Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος και φυσικό αέριο: Η ισραηλινή εισβολή και τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Γάζας






























Πόλεμος και Φυσικό Αέριο:
Η ισραηλινή εισβολή και τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Γάζας
8 Ιανουαρίου 2009

Η στρατιωτική εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας τον Δεκέμβριο του 2008 έχει άμεση σχέση με τον έλεγχο και την ιδιοκτησία στρατηγικών υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Αυτός είναι ένας κατακτητικός πόλεμος. Ανακαλύφθηκε το 2000 και υπάρχουν εκτεταμένα αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας.

Η British Gas (BG Group) (http://www.bg-group.com/OurBusiness/WhereWeOperate/Pages/pgIsraelandAreasofPalestinianAuthority.aspx) και ο εταίρος της, η Consolidated Contractors International Company (CCC) με έδρα την Αθήνα (http://www.ccc.gr/), που ανήκει στις οικογένειες Sabbagh και Koury του Λιβάνου, έλαβαν δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 25ετή συμφωνία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 1999 με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Τα δικαιώματα στο υπεράκτιο πεδίο φυσικού αερίου είναι αντίστοιχα British Gas (60%). Ενοποιημένοι εργολάβοι (CCC) (30%). και το Ταμείο Επενδύσεων της Παλαιστινιακής Αρχής (10%). (Haaretz, 21 Οκτωβρίου 2007)

Η συμφωνία PA-BG-CCC περιλαμβάνει την ανάπτυξη πεδίων και την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου. (Middle East Economic Digest, 5 Ιανουαρίου 2001)

Η άδεια BG καλύπτει ολόκληρη την υπεράκτια θαλάσσια περιοχή της Γάζας, η οποία γειτνιάζει με αρκετές ισραηλινές υπεράκτιες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου (βλ. χάρτη παρακάτω). Πρέπει να σημειωθεί ότι το 60% των αποθεμάτων φυσικού αερίου κατά μήκος της ακτογραμμής Γάζας-Ισραήλ ανήκουν στην Παλαιστίνη.

Ο όμιλος BG άνοιξε δύο πηγάδια το 2000: Gaza Marine-1 και Gaza Marine-2. Τα αποθέματα εκτιμάται από την British Gas ότι είναι της τάξης των 1,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Αυτά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η British Gas. Το μέγεθος των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Παλαιστίνης θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο.















«Ο αρχηγός της Μοσάντ Μέϊρ Νταγκάν αντιτάχθηκε στη συναλλαγή για λόγους ασφαλείας, ότι τα έσοδα θα χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία». (Μέλος της Κνεσέτ Gilad Erdan, Ομιλία στην Κνεσέτ με θέμα «Η πρόθεση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ehud Olmert να αγοράσει φυσικό αέριο από τους Παλαιστινίους όταν η πληρωμή θα εξυπηρετήσει τη Χαμάς», 1 Μαρτίου 2006, αναφέρεται στον αντιστράτηγο (ε.α.) Moshe Yaalon, Απειλεί η προοπτική αγοράς βρετανικού φυσικού αερίου από τα παράκτια ύδατα της Γάζας την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ; Jerusalem Center for Public Affairs, Οκτώβριος 2007 http://www.jcpa.org/JCPA/Templates/ShowPage.asp?DBID=1&LNGID=1&TMID=111&FID=283&PID=1845&IID=1896)




«Πηγές στο αμυντικό κατεστημένο δήλωσαν ότι ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ έδωσε εντολή στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις να προετοιμαστούν για την επιχείρηση πριν από έξι μήνες [Ιούνιος ή πριν από τον Ιούνιο], ακόμη και όταν το Ισραήλ άρχισε να διαπραγματεύεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς». (Μπαράκ Ραβίντ, Επιχείρηση "Cast Lead": Η επίθεση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ακολούθησε μήνες σχεδιασμού, Haaretz, 27 Δεκεμβρίου 2008 http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=11521)

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!