Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

10 ε κ π λ η κ τ ι κ ά πράγματα συμβαίνουν, αφού ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ νά τρώτε ζ ά χ α ρ η !!!

(photohasan/Shutterstock)
Ο απόλυτος οδηγός για να κόψετε τη ζάχαρη (Μέρος 8)
Από την Flora Zhao
13 Οκτωβρίου 2023

Ενημερώθηκε 13 Οκτωβρίου 2023

Ακολουθήστε τη σειρά "The Ultimate Guide to Kicking Sugar" εδώ.

Σε αυτή τη σειρά, εξερευνούμε τα καλά και τα κακά σάκχαρα και γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών φυσικών, αποκαλύπτουμε τα απροσδόκητα αποτελέσματα της διακοπής της ζάχαρης και ανακαλύπτουμε τον απόλυτο τρόπο για να το κάνουμε.

«Το σώμα σας δεν χρειάζεται πρόσθετη ζάχαρη», δήλωσε στους Epoch Times ο Δρ Jason Fung, νεφρολόγος που ειδικεύεται στην αντιστροφή του διαβήτη τύπου 2.
Παρά την πραγματικότητα, εάν ακολουθείτε την τυπική αμερικανική διατροφή, πιθανότατα παίρνετε αρκετή πρόσθετη ζάχαρη. Εάν αποφασίσετε να την κόψετε από τη διατροφή σας, με μερικές λογικές εξαιρέσεις, θα αντιμετωπίσετε κάποιες απροσδόκητες αλλαγές, σύμφωνα με έρευνα.

1. Αυξημένη και σταθερή ενέργεια

«Συχνά αποκαλώ τα σάκχαρα "Ο Μεγάλος Απατεώνας"», δήλωσε η Δρ Becky Gillaspy, χειροπράκτης και συγγραφέας του βιβλίου «Intermittent Fasting Diet Guide and Cookbook», κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα The Epoch Times. Εξήγησε ότι η προστιθέμενη ζάχαρη διασπάται γρήγορα σε απλά σάκχαρα, παρέχοντας μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας, «αλλά στη συνέχεια γυρίζει και κλέβει αυτή την ενέργεια από εμάς».

Τις πρώτες ημέρες της διακοπής της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης, μπορεί να αισθανθούμε κάποια δυσφορία. Σύμφωνα με την Δρ Gillaspy, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα έχει συνηθίσει να βασίζεται στη γρήγορη ενέργεια που παρέχει η ζάχαρη και, ως εκ τούτου, παρουσιάζει λιγούρες για αυτή.

Ωστόσο, το σώμα λαμβάνει σταδιακά πιο σταθερή ενέργεια όταν μετατοπιζόμαστε στην απόκτηση υδατανθράκων και άλλων θρεπτικών ουσιών από φυσικά τρόφιμα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Για λίγο διάστημα, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τον εαυτό τους πιο ενεργητικό μετά τη διακοπή της ζάχαρης.

Το σώμα προσαρμόζεται γρήγορα και μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε καύσιμο είναι πιο διαθέσιμο. "Ο μεταβολισμός μας αλλάζει από το να είναι καλύτερος καυστήρας ζάχαρης στο να είναι καλύτερος καυστήρας λίπους", δήλωσε η Δρ Gillaspy. Αυτό οδηγεί σε ένα πιο σταθερό επίπεδο ενέργειας, αυξημένη μεταβολική ευελιξία και μ ε ι ω μ έ ν η     ε π ι θ υ μ ί α για φ α γ η τ ό.

«Το σώμα σας θα επανέλθει, θα γίνει ένα σώμα που δεν χρειάζεται ζάχαρη», δήλωσε ο Δρ Fung.

2. Βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Το σταθερό σάκχαρο στο αίμα είναι ένα φυσικό όφελος από τη διακοπή της ζάχαρης και αυτό που είναι ακόμα καλύτερο είναι ότι η διακοπή βελτιώνει επίσης την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ωθώντας το πάγκρεας να απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη για να μεταφέρει τη ζάχαρη στα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των λιποκυττάρων. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, τα κύτταρά μας αρχίζουν να αντιστέκονται στις απαιτήσεις της ινσουλίνης να λάβει αυτό το σάκχαρο, αφήνοντάς το στην κυκλοφορία του αίματος όπου ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με μια μελέτη ανασκόπησης (pdf) που δημοσιεύθηκε στο Advances in Clinical and Experimental Medicine το 2019, ο επιπολασμός της αντίστασης στην ινσουλίνη κυμαίνεται από 10% έως 30% μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών.
Μια προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας έδειξε ότι η μείωση της πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης κατά 40 γραμμάρια και η μείωση της πρόσληψης θερμίδων από την προστιθέμενη ζάχαρη κατά 5% μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 20% της έκκρισης ινσουλίνης. Μια άλλη μελέτη που βασίζεται στη βάση δεδομένων National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι κάθε ποτό με ζάχαρη 8 ουγκιών ή 1 φλιτζάνι αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά 6%.
Η ινσουλίνη νηστείας είναι ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.500 ενήλικες έδειξε ότι εκείνοι που δεν κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας από εκείνους που το έκαναν.

3. Μειωμένη φλεγμονή και πόνος

«Το καλύτερο μέρος [της διακοπής της ζάχαρης] είναι να μην υπάρχει πόνος», είπε με ευγνωμοσύνη ένας φωτογράφος που ονομάζεται Pat στην Δρ Gillaspy. Συνήθιζε να υποφέρει από σοβαρούς πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς - σχεδόν στο σημείο να εγκαταλείψει τη δουλειά της φωτογραφίας, η οποία απαιτούσε ορθοστασία όλη την ημέρα. Τώρα, «ο 52χρονος Pat κυριολεκτικά δεν συγκρίνεται με τον 35χρονο πρώην Pat», περιέγραψε η Δρ Gillaspy.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί την απελευθέρωση προφλεγμονωδών ουσιών στο σώμαΜια μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 10.000 ενήλικες στην Αγγλία έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερη προστιθέμενη ζάχαρη από ποτά και τσάϊ, καφέ και δημητριακά είχαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα τους.
Η έρευνα στον τομέα της ανοσολογίας έχει δείξει την επείγουσα ανάγκη να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης στην ανάπτυξη ανθρώπινων φλεγμονωδών ασθενειών. Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στη διατροφή μπορεί να οδηγήσουν σε ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού.

4. Ευκολότερη διαχείριση βάρους

Η απώλεια βάρους γίνεται ευκολότερη μετά τη διακοπή της ζάχαρης.

Η Jessica Russo, κλινική ψυχολόγος σε ιδιωτικό ιατρείο στη Φιλαδέλφεια, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στους Epoch Times ότι ένας από τους ασθενείς της, ο οποίος είχε αγωνιστεί με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και το υπερβολικό βάρος, έχασε 10 κιλά μέσα σε ένα μήνα αφού έκοψε την προστιθέμενη ζάχαρη και άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Ένα άλλο άτομο που έχασε με επιτυχία 54 κιλά είπε στον Δρ Gillaspy ότι το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του χάθηκε μετά από σοβαρή δέσμευση να σταματήσουν τη ζάχαρη.

Η ζάχαρη διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης και τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης προάγουν την αποθήκευση λίπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αντίσταση στην ινσουλίνη καθιστά την απώλεια βάρους πιο δύσκολη. Μια δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία, με τη σειρά τους, ενθαρρύνουν τα κύτταρα να απελευθερώσουν λίπος.

