Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Τρόμος στο Λίβανο – μηχανισμοί γεμάτοι εκρηκτικά στην Ευρώπη


Περίπου 5000 τηλεειδοποιητές της ταϊβανέζικης εταιρείας Gold Apollo λέγεται ότι έχουν γεμίσει με 20 γραμμάρια εκρηκτικών PETN στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Sky News, η μυστική υπηρεσία της Μοσάντ είναι ο πελάτης.

Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη της NSA των ΗΠΑ Edward Snowden, αυτή είναι μια πράξη τρομοκρατίας που θα οδηγήσει σε μαζική κατακραυγή από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.



18 Σεπτεμβρίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 5,5 λεπτά



Την Τρίτη, προκαταρκτικές αναφορές ανέφεραν ότι χιλιάδες Λιβανέζοι πολίτες τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν οι φορητές συσκευές επικοινωνίας τους. Αναφορές για τραυματισμούς εξαπλώθηκαν σε πολλά χωριά στο νότιο Λίβανο, στην κοιλάδα Μπεκάα και στα νότια προάστια της Βηρυτού. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαίωσαν ότι ορισμένοι τύποι ασύρματων συσκευών δέχθηκαν επίθεση, με πολλές πηγές να ισχυρίζονται ότι μια ισραηλινή επίθεση προκάλεσε την έκρηξη των συσκευών και στη συνέχεια την έκρηξη.


Το ισλαμικό κίνημα αντίστασης στο Λίβανο - Χεζμπολάχ - εξέδωσε δήλωση σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε την έκρηξη εκατοντάδων τηλεειδοποιητών που χρησιμοποιήθηκαν από τους μαχητές και τα μέλη του, με αποτέλεσμα μαζικές απώλειες σε αρκετές περιοχές του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, της Μπεκάα και του νότου.

Στην πρώτη της δήλωση, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα ασφαλείας για να αποκαλύψει τα αίτια και τους λόγους για τις ταυτόχρονες εκρήξεις, σημειώνοντας ότι τα ιδρύματα υγείας και ιατρικής περίθαλψης εργάζονται για τη θεραπεία των τραυματιών σε πολλά νοσοκομεία.

Ο Edward Snowden σχολίασε:



«Αυτό που μόλις έκανε το Ισραήλ, ανεξάρτητα από τη μέθοδο, είναι απερίσκεπτο. Ανατίναξαν αμέτρητους ανθρώπους που οδηγούσαν (δηλαδή, τα αυτοκίνητα ήταν εκτός ελέγχου), ψώνιζαν (τα παιδιά σας κάθονται στο καροτσάκι και στέκονται πίσω του στο ταμείο) κ.λπ. Αυτό δεν διαφέρει από την τρομοκρατία».



Το Sky News στα αραβικά ανέφερε μια πηγή στην ηγεσία του ισραηλινού στρατού:

  • Η Μοσάντ έχει τοποθετήσει εκρηκτικά στις μπαταρίες των γουόκι-τόκι και τα προκάλεσε να εκραγούν αυξάνοντας τη θερμοκρασία των μπαταριών.

  • Χρησιμοποίησαν το PETN, το οποίο είναι πιο σταθερό από άλλα υλικά για αυτή τη λειτουργία

  • Το υλικό εισήχθη ακόμη και πριν οι συσκευές έρθουν στα χέρια της Χεζμπολάχ.



Ο Al Mayadeen ενημερώθηκε ότι το σχέδιο έκρηξης σχεδιάστηκε ως παραλυτικός παράγοντας κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κλίμακας εισβολής στο Λίβανο που είχε ως στόχο να θέσει τη Χεζμπολάχ σε κατάσταση σοκ μέχρι την ήττα της.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ανακαλύφθηκε βλάβη σε αυτούς τους τηλεειδοποιητές και επομένως αναμενόταν επιστροφή των συσκευών, τα εκρηκτικά ενεργοποιήθηκαν για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά. Στην αρχή ενός πολέμου, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά.

