Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Καταδικασμένος Μαροκινός βιαστής μετανάστης δολοφονεί Γαλλίδα: Τα ανοιχτά σύνορα της κυβέρνησης και οι αποτυχίες απέλασης στοιχίζουν μία ακόμη ζωή




Παρά την καταδίκη για βιασμό το 2019 και την εντολή να εγκαταλείψει τη Γαλλία, ο 22χρονος Μαροκινός Taha O. παρέμεινε λόγω αποτυχιών απέλασης, με αποτέλεσμα τη βάναυση δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας Philippine στο Παρίσι. Συνελήφθη στη Γενεύη αυτή την Τρίτη.


Σε μια ακόμη σπαρακτική τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί, η 19χρονη φοιτήτρια Philippine στο Παρίσι, έγινε το τελευταίο θύμα των πολιτικών ανοιχτών συνόρων της Γαλλίας. 

Ο ύποπτος, ο 22χρονος Μαροκινός υπήκοος Taha O., συνελήφθη στη Γενεύη αυτή την Τρίτη μετά από ένα βάναυσο έγκλημα που αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις θανατηφόρες συνέπειες της μεταναστευτικής στάσης της αριστερής κυβέρνησης της Γαλλίας. 

Η Philippine ήταν μια λαμπρή νεαρή γυναίκα που σπούδαζε χρηματοοικονομικά και μηχανική στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine, της οποίας η πολλά υποσχόμενη ζωή κόπηκε βίαια την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι.





Ο Taha O., ήδη γνωστός στις γαλλικές αρχές για ιστορικό βίας και σεξουαλικών αδικημάτων, είχε καταδικαστεί σε επτά χρόνια φυλάκισης για τον βιασμό μιας 23χρονης γυναίκας το 2019. 

Συγκλονιστικά, παρά το ποινικό του μητρώο, δεν απελάθηκε αφού εξέτισε την ποινή του, αλλά παρέμεινε στη χώρα – η παρουσία του είναι άλλη μια αναμφισβήτητη αποτυχία του γαλλικού συστήματος μετανάστευσης. 

Υποκείμενος στην «Υποχρέωση Εγκατάλειψης της Γαλλικής Επικράτειας» (OQTF), ο Taha δεν είχε νόμιμο δικαίωμα να βρίσκεται στη Γαλλία, αλλά χάρη στην επιείκεια των τρεχουσών πολιτικών, περιπλανιόταν ελεύθερα.


Η απελευθέρωσή του λίγες εβδομάδες πριν από αυτό το έγκλημα, αφού πέρασε χρόνο σε κέντρο διοικητικής κράτησης, εγείρει επείγοντα ερωτήματα σχετικά με την εποπτεία -ή την έλλειψή της- από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης. 

Πώς ήταν ελεύθερος να διαπράξει άλλη μια αποτρόπαια πράξη στην καρδιά του Παρισιού, να δολοφονήσει τη Philippine και να κλέψει την τραπεζική της κάρτα, συνεχίζοντας το ξεφάντωμα του σχεδόν ατιμώρητα; Το DNA του βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, εδραιώνοντας τη σύνδεση με την αποτρόπαια πράξη του.

Το σώμα της νεαρής φοιτήτριας ανακαλύφθηκε στο Bois de Boulogne, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το πανεπιστήμιό της. Απελπισμένοι να τη βρουν, οι συγγενείς της οργάνωσαν ο ομάδα αναζήτησης, εντοπίζοντάς την τελικά μέσω της γεωγραφικής θέσης του τηλεφώνου της. 

Αυτό που βρήκαν ήταν καταστροφικό – μια φωτεινή ζωή έσβησε και μια οικογένεια έμεινε στο πένθος, όλα επειδή επετράπη σε έναν επικίνδυνο εγκληματία να παραμείνει στη Γαλλία παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις.

Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ακόμη εξηγήσει γιατί επετράπη σε έναν καταδικασμένο βιαστή, ο οποίος επισημαίνεται από τον Αυτοματοποιημένο Δικαστικό Φάκελλο των Δραστών Σεξουαλικών ή Βίαιων Αδικημάτων (FIJAIS), να παραμείνει στη χώρα και γιατί δεν εκτελέστηκε η αναχώρησή του. 

Ο Taha O. προσπάθησε να διαφύγει σε όλη την Ευρώπη, αρχικά εντοπίστηκε κοντά στο Annecy και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ελβετία, όπου τελικά συνελήφθη σε σιδηροδρομικό σταθμό της Γενεύης.

Η αριστερή κυβέρνηση της Γαλλίας υπερασπίζεται εδώ και καιρό τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων ως συμπονετικές και χωρίς αποκλεισμούς, αλλά περιπτώσεις όπως η δολοφονία της Philippine αποκαλύπτουν τη ζοφερή πραγματικότητα των αποτυχημένων μεταναστευτικών πολιτικών τους. 

Οι βίαιοι εγκληματίες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα, να διαπράξουν φρικτά και βάναυσα εγκλήματα και στη συνέχεια να παραμείνουν ελεύθεροι να διαπράξουν περαιτέρω ειδεχθείς πράξεις.

Ταυτόχρονα, οι νομοταγείς πολίτες αντιμετωπίζουν νομικές συνέπειες για την καταδίκη αυτών των πολιτικών.

Αυτή η τραγωδία είναι μια καταστροφική υπενθύμιση των κινδύνων που θέτει η αποτυχία της κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη της να προστατεύσει τους πολίτες της. 

Πόσες ακόμη αθώες ζωές πρέπει να χαθούν πριν η Γαλλία επανεκτιμήσει τις μεταναστευτικές πολιτικές της και δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια του λαού της; 

Ο θάνατος της Philippine θα πρέπει να χρησιμεύσει ως άλλη μια κλήση αφύπνισης - μια κλήση που δεν πρέπει να αγνοηθεί.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!