Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΛΒΑΝΙΑ: Ένα νέο κράτος υπό μουσουλμανική ηγεσία θα μπορούσε σύντομα να αναδυθεί στην Ευρώπη


Φωτογραφία: iStock/Elton Xhafkollari


Έδρα του Πατριαρχείου Μπεκτασή, της παγκόσμιας έδρας του μουσουλμανικού τάγματος των Σούφι, στα Τίρανα της Αλβανίας. Σύμφωνα με τα σχέδια του αλβανού πρωθυπουργού, εδώ πρόκειται να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος.




Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, ένα νέο κράτος πρόκειται να δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα της Αλβανίας με βάση το μοντέλλο του Βατικανού.

Αυτό θα ανήκε στο μετριοπαθές τάγμα των μπεκτασήδων, το οποίο επιτρέπει το αλκοόλ και απορρίπτει την τρομοκρατία.


Από τη Mária S. Szentmagyari

26 Σεπτεμβρίου 2024


Σύντομα, μέσα στην Ευρώπη, θα μπορούσε να ιδρυθεί το μικρότερο κράτος στον κόσμο, στην καρδιά της Αλβανίας. 


Ο Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της χώρας, η οποία συνορεύει με την Ελλάδα στα βόρεια, ανακοίνωσε πρόσφατα την είδηση. 


Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σαββατοκύριακο, ο αρχηγός της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ιδρυθεί ένα μικρό ισλαμικό κράτος για το μουσουλμανικό τάγμα των Σούφι των Μπεκτασήδων με βάση το μοντέλλο του Βατικανού.



Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο στόχος του νέου κράτους είναι να προωθήσει μια ανεκτική εκδοχή του Ισλάμ για την οποία η Αλβανία μπορεί να είναι υπερήφανη.


Ένα ομολογουμένως μετριοπαθές ισλαμικό μικρό κράτος, είπε ο Ράμα, στέλνει ένα μήνυμα: «Μην αφήσετε το στίγμα των μουσουλμάνων να καθορίσει ποιοι είναι οι μουσουλμάνοι».


Το έδαφος του νέου κράτους πρόκειται να διαχωριστεί από την αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα. Το κράτος θα ονομάζεται «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος των Μπεκτασήδων» και θα έχει έκταση μόνο δέκα εκταρίων. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του μεγέθους της πόλης του Βατικανού.




Χωρίς περιορισμούς στον τρόπο ζωής

Το Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος των Μπεκτασήδων θα ιδρυθεί στο ανατολικό τμήμα των Τιράνων, στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα η έδρα του Πατριαρχείου Μπεκτασή. 


Ο μελλοντικός αρχηγός κράτους της νέας χώρας είναι ο Edmond Brahimaj, που ονομάζεται Baba Mondi από τους υποστηρικτές του. Είναι ο θρησκευτικός επικεφαλής του μουσουλμανικού τάγματος Bektaschi.




Ο Mondi σκοπεύει να κυβερνήσει το μελλοντικό κράτος με «αγάπη και καλοσύνη»😏. Κατά συνέπεια, δεν σχεδιάζονται περαιτέρω περιορισμοί στον τρόπο ζωής εκτός από το αλβανικό νομικό σύστημα, δήλωσε στους New York Times. Δεν υπάρχουν ειδικοί ενδυματολογικοί κώδικες και ακόμη και το αλκοόλ πρέπει να μπορεί να καταναλώνεται ελεύθερα.


Η διοίκηση θα διαχωριστεί από την Αλβανία και οι πολίτες θα έχουν διαβατήρια της νέας χώρας. Ωστόσο, ο Baba Mondi τόνισε στις τοπικές εφημερίδες ότι η ιθαγένεια θα περιοριστεί στα μέλη του κλήρου και σε όσους εργάζονται στην κρατική διοίκηση. «Σε αντίθεση με ό, τι λέγεται στα μέσα ενημέρωσης, το νέο κράτος δεν θα έχει άλλο σκοπό από την πνευματική ηγεσία», εξήγησε.


Ο μελλοντικός αρχηγός του κράτους τόνισε επίσης ότι η κρατική εκπαιδευτική πρωτοβουλία αποσκοπεί στην προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου και στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού. «Αυτή η πρωτοβουλία δεν αφορά την αυτοδιάθεση. Δεν επιδιώκουμε ούτε επιρροή ούτε πολιτική εξουσία. Αντ' αυτού, επιδιώκουμε την ελευθερία να συνεχίσουμε την μακραίωνη παράδοσή μας της πνευματικής μετριοπάθειας και της θρησκευτικής ανοχής», δήλωσε ο Mondi.