Μια μετα-ανάλυση που αξιολόγησε πάνω από 60 μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο British Medical Journal έδειξε ότι η μείωση της διαιτητικής πρόσληψης ζάχαρης οδήγησε σε μέση απώλεια βάρους 0,80 κιλών (περίπου 1,76 λίβρες). Μια άλλη προοπτική μελέτη κοόρτης στην οποία συμμετείχαν πάνω από 120.000 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών οδήγησε σε συνεχή αύξηση βάρους έως και 1 λίβρα σε διάστημα τεσσάρων ετών, ενώ η κατανάλωση ενός λιγότερο ζαχαρούχου ποτού την ημέρα μείωσε την ετήσια αύξηση βάρους κατά περίπου 25%.

5. Ενισχυμένη ψυχική ευεξία

Η κα Russo εξήγησε ότι η ζάχαρη εξαντλεί τη βιταμίνη Β και η βιταμίνη Β είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γνωστική διαύγεια και μείωση των ικανοτήτων σκέψης, η οποία είναι επίσης ένας από τους λόγους που η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα.

Σύμφωνα με την κα Russo, η κατάθλιψη και το άγχος συνδέονται με τη φλεγμονή. Η εξάλειψη της ζάχαρης και η μείωση της φλεγμονής τείνει να κάνει τα άτομα να αισθάνονται πιο χαλαρά και ελπιδοφόρα. Συχνά παρατηρούμε αυτή τη διαφορά όταν δίνουμε λίγο περισσότερη προσοχή. Επομένως, όταν αισθανόμαστε πεσμένοι, μπορούμε να σκεφτούμε μήπως οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Public Health το 2023, στην οποία συμμετείχαν περίπου 16.000 παχύσαρκοι Αμερικανοί ενήλικες, αποκάλυψε ότι τα άτομα με υψηλότερη συνολική πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή τους είχαν υψηλότερο επιπολασμό καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Εκείνοι με την υψηλότερη συνολική πρόσληψη ζάχαρης είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης από εκείνους με τη χαμηλότερη, ένα συμπέρασμα που επιβεβαιώνεται από άλλες μετα-αναλύσεις και μελέτες κοόρτης.

6. Αυξημένη ευαισθησία γεύσης

Όταν οι άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε λιγότερα γλυκά τρόφιμα, συχνά συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται τόση γλυκύτητα.

«Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που σοκάρει τους ανθρώπους όταν εγκαταλείπουν τη ζάχαρη είναι ότι χάνουν την επιθυμία τους για τη ζάχαρη», δήλωσε η Δρ Gillaspy. Η κα Russo σημείωσε επίσης ότι πολλά άτομα βρίσκουν τα πολύ γλυκά τρόφιμα δυσάρεστα στη γεύση μετά τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ακολουθείτε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι χημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου και οι γευστικοί κάλυκες μπορούν να γίνουν αδρανείς στη γλυκύτητα. Ωστόσο, η αποκοπή της ζάχαρης μπορεί να αποκαταστήσει την ευαισθησία σε αυτά τα όργανα, επιτρέποντάς μας να βρούμε ικανοποίηση με μικρότερες ποσότητες ζάχαρης.

«Η εγκατάλειψη της ζάχαρης ανοίγει αυτόν τον εντελώς νέο γευστικό κόσμο για τρόφιμα που δεν θα απολαμβάνατε πριν», δήλωσε η Δρ Gillaspy, χρησιμοποιώντας τη δική της ιστορία ως παράδειγμα. Όταν ήταν νεώτερη, είχε έναν ισχυρό εθισμό στη ζάχαρη και ήταν υπέρβαρη, και τρόφιμα όπως λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο τουρσί δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθούν ποτέ στο πιάτο της. Ωστόσο, αφού σταμάτησε την προσθήκη ζάχαρης, απέκτησε μια γεύση για αυτά τα συστατικά και τα βρήκε απίστευτα νόστιμα.

7. Βελτιωμένο ή αντεστραμμένο λιπώδες ήπαρ

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε λιπώδες ήπαρ, «ουσιαστικά λόγω του τρόπου με τον οποίο μεταβολίζεται η φρουκτόζη», εξήγησε ο Δρ Fung.

