Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

ΚΟΡΥΦΑΙΟ: Μαζική αυταπάτη και μέθοδος: πρέπει να σπάσουμε τους μηχανισμούς υποδούλωσης της νεωτερικότητας.

Οι μάζες είναι ευτυχείς να είναι τυφλές στην τελευταία ιδεολογία της υποταγής (Εικόνα: Netzfund)

Όποιος ελέγχει τις μάζες, ελέγχει την πορεία της ιστορίας. Πώς βγαίνεις από μια συλλογική ψύχωση;


(ΒΙΝΤΕΟ εντός του συνδέσμου)

MILOSZ MATUSCHEK

21 ΟΚΤ 2023


Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να αντληθεί από τα τελευταία τρία χρόνια της πανδημικής κατάληψης της εξουσίας, είναι ότι είναι δυνατόν να μεταφέρουμε την ιδέα μιας νέας πραγματικότητας σε μια μάζα ανθρώπων και να την κάνουμε να φαίνεται τόσο δεσμευτική ώστε οι παραπλανημένοι να είναι πρόθυμοι ακόμη και να υπερασπιστούν τη νέα πραγματικότητα μέχρι θανάτου.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διαμόρφωση ανθρώπων, όπως η πλαστελίνη, σε μάζα. Ο Βέλγος ψυχολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου Mathias Desmet εφάρμοσε τις θεωρίες του Gustave Le Bon, στην περίοδο του κορωνοϊού και διαπίστωσε ότι ο «μαζικός σχηματισμός» λειτουργεί ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης ή πολιτισμού. Είναι ένα χακάρισμα του πνευματικού ανθρώπινου προγράμματος. 
Η εκμετάλλευση μιας ευπάθειας. Και αυτή η ευπάθεια μπορεί να αξιοποιηθεί ξανά και ξανά για διάφορα θέματα.


Στον πυρήνα του, ο μηχανισμός είναι τόσο απλός όσο και ύπουλος: είναι μια παραλλαγή του «διαίρει και βασίλευε», αλλά με έναν ιδιαίτερα χειριστικό τρόπο: κάνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού μοναχικά και εγκαταλελειμμένα για δεκαετίες. 

Στην συνέχεια, εφευρίσκετε έναν κοινωνικό σκοπό (προστασία της υγείας κ.λπ.) και σφυροκοπάτε τα κεφάλια των ανθρώπων με μαζική προπαγάνδα. Χρησιμοποιήστε τον αβάσιμο φόβο και την ψεύτικη «αλληλεγγύη» ως μοχλό πίεσης

Και ιδού, τα μοναχικά και απομονωμένα άτομα αρχίζουν να ταυτίζονται με τον υψηλότερο στόχο, αισθάνονται ένα είδος ομαδικής ταυτότητας να αναδύεται. Και είναι τελικά μέρος αυτού και ξαφνικά δεν είναι πλέον μόνοι. 
Έτσι, πρώτα διαιρείτε και στη συνέχεια βάζετε τα μέρη της κοινωνίας ξανά μαζί για να σχηματίσουν μια συλλογικότητα κάτω από ένα νέο σκοπό. Ένα παλιό κόλπο με πάντα νέα κουνέλια που βγάζετε από το καπέλο. Παρεμπιπτόντως, η «καλή συλλογικότητα» αρέσκεται ιδιαίτερα να γιορτάζει τον εαυτό της, ακόμα κι αν αυτό μερικές φορές σημαίνει ότι ένας πρώην ναζί των Waffen-SS καταχειροκροτείται κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του Zelensky στο καναδικό κοινοβούλιο.



Οι θεωρίες του Le Bon, του Desmet ή ακόμα και του μαχητή της ναζιστικής αντίστασης Bonhöffer σχετικά με το ανυπέρβλητο των εμποδίων της ανθρώπινης ηλιθιότητας έχουν ένα κοινό πράγμα (https://www.youtube.com/watch?v=wnhL1W9dj1w&t=322s). Δείχνουν ότι ο νους του ανθρώπου μπορεί να γίνει το όργανο της απελευθέρωσής του, αν το χρησιμοποιήσει σωστά. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα κλειδί φυλακής για να τον βάλει μαζικά σε ένα είδος φυλακής πραγματικότητας. Στο τέλος, ο άνθρωπος γοητεύεται από την πεποίθησή του ότι τελικά ανήκει στη σωστή πλευρά και ότι βιώνει μια εκτίμηση γι' αυτό. 

