Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Τό Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας, AΠΑΓΟΡΕΥΣΕ τήν ΠΡΟΣΕΥΧΗ (!!!!!), στά Σπήλαια της Λαύρας! ( Ούτε ίχνος ΝΤΡΟΠΗΣ; )


Στις 20 Μαρτίου του 2023, η διεύθυνση του Εθνικού Πάρκου «Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου» απηύθυνε επιστολή προς τη Μονή, στην οποία ειδοποιούσε, ότι το Μουσείο θα διακόψει στο εξής την πρόσβαση στα Κοντινά και στα Μακρινά Σπήλαια (κατακόμβες) εξ αιτίας εργασιών που εκτελεί Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει το επίπεδο διαφύλαξης των «πολιτιστικών αξιών» (ακριβώς έτσι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Πάρκου αποκαλούν τα λείψανα των οσίων και άλλα κειμήλια). 

Επίσης, για τον ίδιο λόγο διακόπτεται η πρόσβαση στον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον Ιερό Ναό Συλλήψεως της Αγίας Άννης και στον Ιερό Ναό όλων των Οσίων της Λαύρας. 

Με άλλα λόγια, οι πιστοί δε θα έχουν τη δυνατότητα προσευχής σε αυτούς τους Ναούς. 

Αυτό ανέφερε ο Επικεφαλής του Τμήματος Ενημέρωσης και Διαφωτισμού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Νίζνα και Πριλούκι κ.Κλήμης.  

Στην επιστολή του αξιωματούχου του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι, λόγω της σύστασης της επιτροπής, η οποία θα αξιολογήσει «την καταγραφή, τη διαφύλαξη και το επίπεδο διαφύλαξης των πολιτιστικών αξιών», «η πρόσβαση στους χώρους (δηλαδή τους ναούς και τα σπήλαια) θα περιοριστεί». 

Το γεγονός ότι ο Υπουργός κ.Τκατσένκο αποκάλεσε «πολιτιστικές αξίες» και «εκθέματα του μουσείου» τα άφθαρτα λείψανα των Οσίων των Σπηλαίων, προκαλεί το ανησυχητικό ερώτημα: 

με ποια ακριβώς μέθοδο θα αξιολογήσουν τη διαφύλαξη αυτών των κειμηλίων. 

Και στα απολυταρχικά σοβιετικά χρόνια, η αθεϊστική εξουσία ευρέως διεξήγαγε καμπάνιες, ανοίγοντας τα λείψανα για να επιβεβαιώσουν τη διαφύλαξη τους. 

Αυτές οι καμπάνιες συνοδεύονταν με βεβήλωση των κειμηλίων. 

Τα λείψανα τα έβγαζαν από τις λειψανοθήκες, τους αφαιρούσαν τα καλύμματα για να περιγράφουν λεπτομερέστερα και να τα εκθέτουν στις βιτρίνες των μουσείων. 

Το κλείσιμο των Σπηλαίων από το Εθνικό Πάρκο χωρίς προειδοποίηση, συνιστά άνευ προηγουμένου παραβίαση και περιορισμό των δικαιωμάτων των Ουκρανών πιστών, οι οποίοι αυτές τις μέρες μαζικά έρχονται από διάφορες περιοχές με την ελπίδα να προσκυνήσουν τα κειμήλια των Σπηλαίων του Κιέβου.

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

news.church.ua

3/21/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!