Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ, ΚΟΡΥΦΑΙΟ + ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ: Ὁ ἰός τῆς συμμορφώσεως. Γινόμαστε ΜΑΡΤΥΡΕΣ ἑνός κοινωνικοῦ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ μεγάλης κλίμακος, πού ἀπειλεῖ νά ΞΕΦΥΓΗ. Ἡ ἀξιοπιστία τῆς πολιτικῆς εἶναι τό πρῶτο θῦμα.

 


του Milosz Matuschek

 

Ο κορωνοϊός ήταν ένα μεγάλης κλίμακας (αντι)-κοινωνικό πείραμα (Εικόνα: t.me/TiefImKaninchenbau)

Οι κρίσεις δεν είναι απαραίτητα ουρανοκατέβατες, πολλές είναι κατασκευασμένες. Όσον αφορά τον κορωνοϊό, ένα είδος διαφώτισης βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό εγείρει επίσης το ερώτημα: Τι θα μπορούσατε να ξέρετε και πότε; 

Ποια ήταν η αντίδραση της κοινωνίας στον Κορωνοϊό; 

Σε αυτό το αρχειακό κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε στην NZZ (https://www.nzz.ch/meinung/kolumnen/paradigm-lost-mit-corona-doppelstandards-in-die-systemkrise-ld.1562605) τον Ιούνιο του 2020 , ανέφερα το γεγονός ότι έχουμε ξεχάσει τις αρχές και αξίες. 


Εάν οι αρχές ισχύουν μόνο όσο αυτό είναι σκόπιμο, οι πολιτικοί σκάβουν τον τάφο της ίδιας τους της αξιοπιστίας. Μια κοινωνία χωρίς πίστη στις αρχές και τις αξίες είναι σαν ένα πλοίο στην ανοιχτή θάλασσα χωρίς πυξίδα.

Θυμάστε; Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, ειδικά στη Γερμανία, οι άνθρωποι συμμετείχαν στις λεγόμενες διαδηλώσεις υγιεινής για να διαδηλώσουν κατά των απαγορεύσεων επαφών, που επιβλήθηκαν με διάταγμα, κατά του περιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενός επερχόμενου οργουελιανού κράτους παρακολούθησης, της συγκέντρωσης εξουσίας και της υπονόμευσης των δημοκρατικών προτύπων. Θεωρούνταν γενικά από πολλούς υστερικοί, παλαβοί και συνωμοσιολόγοι. 

Ήταν μερικές εκατοντάδες και υπέστησαν απολύσεις, συλλήψεις και εξακρίβωση προσωπικών δεδομένων. Η μόνιμη επωδός: ανεύθυνοι «Covidiots» τορπιλλίζουν τον περιορισμό του ιού και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους για να δείξουν την δυσαρέσκειά τους για την ρατσιστική αστυνομική βία: Στην Μινεάπολη, αστυνομικοί σκότωσαν τον Τζωρτζ Φλόϋντ, έναν μαύρο άνδρα, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης. Η νέα επωδός εδώ ήταν: Αν πολλοί κάνουν το λάθος πράγμα για τους υποτιθέμενους σωστούς λόγους, τότε θα είναι σωστό. Και πάει ακόμα παραπέρα. 

Στον απόηχο του κορωνοϊού, ακολουθεί ένα κύμα λογοκρισίας: αγάλματα αποικιακών αφεντικών και δουλεμπόρων ανατρέπονται, ταινίες όπως το "Gone with the Wind" ("Όσα παίρνει ο άνεμος") απαγορεύονται, το σοκολατένιο κεκάκι "Mohrenkopf" (*) ("Το κεφάλι του Μαυριτανού")  εξαφανίζεται από τα ράφια των ελβετικών καταστημάτων.

Οι κρίσεις είναι πάντα κοινωνικά πειράματα: Πόσο γρήγορα οι άνθρωποι αποδέχονται τους νέους κανόνες; 

Πόσο ευέλικτες και υπάκουες είναι οι συλλογικότητες σε περιόδους κρίσης; Ψυχολόγοι όπως ο Solomon Asch και ο Stanley Milgram έδειξαν πριν από δεκαετίες σε πειράματα ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν λιγότερο ατομικές και βασισμένες σε αξίες αποφάσεις από ό,τι θα ήθελαν να πιστεύουν.

