Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Τυφλό παιδάκι - θαύμα, μέ ΣΟΒΑΡΟ ΑΥΤΙΣΜΟ, αφήνει τό κοινό νά ΘΑΥΜΑΖΕΙ από ΔΕΟΣ μέ τό εκπληκτικό μουσικό της χάρισμα στο πιάνο! / ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ στό τέλος, μήν τό χάσει ΚΑΝΕΙΣ!

ΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ
ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ!
ΘΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙΤΕ!

της Louise Chambers

11 Απριλίου 2023

Ένα 13χρονο παιδί-θαύμα με ταλέντο στο πιάνο, που είναι τυφλό και πάσχει από σοβαρό αυτισμό, καλλιεργεί το απίστευτο μουσικό της χάρισμα με τη βοήθεια ενός αφοσιωμένου δασκάλου. 

Μαζί, εντυπωσιάζουν το κοινό και αποδεικνύουν ότι ο ουρανός είναι το όριο για τα παιδιά με αναπηρίες.



Ο Adam Ockelford, καθηγητής μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο της Αγγλίας, συνάντησε για πρώτη φορά τη Lucy Illingworth στο Highbury School στη βόρεια Αγγλία όταν η Lucy ήταν 5 ετών. 

Ο Ockelford, ο οποίος είναι ειδικός στην εργασία με παιδιά με προβλήματα όρασης, μπήκε στο μαλακό playroom του σχολείου με τον διευθυντή του Highbury και είδε ένα μικρό χέρι να βγαίνει από την μικρή πισίνα γεμάτη με μπάλλες.

«Έχω πάντα ένα μικρό πληκτρολόγιο μαζί μου, οπότε έβαλα το πληκτρολόγιο κάτω από το χέρι της και εκείνη άρχισε να παίζει το "Twinkle Twinkle Little Star" σε C-sharp major», δήλωσε ο Ockelford, 64 ετών, ιδρυτής της μουσικής φιλανθρωπικής οργάνωσης The Amber Trust, στους Epoch Times. «Υπήρχαν πολλές δυνατότητες εκεί».



«Η Lucy έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις», είπε. 

«Είναι τυφλή και σοβαρά αυτιστική και έχει σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες. 

Για εκείνη ο κόσμος είναι ένα σαφώς αρκετά τρομακτικό και συγκεχυμένο μέρος, επειδή προσπαθούσε να καταλάβει, χωρίς να καταλαβαίνει πολλή γλώσσα. ... 

Το ερώτημα τότε ήταν πώς θα βρούμε κάποιον να διδάξει τη Lucy».


Η Τεχνική Hand Under Hand (χέρι κάτω από το χέρι)

Δεδομένου ότι η Lucy ζει 200 μίλια από το Λονδίνο, ο Ockelford βρήκε έναν ταλαντούχο τοπικό δάσκαλο που ονομάζεται Daniel Bath, με τον οποίο επεξεργάστηκε ένα πρόγραμμα για τη Lucy που θα τη βοηθούσε να ανθίσει. Η προσέγγισή τους έπρεπε να είναι μοναδική.

«Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν ένα όργανο κοιτάζοντας τον δάσκαλό τους και αντιγράφοντας τις κινήσεις τους. Αλλά προφανώς. ... 

Δεν μπορώ να πω στη Lucy, 'Βάλε τον αντίχειρά σου σε αυτό το κλειδί', γιατί δεν θα καταλάβει», είπε ο Ockelford. 

«Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει ο Daniel είναι να βάζει τα χέρια της Lucy πάνω από τα χέρια του. 

Ονομάζεται «χέρι κάτω από το χέρι» και σημαίνει ότι μπορεί να αισθανθεί το σχήμα του δακτύλου που κάνει... 

Σταδιακά, μπορεί να δημιουργήσει ένα νοητικό μοντέλο για το πώς λειτουργεί μια καλή τεχνική στο πιάνο».

Δουλεύοντας με τη Lucy από όταν ήταν 5 ετών, ο Bath την περιέγραψε (https://ambertrust.org/watch-lucy-play-the-piano/) ως «την πιο μουσικά προικισμένη μαθήτρια» με την οποία είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί μέχρι στιγμής και την επαίνεσε για το «ευρύ συναισθηματικό εύρος έκφρασης και πολύ χιούμορ και διασκέδαση».

Η τεχνική της Lucy σήμερα εξακολουθεί να είναι «αρκετά ιδιοσυγκρασιακή», δήλωσε ο Ockelford. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου έχει αναμειχθεί σε πιο συμβατικά μοτίβα δακτύλων που θα της επιτρέψουν να παίξει πιο άπταιστα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ockelford, υπάρχει κάτι άλλο που δίνει στη Lucy ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων - ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΟ ΡΥΘΜΟ.

