Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Ευημερία: Το ψ έ μ μ α της μονογονεϊκής οικογένειας




Τα παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα με δύο γονείς



Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό παιδιών στον κόσμο που ζουν σε μονογονεϊκά νοικοκυριά, μεταξύ 23% και 28%, ανάλογα με το ποιο «μοντέλλο» χρησιμοποιείται.

Σχεδόν το 50% των οικογενειών στις ΗΠΑ μεγαλώνουν με τους δύο γονείς να εργάζονται. Συνδυάζοντας τα εισοδήματα, το αμερικανικό βιοτικό επίπεδο υποτίθεται ότι έχει αυξηθεί.

Αλλά με ποιο κόστος;

Πιστεύω ότι το κόστος ήταν για την ψυχική μας υγεία και την ευημερία των παιδιών μας.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά στην Αμερική υποφέρουν από τις συνδυασμένες επιπτώσεις του να βρίσκονται σε ιδρυματοποιημένο παιδικό σταθμό, πολλές ώρες μακριά από το σπίτι, αυξημένο χρόνο που αφιερώνεται στο «παιχνίδι», αυξημένο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έλλειψη χρόνου που δαπανάται με τους γονείς στα γεύματα και τις οικογενειακές δραστηριότητες, λίγο χρόνο που δαπανάται παίζοντας σε εξωτερικούς χώρους κ.λπ., και όλα τα άλλα δεινά του να μην είσαι σπίτι και κοντά σε έναν γονέα. 

Οι γονείς είναι απασχολημένοι και αποσπασμένοι και έχουν λίγο χρόνο για αλληλεπιδράσεις παιδιού / γονέα πέρα από την επίβλεψη της μελέτης των μαθημάτων και το μπάνιο.





Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας δείχνει ότι οι ΗΠΑ έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών για την «ευτυχία» το 2024, πέφτοντας στην 23η θέση παγκοσμίως. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες.

Από τη δεκαετία του 1970, τα παιδιά που μεγαλώνουν στις ΗΠΑ τρέφονται με ένα ψέμμα. Αυτό το ψέμμα που μας είπαν οι Δημοκρατικοί, οι δάσκαλοι και τα παρόμοια είναι ότι η καριέρα πρέπει να προηγείται του γάμου και των παιδιών.

Πιο ευτυχισμένος θα είναι εκείνος που περιμένει μέχρι αργότερα για να παντρευτεί. Ότι οι πρώιμοι γάμοι σπάνια διαρκούν. Αλλά πρόσφατες μελέτες διαλύουν αυτή την ιδέα. Ένα άρθρο που συνοψίζει πρόσφατες έρευνες καταλήγει με (1):


Σε αυτή την έρευνα, βρήκα λίγη υποστήριξη για την ευρέως αποδεκτή ιδέα ότι ο γάμος στις αρχές της ηλικίας των 20 παράγει γάμους χαμηλότερης ποιότητας. Αλλά μήπως ο πρόωρος γάμος εξακολουθεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαζυγίου, ακόμη και αν έχει μικρή επίδραση στην ποιότητα του γάμου; Και πάλι, βρήκα λίγα στοιχεία σε αυτό το δείγμα για να υποστηρίξω αυτή τη γενική πεποίθηση ότι οι πρόωροι γάμοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διάλυσης.

Οι μηχανές αναζήτησης AI δεν βρίσκουν στοιχεία για αυτή την τάση και τα συμπεράσματα της AI είναι ότι υπάρχει κίνδυνος υπεργενίκευσης τόσο στις ακαδημαϊκές γνώσεις όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί μερικές φορές να μεροληπτήσει στην ανάλυση αυτού του φαινομένου.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις μου τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν η αυξανόμενη συνειδητοποίηση του πόσοι συντηρητικοί αναπτύσσονται μέσω ισχυρών πρώιμων γάμων. Στον προσωπικό μας κοινωνικό κύκλο της λέσχης καραντίνας, σχεδόν όλοι οι φίλοι μας παντρεύτηκαν νωρίτερα και έχουν σταθερούς πρώτους γάμους. 

Οι γυναίκες αυτών των γάμων δεν είναι υποτελείς, είναι ισχυροί, δυναμικοί άνθρωποι. Τα ζευγάρια δίνουν προτεραιότητα στους γάμους και τις οικογένειές τους έναντι της σταδιοδρομίας τους. Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα μέσα στις συντηρητικές κοινότητες. 