Υποκλινόμαστε στις πλειοψηφικές απόψεις και στο κύρος των ειδικών. Αλλά η επανάληψη αυτού του κοινωνικού πειράματος σε ένα πραγματικό περιβάλλον ξεφεύγει. Τα πρότυπα, που αποδεικνύονται δύο μέτρα και δύο σταθμά σε μια πιο προσεκτική επιθεώρηση είναι ένα μπούμερανγκ για τον δότη προτύπων: η εξουσία του υποφέρει. Ένα νέο κοινωνικό πείραμα φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη: πόσο γρήγορα μπορεί να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στην εξουσία και τι συμβαίνει τότε;

 

ARNO SCHMIDT - ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ

Οι μεν κάνουν ερωτήσεις και αυτό είναι άβολο,

οι δε δεν ρωτούν και αυτό είναι ευχάριστο.

Οι μεν ζητούν να μάθουν,

ενώ οι δε σιωπούν.

 

Οι μεν μπλέκουν σε μπελάδες,

ενώ οι δε κάνουν αυτό, που θέλουν οι άλλοι.

Οι μεν θέλουν να πετάξουν και δημιουργούν τις συνθήκες αέρα.

Και ενοχλούν τους άλλους, που έχουν ήδη προσγειωθεί.

 

Οι μεν ξέρουν πάντα πώς να συμπεριφέρονται,

οι δε όχι και προσπαθούν να θέσουν τα πράγματα σε κίνηση.

 

(ΦΩΤΟ ΤΟΥ ARNO SCHMIDT ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑ: Το συμπέρασμά μου στον Arno Schmidt: Κινείται κάτι μόνο αν μετακινήσουμε κάτι (net find)

 

Γιατί άξαφνα υπάρχει μια μεγαλύτερη αξία από τη ζωή και την υγεία: η αρετή. Οι ζωές των ηλικιωμένων και των ασθενών, τις οποίες κάποιος ήθελε να προστατεύσει μέσω της κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι ξαφνικά λιγότερο άξιες προστασίας στις μεγάλες πόλεις παγκοσμίως όταν πρόκειται να πάρει κανείς θέση κατά του ρατσισμού. Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Gunnar Kaiser το έθεσε με λίγα λόγια σε ένα βίντεο στο Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=HSA9AHt16yg) : «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ιταλία δεν μπορούσαν να είναι παρόντες στην κηδεία των συγγενών τους τις τελευταίες εβδομάδες, μόνο και μόνο για να διαδηλώσουν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες σε μια μέρα». Είναι ένα κολοσσιαίο αυτογκόλ υπέρ των κακοποιημένων σκεπτικιστών, οι οποίοι αναρωτιούνται: Πόσο επικίνδυνος είναι πραγματικά ο ιός; Πιστοί στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος σε χώρους λατρείας, φοιτητές στους οποίους δεν επετράπη να πάνε στο πανεπιστήμιο, ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες εστιατορίων, που διανύουν σήμερα υπαρξιακή κρίση, δικαίως αναρωτιούνται.

Ο Γάλλος φιλόσοφος Michel Onfray παρουσίασε μια σύγχρονη ανάγνωση του Τζωρτζ Όργουελ στο βιβλίο του «La théorie de la dictature». Επομένως, το δικτατορικό δεν επιβάλλεται απλώς από πάνω, αλλά γλιστράει στο μηχανοστάσιο της κοινωνίας με βελούδινα πόδια, μέσω της ειδησεογραφίας, της επανεξέτασης και μιας αποσπασματικής αναδιαμόρφωσης της κοινωνίας με κανόνες, που δεν έχουν νόημα. Ο Όργουελ πρότεινε την αλήθεια ως αντίδοτο: «Αν η ελευθερία έχει σημασία, είναι τότε ως δικαίωμα να λέμε στους ανθρώπους πράγματα, που δεν θέλουν να ακούσουν».

 

(*) περισσότερες πληροφορίες για την (γελοία) απόσυρση του γλυκίσματος Mohrenkopf από τα ελβετικά καταστήματα, ΕΔΩ: 

 

Du meinst, der «Mohrenkopf» sei unproblematisch? Schau mal, was 1962 in Zürich los war

https://www.watson.ch/schweiz/analyse/558759280-rassismus-mit-mohrenkopf-woher-das-wort-kommt


ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://www.freischwebende-intelligenz.org/p/das-virus-der-konformitat?utm_source=substack&utm_medium=email

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!