Ο Ockelford είπε: «Η Lucy έχει αυτό το πράγμα που ονομάζεται τέλειος τόνος, που σημαίνει ότι μπορεί να γνωρίζει όλες τις νότες στη μουσική μόνο ακούγοντάς τις. Ξέρει τι είναι το C sharp, ξέρει τι είναι το A, τι είναι το B flat ... Το μόνο που έχει να κάνει είναι να βρει τις σωστές νότες στο πληκτρολόγιο».

Η Lucy έχει ήδη ένα ρεπερτόριο χιλιάδων κομματιών, επιλεγμένα από την ίδια, και τα παίζει όλα από μνήμης. Αγαπά την τζαζ, ειδικά τη μουσική του Bill Evans και του Keith Jarrett, και την κλασσική μουσική, με τον Bach μεταξύ των αγαπημένων της συνθετών.

Χωρίς όρια

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, η απίστευτη ιστορία της Lucy έφτασε σε ένα ευρύ κοινό όταν το Channel 4 της βρετανικής τηλεόρασης προσέγγισε το The Amber Trust κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενός talent show, "The Piano", που ήθελε να παρουσιάσει άγνωστους μουσικούς με αναπηρίες. 

Η Lucy έπαιξε το "Opus 9, Number 1" του Chopin στο πιάνο μπροστά σε κοινό στο σιδηροδρομικό σταθμό Birmingham New Street και η σύντομη ιστορία της για τον "θρίαμβο πάνω από τις αντιξοότητες" κέρδισε τις καρδιές του έθνους.

Ένα tweet του βίντεό της συγκέντρωσε σχεδόν 5 εκατομμύρια προβολές, «κάτι που είναι υπέροχο», δήλωσε ο Ockelford. Αύξησε επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το τι είναι ικανά να κάνουν τα παιδιά με αναπηρίες.

Σύμφωνα με τον Ockelford, η Lucy ΜΠΟΡΕΙ να κάνει ό, τι θέλει στη ζωή

Ωστόσο, πιστεύει ότι η κοινωνία δεν έχει ακόμη συσταθεί με τρόπο που να της επιτρέπει να το κάνει.

«Χρειάζομαι ειδικούς δασκάλους όπως ο Daniel και, υποθέτω, όπως εγώ και εξειδικευμένους οργανισμούς όπως το The Amber Trust, για να καταλάβουμε πώς μαθαίνουν τα τυφλά παιδιά», δήλωσε ο Ockelford.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε στη χρήση της γραφής Braille για την ανάγνωση, μπορούμε να βοηθήσουμε στη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας, ώστε να μην υπάρχουν όρια, δυνητικά, στο τι μπορεί να κάνει ένα τυφλό παιδί», είπε. «Αυτό που θέλουμε για τη Lucy είναι ότι η δημιουργία μουσικής θα την φέρει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και θα κάνει φίλους και θα έχει μια ωραία, ολοκληρωμένη ζωή».

Ο Ockelford πιστεύει ακράδαντα ότι είναι καθήκον των εκπαιδευτικών και των θεραπευτών της Lucy να επιτρέψουν στη Lucy - η οποία έμεινε τυφλή ως βρέφος από μια σπάνια μορφή καρκίνου, αμφοτερόπλευρο ρετινοβλάστωμα - να εκπληρώσει τις δυνατότητές της.

«Η ιατρική δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τη Lucy. Έκαναν ό,τι μπορούσαν, την κράτησαν ζωντανή», είπε ο Ockelford.

Δεν είναι μόνο η Lucy που επωφελείται από τη συνεχή υποστήριξη του Ockelford και του Bath. Οι γονείς της είναι πολύ χαρούμενοι που βλέπουν την κόρη τους να ευδοκιμεί.

«Από τη μία πλευρά είχαν κάποια άσχημα νέα: ο γιατρός είπε: "Συγγνώμη, το παιδί σας είναι πολύ ανάπηρο"», είπε ο Ockelford. Αλλά λέμε: "Εδώ είναι τα καλά νέα, κάτι που μπορεί να κάνει πολύ καλά και θα μπορούσε να έχει μια υπέροχη ζωή κάνοντάς το"».

«Αγαπούν πολύ τη Lucy», είπε. «Η μαμά της Lucy, Candice, μπόρεσε να δει παιδιά όπως η Lucy που είναι λίγο μεγαλύτερα και τώρα βγαίνουν στον κόσμο. ... Τους βοηθά πραγματικά να δουν τις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει η Lucy».

