Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Ακτιβίστρια μέ σύνδρομο 'Down', δίνει τον ΑΓΩΝΑ του Ηνωμένου Βασιλείου γιά τίς αμβλώσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!!!

 


Από την Bridget Sielicki | 25 Mαΐου 2023, 08: 40 π.μ.

Η Heidi Crowter, μια γυναίκα με σύνδρομο Down που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με έναν νόμο που επιτρέπει την άμβλωση μέχρι τη γέννηση για παθήσεις όπως το σύνδρομο Down.


Η Crowter έχει καθιερωθεί ως ακτιβίστρια, κάνοντας εκστρατεία (https://www.liveaction.org/news/uk-down-syndrome-abortion-law-appeal/) κατά του νόμου του Ηνωμένου Βασιλείου που επιτρέπει τις ευγονικές αμβλώσεις εάν το προγεννημένο παιδί λάβει οποιαδήποτε διάγνωση αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Down. Ενώ η άμβλωση επιτρέπεται έως και 24 εβδομάδες στη χώρα για οποιονδήποτε λόγο, τα παιδιά με προγεννητική διάγνωση μπορούν να αποβληθούν μέχρι τη γέννηση. Τον Σεπτέμβριο του 2021, δύο δικαστές αποφάσισαν να διατηρήσουν αυτόν τον νόμο. Η Crowter και η εκστρατεία της άσκησαν έφεση κατά της απόφασης αυτής, αλλά έχασαν την έφεσή τους τον Νοέμβριο του 2022. Τώρα ελπίζει ότι το ΕΔΑΔ θα παρέμβει.

Η Crowter δήλωσε στο BBC News (https://www.bbc.com/news/uk-england-coventry-warwickshire-65639350) ότι πηγαίνει τον αγώνα της στο ΕΔΑΔ «επειδή είναι ξεκάθαρη διάκριση τα άτομα με αναπηρία να αντιμετωπίζονται διαφορετικά».

«Το 2023, ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα άτομα με αναπηρία εκτιμώνται εξίσου μετά τη γέννηση, αλλά όχι στη μήτρα», είπε.

Επίσης, πρόσφατα έγραψε ένα άρθρο γνώμης στην Express (https://www.express.co.uk/comment/expresscomment/1773495/Downs-syndrome-baby-laws-UK-dont-screen-us-out?fbclid=IwAR2Ky-zAp6cBV5ODxMlNCJpB2NSNSvalfbbQaRQnu93gZTwZRiIxmVAGmAo) που περιγράφει λεπτομερώς την επιθυμία της να αγωνιστεί για το έμβρυο.

«Το 2019 έμαθα για τον νόμο περί αμβλώσεων που ορίζει ότι ένα μωρό με σύνδρομο Down μπορεί να αποβληθεί μέχρι τη γέννηση, αλλά για ένα μωρό χωρίς σύνδρομο Down, το χρονικό όριο είναι 24 εβδομάδες! Δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω όταν το έμαθα για πρώτη φορά», έγραψε. «Αυτός ο νόμος με κάνει να νοιώθω ότι είναι καλύτερα να πεθάνω και ότι δεν είμαι τόσο πολύτιμος όσο οι άνθρωποι χωρίς σύνδρομο Down. Μπερδεύει το μυαλό μου ότι ο νόμος προστατεύει αυτούς και όχι εμένα».

Σύμφωνα με δελτίο τύπου (https://dontscreenusout.org/press-release-woman-with-downs-syndrome-to-take-case-against-uk-govt-over-discriminatory-abortion-law-to-european-court-of-human-rights/?fbclid=IwAR3NnkT_4JDJWc2j2uxVE5x2k99Pv95AT6Zuw7kxrvUXiih_XS5oOVVgabk) της οργάνωσης Don't Screen Us Out, το ΕΔΑΔ, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο της Γαλλίας, πρέπει πρώτα να αποφασίσει εάν θα ακούσει την υπόθεση του Crowter. Το δικαστήριο θα μπορούσε στη συνέχεια να αποφασίσει ότι ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια απόφαση, ανέφερε η ομάδα, «η οποία θα μπορούσε όχι μόνο να έχει επιπτώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο και για τις σαράντα έξι χώρες (https://www.coe.int/en/web/portal/46-members-states) που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία δήλωσε πρόσφατα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία του για τις αμβλώσεις για να διασφαλίσει ότι άνθρωποι σαν εμένα δεν ξεχωρίζουν λόγω των αναπηριών μας, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει το νόμο», σημείωσε ο Crowter στο δελτίο τύπου.

«Έχω μια υπέροχη ζωή. Θέλω κάθε μωρό με σύνδρομο Down να έχει την ίδια ευκαιρία να ζήσει και να απολαύσει τη ζωή του. Ελπίζω να κερδίσουμε. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά λόγω των αναπηριών τους, είναι ξεκάθαρη διάκριση».

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://www.liveaction.org/news/down-syndrome-activist-takes-uk-abortion-fight-to-european-court/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!