Politico, του ζητήθηκε από τον γραμματέα Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν να παρακολουθεί πιο στενά την εφαρμογή, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τρομοκράτες. Ο Ντμίτρι Πεσκώφ δήλωσε σε συνέντευξή του στη φιλοκυβερνητική ρωσική εφημερίδα Life:

«Θα περιμέναμε περισσότερη προσοχή από τον Pavel Durov. Επειδή αυτός ο πόρος, μοναδικός και πρωτοφανής από τεχνολογική άποψη, ο οποίος έχει αναδυθεί μπροστά στα μάτια της γενιάς μας, γίνεται όλο και περισσότερο ένα εργαλείο στα χέρια των τρομοκρατών, που χρησιμοποιείται για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Ωστόσο, ο Πεσκώφ πρόσθεσε ότι η Ρωσσία δεν έχει επί του παρόντος σχέδια να απαγορεύσει το Telegram.

Σύμφωνα με το Politico, έως και 49 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν το Telegram στη Ρωσσία το 2023, δηλαδή το 40% των Ρώσων χρηστών του διαδικτύου. Είναι έτσι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα στη χώρα.

Οι επικριτές κατηγορούν τους χειριστές της εφαρμογής ότι ανέχονται τη διάδοση «θεωριών συνωμοσίας» και «ρητορικής μίσους». Ο Durov απάντησε στην κριτική το 2017, υποστηρίζοντας ότι το Telegram υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης:

«Είναι εντάξει να επικρίνουμε τις τοπικές αρχές, να αμφισβητούμε το status quo και να συμμετέχουμε σε πολιτικές συζητήσεις. Από την άλλη, η προώθηση της βίας και η έκκληση για ενέργειες που μπορούν να βλάψουν αθώους ανθρώπους δεν είναι εντάξει. Αυτός είναι ένας εμπειρικός κανόνας που χρησιμοποιούμε πάντα όταν εποπτεύουμε τα δημόσια κανάλια».

Μιλώντας στους Financial Times, ο Durov δεν ήθελε να αναφερθεί στον Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι ήταν «πολύ σημαντικό για τον κόσμο να κρατήσει το Telegram ως ουδέτερη πλατφόρμα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2017, ο Durov ήταν ένας από τους νέους παγκόσμιους ηγέτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Αυτό είναι το πεδίο εκπαίδευσης στελεχών που έχουν περάσει, μεταξύ άλλων, ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Bearbock και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, μεταξύ άλλων.


ΠΗΓΗ: Kreml warnt Telegram-Chef nach Terroranschlag in Moskau - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!