Τρίτη 30 Μαΐου 2023

ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ - Ο Πούτιν δωρίζει την εικόνα της Αγίας Τριάδος του Rubljow, στην Εκκλησία!

 


Στον πόλεμο, η αξία του πολιτισμού μειώνεται: ο Πούτιν δωρίζει την περίφημη εικόνα της Αγίας Τριάδας του Andrej Rubljow στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Οι ειδικοί του μουσείου φοβούνται την καταστροφή του.

Στις 15 Μαΐου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (https://www.faz.net/aktuell/politik/thema/wladimir-putin) αποφάσισε να επιστρέψει την πιο διάσημη ρωσική εικόνα, την Αγία Τριάδα του Andrej Rubljow, στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. 



Η απόφαση του Πούτιν προκάλεσε θύελλα αγανάκτησης στον ρωσικό και διεθνή κόσμο της τέχνης και των μουσείων. 

Το εικονογραφικό έργο του Rubljow, που πιθανότατα δημιουργήθηκε γύρω στο 1411, το οποίο απεικονίζει τους Tρεις Aγγέλους να εμφανίζονται στον Αβραάμ, είναι σεβαστό για την καλλιτεχνική του αξία, αλλά όχι για τα θαύματα που του αποδίδονται.(!!!!!!!!!!!!!!!!)

Φυσικά, το μεγαλείο της ήρθε στο φως μόνο μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου, όταν μια επιτροπή με επικεφαλής τον καλλιτέχνη και ιστορικό τέχνης Igor Grabar καθάρισε και διατήρησε την εικόνα από διάφορα στρώματα μεταγενέστερης επιζωγράφησης.

 Η ποιότητα του πίνακα, η αρμονία των μορφών και τα εξαίσια, λαμπερά χρώματα τους προκάλεσαν εικασίες εκείνη την εποχή ότι η «Αγία Τριάδα» θα μπορούσε να είναι έργο ενός Ιταλού δασκάλου. Σε κάθε περίπτωση, από τότε, ο Rubljow θεωρείται ένα είδος ρωσικού Giotto. 

Η ταινία του 1966 του Andrej Tarkowski, η οποία ήταν αφιερωμένη σε αυτόν, έκανε επίσης τον Rubljow σύμβολο πνευματικότητας σε σκληρούς καιρούς και είδωλο της αντιπολιτευτικής κουλτούρας στη μετέπειτα Σοβιετική Ένωση.

Από τον καθαρισμό της πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, η εικόνα φυλάσσεται στην Πινακοθήκη Tretjakow της Μόσχας, την οποία άφησε μόνο κατά τη διάρκεια της εκκένωσης στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Δεδομένου ότι, μετά το τέλος του σοβιετικού καθεστώτος, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απαίτησε την επιστροφή της ιερής τέχνης που εθνικοποιήθηκε από τους Μπολσεβίκους - και ιδιαίτερα επειδή έγινε ο ιδεολογικός πυλώνας του καθεστώτος υπό τον Πούτιν - η Πινακοθήκη Tretjakow επινόησε ένα συμβιβαστικό μοντέλο νωρίς: από τη δεκαετία του ενενήντα, η εικόνα μεταφέρεται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου που έχει ανατεθεί στο μουσείο μία φορά το χρόνο στις διακοπές της Αγίας Τριάδας. Έτσι έγινε μέρος μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας και ταυτόχρονα παρέμεινε στη φροντίδα του μουσείου.

61 Ζημιές στο απειλούμενο μνημείο

Αλλά από την αρχή του επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία, αυτό δεν ήταν πλέον αρκετό. Πέρυσι, παρά τις διαμαρτυρίες των συντηρητών, η εύθραυστη εικόνα μεταφέρθηκε στη Μονή Αγίας Τριάδας του Αγίου Σεργίου κοντά στη Μόσχα, όπου βρισκόταν από τον 16ο αιώνα, κατόπιν αιτήματος του Πατριάρχη Κυρίλλου. Μετά την τριήμερη παραμονή της εικόνας στον χώρο φιλοξενείας, οι συντηρητές βρήκαν 61 ζημιές. Παρ' όλα αυτά, λόγω «πολυάριθμων αιτημάτων από πιστούς», όπως λέγεται, ο Πούτιν έχει μεταφέρει εντελώς το απειλούμενο μνημείο στην εκκλησία.

Η εικόνα σχεδιάζεται να εκτεθεί προσωρινά στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, στη συνέχεια να αποκατασταθεί και να σταλεί στη Λαύρα της Αγίας Τριάδας. Η εκκλησία υπόσχεται να περιβάλλει την εικόνα με ένα κέλυφος ελέγχου θερμοκρασίας και υγρασίας. 

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατασκευή μιας βιτρίνας για το κλίμα είναι αδύνατη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς δυτικά υλικά

Ενώ η νέα διευθύντρια της γκαλερί Tretyakov, Yelena Pronicheva, δεν σχολίασε το περιστατικό, μόνο η πρόσφατα διορισμένη επικεφαλής του Μουσείου Τέχνης Πούσκιν, Elizaveta Likhacheva, δήλωσε ότι η παράδοση της εικόνας συνδέεται με τον κίνδυνο να καταστραφεί και να χαθεί ένα σημαντικό μνημείο.

Εκτός από την εικόνα της Αγίας Τριάδας, δόθηκε και ένα άλλο ιερό μουσειακό αντικείμενο που η εκκλησία διεκδικεί εδώ και καιρό: το τεράστιο μπαρόκ ασημένιο ιερό του Αλεξάντερ Νιέφσκι, το οποίο περιέχει ένα λείψανο του αγαπημένου Αγίου του Πούτιν. 

Ως σύμμαχος των Μογγόλων και μαχητής κατά των Σταυροφόρων, ο μεσαιωνικός πρίγκιπας Αλέξανδρος Νιέφσκι θεωρείται εδώ και χρόνια ως δήθεν (!!!!!!!!!!!!....) διορατικός πρόδρομος της γεωπολιτικής στροφής της Ρωσίας. 

Ο διευθυντής του Μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, Mikhail Piotrovsky, ο οποίος, μετά από μακρύ αγώνα, έπρεπε να μεταφέρει το ιερό από το μουσείο του στο μοναστήρι Alexander Nevsky, εξήγησε αυτό το βήμα από την «τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση».

Ως αποτέλεσμα, η καλλιτεχνική αξία ενός μνημείου είναι λιγότερο σημαντική σήμερα από την ιερή σημασία του, είπε ο Piotrowski, όχι χωρίς σαρκασμό. 

Ο πρωτοδιάκονος Andrej Kurayev, ο εσωτερικός εκκλησιαστικός αντιφρονών κατά του Πατριάρχη Κυρίλλου, πρόσθεσε ότι ενδεχομένως οι ρωσικές αρχές να βλέπουν την εικόνα της Αγίας Τριάδας του Rubljow ως ένα είδος θαυματουργού όπλου και να ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν τον ρωσικό στρατό σε περιόδους έλλειψης βλημάτων πυροβολικού. 

Ο θεολόγος δίνει ελάχιστη προσοχή στην καλλιτεχνική εμπειρία και το αίσθημα ευθύνης του ορθόδοξου κλήρου για τα πολιτιστικά μνημεία. 

Ο Kurayev φοβάται ότι το έργο τέχνης δεν θα επιστρέψει στην Πινακοθήκη Tretjakow μέχρι να καταστραφεί.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/putin-schenkt-rubljow-ikone-der-kirche-18908472.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!