Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Θά φωτισθεί, όποιος θέλει νά φωτισθεί καί θά αγιασθεί όποιος θέλει νά αγιασθεί!»

 


Πριν από αρκετά χρόνια σε μια επίσκεψή μας στον άγιο πατέρα μας Ιωάννη Καλαΐδη, γνώρισα την μακαριστή Ιωσηφίνα, μια κοπέλλα ανάπηρη, γεμάτη όμως από την χάρη του Θεού!

Είχε σπουδάσει θεολογία και αγωνιζόταν, πολύ, πνευματικά. 

Ο πατήρ Ιωάννης μάλιστα την αγαπούσε πολύ και έλεγε ότι είναι ένας άνθρωπος που αγάπησε την ψυχή της περισσότερο από το σώμα της!

Εκείνη την περίοδο είχα μία απορία σχετικά με την προσευχή «Χριστέ το Φως το Αληθινόν, το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον…». 

Είχαμε συζητήσει λοιπόν με ανθρώπους της Εκκλησίας ότι «το φωτίζον» έχει σχέση με το δώρο της συνειδήσεως που δίνει ο Θεός στον κάθε άνθρωπο που έρχεται στο κόσμο για να ξεχωρίζει το καλό από το κακό.

«Το αγιάζον πάντα άνθρωπον» όμως, έχει σχέση με το άγιο Βάπτισμα και είχα απορία πώς είναι δυνατόν να αγιάζονται όλοι οι άνθρωποι, ενώ δεν είναι όλοι βαπτισμένοι ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Είχαμε πάει, εκείνη την χρονιά, για προσκύνημα στην Ι.Μ. Νικητών, όπου υπάρχει η Θαυματουργή εικόνα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία, την παραμονή της γιορτής, κινείται με θαυμαστό τρόπο και το βλέπουν όλοι οι προσκυνητές!

Αφού προσκυνήσαμε, καθίσαμε στο αρχονταρίκι και σε κάποια στιγμή ανέφερα τον προβληματισμό μου γι’ αυτή την προσευχή.

Τότε η μακαριστή Ιωσηφίνα, μου απάντησε άμεσα: 
«Θα φωτιστεί όποιος θέλει να φωτιστεί και θα αγιασθεί όποιος θέλει να αγιασθεί!» 

Οι άγιοι Πατέρες, αναφερόμενοι στους πνευματικούς ανθρώπους, μας λένε ότι όταν έρθει ο θείος φωτισμός, πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί απαντούν άμεσα! 

Πιστεύω και ένιωσα ότι αυτή η απάντηση ήταν από τον καλό Θεό, γι’ αυτό που με απασχολούσε, μέσα από μια ευλογημένη και αγωνιζόμενη αδερφή μας!

Του Κυρίου η δόξα εις τους αιώνας!

Μιλτιάδης Τσεσμετζής – εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!