Οι άνδρες στα μάτια του κοινού, όπως ο Tucker Carlson, ο Jordan Peterson και εγώ, είναι παραδείγματα του ενός μέλους αυτής της επιτυχημένης δυάδας που αψήφησε το έθιμο και βρήκε την αγάπη νωρίς στη ζωή.

Ότι κάποιος πρέπει να έχει πολλές σχέσεις και σεξουαλικές εμπειρίες πριν βρει έναν σύντροφο έχει κανονικοποιηθεί. Η απόκτηση παιδιών εκτός γάμου έχει κανονικοποιηθεί και γιορτάζεται ακόμη και στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Στα δημόσια σχολεία, τα κορίτσια διδάσκονται από μικρή ηλικία ότι πρέπει να προετοιμαστούν για την αποτυχία του γάμου τους χτίζοντας επιτυχημένες σταδιοδρομίες, διατηρώντας ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αναπτύσσοντας ανεξαρτησία, έχοντας πολλές φίλες ως σύστημα υποστήριξης κ.λπ.


Ο φεμινισμός διδάσκει στις νέες γυναίκες ότι η ζωή εκτός γάμου είναι πιο σημαντική από τη ζωή μέσα σε ένα γάμο.


Αυτή η κοινωνία είναι προκατειλημμένη εναντίον των γυναικών.


Ότι η εγκατάλειψη του εργατικού δυναμικού για μια οικογένεια θα σημαίνει λιγώτερη αμοιβή και λιγώτερη δύναμη. 

Οι γυναίκες που είναι υπεύθυνες για ένα νοικοκυριό θεωρούνται κάπως κατώτερες επειδή δεν έχουν καριέρα. Αυτές οι καρικατούρες της σύγχρονης οικογενειακής ζωής βλάπτουν τις πιθανότητες ενός γάμου βασισμένου στην εμπιστοσύνη. Ένας γάμος που χτίστηκε για να διαρκέσει καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής κάποιου.

Ο καταμερισμός της εργασίας σε μια οικογένεια, ιδιαίτερα σε μια οικογένεια με παιδιά, έχει νόημα. Επιτρέπει την εξειδίκευση ενός συνόλου δεξιοτήτων. 

Είναι υγιές για τα παιδιά να έχουν ένα άτομο να μένει στο σπίτι, να τα φροντίζει, να καθαρίζει, να μαγειρεύει, να πηγαίνει στο σχολείο στο σπίτι και να εξασφαλίζει ένα καλά διαχειριζόμενο νοικοκυριό, ενώ το άλλο αφήνει την οικογενειακή μονάδα για να εργαστεί. Ή και για τους δύο να εργάζονται κατέχοντας μια μικρή επιχείρηση όπου τα παιδιά μπορούν να φροντιστούν εντός της οικογενειακής μονάδας. 

Είναι υγιές για τις οικογένειες να έχουν συγγενείς στους οποίους να βασίζονται. Δεν υπάρχει τίποτε κακό με το μοντέλλο των Amish που εγκαταλείπει το σχολείο στο τέλος της όγδοης τάξης για να αρχίσει να μαθαίνει εμπόριο και να εργάζεται μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας.

Σήμερα, τα παιδιά διδάσκονται ότι η απομάκρυνση από τις οικογένειες για εκπαίδευση, εργασία και σταδιοδρομία είναι πιο σημαντική από τη διατήρηση στενών δεσμών με την εκτεταμένη οικογένεια.

Τους λένε επίσης ότι το να ζουν σε μια τοπική κοινότητα και να χτίζουν μια ζωή μέσα σε αυτή την κοινότητα είναι περιοριστικό.

Αυτά είναι ψεύδη και υποθέσεις που βλάπτουν οικογένειες και παιδιά.

Τα παιδιά μας στην Αμερική δεν είναι υγιή. Είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα. Ο διαβήτης τύπου 2 και η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι κοινά. Είναι ανοσοκατεσταλμένα, με υψηλά ποσοστά αλλεργιών και άσθματος. Τα ποσοστά αυτισμού έχουν σπάσει την οροφή. Είναι ευάλωτα. Ως νεαροί ενήλικες, είναι απροετοίμαστοι να είναι ενήλικες. Πολλοί δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν σταθερές σχέσεις ως ενήλικες. 

Οι γονείς έχουν παραιτηθεί από το θεμελιώδες καθήκον τους να αναθρέψουν σταθερούς, καλά προσαρμοσμένους ενήλικες.

