Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Ο νέος πρόεδρος της Σενεγάλης: Από τη φυλακή κατευθείαν στο προεδρικό μέγαρο


Ο νέος πρόεδρος της Σενεγάλης, Bassirou Diomaye Faye, υπόσχεται μια ρήξη με το παρελθόν.


Οι προεδρικές εκλογές στη Σενεγάλη, οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή, σηματοδοτούν έναν θρίαμβο της δημοκρατίας σε αυτήν τη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές κατάφεραν να επικρατήσουν στους δρόμους και στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Παρά την παρενόχληση της αντιπολίτευσης από τον απερχόμενο πρόεδρο Macky Sall και την προσπάθειά του να αναβάλει τις εκλογές, προχώρησε όπως είχε προγραμματιστεί - και ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έθεσε ξανά υποψηφιότητα, όπως απαιτείται από το σύνταγμα.

Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι πιθανό να είναι οδυνηρό για τη Δύση και ειδικά για τη Γαλλία. Ο νικητής Bassirou Diomaye Faye υπόσχεται μια ρήξη με το παρελθόν - και αυτό σημαίνει επίσης μια ρήξη με το Παρίσι, την πρώην αποικιακή δύναμη.

Στην περίπτωση της Σενεγάλης, το αντιγαλλικό κύμα που σαρώνει τη Δυτική Αφρική δεν είναι συνέπεια στρατιωτικού πραξικοπήματος, αλλά αντικατοπτρίζει τη βούληση του εκλογικού σώματος. Αλλά ενώ τα κίνητρα για ανεξαρτησία από τις πρώην αποικιακές δυνάμεις είναι κατανοητά, οι πραξικοπηματικές κυβερνήσεις από τη Γουινέα έως τον Νίγηρα έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να προσφέρουν στους ανθρώπους περισσότερες προοπτικές ή ασφάλεια. Μέχρι στιγμής, η προσέγγιση με τη Ρωσσία δεν το έχει αλλάξει αυτό.

Η νέα κυβέρνηση της Σενεγάλης αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση να αποδείξει ότι έχει περισσότερα να προσφέρει από την αντικατάσταση της επιρροής της αποικιακής δύναμης της Γαλλίας με τη Ρωσσία: δηλαδή, πραγματικές βελτιώσεις. Έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει τη δημοκρατική ετυμηγορία μετά από πέντε χρόνια για το αν έχει επιτύχει.

Ο Bassirou Diomaye Faye, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει ένας «ασφαλής και αξιόπιστος σύμμαχος» για όλους τους «σεβαστούς» ξένους εταίρους.

Ο 44χρονος, ο οποίος μόλις αποφυλακίστηκε πριν από δέκα ημέρες, περιέγραψε τον εαυτό του ως «υποψήφιο για διάλειμμα». Αναμένεται να γίνει ο πέμπτος πρόεδρος της χώρας της δυτικής Αφρικής των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, αφού ο κύριος αντίπαλός του παραδέχθηκε την ήττα του μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που ισοδυναμεί με πολιτικό σεισμό.

Στη δήλωσή του προς τον Τύπο, ο Bassirou Diomaye Faye τόνισε τις εθνικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμφιλίωσης, των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και της απτής μείωσης του κόστους ζωής. Δεσμεύτηκε να κυβερνήσει με ταπεινότητα και διαφάνεια, καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.

Η σαφής νίκη της αντιπολίτευσης μαρτυρεί την επιθυμία για αλλαγή. Ενόψει της διαφθοράς και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων στη χώρα, οι άνθρωποι το λαχταρούν. Ο Bassirou Diomaye Faye παρουσιάστηκε ως ο ξεκάθαρος νικητής από νωρίς στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα.

Οι εκλογές παρακολουθήθηκαν στενά στο εξωτερικό, καθώς η Σενεγάλη θεωρείται μία από τις πιο σταθερές χώρες της Δυτικής Αφρικής. Η Γαλλία συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και την ετοιμότητά του να συνεργαστεί.

Ο Bassirou Diomaye Faye, ωστόσο, υποσχέθηκε την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς ως υποψήφιος για αλλαγή και αριστερό παναφρικανισμό. Σχεδιάζει να κατανείμει τον πλούτο της χώρας πιο δίκαια και να επαναδιαπραγματευτεί συμβάσεις με ξένες εταιρείες στους τομείς της εξόρυξης, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Η Σενεγάλη θα μπορούσε να αρχίσει να παράγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το 2024.

Μετά από τρία χρόνια αναταραχών και κρίσεων, οι εκλογές διεξήχθησαν χωρίς σοβαρά επεισόδια. Παρά τις πολιτικές εντάσεις των τελευταίων ετών, αυτή είναι η τρίτη φορά που η Σενεγάλη βιώνει αλλαγή εξουσίας μέσω εκλογών από την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960.


ΠΗΓΗ: Senegals neuer Präsident: Vom Gefängnis direkt in den Präsidentenpalast - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Οι "επαγγελματίες" αποικιοκράτες άραγε πόσο καιρό θά τόν αφήσουν απερίσπαστο;
    Όπως καί τόν πλούτο της χώρας του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!