Είπε ότι όταν αναφερόμαστε στη ζάχαρη, μιλάμε συνήθως για σακχαρόζη, η οποία περιλαμβάνει ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης. Ενώ κάθε κύτταρο στο σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας, η φρουκτόζη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανένα κύτταρο. Αντ' αυτού, πηγαίνει απευθείας στο ήπαρ, όπου μερικά από αυτά μετατρέπονται σε λίπος.

«Συνεπώς, η φρουκτόζη, τα ραφιναρισμένα σάκχαρα, είναι πολύ χειρότερα για εσάς από την κανονική ζάχαρη», τόνισε ο Δρ Fung. Είναι πολύ χειρότερα από τις κενές θερμίδες ή ακόμα και το κανονικό άμυλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διακοπή της ζάχαρης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξέλιξης της λιπώδους ηπατικής νόσου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology σε παιδιά και εφήβους έδειξε ότι όταν η συνολική πρόσληψη θερμίδων παρέμεινε η ίδια, η μείωση της προστιθέμενης πρόσληψης φρουκτόζης για εννέα συνεχόμενες ημέρες (ελεγχόμενη στο 4% των συνολικών θερμίδων) θα μπορούσε να μειώσει το μέσο ποσοστό λίπους του ήπατος από 7,2% σε 3,8%. Επιπλέον, η μετατροπή της φρουκτόζης σε λίπος στο ήπαρ μειώθηκε σημαντικά. Σε μια άλλη δοκιμή οκτώ εβδομάδων, ο περιορισμός της διαιτητικής πρόσληψης ζάχαρης οδήγησε σε μείωση της μετατροπής της φρουκτόζης σε λίπος του ήπατος από περίπου 35% σε περίπου 24%.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal Open το 2017 υποδηλώνει ότι η μείωση της πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης κατά 20% θα μπορούσε να μειώσει τον επιπολασμό της ηπατικής στεάτωσης, της λιπώδους ηπατικής νόσου, της κίρρωσης και του καρκίνου του ήπατος. Μια μείωση της πρόσληψης κατά 50% θα είχε ακόμη πιο σημαντικό αναλογικό αποτέλεσμα.

8. Βελτιωμένη υγεία του εντέρου και ανοσία

Πολλοί μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι η πεπτική δυσφορία ή τα συχνά κρυολογήματα θα μπορούσαν να αποδοθούν στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
Η έρευνα δείχνει ότι η διαιτητική ζάχαρη επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο έντερο, οδηγώντας στην αντικατάσταση των ευεργετικών βακτηρίων από επιβλαβή. Επιπλέον, το σώμα μεταβάλλει τη μικροχλωρίδα του εντέρου για να αποτοξινώσει τις τοξίνες που προκύπτουν από την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία. Αυτή η διαταραχή μειώνει την εντερική επιθηλιακή ακεραιότητα και την ανοσία του βλεννογόνου. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τη διαπερατότητα του εντέρου, θέτοντας σε κίνδυνο το προστατευτικό φράγμα του εντέρου και ενισχύοντας την ευαισθησία στις λοιμώξεις.
Η κα Russo επεσήμανε επίσης ότι η πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ψευδαργύρου του σώματος, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα.

9. Βελτιωμένη υγεία του δέρματος

Η διακοπή της ζάχαρης μπορεί να είναι η πιο απλή και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για να φαίνεστε νεότεροι και να εξαλείψετε τις κηλίδες του προσώπου και του δέρματος.
Η ζάχαρη υφίσταται οξειδωτικές αντιδράσεις με πρωτεΐνες στο σώμα μας, παράγοντας τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs είναι μια σύνθετη ομάδα ουσιών, και εκτός από ορισμένα μεμονωμένα συστατικά, είναι γενικά τοξικά για το σώμα και μπορούν να συσσωρευτούν στους ιστούς.
Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκύψουν δερματικά προβλήματα, όπως καφετί κηλίδες, κιτρίνισμα, κακή ελαστικότητα και βαθύτερες ρυτίδες.

