Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Άνδρας από την Τζώρτζια (ΗΠΑ) μετατρέπει τη μεγαλύτερη μάντρα κλασσικών αυτοκινήτων στον κόσμο σε μουσείο - συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου αυτοκινήτου που αγόρασε ποτέ ο Έλβις



Πενήντα χρόνια είναι πολύς χρόνος να περιμένεις. Ήταν αρκετά, ωστόσο, για τα δενδρύλλια στο Old Car City των Η.Π.Α., να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν μέσα από τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα του Dean Lewis, φορώντας τα σαν παλιά ρούχα και μια αρκετά μακρά περίοδος για τα βρύα να καλύψουν το αριστούργημά των 32 στρεμμάτων και αρκετά ώστε η φύση να το στολίσει με την πιο πολυπόθητη καλλιτεχνική πινελιά από όλες.

Δηλαδή σκουριά.

Σήμερα, η Old Car City με τα χιλιάδες σαραβαλάκια της βρίσκεται κοντά στη μικροσκοπική πόλη White της Τζώρτζια και από σκουριά... διαθέτει άφθονη. Ο όμορφος συνδυασμός πατίνας και φύσης το έχει καταστήσει μαγνήτη για καλλιτέχνες και λαμπερούς φωτογράφους για πάνω από μια δεκαετία, παρέχοντας ιδανικές αντιπαραθέσεις για μοντέλλα και περιοδικά hotrod. Αυτό ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια με μια χρήσιμη πρόταση από έναν επισκέπτη φωτογράφο:

«Έβγαλα μερικές φωτογραφίες εκεί έξω. Ίσως να θέλετε να χρεώνετε τους ανθρώπους που βγαίνουν εδώ για να τραβήξουν φωτογραφίες».

Και ο κ. Lewis απάντησε με την χαρακτηριστική προφορά του Νότου: «Αυτή είναι μια καλή ιδέα, νομίζω ότι θα ξεκινήσω με εσένα!» 😁

Ως εκ τούτου, γεννήθηκε η ιδέα της μετατροπής μιας μάντρας σε μουσείο και τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία. Τώρα, καλλιτέχνες συρρέουν από τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και όλη την Αμερική και πληρώνουν για να γυρίσουν στο Old Car City. Οι τουρίστες τόσο τοπικά και όσο και από μακριά όπως η Βραζιλία, η Πορτογαλία και η Γερμανία επισκέπτονται συχνά, αναζητώντας διαφυγή. Το Old Car City προσφέρει μια ήρεμη αρμονία.

Ο «δήμαρχος» της Old Car City, Dean Lewis, 86 ετών. (Ευγενική προσφορά του Old Car City USA)

Από το 1972, ο κ. Lewis έχει μετατραπεί από πωλητής παλιοσίδερων ανταλλακτικών αυτοκινήτων σε καλλιτέχνη και επιμελητή. Κάποιοι τον αποκαλούν τώρα «δήμαρχο» της Old Car City. Αυτό που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη μάντρα κλασσικών αυτοκινήτων στον κόσμο - με 4.400 παλιά αυτοκίνητα (!!!!!) - έγινε μουσείο και ένας μεγάλος καμβάς για τον καλλιτέχνη. "Όλες οι άλλες μάντρες αγόρασαν αυτοκίνητα που ήταν 10 ετών και νεώτερα. Και ργώ αγόραζα αυτοκίνητα 10 ετών και άνω», δήλωσε ο κ. Lewis στους Epoch Times, μιλώντας για το πότε κληρονόμησε για πρώτη φορά τη μάντρα.

Το αριστούργημά του των 32 στρεμμάτων περιλαμβάνει 7 μίλια μονοπατιών που πλέκονται μέσα από σαραβαλάκια όχι νεώτερα των 50 ετών. Σε αντίθεση με τους πεντακάθαρους χώρους μουσείων, δεν υπάρχει καθαρισμός στο Old Car City. Τα φθινοπωρινά φύλλα αφήνονται να σαπίσουν καθώς πέφτουν και το γρασίδι και τα βρύα αναπτύσσονται στις παλιές σκουριασμένες κουκούλες. Σαράντα πόδια δέντρα ξεπηδούν αυτοσχέδια μέσα από προφυλακτήρες, κινητήρες, και παρμπρίζ. Ορισμένα αυτοκίνητα έχουν παραμείνει ανέγγιχτα για πάνω από μισό αιώνα. Ωστόσο, το διαλυτήριο βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας του κ. Lewis πολύ περισσότερο.