Η εταιρεία Gold Apollo Pager της Ταϊβάν εξέδωσε δήλωση λέγοντας:


  • Οι τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν στον Λίβανο φέρουν το σήμα κατατεθέν μας, αλλά κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη.

  • Όλα τα μοντέλλα τηλεειδοποίησης AP924 ανατέθηκαν σε μια εταιρεία στην Ευρώπη, περίπου 5.000 σε αυτήν την παρτίδα πήγαν στο Λίβανο.

  • Οι τηλεειδοποιητές έγιναν με στοιχεία τρίτων.



Η εταιρεία προσπαθεί να κρατήσει την Ταϊβάν έξω από το θέμα, κάτι που είναι σε μεγάλο βαθμό εύλογο, δεδομένου ότι η Ευρώπη ήταν ιστορικά πάντα ο κόμβος για τη Μοσάντ όταν επρόκειτο να σαμποτάρει τις αλυσίδες εφοδιασμού. 

Σύμφωνα με την Apollo, η BAC Consulting KFT, με έδρα τη Βουδαπέστη, είχε άδεια χρήσης της μάρκας της και κατασκεύασε το μοντέλλο των τηλεειδοποιητών που χρησιμοποιήθηκαν στις χθεσινές εκρήξεις στο Λίβανο. 

Η Ουγγαρία είναι γνωστό ότι υποστηρίζει την πολιτική του Ισραήλ σε όλους τους τομείς. Ακόμη και αγώνες ισραηλινών ποδοσφαιρικών ομάδων λαμβάνουν χώρα στην Ουγγαρία.

Πρόσθετες δυτικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι η χρονική στιγμή της επιχείρησης επιλέχθηκε επειδή η Χεζμπολάχ είχε πρόσφατα αποκαλύψει ένα λάθος στους τηλεειδοποιητές.

Οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί από το Ισραήλ ότι πρέπει είτε να χρησιμοποιήσουν είτε να χάσουν αυτό το πλεονέκτημα. «Ήταν μια στιγμή που έπρεπε να το χρησιμοποιήσεις ή να το χάσεις», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, περιγράφοντας το σκεπτικό του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ για τη χρονική στιγμή της επίθεσης.

Ήταν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, που προοριζόταν πριν από μια χερσαία εισβολή ή το εναρκτήριο κύμα του Τρίτου Πολέμου του Λιβάνου, που θα παρέλυε τη Χεζμπολάχ μέχρι την ήττα της. Θα πρέπει να είναι το όπλο που θα μπορούσε να γείρει τη ζυγαριά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.000 Λιβανέζοι στο νοσοκομείο, αριθμός που υπερβαίνει τις δυνατότητες του λιβανικού συστήματος υγείας.





Την προηγούμενη μέρα, παρεμπιπτόντως, ένα μαχητικό αεροσκάφος EC-130H Compass Call (Electronic Warfare) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ήταν ενεργό στην ανατολική Μεσόγειο.

Το EC-130H είναι ικανό να διαταράξει τις επικοινωνίες διοίκησης και ελέγχου του εχθρού, να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις αντιπληροφόρησης και να διεξάγει άλλους τύπους ηλεκτρονικών επιθέσεων. Το EC-130H είναι εξοπλισμένο με υλικό και λογισμικό που καθιστούν δυνατή την παραβίαση ασύρματων συσκευών και πολλά άλλα.

Σε άρθρο της Washington Post σχετικά με τα γεγονότα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ είναι μπερδεμένη και πανικοβλημένη και δεν θα απαντήσει αμέσως στρατιωτικά. Σε περίπτωση επίθεσης, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ μπορεί να περιορίσει τη ζημιά και οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Ισραήλ εάν χρειαστεί.

Όταν η Χεζμπολάχ σκέφτεται πώς να απαντήσει, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι το Ισραήλ της επιφυλάσσει άλλες εκπλήξεις. Το ίδιο και το Ισραήλ, δήλωσε πηγή εξοικειωμένη με τη νοοτροπία του Ισραήλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν σε επαφή με το Ιράν μέσω ανεπίσημου καναλιού την Τρίτη για να μεταφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην επίθεση.

Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε κυβερνοεπίθεση αυτού του μεγέθους ήταν το 2010, όταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιτέθηκαν στους φυγοκεντρητές εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Αυτός ήταν ο ιός τύπου worm υπολογιστή Stuxnet. Το Stuxnet προκάλεσε τους φυγοκεντρικούς ελεγκτές να περιστρέφονται πολύ γρήγορα μέχρι να αποτύχουν και οι περιστρεφόμενοι ρότορες τους να αποσυντεθούν. Από όσο είναι γνωστό, δεν υπήρξαν θύματα στην επίθεση Stuxnet.

Ένας τηλεειδοποιητής είναι εγγενώς πιο ασφαλής από ένα κινητό τηλέφωνο, επειδή είναι ουσιαστικά ένα ραδιόφωνο που δεν είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ιρανοί χάκερ πρόσφεραν στην ομάδα του Μπάιντεν κλεμμένα δεδομένα από τον Ντόναλντ Τραμπ
Χάκερ από το Ιράν προσέφεραν εσωτερικά δεδομένα από την ομάδα του Τραμπ στην εκστρατεία του Μπάιντεν τον Ιούνιο. Οι αρχές και οι εταιρείες προειδοποιούν για επιθέσεις από την Κίνα και τη Ρωσσία.
Ιρανοί χάκερ προφανώς προσπάθησαν να επηρεάσουν την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, λέγεται ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της προεκλογικής ομάδας των Δημοκρατικών για κλεμμένα δεδομένα από την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ. Είχαν στείλει αντίστοιχα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε άτομα που σχετίζονταν με την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν εκείνη την εποχή, ανέφεραν το FBI και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.



Μια σειρά εκρήξεων στην ελεγχόμενη από τη Χεζμπολάχ περιοχή Dahieh της Βηρυτού άφησε χιλιάδες τραυματίες. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι εκρήξεις προήλθαν από τηλεειδοποιητές πρακτόρων της Χεζμπολάχ.
Μια σειρά εκρήξεων αναφέρθηκαν στην περιοχή Dahieh της Βηρυτού το απόγευμα της Τρίτης, αφήνοντας 11 νεκρούς και τουλάχιστον 4.000 τραυματίες. Μεταγενέστερες αναφορές ανέφεραν ότι «δεκάδες» ταυτόχρονες εκρήξεις έλαβαν χώρα και στη Συρία, όταν εξερράγησαν τηλεειδοποιητές που φορούσαν οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ. Το Dahieh είναι γνωστό ως προπύργιο της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το Sky News, εξερράγησαν κρυπτογραφημένοι τηλεειδοποιητές που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ για εσωτερικά μηνύματα. Το Reuters ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ άρχισε να χρησιμοποιεί τις εν λόγω συσκευές βομβητή μόνο τους τελευταίους μήνες. Το Al-Hadath ανέφερε παρόμοια.



Αξιωματούχοι λένε στους New York Times ότι το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτική ύλη μέσα σε μια νέα παρτίδα τηλεειδοποιητών Gold Apollo από την Ταϊβάν, η οποία είχε παραβιαστεί πριν φτάσουν στο Λίβανο.
Οι New York Times ανέφεραν την Τρίτη ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την έκρηξη των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Η έκθεση, η οποία επικαλείται Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους, ανέφερε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με απόκρυψη εκρηκτικού υλικού μέσα σε μια νέα παρτίδα τηλεειδοποιητών ταϊβανέζικης κατασκευής που εισήχθησαν στον Λίβανο. Οι τηλεειδοποιητές, τους οποίους η Χεζμπολάχ είχε παραγγείλει από το Gold Apollo στην Ταϊβάν, είχαν παραβιαστεί πριν φτάσουν στο Λίβανο, δήλωσαν ορισμένοι από τους αξιωματούχους στους New York Times. Τα περισσότερα ήταν το μοντέλο AP924 της εταιρείας, αν και τρία άλλα μοντέλα Gold Apollo συμπεριλήφθηκαν επίσης στην αποστολή, ανέφερε η έκθεση.



Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν εκ των προτέρων και δεν είχαν καμμία ανάμειξη σε μαζικές εκρήξεις τηλεειδοποιητών που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ, αρνούμενος να σχολιάσει την υποψία ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων και δεν είχαν καμμία ανάμειξη σε μαζικές εκρήξεις τηλεειδοποιητών που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ και για τις οποίες έχει κατηγορηθεί το Ισραήλ.
«Μπορώ να σας πω ότι οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτό, οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν αυτό το περιστατικό εκ των προτέρων και, σε αυτό το σημείο, συλλέγουμε πληροφορίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Μάθιου Μίλλερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ο Μίλερ αρνήθηκε να σχολιάσει την ευρέως διαδεδομένη υποψία ότι οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ και είπε μόνο ότι το μήνυμα των ΗΠΑ προς το Ιράν, το οποίο είναι ο κύριος υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, παρέμεινε αμετάβλητο. «Καλούμε το Ιράν να μην εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε περιστατικό για να προσπαθήσει να προσθέσει περαιτέρω αστάθεια και να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Μίλλερ.



Η Χεζμπολάχ, μια εξαιρετικά εκπαιδευμένη και πειθαρχημένη τρομοκρατική ομάδα, αντιμετωπίζει τώρα χάος και ευπάθεια μετά τον τραυματισμό μεγάλου αριθμού μελών της από έκρηξη συσκευών επικοινωνίας.
Η Χεζμπολάχ είναι γνωστή ως πειθαρχημένη ομάδα. Άρτια εκπαιδευμένη, η ομάδα επενδύει σε μεγάλο βαθμό στους νεοσύλλεκτους της. Δεν είναι γνωστό ότι τα σπαταλάμε ως τροφή για κανόνια. Θεωρεί τον εαυτό της ως μια ελίτ οργάνωση, και μέσα στη δική της δομή, υπάρχουν κέντρα τρομοκρατικής αριστείας, όπως η δύναμη Radwan. Η Χεζμπολάχ το έχει επιτύχει αυτό μέσα από δεκαετίες τελειοποίησης των δυνατοτήτων της. Έχει οικοδομηθεί αργά, πρώτα στη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς έφτασε να κυριαρχεί στον Λίβανο. Τώρα, η ομάδα αντιμετωπίζει τον χειρότερο εφιάλτη της: το χάος. Η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει χάος επειδή ένας μεγάλος αριθμός των φερόμενων μελών της τραυματίστηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου από έκρηξη συσκευών επικοινωνίας.



Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις σε όλο τον Λίβανο, δήλωσε ανώτερη πηγή της Χεζμπολάχ στο Reuters την Τρίτη.



Στη Γάζα, γίναμε μάρτυρες της πολυπλοκότητας της Χαμάς, η οποία αφορά το σκάψιμο σηράγγων. Τώρα ακούμε ότι μπορεί να κάνουν πολύ πιο κοντά στο σπίτι τους, αναφέρει το American Thinker.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Newsmax Jaeson Jones, συνταγματάρχης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) λέει ότι η Χαμάς βοηθά τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών να σκάψουν σήραγγες μεταξύ Μεξικού και Σαν Ντιέγκο. Σύμφωνα με την CBP, η Συνοριακή Περιπολία των ΗΠΑ έχει ανακαλύψει πάνω από 200 τέτοιες σήραγγες από το 2003. Η τελευταία που αναφέρθηκε ήταν το 2022 όταν βρέθηκε μια σήραγγα μεταξύ Τιχουάνα και Σαν Ντιέγκο. Αυτή η σήραγγα ήταν γεμάτη με κλιματισμό, ηλεκτρικό ρεύμα και σιδηροδρομικές γραμμές που εκτείνονταν πάνω από ένα μίλι. Με άλλα λόγια, αυτή ήταν μια πολύ εξελιγμένη επιχείρηση.