Η χρήση της θρησκείας ως ακρογωνιαίος λίθος για τη δημιουργία υγιών οικογενειών και κοινοτήτων εξαφανίζεται ραγδαία.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι Αμερικανοί έχουν καταλήξει να περιμένουν να αποκτήσουν δύο αυτοκίνητα, να τρώνε έξω πέντε φορές την εβδομάδα, να έχουν καινούργιους υπολογιστές και ακριβά τηλέφωνα, επώνυμα ρούχα και όλα τα χαρακτηριστικά ενός τρόπου ζωής της ανώτερης μεσαίας τάξης. 

Η αλήθεια είναι ότι με τη μείωση των υλικών αντικειμένων και το φαγητό έξω, μια οικογένεια με δύο γονείς με μόνο έναν ενήλικα που εργάζεται με πλήρη απασχόληση μπορεί να σημαίνει μια πιο ικανοποιητική, τολμώ να γράψω πιο ευτυχισμένη ζωή για όλους τους εμπλεκόμενους.

Για παράδειγμα, η τέχνη και η ικανότητα μαγειρέματος, με την οποία κάποιος παίρνει υγιεινά τρόφιμα που αγοράζονται εποχιακά, είναι πολύ πιο υγιεινή και φθηνότερη. Το μαγείρεμα απαιτεί κάποιος να είναι στο σπίτι - αφοσιωμένος στο έργο (σ.σ. μάλλον διακόνημα). 

Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε ποιοτικό φαγητό αυτές τις μέρες είναι να μαγειρέψετε το δικό σας. Ο μόνος τρόπος για να κρατήσουμε τη γλυφοσάτη έξω από τη διατροφή των παιδιών μας είναι να αγοράσουμε ολόκληρα τρόφιμα και να προετοιμάσουμε αυτά τα τρόφιμα στο σπίτι. 

Τα δημόσια σχολεία συνήθιζαν να δίνουν αξία στη διδασκαλία τέτοιων δεξιοτήτων στα παιδιά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Αντ' αυτού, η σίτιση των οικογενειών είναι μια δεύτερη σκέψη για τους περισσότερους γονείς. Γιατί να μην αγοράσετε μόνο μερικά tacos ή ένα χάμπουργκερ και πατάτες τηγανητές στο δρόμο για το σπίτι από τη δουλειά; Η μέση αμερικανική οικογένεια παίρνει έναν καταψύκτη εφοδιασμένο με εύκολα στην προετοιμασία, προπαρασκευασμένα τρόφιμα. Λίγος χρόνος ή προσπάθεια πηγαίνει σε ένα από τα πιο βασικά καθήκοντα της οικογενειακής μονάδας.

Αντί να παραδίδουν τα παιδιά στο κράτος για να μορφωθούν, οι γονείς θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής σε μια εποχή που οι γονείς εκπαίδευαν τα παιδιά τους. 

Και με αυτό, δεν εννοώ να καθίσει ένα παιδί μπροστά στον υπολογιστή για να ασχοληθεί με ένα πρόγραμμα υπολογιστή που χρηματοδοτείται από το κράτος. Οι επιλογές για κατ' οίκον εκπαίδευση περιλαμβάνουν ένα pod, ένα coop, ένα ιδιωτικό σχολείο ενός δωματίου ή κάποια άλλη παραλλαγή. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι η παραμονή στο σπίτι για την ανατροφή των παιδιών απαιτεί χρόνο και δέσμευση. Αλλά αυτή είναι μια επένδυση που αποδίδει μερίσματα όχι μόνο για την οικογένεια αλλά και για τους γονείς.

Περισσότερα χρήματα, αυτοκίνητα και φανταχτερά εστιατόρια δεν είναι το βαρόμετρο για μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Στην πραγματικότητα, είναι οι οικογένειες, ο γάμος, τα παιδιά και η κοινότητα. Το να έχεις έναν σύντροφο για να περάσεις τη ζωή σου είναι φανταστικό.

Τώρα, η οικογενειακή ζωή δεν είναι για όλους, και πράγματι, η καριέρα μπορεί να είναι ένα μεγάλο πράγμα για έναν άνδρα ή μια γυναίκα, αλλά η προσδοκία ότι η επιτυχημένη καριέρα είναι υψίστης σημασίας για την επιτυχία στη ζωή είναι απλώς ψευδής. Αυτές είναι προσδοκίες που η κοινωνία δεν χρειάζεται να θέσει σε όλους - άνδρες ή γυναίκες.

Ο οικογενειακός προσανατολισμός μπορεί να είναι ένα επιτυχημένο χαρακτηριστικό από μόνο του. Το να αγαπάς ένα άτομο για όλη σου τη ζωή είναι μια επιτυχημένη ζωή.

