Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εκπαιδεύσουν τους μετανάστες για το πώς να ζουν από το κράτος



Επιστολή προς τον εκδότη από το Εκπαιδευτικό Μέτωπο


Από τον Kai Rebmann

Η έλλειψη εκπαιδευτικών έχει καθηλώσει τη Γερμανία. Οι συνέπειες είναι η ακύρωση μαθημάτων, η διαγραφή ολόκληρων σχολικών μαθημάτων από το ωρολόγιο πρόγραμμα και η μετρήσιμη μείωση των εκπαιδευτικών επιδόσεων των Γερμανών μαθητών. Και σαν οι εκπαιδευτικοί που εξακολουθούν να υπάρχουν σε αυτή τη χώρα να μην είναι ήδη αρκετά απασχολημένοι, η περιγραφή της δουλειάς τους πρόκειται προφανώς να επεκταθεί σε ένα άλλο σημείο:

«Φαίνεται πλέον αυτονόητο ότι οι ήδη καταβεβλημένοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν καθημερινά για τις καταστροφικές συνέπειες της αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής στο μέτωπο της εκπαίδευσης, θα πρέπει επίσης να αισθάνονται υπεύθυνοι για την οικονομική ευημερία των μεταναστών γονέων των παιδιών του δημοτικού σχολείου».

Αυτό μας έγραψε ένας αναγνώστης ο οποίος, σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, εργάζεται ως δάσκαλος για αρκετές δεκαετίες, σήμερα σε δημοτικό σχολείο στα νοτιοδυτικά. Υπάρχουν οι λεγόμενες «τάξεις υποδοχής» εκεί, στις οποίες τα παιδιά των προσφύγων, αλλά και εκείνα από λιγώτερο ενσωματωμένες ή/και μορφωμένες οικογένειες που ζουν στη Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, προετοιμάζονται για το δημοτικό σχολείο.

Τα βασικά στοιχεία περιλαμβάνουν τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας και τη συνύπαρξη στην καθημερινή ζωή. Έτσι, ο υπάκουος δάσκαλος πήγε σε αναζήτηση υλικού εργασίας και βρήκε αυτό που έψαχνε στο Bergedorfer Verlag, με τη μορφή "προτύπων εικόνων για πολυπολιτισμικές συναντήσεις γονέων", τα οποία ο αναγνώστης σχολιάζει ως εξής: "Δεν έχω συναντήσει ποτέ κάτι τέτοιο πριν".



Επίδομα πολίτη αντί για δική του εργασία

Μεταξύ των προσβάσιμων στο κοινό δειγμάτων σελίδων είναι ένα φύλλο εργασίας στο οποίο, μεταξύ άλλων, εκτυπώνεται μια ανακοίνωση ALG II - συμπεριλαμβανομένου ενός παραδείγματος για το πόση κοινωνική βοήθεια μπορεί να δικαιούται μια τετραμελής οικογένεια σε αυτήν την περίπτωση. Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, το επίδομα ανεργίας ΙΙ ονομάζεται χρήμα του πολίτη, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη θεμελιώδη και ταυτόχρονα πολύ μοιραία δήλωση τέτοιων υλικών.

Ο δάσκαλος σχολιάζει το εύρημά του ως εξής: «Στη σελίδα 13 υπάρχει στην πραγματικότητα μια ανακοίνωση ALG II και μπορείτε να εξηγήσετε στους γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου στα ρουμανικά, ρωσσικά, τουρκικά και αραβικά πώς να το διαβάσουν».





Η ιδέα ότι οι οικογένειες των αλλοδαπών παιδιών θα μπορούσαν επίσης να ενημερωθούν για τη δυνατότητα ανάληψης εργασίας που υπόκειται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία στο πλαίσιο «πολυπολιτισμικών συναντήσεων γονέων», για παράδειγμα με την εκτύπωση ενός δείγματος επιστολής για μια αίτηση σε αυτό ακριβώς το σημείο – δεν φαίνεται να έχει να έχει καν περάσει από αυτόν τον εκπαιδευτικό εκδότη.

Για τους συντάκτες του υλικού, η μουσουλμανική περίοδος νηστείας φαίνεται να ανήκει στη Γερμανία ως αυτονόητη, προφανώς σε αντίθεση με το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα.

Προφανώς δεν υπήρχε χώρος για την παρουσίαση αυτών των εορτών του Χριστιανισμού στον τομέα της «Θρησκείας» (σελίδα 35), τουλάχιστον όχι όσο μπορεί να φανεί από τα δημόσια προσβάσιμα δείγματα φύλλων.


Σίγουρα έχει βαρύνουσα σημασία όταν ο συναγερμός ηχεί όλο και πιο συχνά και πιο δυνατά από το εκπαιδευτικό μέτωπο ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει τελικά αποτύχει στα γερμανικά σχολεία – και όχι μόνο εκεί – αλλά ότι αυτές οι εκκλήσεις απλώς αγνοούνται στα αποφασιστικά σημεία.



ΠΗΓΗ: Lehrer sollen Migranten aufklären, wie man vom Staat lebt - reitschuster.de


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!