Ανάλυση: Ανώτερος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας λέει ότι ο τερματισμός του πολέμου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. ανοίγει μια πορεία προς την εξομάλυνση με το Ισραήλ που πρέπει να περιλαμβάνει μια προθεσμία για ένα παλαιστινιακό κράτος και να οδηγήσει σε μια πραγματική συμμαχία μετριοπαθών δυνάμεων εναντίον του Ιράν
Η Σαουδική Αραβία πιστεύει ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι μια καταστροφή και ότι το Ισραήλ και τα μετριοπαθή αραβικά έθνη έχουν ελιχθεί σε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένας περιφερειακός πόλεμος. Ένας ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε σε μια πρόσφατη σημαντική συγκέντρωση ότι ο τερματισμός του πολέμου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν εν μέρει πίσω από τον ελιγμό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Το Ριάντ ήταν απογοητευμένο που η Δύση δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η Αδελφότητα και όλα τα παρακλάδια της είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Αν και η λέξη Χαμάς δεν ειπώθηκε συγκεκριμένα, το μήνυμα ήταν ολοφάνερο.



"Θέλω να είμαι το τελευταίο κορίτσι στον κόσμο με μια ιστορία σαν τη δική μου." ~ Nadia Murad, The Last Girl: My Story of Captivity, and My Fight Against the Islamic State



Οι επιθέσεις τζιχαντιστών εναντίον αμάχων στη Μπουρκίνα Φάσο έχουν αυξηθεί, με αντίποινα εναντίον κοινοτήτων για μη συνεργασία, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες αμάχων, αναφέρει η Human Rights Watch.
Τζιχαντιστικές οργανώσεις στην Μπουρκίνα Φάσο έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συχνά σε αντίποινα εναντίον κοινοτήτων που αρνούνται να ενταχθούν στις τάξεις τους ή φέρονται να συνεργάζονται με κυβερνητικά στρατεύματα, δήλωσε σήμερα η Human Rights Watch. Το έθνος της Δυτικής Αφρικής υπό την ηγεσία της χούντας παλεύει με ισλαμιστές αντάρτες, ορισμένοι με δεσμούς με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, από τότε που εξαπλώθηκαν στο έδαφός της από το γειτονικό Μάλι πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Ο στρατιωτικός ηγέτης Ibrahim Traore έχει πιέσει τους πολίτες να διαδραματίσουν ρόλο στην καταπολέμηση της εξέγερσης, στρατολογώντας χιλιάδες εθελοντές βοηθούς του στρατού γνωστούς ως VDPs και, πιο πρόσφατα, απαιτώντας από τους πολίτες να σκάψουν αμυντικά χαρακώματα.



Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ρωσσίας Σεργκέι Σοϊγκου είχε συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη την Τρίτη, σύμφωνα με ρωσικά και ιρανικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ.
Η Ρωσσία έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες είναι εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον λέει ότι και οι δύο χώρες προμηθεύουν τη Ρωσσία με βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση στη σύγκρουση, κάτι που η Μόσχα αρνείται. Το πρακτορείο ειδήσεων Nour, που συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, ανέφερε ότι ο Σοϊγκού συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Αλί Ακμπάρ Αχμαντιάν.



Κατά τη διέλευση της θαλάσσιας συνοριακής γραμμής στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των ΗΠΑ, τα σκάφη αποτόλμησαν περίπου 30 μίλια στα ύδατα των ΗΠΑ.
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ επιβεβαίωσε μια συνάντηση με τέσσερα σκάφη του ρωσσικού ναυτικού 57 μίλια από το Point Hope της Αλάσκας, την Κυριακή. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας ρουτίνας από το Cutter Stratton της ακτοφυλακής στη θάλασσα Chukchi, σύμφωνα με δήλωση στις 16 Σεπτεμβρίου. Το πλήρωμα του Stratton ανίχνευσε τα ρωσσικά πλοία, τα οποία περιελάμβαναν ένα υποβρύχιο κατηγορίας Severodvinsk, ένα υποβρύχιο κατηγορίας Dolgorukiy, μια φρεγάτα κατηγορίας Steregushchiy και ένα ρυμουλκό κατηγορίας Seliva, καθώς διέσχιζαν νοτιοανατολικά κατά μήκος της ρωσσικής πλευράς της θαλάσσιας συνοριακής γραμμής (MBL).



