Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

«Δεν πρέπει να υπάρξει κουλτούρα αυτοκτονίας»



Η εισαγγελία του Schaffhausen ζήτησε την προφυλάκιση ενός ατόμου που εμπλέκεται μετά τη χρήση της αμφιλεγόμενης κάψουλας αυτοκτονίας Sarco σε δασώδη περιοχή κοντά στο Merishausen.
Ενώ άλλοι ύποπτοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ένα άτομο παραμένει υπό κράτηση. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για υποβοήθηση και συνέργεια σε αυτοκτονία.


Τη Δευτέρα, ένας δικηγόρος ενημέρωσε την εισαγγελία του Schaffhausen ότι η κάψουλα αυτοκτονίας Sarco είχε χρησιμοποιηθεί στο δάσος του Merishausen (το αναφέραμε εδώ). 

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ασφάλισαν την κάψουλα και μετέφεραν τον νεκρό στη Ζυρίχη για αυτοψία. Σύμφωνα με την οργάνωση «The Last Resort», η οποία βρίσκεται πίσω από την κάψουλα, η νεκρή ήταν μια 64χρονη Αμερικανίδα που υπέφερε από ανοσολογική ανεπάρκεια για χρόνια. Η κάψουλα λέγεται ότι επέτρεψε στη γυναίκα να πεθάνει χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Η εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι έχει κινηθεί ποινική διαδικασία εναντίον αρκετών ατόμων για ηθική αυτουργία και υποβοήθηση και συνέργεια σε αυτοκτονία. 

Ο Peter Sticher, ο πρώτος εισαγγελέας του καντονιού, ήταν απρόθυμος να σχολιάσει περαιτέρω λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των συλληφθέντων, αλλά τόνισε ότι είχε ήδη προειδοποιήσει τους υπεύθυνους τον Ιούλιο. Ανεπίσημα, έγινε γνωστό ότι εκτός από τον συμπρόεδρο του "The Last Resort", Florian Willet, συνελήφθησαν δύο δικηγόροι και ένας ολλανδός φωτογράφος.

Ενώ οι περισσότεροι από τους υπόπτους έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ένα άτομο παραμένει υπό κράτηση με εντολή της εισαγγελίας, όπως έγινε γνωστό χθες. Είναι πιθανό να είναι ο Willet. Οι αρμόδιοι δικαστές έχουν πλέον στη διάθεσή τους 48 ώρες για να αποφασίσουν σχετικά με την αίτηση.

Οι απαιτήσεις για προσωρινή κράτηση στην Ελβετία είναι αυστηρές: είναι δυνατή μόνο εάν υπάρχει έγκλημα ή πλημμέλημα. Επιπλέον, το πρόσωπο που πρόκειται να τεθεί υπό κράτηση πρέπει να ενέχει κίνδυνο διαφυγής, συμπαιγνίας (καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων) ή γενικού κινδύνου για το κοινό. 

Για την περαιτέρω εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι σημαντικό αν η εισαγγελική αρχή του Schaffhausen θα ευδοκιμήσει με την αίτηση αυτή. Η προσωρινή κράτηση δεν επιβάλλεται ελαφρά τη καρδία στην Ελβετία, διότι εάν το κατηγορητήριο αποτύχει, ο κρατούμενος πρέπει να αποζημιωθεί. Ο εισαγγελέας προσπαθεί να δείξει ότι το δικαστικό σώμα είναι σοβαρό και δεν θέλει η «Last Resort» να το εκμεταλλευτεί.

Η εκδήλωση πυροδότησε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την ευθανασία και τη νομιμότητα νέων μεθόδων όπως η Sarco. Η κάψουλα αυτοκτονίας, που αναπτύχθηκε από τον Αυστραλό ακτιβιστή Philip Nitschke, επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να πεθάνουν να αυτοκτονήσουν με άζωτο. Ωστόσο, η μέθοδος έχει δεχθεί σημαντικές επικρίσεις. 

Ταυτόχρονα με την αυτοκτονία στο Merishausen, η ομοσπονδιακή σύμβουλος Elisabeth Baume-Schneider, η οποία είναι υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο της υγείας, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Sarco δεν θεωρείται νόμιμη στην Ελβετία. 

Ορισμένοι βουλευτές ζητούν τώρα μια ρητή απαγόρευση της κάψουλας αυτοκτονίας, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα συζήτηση σχετικά με τα όρια της ευθανασίας στην Ελβετία. Η υπόθεση στο Merishausen θα μπορούσε τώρα να χρησιμεύσει ως προηγούμενο για μελλοντικές εξελίξεις στην ελβετική πολιτική ευθανασίας.

Η Erika Preisig, βοηθός ευθανασίας γνωστή σε όλη την Ελβετία, ασκεί έντονη κριτική στην κάψουλα αυτοκτονίας Sarco. Η Preisig, η οποία έχει δεσμευτεί να απλοποιήσει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, θεωρεί ότι η κάψουλα Sarco είναι μια μη ασφαλής μέθοδος και προτιμά το πεντοβαρβιτάλη νατρίου, το οποίο χρησιμοποιείται από άλλες οργανώσεις ευθανασίας στην Ελβετία. 