Το τίμημα της αιχμαλωσίας είναι το καλό συναίσθημα. Η παγίδα είναι ότι η αυτοεπιβαλλόμενη δουλεία μπορεί να εγκαταλειφθεί μόνο με το πολύ υψηλότερο τίμημα της παραδοχής της αυταπάτης. Το ευχάριστο έτσι υποδουλώνει, μόνο το δυσάρεστο απελευθερώνει.

Στον πυρήνα του, ο μαζικός σχηματισμός είναι μια μορφή ομαδικής ύπνωσης, ένας ακραίος κολεκτιβισμός. 

Αυτό γίνεται ισχυρότερο επειδή απορροφά την ενέργεια από τις προσωπικές σχέσεις, αποδυναμώνει και εύθραυστες τις άμεσες συνδέσεις, ακόμη και μεταξύ συγγενών, πριν μετατρέψει την ανάγκη για σχέση σε συλλογική. Ο σχηματισμός μάζας είναι επομένως μια μορφή επαναπρογραμματισμού του ανθρώπου. Ο Yuval Noah Harari, τώρα ο κύριος ιδεολογικός ψιθυριστής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αναφέρθηκε στον άνθρωπο ως ένα «ζώο που μπορεί να χακαριστεί». Η άσκηση εξουσίας συμβαίνει πάντα όπου βρίσκεται η ευκαιρία. Η άσκηση ψυχολογικής δύναμης είναι επίσης σημαντικά φθηνότερη από τη σωματική άσκηση εξουσίας. Δεν είναι μυστικό ότι στον απόηχο της πανδημίας, ακόμη και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εμπλακεί σε ψυχολογικό πόλεμο εναντίον των επικριτών των εμβολίων. Στη Γερμανία, η ψυχολόγος Cornelia Betsch εργάζεται σε ένα πρόγραμμα της ΕΕ που ονομάζεται "Jitsuvax", το οποίο αναπτύσσει ψυχολογικά κόλπα για τους γιατρούς για να χειραγωγήσουν την διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό.

Χειραγώγηση σημαίνει κυριολεκτικά "κινώ με το χέρι". Εκείνοι που μετακινούνται και τοποθετούνται δεν ενεργούν οι ίδιοι. Επομένως, μια δημοκρατία που λειτουργεί με διανοητική χειραγώγηση παύει γρήγορα να είναι δημοκρατία. Επειδή η χειραγώγηση στερεί την αυτο-αποτελεσματικότητα του πολίτη, τον καθιστά απλό αντικείμενο ιδεολογικών κινήσεων με τη δική του ατζέντα. 

Όπως έγραψε η Hannah Arendt το 1951, το πιο επικίνδυνο είδος ολοκληρωτισμού είναι ο τεχνοκρατισμός. Στον πυρήνα του, αυτό βασίζεται στην αυτοπροβολή μιας υποτιθέμενης ιδιαίτερα ορθολογικής κάστας ειδικών, η οποία μπορεί να δηλώσει οποιαδήποτε αντίσταση σε αυτήν ως παράλογη αυταπάτη. Σε αυτό το παιχνίδι, ο πολίτης είναι ένας NPC ("Non-player Character"), ένας "χαρακτήρας μη παίκτη", όπως ονομάζονται οι κομπάρσοι στα βιντεοπαιχνίδια.

Ένας NPC-Άνδρας

Ο Erich Fromm είχε επίσης προειδοποιήσει για μια επιστημονική δικτατορία από νωρίς. Εκείνοι που έχουν τη δύναμη να πλαισιώσουν τα πράγματα ως «ορθολογικά» ή «παράλογα» μπορούν να επανασχεδιάσουν την πραγματικότητα με οποιοδήποτε ιδεολογικό πρότυπο και να προσπαθήσουν να την επιβάλουν στην πλειοψηφία. Στο τέλος, κάθε κατάληψη της εξουσίας ευδοκιμεί στην υποταγή ενός πλήθους πιστωτών. Το αν η πεποίθηση είναι παράλογη ή όχι δεν έχει σημασία όσο υπάρχει. 