Οι απειλές από την «εξαιρετικά εχθρική» Δύση απαιτούν δράση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκώφ
Η απόφαση της Ρωσσίας να επεκτείνει τον στρατό της ελήφθη λόγω του σημερινού εχθρικού περιβάλλοντος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκώφ. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αύξηση του αριθμού του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων σε σχεδόν 2,4 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 1,5 εκατομμυρίων μελών της υπηρεσίας. Η κίνηση υποκινήθηκε «από τον αριθμό των απειλών που υπάρχουν για τη χώρα μας κατά μήκος των συνόρων μας», εξήγησε ο Πεσκώφ την Τρίτη. Το περιβάλλον είναι «εξαιρετικά εχθρικό» για τη Ρωσσία στη Δύση και «ασταθές» στην Ανατολή, μια κατάσταση που «απαιτεί κατάλληλα μέτρα», πρόσθεσε.



Οι εχθροί της Μόσχας πρέπει να φοβούνται την εκδίκηση που έρχεται, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος
Η Μόσχα θα πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί μια βάση δεδομένων για τα «ρωσσοφοβικά αποβράσματα» και να τα προειδοποιήσει για αναπόφευκτα αντίποινα για τα παραπτώματά τους, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος και επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Μεντβέντεφ είναι εδώ και καιρό σκληροπυρηνικός στη σύγκρουση στην Ουκρανία και ξεκίνησε την τελευταία του ανάρτηση στο Telegram επικρίνοντας τα «άθλια αποβράσματα» στη Δύση που υποστήριξαν ότι πρέπει να επιτραπεί στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με όπλα του ΝΑΤΟ. «Θέλω να μιλήσω για κάτι άλλο, ωστόσο: για την ανάγκη να θυμόμαστε τις εγκληματικές κλήσεις μεμονωμένων δυτικών φρικιών και να προετοιμαστούμε για αντίποινα», έγραψε ο Μεντβέντεφ.



Η αρχική εκτίμηση από την επίθεση της Τρίτης είναι ότι οι τηλεειδοποιητές εξερράγησαν επειδή τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στα μοντέλα
Η Χεζμπολάχ χτυπήθηκε την Τετάρτη από ένα άλλο κύμα εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς το Ισραήλ σηματοδότησε ότι κινείται προς πιο επιθετική στρατιωτική δράση εναντίον της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας. Γουόκι-τόκι που χρησιμοποιούσε η ομάδα ανατινάχθηκαν σε σπίτια, αυτοκίνητα και στα χέρια των πρακτόρων σε όλη τη χώρα, δήλωσαν άνθρωποι εξοικειωμένοι με το θέμα, μόλις μια ημέρα μετά την έκρηξη χιλιάδων τηλεειδοποιητών που μετέφεραν μέλη της Χεζμπολάχ περίπου την ίδια στιγμή. Η νέα επίθεση σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 450, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Τρίτης που σκότωσαν 12 και τραυμάτισαν περισσότερους από 2.800 ανθρώπους, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.



Καθώς τα στρατεύματα κινούνται βόρεια εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Χεζμπολάχ, μετά από δύο ημέρες μυστηριωδών εκρήξεων στο Λίβανο, ο επικεφαλής του IDF λέει ότι το Ισραήλ έχει «πολλές δυνατότητες» που μπορεί ακόμη να αναπτύξει
Ισραηλινοί πολιτικοί και αμυντικοί αξιωματούχοι αύξησαν τη ρητορική τους την Τετάρτη, υποδεικνύοντας ότι ο ισραηλινός στρατός θα στρέψει τις προσπάθειές του προς τα βόρεια σύνορα σε μια «νέα φάση» του πολέμου, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Χεζμπολάχ μετά από εκτεταμένες επιθέσεις εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο που αποδίδονται στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο επικεφαλής του IDF Χέρζι Χαλεβί και άλλοι αξιωματούχοι εξέδωσαν δηλώσεις την Τετάρτη το βράδυ, οι οποίες φαινόταν να υποδηλώνουν ότι ένας πλήρης πόλεμος με τη Χεζμπολάχ βράζει, ώρες μετά από ένα κύμα εκρήξεων γουόκι-τόκι και άλλων συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από μέλη της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο που προκάλεσαν εκτεταμένες απώλειες, απηχώντας μια παρόμοια επίθεση μια ημέρα νωρίτερα που στόχευε τηλεειδοποιητές που εξέδωσε η Χεζμπολάχ.



