Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Νέα μελέτη Lancet: Κίνδυνος μακροχρόνιας καρδιακής βλάβης από το mRNA Covid





Η βλάβη από τη μυοκαρδίτιδα που προκαλείται από τον εμβολιασμό κατά του Covid συνήθως διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και η καρδιά έχει υποστεί βλάβη μακροπρόθεσμα.

Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη.

Οι νέοι άνδρες επηρεάζονται ιδιαίτερα.




27 Σεπτεμβρίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,7 λεπτά



Ίσως το πιο σημαντικό ιατρικό περιοδικό στον κόσμο, το The Lancet, σας κάνει να καθίσετε και να το προσέξετε. 

Μια πρόσφατη μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει τη βλάβη στον καρδιακό μυ και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με το εμβόλιο COVID-19. 

Πώς αισθάνονται λοιπόν τα άτομα με μυοκαρδίτιδα ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού λίγους μήνες αργότερα; Πώς είναι μια καρδιά που έχει υποστεί βλάβη από τη θεραπεία mRNA; Μια εκρηκτική έρευνα, έστω και αν εντός της ορθόδοξης επιστήμης εξακολουθεί να ισχύει ότι δεν θα υπήρχαν σχεδόν καθόλου περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό Covid mRNA.

Μακροπρόθεσμη ζημιά

Μεθοδολογικά, η διαχρονική, αναδρομική, πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης κοόρτης προχώρησε ως εξής: 333 ασθενείς (ηλικίας κάτω των 30 ετών) που πάσχουν από μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο Covid-19 εντοπίστηκαν σε 38 νοσοκομεία στις ΗΠΑ. 

Η πλειοψηφία αυτών των ασθενών με «C-VAM» ήταν άνδρες και ανέπτυξαν συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και αυξημένα επίπεδα τροπονίνης μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. 

Συγκρίθηκαν με 100 ασθενείς με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά (MIS-C). Αναλυτικότερα, η μελέτη περιγράφει τη μεθοδολογία της ως εξής:



«Συμπεριλήφθηκαν ασθενείς ηλικίας ≤30 ετών με κλινική διάγνωση οξείας μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό COVID-19 βάσει κλινικής παρουσίασης, μη φυσιολογικών βιοδεικτών ή/και καρδιαγγειακών απεικονιστικών ευρημάτων. Τα δημογραφικά στοιχεία, το ιατρικό ιστορικό, το νοσοκομειακό ιστορικό, τα βιοχημικά αποτελέσματα, η καρδιαγγειακή απεικόνιση και οι πληροφορίες παρακολούθησης συλλέχθηκαν μεταξύ Απριλίου 2021 και Νοεμβρίου 2022. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η παρουσία βλάβης του μυοκαρδίου, η οποία θα μπορούσε να ανιχνευθεί με καθυστερημένη ενίσχυση γαδολινίου (LGE) στην απεικόνιση καρδιακού μαγνητικού συντονισμού (CMR).


Βασικά αποτελέσματα; Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα των ασθενών με μυοκαρδίτιδα ήταν ήπια και εκείνοι που επηρεάστηκαν ανάρρωσαν γρήγορα. 

Ωστόσο, στο 82% των περιπτώσεων, η καρδιακή βλάβη που προκαλείται από την «καθυστερημένη ενίσχυση γαδολινίου» (LGE) εμφανίζεται στην απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Αυτές οι συνέπειες είναι παρατεταμένες. Στο 60% αυτών των περιπτώσεων, η βλάβη παρέμεινε έξι μήνες μετά την οξεία μυοκαρδίτιδα.

Επομένως, η «ήπια» μυοκαρδίτιδα υπάρχει πραγματικά, αλλά οι συνέπειες είναι κάθε άλλο παρά ήπιες, αλλά μακροπρόθεσμες.

Η Δρ Maria Hubmer-Mogg, συζήτησε την έρευνα στο κανάλι της στο Telegram και συνοψίζει από αυτήν: «Οι εμβολιασμένοι έφηβοι επί του παρόντος δεν παρατηρούν τίποτα, αλλά τρέχουν με μια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά τους».

Η μελέτη με τίτλο «Καρδιακές εκδηλώσεις και αποτελέσματα μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με το εμβόλιο COVID-19 στους νέους στις ΗΠΑ: διαχρονικά αποτελέσματα από την πολυκεντρική μελέτη Myocarditis After COVID Vaccination (MACiV)» εκφράζεται πολύ πιο προσεκτικά, αλλά με το ίδιο περιεχόμενο. Αναφέρει:

«Η βλάβη του μυοκαρδίου κατά την αρχική παρουσίαση και η επιμονή της στην παρακολούθηση, παρά την ήπια αρχική πορεία και την ευνοϊκή μεσοπρόθεσμη κλινική έκβαση, δικαιολογεί συνεχή κλινική παρακολούθηση και μακροχρόνιες μελέτες σε προσβεβλημένους ασθενείς με C-VAM».

Ακόμη και αν η μυοκαρδίτιδα έχει επουλωθεί καλά σύμφωνα με το κλινικό αποτέλεσμα, η καρδιά των προσβεβλημένων θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθείται.

Χωρίς μαγνητική τομογραφία, δεν θα ξέρετε αν η καρδιά είναι πίσω στο 100%. 

Ο λόγος για τον οποίο εκφράζονται τόσο ήπια μπορεί επίσης να οφείλεται στους χορηγούς της μελέτης.

Το έγγραφο χρηματοδοτήθηκε από τον FDA, την υψηλότερη και εξαιρετικά αμφιλεγόμενη αρχή ελέγχου φαρμάκων στις ΗΠΑ.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!