Ακόμη και η τυφλή πίστη στην επιστήμη, τον επιστημονισμό, είναι τελικά μόνο μια σύγχρονη παραλλαγή της τάσης μας προς τη δεισιδαιμονία. Από την έρευνα λατρείας, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι συχνά για όσους επηρεάζονται να βγουν από τις κλειστές ομαδικές λατρείες. Η ομαδική ταυτότητα είναι σαν ένα ναρκωτικό για τον εξατομικευμένο, σύγχρονο άνθρωπο. Η έξοδος από τον φαύλο κύκλο της εξάρτησης μπορεί να επιτύχει μόνο εάν αναγνωριστεί και ξεπεραστεί η δική του ευπάθεια σε τέτοιες διαδικασίες. 

Μόνο η καλλιέργεια του δικού του συναισθηματικού επιπέδου, η συνειδητή εκπαίδευση της δικής του διαίσθησης και κρίσης, καθώς και η πρακτική της αυτο-αποτελεσματικότητας μπορούν να τερματίσουν το ξόρκι της χειραγωγικής υποταγής.

Ο κορωνοϊός ήταν ίσως το μεγαλύτερο, παγκόσμιο, πείραμα ψυχολογικής υποταγής στην ιστορία. Ωστόσο, το ξόρκι δεν λειτούργησε σε όλους. Και μεταξύ εκείνων στους οποίους λειτούργησε, μειώθηκε εμφανώς με την πάροδο του χρόνου. 

Παρεμπιπτόντως, το αντίδοτο στη δύναμη των συλλογικοτήτων πίστης δεν είναι οι πεποιθήσεις άλλων συλλογικοτήτων, αλλά μόνο η μαζική ανάπτυξη ατομικών πεποιθήσεων, ξεκινώντας με: «Δεν πρόκειται να συμφωνήσω με αυτό». Μόνο η ατομική δύναμη άμυνας υπονομεύει την ισχύ μιας επιβεβλημένης πρότασης. Ο καθένας έχει βασικά τη δύναμη να αποφασίσει πόση εξουσία πάνω στον εαυτό του είναι πρόθυμος να μεταβιβάσει σε άλλους. 

Η τυφλή υποταγή και υπακοή οδηγούσαν πάντα την ανθρωπότητα στη δουλεία. Το κλειδί για την προσωπική ελευθερία είναι να γνωρίζει κανείς τα δικά του ψυχολογικά τρωτά σημεία και να τα εξαλείφει ενεργά. 
Επειδή η ελευθερία είναι πάντα αποτέλεσμα προσωπικής εργασίας, ποτέ δώρο από άλλους. 
Εάν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε την ψυχολογική μοντελλοποίηση που συμβαίνει γύρω μας, πρέπει να περιμένετε να είστε ένα δομικό στοιχείο της μοντελλοποίησης μόνοι σας.

Σημείωση: Στο παραπάνω βίντεο (αρχικό βίντεο), μπορείτε να δείτε τον Βέλγο υπεύθυνο για την πανδημία γρίπης του 2007, Marc van Ranst, να εξηγεί πώς να τρομοκρατήσει τους ανθρώπους με στατιστικά στοιχεία (https://en.wikipedia.org/wiki/Marc_Van_Ranst).



ΠΗΓΗ: https://www.freischwebende-intelligenz.org/p/massenwahn-und-methode-wir-mussen?utm_source=post-email-title&publication_id=95541&post_id=138161178&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=false&r=16ojuj&utm_medium=email


Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλα

1 σχόλιο:

  1. Οι εβραίοι με πολύ έξυπνο τρόπο (συνεπικουρούμενοι απο τους χρησίμους ηλιθίους), δεν αφήνουν ποτέ να ξεχάσουν τα γκοϊμ, τον μόνο εχθρό τους που έφτασε πολύ κοντά στην απαλλαγή του πλανήτη απο την σιωνιστική χολέρα. Ετσι πάντα τον αναφέρουν ως το απόλυτο κακό, για να φαίνονται οι ίδιοι ως τα δυστυχα θύματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!