Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Η βρετανίδα Υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves «απαιτεί» να απομακρυνθούν οι πίνακες ανδρών από την αίθουσα της Ντάουνινγκ Στρητ


Το πορτραίτο του βασιλιά James II θα υποβιβαστεί στην αποθήκη, σύμφωνα με αναφορές


Η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών αποφασισμένη να γεμίσει χώρο με έργα τέχνης «μιας γυναίκας ή από μία γυναίκα» (βλ. ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Περιεχόμενα του Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον: Μετανάστευση, Υγεία και Γυναίκες ως Ειρηνοποιοί (odysseiatv.blogspot.com))




Η Rachel Reeves απαίτησε οι πίνακες ανδρών από άνδρες καλλιτέχνες να αφαιρεθούν από την κρατική αίθουσα στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στρητ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός επέβαλε έναν νέο κανόνα μόνο για γυναίκες στη διακόσμηση, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα έργα τέχνης που εκτίθενται στην κρατική αίθουσα πρέπει να «απεικονίζουν μια γυναίκα ή να έχουν δημιουργηθεί από μια γυναίκα».

Ο στόχος είναι να τιμηθούν οι «εκπληκτικές» γυναικείες φιγούρες, αλλά μια πηγή των Τόρις χαρακτήρισε την κίνηση «αξιολύπητη πολιτική χειρονομία».

Έρχεται τρεις εβδομάδες αφότου ο Sir Keir Starmer αφαίρεσε ένα πορτρέτο της βαρόνης Θάτσερ από την προηγούμενη μελέτη της στο Νο 10, οδηγώντας σε ισχυρισμούς από το Συντηρητικό Κόμμα ότι «έχει πρόβλημα με τις γυναίκες».

Αργότερα είπε ότι κατέβασε τον πίνακα επειδή δεν του αρέσουν οι εικόνες των ανθρώπων που τον κοιτάζουν 😏και προτιμά τα τοπία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Guardian και της Daily Mail, η Reeves είπε σε μια γυναικεία δεξίωση στο Νο 11 αυτή την εβδομάδα: «Αυτός είναι ο Βασιλιάς James πίσω μου, αλλά την επόμενη εβδομάδα τα έργα τέχνης σε αυτό το δωμάτιο πρόκειται να αλλάξουν.

«Κάθε φωτογραφία σε αυτό το δωμάτιο θα απεικονίζουν μία γυναίκα είτε θα έχουν δημιουργηθεί από γυναίκα – και θα έχουμε επίσης ένα άγαλμα σε αυτό το δωμάτιο της Millicent Fawcett, η οποία έκανε τόσα πολλά για τα δικαιώματα των γυναικών».


Ανδρικά πορτραίτα κρέμονται στην κρατική αίθουσα, η οποία είναι η πιο χρησιμοποιημένη αίθουσα στο νούμερο 11, αλλά σύντομα θα αντικατασταθούν όλες από γυναίκες KIRSTY O'CONNOR/TREASURY


Ο Greg Smith, βουλευτής των Συντηρητικών για το Mid Buckinghamshire, δήλωσε στην Telegraph: «Αυτό φαίνεται μια περίεργη προτεραιότητα, αλλά αν είναι αποφασισμένη να το κάνει, περιμένω ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ θα πρωταγωνιστήσει».

Οι αναφορές δείχνουν ότι ο πίνακας του James II θα υποβιβαστεί στην αποθήκη.

Η κρατική αίθουσα, η οποία εκτείνεται σε όλο το πλάτος του Νο 11, χρησιμοποιείται πιο τακτικά για επίσημες περιστάσεις. Με θέα στους κοινόχρηστους κήπους της Ντάουνινγκ Στρητ, διαθέτει δύο μεγάλα μαρμάρινα τζάκια του 18ου αιώνα, καθώς και αυτό που η κυβέρνηση έχει περιγράψει ως «δύο από τους καλύτερους θησαυρούς του Νο 11» - ένα ζευγάρι αντίκες μαύρα και χρυσά λακαρισμένα κινέζικα ντουλάπια.




Η Reeves, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των γυναικών στην κυβέρνηση, δεσμευόμενη να οικοδομήσει μια πιο φιλική προς τις γυναίκες οικονομία και να «κλείσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων μια για πάντα».(ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Περιεχόμενα του Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον: Μετανάστευση, Υγεία και Γυναίκες ως Ειρηνοποιοί (odysseiatv.blogspot.com))

Έχει ήδη αφαιρέσει ένα πορτραίτο του Υπουργείου Οικονομικών του Nigel Lawson, καγκελαρίου της Lady Thatcher, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από έναν αριθμό γυναικών στην πολιτική που την έχουν «εμπνεύσει σε μεγάλο βαθμό».

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προσεγγιστεί για σχόλια.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!