Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Τί έχουν τα έρμα και φουντώνουν;;; - Οι πυρκαγιές σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Μεγάλη Βρετανία αυξάνονται δραστικά




Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι πυρκαγιές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ: μια ανησυχητική αύξηση από το προηγούμενο έτος. Τέτοιες πυρκαγιές είναι κρίσιμες επειδή απελευθερώνουν τοξικές αναθυμιάσεις και είναι δύσκολο να σβήσουν.

Πέρυσι, οι πυρκαγιές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά ένα συγκλονιστικό 46%. Αυτό το ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο, το οποίο ήρθε στο φως μέσω αιτήματος για πληροφορίες από τον ασφαλιστή QBE, αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της υποτιθέμενης «πράσινης» τεχνολογίας. 


Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: τρεις πυρκαγιές μπαταριών συμβαίνουν πλέον καθημερινά, σε σύγκριση με δύο το 2022. Ο τετραπλασιασμός των πυρκαγιών ηλεκτρικών φορτηγών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, παρ' όλο που τα στοιχεία αυτά προέρχονται μόνο από επτά πυροσβεστικές υπηρεσίες.


Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι αυτές οι πυρκαγιές δεν είναι συνηθισμένες πυρκαγιές. Εκρήγνυνται με τη δύναμη μιας βόμβας, εκσφενδονίζοντας φλόγες στους 2000 °C στο περιβάλλον και απελευθερώνοντας εξαιρετικά τοξικές αναθυμιάσεις. 


Οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς είναι γενικά μάταιες – η μόνη επιλογή είναι η φυγή. Και ακόμη και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες συχνά αγωνίζονται για ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τέτοιες πυρκαγιές οχημάτων.

Ο ασφαλιστικός κλάδος κρούει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου. Ο κορυφαίος ναυτασφαλιστής GARD προειδοποιεί για τη «θερμική διαφυγή» των μπαταριών ιόντων λιθίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες μεγάλες πυρκαγιές. 


Σε πολλές χώρες, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ήδη απαγορευτεί από τους υπόγειους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μετά από αρκετές έντονες πυρκαγιές μπαταριών.


Αλλά δεν είναι μόνο η φωτιά και οι εκρήξεις που αποτελούν κίνδυνο. Ο ασφαλιστής εμπορευματικών μεταφορών TT Club επισημαίνει την συχνά παραβλεφθείσα απειλή των εκπομπών τοξικών αερίων. Αέρια όπως το υδροφθόριο μπορεί να είναι θανατηφόρα μέσα σε δευτερόλεπτα.


Ενώ πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη συνεχίζουν να προωθούν την ατζέντα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η αντίσταση μεταξύ του πληθυσμού αυξάνεται. Τα στοιχεία πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν καταρρεύσει σε ολόκληρη την ήπειρο. 


Το κοινό αναγνωρίζει όλο και περισσότερο ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν απειλή για το περιβάλλον και την ασφάλεια.


Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η αναγκαστική μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα είναι μια άλλη δαπανηρή και επικίνδυνη εκτροπή που οδηγείται από πολιτικούς που κυνηγούν μια φαντασίωση καθαρού μηδενικού ισοζυγίου - εις βάρος της ασφάλειας, των θέσεων εργασίας και της οικονομικής λογικής.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!