Ένα κατεστραμμένο κλασσικό αυτοκίνητο Lincoln στο Old Car City, κοντά στο White της Τζώρτζια. (Darryl Brooks/Shutterstock)
Ένα κατεστραμμένο φορτηγό GMC βρίσκεται σε άθλια κατάσταση στο μουσείο junkyard που ονομάζεται Old Car City, κοντά στο White της Τζώρτζια. (Darryl Brooks/Shutterstock)

Όλα ξεκίνησαν το 1931 όταν ο πατέρας του, Walter Lewis, ήταν ιδιοκτήτης της γης και διατηρούσε ένα ψιλικατζίδικο με αντλία βενζίνης. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, αγόρασε κατεστραμμένα αυτοκίνητα και άρχισε να πουλάει ανταλλακτικά για να κερδίσει επιπλέον νόμισμα. Μέχρι τη στιγμή που ο γιος του κληρονόμησε το Old Car City το 1972, είχαν συγκεντρώσει περίπου 3.300 κλαsσικά αυτοκίνητα. «Πιθανώς πριν από περίπου 15-20 χρόνια, η γη μου ήταν γεμάτη αυτοκίνητα και είχα αυτοκίνητα που ακόμη έτρεχαν σχεδόν στο δρόμο», είπε ο κ. Lewis. «Ευτυχώς, άνοιξαν 26 στρέμματα. ... Έτσι, το αγόρασα». Καθώς συνέχιζε να αγοράζει περισσότερα σαραβαλάκια, η συλλογή του Old Car City μεγάλωνε. «Τα παρατάσσουμε όπως έρχονται», είπε. «Παρατάσσουμε τη σειρά της General Motors, τη σειρά της Chrysler και τη σειρά της Ford. ... Τα ταξινομούμε σε οικογένειες».

Από το 1931, ένα κατάστημα που ανήκε στον πατέρα του Dean Lewis, Walter Lewis, βρισκόταν κάποτε στη γη όπου υπάρχει τώρα το Old Car City, κοντά στο White της Τζώρτζια. (Ευγενική προσφορά του Old Car City USA)

Δεν άργησε να έρθει η έμπνευση και ο κ. Lewis είχε στο μυαλό να το κάνει μουσείο. Ήξερε ακριβώς την εμφάνιση που ήθελε για το Old Car City. Υπάρχει πάλι αυτή η λέξη – πατίνα – αλλά θα χρειαζόταν χρόνος. «Κάποτε ήταν ένα απλό χωράφι με βαμβάκι Jane – δεν υπήρχε ούτε ένα δέντρο σε αυτό», είπε. «Στη συνέχεια, άρχισα να βάζω τα αυτοκίνητα μέσα... και άφησα τα δέντρα να μεγαλώσουν. Στο καλό, δεν θα τους άφηνα να κόψουν καθόλου δέντρα – [όχι] ούτε μικρό δέντρο, [ούτε] μεγάλο δέντρο».

Το μάρκετινγκ ήταν το επόμενο εμπόδιο του μουσείου. Βρίσκεται 2 μίλια από τον αυτοκινητόδρομο Interstate 75, οραματίστηκε μια πινακίδα που θα δελέαζε τους ταξιδιώτες «να έρθουν να ρίξουν μια ματιά εδώ στην Old Car City», είπε. «Έτσι, έψαξα για ένα αυτοκίνητο διασημοτήτων για να βάλω στην πινακίδα».

Το πετράδι του στέμματος της Old Car City είναι το τελευταίο αυτοκίνητο που αγόρασε ποτέ ο Elvis Presley. Ο Lewis είχε βρει έναν συλλέκτη του Έλβις στο Κολόμπους που πουλούσε αυτοκίνητα και δίσκους που ανήκαν στον "Βασιλιά", συμπεριλαμβανομένης μίας Lincoln MarΚ V του 1977, μπορντώ σε μπορντώ, με όλα τα χαρτιά της. Τώρα βρίσκεται (προστατευμένη, φυσικά) στη συλλογή του κ. Lewis. «Πάνω της έγραφε 63.000 μίλια», είπε ο κ. Lewis. «Το έδωσε στον προσωπικό του κομμωτή, τον Lawrence Geller, από το Λος Άντζελες».

Το τελευταίο αυτοκίνητο που αγόρασε ποτέ ο βασιλιάς, Elvis Presley, ήταν ένα Lincoln Mark V του 1977, μπορντώ σε μπορντώ, το οποίο τώρα εκτίθεται στο Old Car City της Τζώρτζια. (Ευγενική προσφορά του Old Car City USA)

Αρχικά, το Old Car City είχε μια χλιαρή υποδοχή από τους επισκέπτες. Μέχρι που το περιοδικό 'Hot Rod' αγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα για τις φωτογραφίες που έκαναν πρεμιέρα στο νέο μοντέλλο Corvette στα μέσα της δεκαετίας του 2010. Στη συνέχεια, το μουσείο έγινε viral. Η φωτογράφιση το πρόβαλε σε φήμη επόμενου επιπέδου και από τότε έχει οδηγήσει το κύμα της δωρεάν δημοσιότητας από φωτογράφους και περιοδικά.

Παρά τη φήμη του, όμως, το Old Car City είναι το ίδιο μέρος που ήταν πάντα. Ο κ. Lewis προσέλαβε μόνο τον εγγονό του για να χειριστεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο καλλιτέχνης περνά τις μέρες του ζωγραφίζοντας λαϊκή τέχνη σε καμβάδες ή κύπελλα φελιζόλ για να τα εκθέσει στον εκθεσιακό χώρο, προσθέτοντας στην έλξη. «Σχεδιάζω αφηρημένα σχέδια και σκίτσα», είπε, προσθέτοντας γιατί υπολογίζει ότι τόσοι πολλοί καλλιτέχνες συρρέουν στο έργο τέχνης του:

«Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τους αρέσει η λέξη "σκουπιδότοπος/μάντρα". Αυτό προωθούμε – έναν σκουπιδότοπο με ...πατίνα. Ακούς πολλά για την πατίνα».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!