Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο Πούτιν και ο Πατριάρχης υπενθύμισαν στους Ρώσους ότι η εθνοθρησκευτική ρητορική μίσους είναι απαράδεκτη



Εκείνοι οι μετανάστες που αρνούνται να αφομοιωθούν και να ενσωματωθούν απειλούν την εθνική ενότητα προκαλώντας αρνητική αντίδραση από τους οικοδεσπότες τους, ενώ εκείνοι οι Ρώσοι που εκτοξεύουν εθνοθρησκευτική ρητορική μίσους (ειδικά εναντίον των Τατζίκων, των μεταναστών και των μουσουλμάνων) απειλούν το ίδιο προκαλώντας αρνητική αντίδραση από μη Ρώσους.

Andrew Korybko
28 Μαρτίου 2024

Η τρομοκρατική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο Δημαρχείο Crocus στη Μόσχα, η οποία πραγματοποιήθηκε από ριζοσπάστες ισλαμιστές, αλλά θα μπορούσε να είχε διαταχθεί από την Ουκρανία με αγγλοαμερικανική βοήθεια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της FSB Bortnikov, ήταν μία από τις χειρότερες στη ρωσική ιστορία. 

Το γεγονός ότι τέσσερεις Τατζίκοι μετανάστες ήταν πιο άμεσα υπεύθυνοι για ό, τι συνέβη αύξησε τον κίνδυνο μιας υπερεθνικιστικής αντίδρασης μεταξύ ορισμένων μελών της κοινωνίας, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την ενότητα αυτού του ιστορικά κοσμοπολίτικου πολυπολιτισμικού-κράτους προς όφελος των εχθρών του.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπενθύμισε αμέσως στον λαό του την επομένη της επίθεσης στο εθνικό του διάγγελμα ότι «οι τρομοκράτες, οι δολοφόνοι, αυτά τα απάνθρωπα άτομα που δεν έχουν εθνικότητα και δεν μπορούν να έχουν, αντιμετωπίζουν την ίδια ζοφερή προοπτική – τιμωρία και λήθη. Δεν έχουν μέλλον. Το κοινό μας καθήκον τώρα, που μοιράζονται οι σύντροφοί μας στο μέτωπο και όλοι οι πολίτες της χώρας μας, είναι να σταθούμε ενωμένοι ως ένα». Αυτό σηματοδότησε ότι το κράτος θα εφαρμόσει αυστηρά το άρθρο 282 του ρωσικού ποινικού κώδικα.

Αυτό το νομοθέτημα απαγορεύει την υποκίνηση εθνοθρησκευτικού μίσους. 

Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει τη Ρωσσία από αυτή την τοξική ιδεολογία που εξακολουθεί να διασπείρεται από ορισμένα περιθωριακά στοιχεία μέσα στην κοινωνία και προωθείται επιθετικά μεταξύ του πληθυσμού από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών όπως της Ουκρανίας και της Δύσης. 

Το άρθρο 282 είναι πιο σχετικό από ποτέ, δεδομένου ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί τώρα να μπουν στον πειρασμό να αγκαλιάσουν τον υπερεθνικισμό και έτσι θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από την επιρροή εκείνων των προαναφερθεισών δυνάμεων που θέλουν να «βαλκανοποιήσουν» τη Ρωσσία.

Προκειμένου να δώσει το πιο θετικό δυνατό παράδειγμα, ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε τότε την Τρίτη ότι «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς τώρα, όταν ασχολούμαστε με αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή, να βασιστούμε σε αυτές τις αξίες της δημιουργικότητας, του ανθρωπισμού και του ελέους. Μας ενώνουν στην υποστήριξη όλων των θυμάτων, στην αποφασιστικότητά μας να παραμείνουμε δυνατοί και μαζί». 

Το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι ο κοινωνικός λόγος πρέπει να παραμείνει ήρεμος και να μην παρασυρθεί προς συζητήσεις για αχαλίνωτη δίψα για αίμα ή γενική τιμωρία εναντίον ορισμένων ομάδων ταυτότητας.

Ενίσχυσε εμμέσως αυτό το μήνυμα την επόμενη μέρα την Τετάρτη, όταν διευκρίνισε ότι «Δεν έχουμε μη φιλικά έθνη, έχουμε μη φιλικές ελίτ σε αυτά τα έθνη», προσθέτοντας ότι η Ρωσσία «δεν προσπάθησε ποτέ να ακυρώσει» τον πολιτισμό κανενός. 
Αν και έχει μιλήσει για αυτό στο παρελθόν στο παρελθόν, το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά αυτή την πολιτική υποδηλώνει μια σύνδεση με τα πρόσφατα γεγονότα και δεν ήταν μόνο επειδή συναντήθηκε με επαγγελματίες του πολιτισμού εκείνη την ημέρα.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου έτους ότι «ολόκληρος ο ρωσικός κόσμος απειλείται» από την άρνηση ορισμένων μεταναστών να αφομοιωθούν και να ενσωματωθούν στην κοινωνία και ότι αυτό «απειλεί τη διαθρησκειακή και διεθνοτική ειρήνη και αρμονία», μίλησε επίσης την ίδια ημέρα. Είπε στο Παγκόσμιο Ρωσικό Λαϊκό Συμβούλιο ότι «Πολλοί θεωρούν τη μετανάστευση απειλή, αλλά η απειλή δεν έγκειται μόνο στη μετανάστευση, αλλά στην απροθυμία ορισμένων μεταναστών να σεβαστούν τον πολιτισμό της χώρας όπου ήρθαν να εργαστούν».

Αφού επανέλαβε το μήνυμά του από τα τέλη του περασμένου έτους, πρόσθεσε ότι «Γύρω μας ζουν αδελφικοί λαοί, με τους οποίους πάντα προσπαθούσαμε να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας, κατανοώντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει αναπτυχθεί σε αρκετές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ας μην μας τρομάξει κανείς με τον ρωσικό εθνικισμό. Ο ρωσικός εθνικισμός δεν υπάρχει στη φύση, όλοι το γνωρίζουν αυτό». Με άλλα λόγια, οι μετανάστες πρέπει να αφομοιωθούν και να ενσωματωθούν, και οι Ρώσοι πρέπει να αγκαλιάσουν εκείνους που το κάνουν.

Εκείνοι οι μετανάστες που αρνούνται να αφομοιωθούν και να ενσωματωθούν απειλούν την εθνική ενότητα προκαλώντας αρνητική αντίδραση από τους οικοδεσπότες τους, ενώ εκείνοι οι Ρώσοι που εκτοξεύουν εθνοθρησκευτική ρητορική μίσους (ειδικά εναντίον των Τατζίκων, των μεταναστών και των μουσουλμάνων) απειλούν το ίδιο προκαλώντας αρνητική αντίδραση από μη Ρώσους. 

Ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η Ρωσσία ενωμένη είναι οι μη εθνοτικοί Ρώσοι (Rossiyskiye) και οι εθνοτικοί Ρώσοι (Russkiye) να ακολουθήσουν τις συμβουλές του Προέδρου Πούτιν και του Πατριαρχείου Κύριλλου, κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία ήδη κάνει.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!