Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Το Ισραήλ στρατολογεί Αφρικανούς αιτούντες άσυλο για απειλητικές για τη ζωή πολεμικές αποστολές στη Γάζα με την υπόσχεση μόνιμου νομικού καθεστώτος



Αυτό αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα "Haaretz".

Οι επικριτές έχουν εκφράσει ηθικές ανησυχίες σχετικά με αυτή την πρακτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας αιτών άσυλο δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής άδεια μόνιμης παραμονής.



Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει δώσει στους Αφρικανούς αιτούντες άσυλο βοήθεια για την απόκτηση μόνιμου καθεστώτος στο Ισραήλ εάν συμμετάσχουν στον πόλεμο στη Γάζα. 

Παρ' όλο που το έργο υλοποιείται με νομική υποστήριξη, δεν λαμβάνονται υπόψη σοβαρές ηθικές ανησυχίες σχετικά με την πρόσληψη αιτούντων άσυλο για στρατιωτική θητεία.

Σύμφωνα με την Haaretz, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική εκμεταλλεύεται ευάλωτους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις συγκρούσεις στις πατρίδες τους. Ωστόσο, αυτές οι φωνές έχουν σιγήσει. Παρά την υπόσχεση, σε κανέναν από τους αιτούντες άσυλο που συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις δεν χορηγήθηκε επίσημο μόνιμο καθεστώς.

Σύμφωνα με την Haaretz, υπάρχουν περίπου 30.000 Αφρικανοί αιτούντες άσυλο στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 3.500 Σουδανών υπηκόων με προσωρινό νομικό καθεστώς. 

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις αιτούντες άσυλο, πολλοί από αυτούς προσφέρθηκαν εθελοντικά για πολιτικά καθήκοντα. Κάποιοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στον ισραηλινό στρατό (IDF). 

Οι αρχές άμυνας αναγνώρισαν τις δυνατότητες των αιτούντων άσυλο και τους πρόσφεραν την προοπτική του μόνιμου καθεστώτος ως κίνητρο για τη συμμετοχή τους στην πολεμική προσπάθεια.

Ένας αιτών άσυλο, ο οποίος ήθελε μόνο να αναγνωριστεί ως «Α.», μίλησε στην εφημερίδα για τις εμπειρίες του με τη στρατολόγηση. Ήρθε στο Ισραήλ ως έφηβος και έχει προσωρινό καθεστώς που δεν εγγυάται μόνιμη διαμονή. Ανέφερε ότι επικοινώνησε μαζί του ένα άτομο που παρίστανε τον αστυνομικό και του ζήτησε να παρουσιαστεί σε μια εγκατάσταση ασφαλείας. Εκεί του ζητήθηκε να παρουσιαστεί στο στρατό.

Ο Α. είχε λάβει υπόσχεση πληρωμής που αντιστοιχούσε στον πολιτικό μισθό του και είχε ενημερωθεί ότι η στρατιωτική θητεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε άδεια μόνιμης παραμονής. Αν και ο Α. αρχικά σκέφτηκε να καταταγεί στο στρατό, τελικά υποχώρησε επειδή είχε ανησυχίες για την έλλειψη εκπαίδευσης και εμπειρίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επίσης εξετάσει τη δυνατότητα στρατολόγησης των παιδιών των αιτούντων άσυλο που διδάσκονται στα ισραηλινά σχολεία στον IDF – παρόμοια με το παρελθόν με τα παιδιά των ξένων εργαζομένων.

Η αρμόδια υπηρεσία άμυνας δήλωσε στην Haaretz ότι όλες οι ενέργειές της πραγματοποιήθηκαν νόμιμα.


ΠΗΓΗ:  Israel rekrutiert afrikanische Asylbewerber für lebensbedrohliche (…) - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!