Ευαισθητοποίηση

Καθώς το ταλέντο της φτάνει σε νέα ύψη, η Lucy είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες για το Amber Trust σε διάφορους διάσημους χώρους και οι μέντορές της είναι περήφανοι για την πρόοδό της. 

Ο Ockelford παρομοιάζει τη Lucy με το διάσημο μουσικό θαύμα, Derek Paravicini, έναν 43χρονο πιανίστα από το Λονδίνο, ο οποίος είναι επίσης τυφλός και αυτιστικός.

Ενώ εργαζόταν για το Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών του Ηνωμένου Βασιλείου νωρίτερα στην καριέρα του, ο Ockelford είχε μια διορατικότητα. «Μου έγινε φανερό ότι πολλά τυφλά και μερικώς βλέποντα παιδιά έχουν ιδιαίτερη συγγένεια με τη μουσική», είπε. 

"Μερικοί από αυτούς γίνονται επίσης πολύ εξειδικευμένοι και μπορούν να προσφέρουν μια επιλογή σταδιοδρομίας, η οποία είναι πολύ σημαντική σε έναν κόσμο όπου οι θέσεις εργασίας είναι δύσκολο να βρεθούν, ειδικά αν έχετε αναπηρία".

Ο Ockelford ίδρυσε το Amber Trust πριν από σχεδόν 30 χρόνια, σε συνεργασία με γονείς με σκοπό τη βελτίωση της παροχής μουσικής για παιδιά με προβλήματα όρασης στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Η φιλανθρωπική οργάνωση υποστηρίζει περίπου 600 παιδιά κάθε χρόνο πληρώνοντας για μαθήματα μουσικής, όργανα, εξειδικευμένη τεχνολογία και εισιτήρια συναυλιών

Ελπίζουν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους από 350.000 λίρες (περίπου 435.000 δολλάρια ΗΠΑ) σε 500.000 λίρες (περίπου 620.000 δολλάρια ΗΠΑ) τα επόμενα πέντε χρόνια, επιτρέποντάς τους να βοηθήσουν έως και 1.000 παιδιά ετησίως.

«Οι περισσότεροι ενήλικες δεν μπορούν να παίξουν πιάνο, πιθανώς ένας στους 10.000. 

Έτσι, το μήνυμα είναι ότι η αναπηρία δεν χρειάζεται να αποτελεί εμπόδιο στη δημιουργία μουσικής», δήλωσε ο Ockelford, αναλογιζόμενος: 

«Αν με ρωτούσατε: "Ποια είναι τα μικρά παιδιά που θα υποστηρίξει το Amber Trust σε πέντε χρόνια;". Δεν ξέρω, γιατί δεν έχουν γεννηθεί ακόμα.

«Κανείς δεν ξέρει ότι πρόκειται να κάνει ένα τυφλό παιδί, είναι πολύ σπάνιο», είπε. «Γι 'αυτό είναι πραγματικά σημαντικό να αυξάνουμε συνεχώς την ευαισθητοποίηση για το τι μπορούν να κάνουν τα τυφλά παιδιά με τη μουσική».

Παρακολουθήστε την ιστορία της Lucy:

(βίντεο: https://youtu.be/DXvaZFaOi4k)


Μοιραστείτε τις ιστορίες σας μαζί μας στο emg.inspired@epochtimes.com και συνεχίστε να παίρνετε την καθημερινή σας δόση έμπνευσης κάνοντας εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο Inspired στο TheEpochTimes.com/newsletter

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://www.theepochtimes.com/blind-piano-prodigy-with-severe-autism-leaves-audiences-in-awe-with-her-amazing-musical-gift_5127113.html?utm_source=morningbriefnoe&src_src=morningbriefnoe&utm_campaign=mb-2023-04-25&src_cmp=mb-2023-04-25&utm_medium=email&est=iXTOFyORV9r%2FskD4so3n%2BrL0swWMG6wtscoPWyjnqdNDBMf8tOes7uPf4zw%3D

&

Lucy - Live at the Royal Festival Hall on Channel 4's Finale of "The Piano" - YouTube

2 σχόλια:

  1. https://www.triklopodia.gr/%ce%b4%cf%81-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%be%ce%b1%ce%b3%cf%81%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%ac%cf%84/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tί κρίμα που η συγκεκριμένη ανάρτηση, δέν έχει γίνει 'viral' μέ ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ επισκέπτες - αναγνώστες....
      Τί κρίμα....

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!