Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Θανατηφόρα τεχνολογία – Πώς χτύπησε το Ισραήλ τη Χεζμπολάχ μέσω των τηλεειδοποιητών της;


Συμβολική εικόνα τραυματισμένων μαχητών της Χεζμπολάχ. γ) R24/KI



Χιλιάδες τηλεειδοποιητές εξερράγησαν ταυτόχρονα στο Λίβανο. Αυτά προτιμώνται από τη σιιτική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ επειδή δεν μπορούν να εντοπιστούν όπως τα smartphones. Προφανώς, η ισραηλινή μυστική υπηρεσία Mossad ήταν σε θέση να διεισδύσει στη διαδικασία παραγωγής των συσκευών. Ένα "αριστούργημα" στοχευμένου πολέμου εναντίον της σιιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης.


Χθες, ο Λίβανος βίωσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που εξέπληξε τον κόσμο: χιλιάδες τηλεειδοποιητές που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ για επικοινωνία εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. 

Τα αποτελέσματα αυτής της εξαιρετικά περίπλοκης επίθεσης είναι τρομακτικά: τουλάχιστον εννέα νεκροί, συμπεριλαμβανομένου ενός οκτάχρονου κοριτσιού, και περίπου 2.800 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων σοβαρά τραυματιών.



Το περιστατικό, το οποίο συνέβη στις 3:45 μ.μ. τοπική ώρα, αιφνιδίασε τόσο τη Χεζμπολάχ όσο και τους Λιβανέζους πολίτες. 

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν καπνό να βγαίνει από τις τσέπες των ανθρώπων, ακολουθούμενος από μικρές εκρήξεις που θύμιζαν πυροτεχνήματα ή πυροβολισμούς. 

Οι κάμερες παρακολούθησης κατέγραψαν ακόμη και τη στιγμή που ένας τηλεειδοποιητής εξερράγη στην τσέπη του παντελονιού ενός άνδρα σε ένα ταμείο σούπερ μάρκετ.


Η Χεζμπολάχ, μια σιιτική μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, κατηγόρησε αμέσως το Ισραήλ για την επίθεση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια επίθεση αυτού του μεγέθους και ακρίβειας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο από μια πολύ ανεπτυγμένη υπηρεσία πληροφοριών.

https://twitter.com/vijaykumar1305/status/1836120191861985648

Οι τεχνικές λεπτομέρειες της επίθεσης εγείρουν πολλά ερωτήματα. Ενώ ορισμένοι αναλυτές αρχικά υποψιάστηκαν ότι οι μπαταρίες υπερθερμάνθηκαν λόγω επίθεσης χάκερ, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι αυτό είναι απίθανο

Αντ' αυτού, υπάρχει υποψία για μια εξελιγμένη επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ένας πρώην Βρετανός εμπειρογνώμονας πυρομαχικών δήλωσε στο BBC ότι οι συσκευές ενδέχεται να έχουν παρασκευαστεί με 10 έως 20 γραμμάρια στρατιωτικών εκρηκτικών, κρυμμένα σε ένα πλαστό ηλεκτρονικό εξάρτημα. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να έχει ενεργοποιηθεί από ένα αλφαριθμητικό σήμα κειμένου.



Ο αντίκτυπος της επίθεσης είναι εκτεταμένος. Μεταξύ των θυμάτων είναι υψηλόβαθμα μέλη της Χεζμπολάχ και οι συγγενείς τους. Δύο από αυτούς που σκοτώθηκαν λέγεται ότι είναι γιοι βουλευτών της Χεζμπολάχ και η κόρη ενός μέλους της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε επίσης. Ακόμη και ο Ιρανός πρεσβευτής στο Λίβανο, Mojtaba Amani, τραυματίστηκε ελαφρά. Αυτό δείχνει ότι συντάσσεται με τη σιιτική πολιτοφυλακή.


Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Firass Abiad ανέφερε ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούσαν το πρόσωπο και τα χέρια, με πολλούς ακρωτηριασμούς δακτύλων και χεριών. Πολλά θύματα υπέστησαν επίσης σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια.


Αυτή η επίθεση σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Από τις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 1.139 ανθρώπους, και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε αψιμαχίες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Ωστόσο, το τελευταίο περιστατικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εντάσεων.

https://twitter.com/arunpudur/status/1836125021204562235

Οι ειδικοί τονίζουν την άνευ προηγουμένου φύση αυτής της υποτιθέμενης επίθεσης. Ο χειρισμός χιλιάδων συσκευών στην αλυσίδα εφοδιασμού και η ταυτόχρονη απομακρυσμένη ανάφλεξη τους μαρτυρούν μια τεράστια υλικοτεχνική και τεχνολογική προσπάθεια. 

Προφανώς, οι τηλεειδοποιητές προέρχονται από την παραγωγή μιας ταϊβανέζικης εταιρείας, η οποία, σύμφωνα με αναφορές, είχε τις συσκευές που παράγονται στην Ουγγαρία, οπότε η Μοσσάντ πρέπει να είχε πρόσβαση στις συσκευές και την παραγωγή τους απευθείας εκεί. 

Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό "αριστούργημα" της εργασίας των μυστικών υπηρεσιών και του στοχευμένου πολέμου.

Ο αρχισυντάκτης του Report24, Florian Machl, έκανε την ακόλουθη δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το θέμα:


Η χρήση στρατιωτικών εκρηκτικών σε «τηλεειδοποιητές» για μια μη στοχευμένη επίθεση εναντίον ανθρώπων, η οποία κατά συνέπεια έπρεπε επίσης να χτυπήσει αθώους ανθρώπους, συνιστά κρατική τρομοκρατία, δολοφονίες, εγκλήματα πολέμου. Δεν υπάρχει αμφιβολία επ' αυτού. Δεν υπάρχει καμμία νομιμότητα γι' αυτό. Και με αυτόν τον τρόπο, το βαθύ κράτος μας δείχνει επίσης ότι, αν χρειαστεί, είναι έτοιμο να σκοτώσει οποιοδήποτε ανθρώπινο ον κατά βούληση, για παράδειγμα μέσω κινητών τηλεφώνων ή άλλων καθημερινών συσκευών. Δεν είναι θεωρία ή συνωμοσία, αλλά ρεαλιστικό και εφικτό. Ο,τιδήποτε άλλο εκτός από τον εξοστρακισμό και την ισόβια κάθειρξη για όλους τους συνεργούς και όσους γνώριζαν είναι αδιανόητο από συνταγματική και δημοκρατική άποψη.

 


Θεωρούμε επίσης ότι η γνώμη του Edward Snowden είναι σημαντική και σχετική, μεταφρασμένη εδώ από τον δικηγόρο Markus Haintz.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!