Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Κυβερνητική υπηρεσία εκδίδει επείγουσα προειδοποίηση ασφαλείας για ελαττωματικό σύστημα πηδαλίου Boeing 737


Δύο Boeing 737 της United Airlines είναι σταθμευμένα στην πύλη του Διεθνούς Αεροδρομίου Φορτ Λόντερντεϊλ-Χόλλυγουντ στο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα, στις 7 Ιουλίου 2022. Wilfredo Lee/AP Photo

Τα εξαρτήματα ελέγχου πτήσης ήταν υπό έρευνα μετά από βλάβη κατά τη διάρκεια προσγείωσης εμπορικής πτήσης νωρίτερα φέτος.



Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) εξέδωσε επείγουσες συστάσεις ασφαλείας προς τον κατασκευαστή αεροσκαφών Boeing και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) σχετικά με ένα «σημαντικά παραβιασμένο» κρίσιμο στοιχείο ελέγχου πτήσης σε ορισμένα αεροσκάφη 737.

Το NTSB ερευνά ένα περιστατικό που συνέβη στις 6 Φεβρουαρίου, όταν τα πεντάλ πηδαλίου σε ένα Boeing 737-8 της United Airlines «κόλλησαν» στην ουδέτερη θέση τους κατά την προσγείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Newark Liberty στο Νιου Τζέρσεϊ. 

Σύμφωνα με την έκθεση της 26ης Σεπτεμβρίου από την υπηρεσία ερευνών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο κυβερνήτης «χρησιμοποίησε τον ριναίο τροχό του αεροσκάφους για να ελέγξει την κατεύθυνση του αεροπλάνου μετά την προσγείωση» για να αποφύγει τυχόν ατυχήματα στο αεροσκάφος ή στους 155 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος.

Κατά τη δοκιμή ενός από τα εξαρτήματα ελέγχου πηδαλίου - ενός ενεργοποιητή καθοδήγησης ανάπτυξης - από το αεροπλάνο συμβάντος μαζί με μια πανομοιότυπη μονάδα από άλλο αεροπλάνο, οι ερευνητές του NTSB διαπίστωσαν ότι η λειτουργία των εξαρτημάτων ήταν "σημαντικά συμβιβασμένη" όταν δοκιμάστηκε σε κρύο περιβάλλον.


Το εξάρτημα κατασκευάστηκε από την Collins Aerospace, μια εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα που είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αεροδιαστημικών και αμυντικών προϊόντων στον κόσμο.

"Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία υγρασίας και στους δύο ενεργοποιητές, τα οποία απέτυχαν στις δοκιμές", αναφέρει η έκθεση NTSB. "Η Collins Aerospace διαπίστωσε στη συνέχεια ότι ένα σφραγισμένο ρουλεμάν συναρμολογήθηκε λανθασμένα κατά τη διάρκεια της παραγωγής των ενεργοποιητών, αφήνοντας την μη σφραγισμένη πλευρά πιο ευαίσθητη στην υγρασία που μπορεί να παγώσει και να περιορίσει την κίνηση του συστήματος πηδαλίου".



Ελαττωματικά πηδάλια, απόκριση FAAΗ 

Η Collins Aerospace ενημέρωσε την Boeing ότι περισσότεροι από 353 ενεργοποιητές που παραδόθηκαν στην εταιρεία από το 2017 αντιμετώπισαν την ίδια κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση NTSB.

Εγκατεστημένο στην ουρά ορισμένων αεροσκαφών B-737NG και 737 MAX, το πηδάλιο ελέγχει την περιστροφή κατά μήκος του κάθετου άξονα ενός αεροσκάφους και είναι ένας πρωταρχικός μηχανισμός ελέγχου πτήσης. Δεν χρησιμοποιείται για να κατευθύνει την κατεύθυνση της πτήσης, αλλά μάλλον για τον έλεγχο δυσμενών κινήσεων.

Όταν μπλοκαριστούν, οι πιλότοι έχουν εντολή να χρησιμοποιήσουν τη μέγιστη δύναμη, «μια συνδυασμένη προσπάθεια και των δύο πιλότων», για να εξουδετερώσουν το περιορισμένο πηδάλιο, σύμφωνα με το NTSB. Η έκθεση εξέφρασε ανησυχία ότι μια τέτοια ποσότητα δύναμης που εφαρμόζεται κατά την προσγείωση ή την ανάπτυξη «θα μπορούσε ακούσια να προκαλέσει απώλεια ελέγχου ή απόκλιση από έναν διάδρομο».

Το NTSB συνέστησε στην Boeing να ειδοποιήσει τους πιλότους για πιθανή εμπλοκή των συστημάτων ελέγχου πηδαλίου λόγω υγρασίας. 

Ο οργανισμός ζήτησε από την FAA να καθορίσει εάν οι επηρεαζόμενοι ενεργοποιητές πρέπει να αφαιρεθούν και να ειδοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές αεροπορίας σε άλλες χώρες.

Η FAA αναγνώρισε το ζήτημα σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους The Epoch Times, λέγοντας ότι ο οργανισμός "αποδέχεται αυτή τη σύσταση από το NTSB".

«Ως μέρος της έρευνας, η υπηρεσία παρακολουθεί στενά αυτή την κατάσταση», αναφέρει η δήλωση.

Η FAA δήλωσε ότι σύντομα θα «συγκαλέσει ένα συμβούλιο αναθεώρησης διορθωτικών ενεργειών με βάση τις ενδιάμεσες συστάσεις του NTSB και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα».

Επιπλέον, η FAA επιβεβαίωσε ότι η United Airlines ήταν ο μόνος αερομεταφορέας των ΗΠΑ που είχε τα εξαρτήματα και είπε ότι «οι μονάδες δεν είναι πλέον σε λειτουργία».



Προβλήματα με την Boeing

Η Boeing αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων τον τελευταίο καιρό. Μια παρατεταμένη απεργία 33.000 εργαζομένων, κυρίως από την περιοχή του μετρό του Σηάτλ, επιβαρύνει σημαντικά την εταιρεία.

Η Boeing και οι μέτοχοι, οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοί της αναμένεται να χάσουν τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια δολλάρια κατά τη διάρκεια της δεύτερης πλήρους εβδομάδας της απεργίας, από τις 13 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Anderson Economic Group.

«Πρόσθετες απώλειες υπολογίστηκαν αυτή την εβδομάδα για τους προμηθευτές της Boeing, οι οποίοι χάνουν 144 εκατομμύρια δολλάρια, και τους εργαζόμενους εκτός Boeing στο Σηάτλ που επηρεάστηκαν από την απεργία, οι οποίοι χάνουν περίπου 25 εκατομμύρια δολλάρια», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η διακοπή έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εμπορικών αεροσκαφών της εταιρείας.


Μετά το περιστατικό της Alaska Airlines στις 5 Ιανουαρίου, στο οποίο ένα πάνελ πόρτας ανατίναξε ένα αεροσκάφος Boeing 737 Max 9 κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο κατασκευαστής αεροσκαφών βρίσκεται υπό αυξανόμενο έλεγχο και αντιμετωπίζει έρευνες από ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Η FAA έχει θέσει ανώτατο όριο στον όγκο παραγωγής αεροσκαφών Boeing μετά το περιστατικό.

Οι Epoch Times επικοινώνησαν με την Boeing και την Collins Aerospace για σχόλια σχετικά με την έκθεση NTSB, αλλά δεν είχε λάβει απάντηση μέχρι την ώρα δημοσίευσης.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!