Τα AGEs μπορούν επίσης να προκαλέσουν εσωτερικές αλλαγές στο δέρμα. Εμποδίζουν την επούλωση πληγών, διαταράσσουν τη λειτουργία των κυττάρων του δέρματος, προκαλούν απόπτωση και προκαλούν φλεγμονή.

Η διακοπή της ζάχαρης όχι μόνο προάγει υγιέστερο και πιο νεανικό δέρμα, αλλά επίσης μειώνει τις τοξίνες στο σώμα, αποτρέποντας έτσι τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Τα AGEs μπορούν να συμβάλουν σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών διαταραχών, της αθηροσκλήρωσης και των χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων. Η συσσώρευση των AGEs επιταχύνεται σε καταστάσεις όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο διαβήτης, οδηγώντας σε μια σειρά συννοσηροτήτων.

10. Μειωμένος κίνδυνος χρόνιων μεταβολικών νοσημάτων

Μετά τη διακοπή της ζάχαρης για μια περίοδο, θα παρατηρήσετε βελτιώσεις σε αρκετούς δείκτες αίματος. Αυτά σχετίζονται κυρίως με μειωμένη πρόσληψη φρουκτόζης.

Το ήμισυ της σακχαρόζης αποτελείται από φρουκτόζη, ενώ το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, που χρησιμοποιείται ευρέως στα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι 42% έως 55% φρουκτόζη.

Κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολλά λιπίδια στο αίμα και σχετικές μεταβολικές ασθένειες.

Επιπλέον, ο ηπατικός μεταβολισμός της φρουκτόζης οδηγεί σε αύξηση του ουρικού οξέος, ενός προδρόμου της ουρικής αρθρίτιδας. Μια μεγάλης κλίμακας προοπτική μελέτη κοόρτης επιβεβαίωσε ότι η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος και ουρικής αρθρίτιδας.
Δεδομένων των επιζήμιων δεσμών μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης ζάχαρης και διαφόρων ενδοκρινικών και μεταβολικών προβλημάτων, μια μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal το 2023 δήλωσε ξεκάθαρα: «Κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν δείχνει ευεργετικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης διαιτητικών μορφών ζάχαρης και οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων για την υγεία».

Επόμενο: Εάν δεν έχετε εμπιστοσύνη στη διακοπή της ζάχαρης και δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, να είστε σίγουροι ότι υπάρχει μια επιστημονική, τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διακοπή της ζάχαρης. Αλλά πριν μπούμε σε αυτό, ας δούμε πώς η ζάχαρη θα μπορούσε να επηρεάσει την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου.

Διαβάστε ολόκληρη τη σειρά "The Ultimate Guide to Kicking Sugar" εδώ.


ΠΗΓΗ: https://www.theepochtimes.com/health/10-surprising-things-happen-after-you-stop-eating-sugar-5493192?utm_source=goodeveningnoe&src_src=goodeveningnoe&utm_campaign=gv-2023-10-15&src_cmp=gv-2023-10-15&utm_medium=email&cta_utm_source=goodeveningnoecta&est=7htSNN66VN9XhiwNU%2FjvLSJEsCVNMTW1skOz3i6n0UwGxXTwKvMKhpXwfYc%3D


Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλα

4 σχόλια:

  1. Η ζωή μας έχει τόσες πίκρες
    καί τό μόνο πού μάς έχει μείνει είναι νά τρώμε
    μερικά γλυκά, πού τά έχω καί αδυναμία,...ειδικά τά σιροπιαστά...τί νά κάνουμε
    μιά ζωή τήν έχουμε κι'άν δέν γλυκαινόμαστε τί θά καταλάβουμε τί θά καζαντήσουμε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασφαλώς καί δέν γλυκαίνει ή ζωή (μόνο) μέ τήν ζάχαρη... έχει όμως τό μερτικό της...
    Τό είπα περισσότερο χαριτολογώντας, - γιά νά ευθυμήσουμε - καί όχι κυριολεκτώντας φίλε μου, 10:12 μ.μ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!