Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

...Της προαναγγελθείσης ΠΑΡΑΛΥΣΙΑΣ τό ανάγνωσμα! ( Γιά νά ξέρουμε ΤΙ ΛΕΜΕ! Όλα τά άλλα είναι σαπουνόφουσκες! )

 

Εκλογές 2023: 

Πότε κλείνει η Βουλή – Η «πορεία» μέχρι τις κάλπες - Τι ισχύει για τις δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με λίστα...
Προσφυγή στις κάλπες στις 21 Μαΐου 2023 ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, ενώ αναμένεται να ανοίξει τις εργασίες της στις 24 Απριλίου.


Διάλυση της Βουλής τέλος Απριλίου

Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή πρέπει να διαλυθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε Εθνικές εκλογές από από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου, είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.


Η επόμενης της πρώτης κάλπης – Διερευνητικές

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής (ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΤΟ ΠΛΕΟΝ "ΑΠΟΣΑΡΘΡΩΤΙΚΟ" ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ & ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, "ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ" ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΗΘΕΛΑΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ;), που δυσκολεύει εξαιρετικά την επίτευξη μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης, ή ακόμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος.


Για παράδειγμα αν το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων κινηθεί από 7% έως 11% τότε για να εξευρεθούν 151 βουλευτές απαιτούνται ποσοστά από 44,9% – 46,9%.

Με πιθανότερο σενάριο ότι κανένα κόμμα δεν θα προσεγγίσει αυτά τα ποσοστά, την επομένη των Εθνικών εκλογών θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.


Αν η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, ενώ αν αποτύχει και αυτός στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 9 ημέρες ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.


Όταν η ΠτΔ διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Η Βουλή της μιας ημέρας

Περίπου εκείνη την περίοδο, δηλαδή 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές που θα εκλεγούν από την διαδικασία της 21ης Μαΐου. 

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοια με εκείνη των εκλογών του Μαΐου 2012.


Δηλαδή θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου του κοινοβουλίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ή το πρωΐ της επόμενης, θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.

2ες εκλογές με λίστα

Οι δεύτερες εκλογές ακολουθώντας το συνταγματικό χρονοδιάγραμμα θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου με λίστα βουλευτών.


Για την συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους.


Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως σέβονται τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης τοποθετώντας πρώτο στην σειρά τον υποψήφιο βουλευτή, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

https://www.epilekta.com/2023/03/2023_28.html


1 σχόλιο:

 1. ...Από εδώ τό είχαν, από εκεί τό είχαν, μας τό "ΚΑΤΣΙΚΩΣΑΝ" τό χειρότερο εκλογικό σύστημα που μπορεί νά υπάρξει!
  Ούτε μισή απόφαση δέν θά μπορεί νά παρθεί μέ ...τρικομματικές κυβερνήσεις - ΑΧΤΑΡΜΑΔΕΣ!
  Ο κάθε ένας - ετερόφωτος - αρχηγίσκος, θά επιμένει στήν @α@α@ιά του καί δέν θά συμφωνεί ποτέ μέ άλλον!
  Λίγο - τάχα! - μπλέ, ΠΟΛΥ ΠΡΑΣΙΝΟ καί ...κάργα ΚΟΚΚΙΝΟ!
  Καί άμα δείτε 'χαΐρι καί προκοπή', τότε νά μας σφυρίξετε κλέφτικα!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!