Το Πεντάγωνο λέει ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μίλησε με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ «για να επανεξετάσει τις εξελίξεις στην περιφερειακή ασφάλεια και να επαναλάβει την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ενόψει απειλών από το Ιράν, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και τους άλλους περιφερειακούς εταίρους του Ιράν».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin μίλησε την Τετάρτη με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant. Το Πεντάγωνο ανέφερε σε μια ανάγνωση της κλήσης ότι ο σκοπός της κλήσης ήταν «να επανεξετάσει τις εξελίξεις στην περιφερειακή ασφάλεια και να επαναλάβει την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ενόψει απειλών από το Ιράν, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και τους άλλους περιφερειακούς εταίρους του Ιράν». «Ο υπουργός τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να αποτρέψουν τους περιφερειακούς αντιπάλους και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων σε ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.



Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επέκρινε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και καταδίκασε την απόφασή της να αναστείλει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέκρινε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ για ανάμεικτα μηνύματα και «άστοχες ενέργειες» σε συνέντευξή του στην Daily Mail, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. «Μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση ήταν σαφής στην υποστήριξή της. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση στέλνει ανάμεικτα μηνύματα», δήλωσε ο Νετανιάχου. Μετά την απόφαση του Εργατικού Κόμματος να αναστείλει 30 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέηβιντ Λάμι περιέγραψε την αναστολή ως «μερική», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.



Το Κάϊρο λέει ότι δεν θα δεχτεί μόνιμη παρουσία του IDF κατά μήκος του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.
Είναι πλέον πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα υπό το φως των εκρήξεων των βομβιστών της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι σε δημοσιογράφους στο Κάιρο την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονυ Μπλίνκεν. «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη Χαμάς», η οποία έχει υπογραμμίσει τη δέσμευσή της στην αρχική συμφωνία πλαίσιο της 27ης Μαΐου και στην έκδοση της 2ας Ιουλίου, δήλωσε ο Μπαντρ. Αλλά «αυτό που συνέβη χθες στον Λίβανο εμποδίζει και περιορίζει την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων», είπε. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι βρίσκεται πίσω από αυτές.



Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κλήτευσε τον υπουργό Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν την Τετάρτη να εμφανιστεί ενώπιόν της στις 24 Σεπτεμβρίου για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021.
«Εάν ο υπουργός Μπλίνκεν δεν εμφανιστεί, ο πρόεδρος θα προχωρήσει αντ' αυτού με μια πλήρη σήμανση της επιτροπής μιας έκθεσης που συνιστά στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να βρει τον υπουργό Μπλίνκεν σε περιφρόνηση του Κογκρέσσου για παραβίαση μιας δεόντως εκδοθείσας κλήτευσης», σύμφωνα με δήλωση της επιτροπής. Η επιτροπή ήθελε προηγουμένως να εμφανιστεί ο Μπλίνκεν στις 19 Σεπτεμβρίου. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο Μπλίνκεν δεν ήταν διαθέσιμος να καταθέσει στις ημερομηνίες που πρότεινε η επιτροπή, αλλά πρότεινε «λογικές εναλλακτικές λύσεις».



Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ λέει ότι οι μαζικές επιθέσεις βομβητών είναι μια «κήρυξη πολέμου»
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει στις 20 Σεπτεμβρίου για να συζητήσει τις εκρήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!