Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

ΟΥΑΟΥ! Υπάρχουν και ΑΛΛΟΙ, σαν τον Μηχανισμό των Α ν τ ι κ υ θ ή ρ ω ν στην θάλασσα;
ΑΛΗΘΙΝΗ «Β ό μ β α» ρίχνει από την Αμερική,  ο αρχαιολόγος – τεχνολόγος Μπρένταν Φόλεϊ, 
ο οποίος ως επικεφαλής του αμερικανικού 'Woods Hole Oceanographic Institution',  είχε συμμετάσχει στην υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Αποτέλεσμα εικόνας για brendan foley archaeologist


Αποτέλεσμα εικόνας για brendan foley archaeologist

Σε διάλεξή του, που δόθηκε στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών την περασμένη Παρασκευή ανέφερε, πως ενδέχεται τα ναυάγια στο σημείο αυτό της θάλασσας των Αντικυθήρων, να είναι δύο και όχι ένα, όπως γενικά πιστεύεται. 
Και επιπλέον, ότι μπορεί στο βυθό να υπάρχουν και άλλοι ακόμη μηχανισμοί σαν τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που έχει ανασυρθεί.

Πού στηρίζει όμως ο αρχαιολόγος αυτές τις υποθέσεις; Οπως είπε στη διάλεξή του φαίνεται στον πυθμένα της θάλασσας να υπάρχουν μαζί με αμφορείς, όστρακα αγγείων και κεραμίδες, δεκάδες ασβεστοποιημένα αντικείμενα. 

Η πρώτη εντύπωση που δίνουν όλα μαζί είναι, ότι μοιάζουν με συμπαγείς πέτρες φτιαγμένες από σκληρή άμμο. «Έτσι όμως έμοιαζε και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων πριν από την ανάκτηση και την αποκατάσταση του», όπως είπε, προσθέτοντας, πως «Ίσως να είναι μόνο χάλκινα καρφιά, αλλά εμείς δεν θα το ξέρουμε έως ότου κάποιος να ρίξει μια ματιά σε αυτά».

Σχετική εικόνα

Όσον αφορά το ίδιο το σκάφος, το γεγονός ότι έχει μήκος πάνω από 50 μέτρα είναι δηλαδή διπλάσιο από ό,τι αναμενόταν, γεννά πάντα κατά τον ίδιο το ερώτημα, μήπως τελικά πρόκειται για δύο πλοία. 
Όσο μάλιστα η πρύμνη βρίσκεται σε βαθύτερο σημείο που δεν είναι προσεγγίσιμο, σαφής απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει.

Από ελληνικής πλευράς ωστόσο, στον απολογισμό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, όπως ανακοινώθηκε από την  Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, δεν υπήρχε καμία τέτοια αναφορά... 

Σχετική εικόνα

Το μόνο που εντοπίσθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας στο βυθό ήταν «ολόκληροι και θραυσμένοι αμφορείς, καθώς και τμήμα κεράμου ενώ ως εντυπωσιακά και ενδεικτικά για τον τρόπο βύθισης του πλοίου καταγράφηκαν τα μολύβδινα μέλη άγκυρας (στύπος και σύνδεσμος), α οποία τεκμηριώθηκαν και ανελκύστηκαν».

Όλα τα άλλα επομένως είναι «υπερβολές» του δρ Φόλεϊ ή μήπως πρόκειται για πλημμελή ενημέρωση από την Εφορεία Εναλίων;

Αποτέλεσμα εικόνας για brendan foley archaeologist

Υπενθυμίζουμε, ότι το ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένα ρωμαϊκό πλοίο που βυθίστηκε το 67 π.Χ. στη θάλασσα του νησιού μετέφερε πλήθος σπουδαίων ελληνικών αγαλμάτων, που σήμερα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και τον περίφημο Μηχανισμό, που θεωρείται σήμερα ως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής της αρχαιότητος.

&

Συντακτική ομάδα "ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!