Διδάσκοντας τα παιδιά να προετοιμαστούν για να τους αφήσει ένας σύντροφος δεν είναι υγιές. Προετοιμάζει τους νέους για αποτυχία.

Αντ' αυτού, θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά πώς να είναι επιτυχημένοι ενήλικες, να πλοηγούνται στη ζωή και να οικοδομούν υγιείς, μακροχρόνιες μονογαμικές σχέσεις.

Μονογονεϊκές οικογένειες:

Από τη δεκαετία του 1960, μόνο το 9% περίπου των παιδιών έχουν ζήσει με μονογονεϊκές οικογένειες. Μέχρι το 2012, αυτό είχε αυξηθεί στο 28%, αντανακλώντας μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της οικογένειας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Αυτό δεν είναι υγιές για οικογένειες, γονείς ή παιδιά.

Η έρευνα δείχνει ότι τα παντρεμένα άτομα, ειδικά εκείνα με παιδιά, είναι σημαντικά πιο ευτυχισμένα από τα άγαμα άτεκνα άτομα. Σύμφωνα με τη Γενική Κοινωνική Έρευνα (GSS), περίπου το 40% των παντρεμένων γυναικών με παιδιά ανέφεραν ότι ήταν «πολύ ευτυχισμένες», σε σύγκριση με μόνο το 25% των παντρεμένων άτεκνων γυναικών και το 22% των ανύπαντρων άτεκνων γυναικών. Για τους άνδρες, το 35% των παντρεμένων πατέρων ανέφεραν ότι ήταν πολύ ευτυχισμένοι, σε αντίθεση με λιγώτερο από το 15% των άγαμων άτεκνων ανδρών.






Οι μονογονεϊκές οικογένειες, ιδίως οι μητέρες, αντιμετωπίζουν συχνά οικονομικές προκλήσεις, με εκτιμήσεις ότι σχεδόν οι μισές ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.





Τα παιδιά από μονογονεϊκές οικογένειες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας σε σύγκριση με εκείνα που ζουν με παντρεμένους γονείς. Οι συνθήκες ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν άγχος και κατάθλιψη, κοινωνικό φόβο και αποφυγή, αυτοκτονικό ιδεασμό, προβλήματα συμπεριφοράς και διαταραχές συμπεριφοράς και θέματα κατάχρησης ουσιών (2)

Καθώς η κοινωνία γιορτάζει τις μονογονεϊκές και μη παραδοσιακές οικογένειες στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, όλο και περισσότερες γυναίκες βλέπουν την ανατροφή των παιδιών σε ένα μόνο νοικοκυριό ως την προτιμότερη επιλογή. 

Οι εικόνες κάτω από αυτό το δοκίμιο δείχνουν το ένα παράδειγμα μετά το άλλο για το πώς οι γυναίκες ενθαρρύνονται να πιστεύουν ότι η ανεξαρτησία από το γάμο οδηγεί σε αυξημένη ευτυχία και αυτοπραγμάτωση. Αυτό δεν είναι υγιές.

Ως γονείς και παππούδες, πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα.

Αλλά περισσότερο από αυτό, πρέπει να εξουδετερώσουμε τις επιρροές των MSM, της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων μηνυμάτων ότι η αυτοπραγμάτωση σημαίνει να ζει κανείς μια ζωή όπου η προσωπική του πρόοδος πάνω από την οικογένεια είναι υψίστης σημασίας για την επιτυχία.


Μια τυχαία βόλτα στο Instagram και το facebook αποκαλύπτει ότι αυτοί είναι οι τύποι μηνυμάτων που λαμβάνουν οι νέοι για την αγάπη, την οικογένεια και το γάμο.





















Είναι αυτά τα μηνύματα που τα παιδιά πρέπει να δουν ως μάθηση για να πλοηγηθούν στη ζωή;

Τι γίνεται με τα μηνύματα για το πώς να πλοηγηθείτε σε δύσκολα θέματα, πώς να οικοδομήσετε συμβιβασμό, πώς να δεσμευτείτε σε ένα άτομο και στην οικογένεια.

Αντ' αυτού, η κοινωνία διδάσκει ότι η απομάκρυνση είναι ανεξαρτησία, δύναμη και θάρρος.

Υποστηρίζω ότι αυτή η κοινωνία πρέπει να αλλάξει την αφήγηση του τι κάνει μια επιτυχημένη ζωή. 

Ότι ο γάμος, η οικογένεια, η κοινότητα, η θρησκεία είναι πώς να οικοδομήσουμε την ευτυχία και πώς να οικοδομήσουμε υγιή παιδιά.














ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!