Τονίζει τη σημασία του θανάτου με αξιοπρέπεια στον κύκλο της οικογένειας και επικρίνει ότι ο Sarco στερείται ελέγχου. Επιπλέον, απαιτεί να αναγνωριστεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία ως ιατρική δραστηριότητα. Αλλά δεν θέλει οι γιατροί να εξαναγκαστούν ή να πεισθούν να το κάνουν.

Η Preisig φοβάται ότι η κάψουλα θα μπορούσε να επηρεάσει τη δημόσια συζήτηση για την ευθανασία στην Ελβετία προς την κατεύθυνση μιας λιγότερο φιλελεύθερης ρύθμισης, ειδικά μέσω των προκλήσεων του εφευρέτη της Sarco Philip Nitschke. Κατά την άποψή της, απαιτείται μια καλά μελετημένη και επαγγελματική διαδικασία για την πρόληψη καταχρήσεων και βιαστικών αποφάσεων.

Ο Markus Notter, πρώην διευθυντής δικαιοσύνης για το καντόνι της Ζυρίχης, ζητά τώρα έναν εθνικό νόμο για την ευθανασία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Notter προειδοποιεί για μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και μια πιθανή «κουλτούρα αυτοκτονίας» στην οποία οι άνθρωποι, ειδικά οι ηλικιωμένοι, θα μπορούσαν να αποφασίσουν να πεθάνουν από κοινωνικούς περιορισμούς. Ζητά σαφείς κανόνες και κριτήρια για να διασφαλιστεί η σοβαρότητα της επιθυμίας θανάτου και η ικανότητα των θιγόμενων να κρίνουν.

Ο Notter βλέπει την κάψουλα Sarco ως μέρος μιας εξέλιξης στην οποία γίνονται συνεχώς προσπάθειες για την καθιέρωση νέων μεθόδων υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε νομικές και ηθικές συγκρούσεις στο παρελθόν. 

Τονίζει τη θεμελιώδη ελευθερία της αυτοδιάθεσης, αλλά επισημαίνει ότι αυτή η ελευθερία δεν πρέπει να είναι απεριόριστη, δεδομένου ότι η αυτοκτονία είναι μια μη αναστρέψιμη απόφαση. Ως εκ τούτου, πιστεύει ότι είναι σωστό τα δικαστήρια να αποφασίσουν τελικά για το αποδεκτό της κάψουλας αυτοκτονίας.

Ο Notter επικρίνει επίσης τον Baume-Schneider, ο οποίος ήθελε να αποτρέψει τη χρήση της κάψουλας με τη βοήθεια των νόμων για τη χημική ασφάλεια και την ασφάλεια των προϊόντων. Θεωρεί ότι αυτή είναι η λανθασμένη προσέγγιση και αντ' αυτού ζητά έναν ειδικό κανονισμό για την ευθανασία που θα ανταποκρίνεται στην πολυπλοκότητα του ζητήματος. 

Κατά τη γνώμη του, ένας νόμος θα πρέπει να διασφαλίζει την ποιότητα των οργανώσεων ευθανασίας και να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν ακατάλληλα κίνητρα, όπως κοινωνικοί περιορισμοί, πίσω από την επιθυμία θανάτου.

Αναφέρεται σε προηγούμενες προσπάθειες εισαγωγής νόμου για την ευθανασία, οι οποίες απέτυχαν επειδή δεν μπόρεσε να βρεθεί συναίνεση. Αλλά μετά από μια πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου, θεωρεί ότι ένας τέτοιος νόμος είναι επείγων, καθώς ο υφιστάμενος νόμος δεν επαρκεί πλέον για να ρυθμίσει επαρκώς την ευθανασία.

Ο Notter είναι πεπεισμένος ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία εξακολουθεί να χρειάζεται νομικό έλεγχο για την πρόληψη της κακοποίησης, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διατηρηθεί το θεμελιώδες δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. 

Θεωρεί ότι η τρέχουσα κατάσταση, στην οποία θα μπορούσαν να κινηθούν ποινικές διαδικασίες για κάθε υποβοηθούμενη αυτοκτονία, είναι αβάσιμη και ζητεί σαφείς, εθνικούς κανόνες για την αποφυγή μακροπρόθεσμων νομικών αβεβαιοτήτων.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

«Κανείς δεν ξέρει αν πραγματικά πεθαίνουν καλά»
Η Erika Preisig είναι γνωστή σε όλη την Ελβετία ως σύντροφος αυτοκτονίας. Παρ' όλα αυτά, η γιατρός από την περιοχή της Βασιλείας επικρίνει την κάψουλα θανάτου Sarco σε συνέντευξή της.



Ένταλμα σύλληψης για ένα άτομο μετά την επιχείρηση Sarco στο Schaffhausen
Η εισαγγελία του Schaffhausen ζήτησε προσωρινή κράτηση για ένα άτομο μετά τη χρήση της κάψουλας αυτοκτονίας Sarco στο Merishausen SH. Όλοι οι υπόλοιποι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.



Η εισαγγελία ζητά την προφυλάκιση για τα στελέχη της Sarco - οι πολιτικοί αυστηροποιούν τώρα τους κανόνες ευθανασίας;
Ο θάνατος μιας Αμερικανίδας στην κάψουλα αυτοκτονίας Sarco προκαλεί ανησυχία. Το Κοινοβούλιο ζητεί ήδη την απαγόρευση της νέας μεθόδου αυτοκτονίας. Η Ελβετία αντιμετωπίζει μια νέα συζήτηση για την ευθανασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!