Το Τάγμα Bektashi: Οι μυστικιστές Σούφι που αγαπούν τα αστεία και καταδικάζουν την τρομοκρατία

Το Τάγμα των Μπεκτασήδων είναι μια ισλαμική θρησκεία των Σούφι με μυστικιστική παράδοση. Οι ρίζες του πηγαίνουν πίσω στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 13ο αιώνα.


Μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, το τάγμα εξορίστηκε από την Τουρκία από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Οι μουσουλμάνοι Μπεκτασήδες μετέφεραν την έδρα τους στην Αλβανία το 1925. Αλλά ακόμη και στη χώρα που είναι γνωστή για τη θρησκευτική ανοχή της, είχαν τις δυσκολίες τους. Κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν μια διωκόμενη ομάδα μέχρι το 1990.




Haji Bektash Veli (περίπου 1209-1271), ο ιδρυτής του Τάγματος Bekhtaschi. Φωτογραφία: Wikimedia Commons



Η πίστη των Σούφι δεν αναγκάζει τους οπαδούς της να τηρούν τις παραδοσιακές ισλαμικές αρχές. Σε συνέντευξή του στο euronews το 2018, ο Mondi είπε ότι η πίστη των Μπεκτασήδων θέτει την ευθύνη για όλες τις πράξεις στο άτομο και ως εκ τούτου εκείνοι που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις στο όνομα του Θεού δεν θεωρούνται αληθινοί πιστοί Μπεκτασήδες.


Εκτός από τη μετριοπάθεια και τη θρησκευτική ανοχή, η αφήγηση αστείων και χιουμοριστικών ιστοριών είναι μέρος της κουλτούρας των Μπεκτασήδων. Συχνά αστειεύονται σε σχέση με τις παραδοσιακές θρησκευτικές απόψεις. 


Μια ιστορία λέει για έναν Μπεκτασή, ο οποίος κάποτε προσευχήθηκε στο τζαμί. Ενώ οι άλλοι γύρω του προσεύχονταν, «Είθε ο Θεός να μου δώσει πίστη», μουρμούρισε, «Είθε ο Θεός να μου δώσει πολύ κρασί». Ο ιμάμης το άκουσε αυτό και θυμωμένος τον ρώτησε γιατί ζητούσε από τον Θεό μια αμαρτία αντί για πίστη όπως όλοι οι άλλοι. Ο Μπεκτασήσι απάντησε: «Λοιπόν, ο καθένας ζητάει κάτι που δεν έχει».




Η δημιουργία του νέου κράτους

Οι μπεκτασήδες αποτελούν περίπου το δέκα έως 20 τοις εκατό της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αλβανία. Οι Αλβανοί παραδοσιακά δεν ανήκουν σε μία μόνο θρησκεία: καθολικισμός κυρίως στο βορρά, Ορθοδοξία κυρίως στο νότο, σουνιτικό Ισλάμ κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα και μπεκτασισμός κυρίως στο νότο.


Τα μέλη του Τάγματος Bactashi έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας στο παρελθόν. Ήταν υποστηρικτές της εθνικιστικής αφύπνισης της Αλβανίας κατά της τουρκικής κυριαρχίας. 


Με αυτόν τον τρόπο, υποστήριξαν μια μετριοπαθή μορφή του Ισλάμ που βοήθησε να «ενωθούν οι μεγάλες μουσουλμανικές και χριστιανικές κοινότητες της χώρας πίσω από την κοσμική υπόθεση της ανεξαρτησίας», σύμφωνα με τους New York Times.


Αλβανοί δικηγόροι εργάζονται τώρα πάνω στο σχέδιο νόμου για το νέο κράτος και το καθεστώς του. Αυτό πρέπει να εγκριθεί από το αλβανικό κοινοβούλιο. Για να γίνει τελικά ένα πραγματικό κράτος, οι άλλες χώρες πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν το κυρίαρχο κράτος του Τάγματος των Μπεκτασήδων.


ΠΗΓΗ: In Europa könnte bald ein neuer Staat unter muslimischer Führung entstehen (epochtimes.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!