Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Νυχτερινά διηγήματα και παραμύθια: Η υπερηφάνεια πριν από την πτώση: «Η υπεροπτική μαρμότα».

Μια εικόνα από το διήγημα της Clara Dillingham Pierson, "The Haughty Ground Hog". (Έργο Gutenberg)

Το παιδικό διήγημα της Clara Dillingham Pierson ενθαρρύνει την ταπεινοφροσύνη

Από την Kate Vidimos
21/8/2023
Ενημερώθηκε: 21/8/2023


Στο διήγημά της, "The Haughty Ground Hog", που δημοσιεύθηκε στη συλλογή της "Among the Forest People" (1898), η Clara Dillingham Pierson δείχνει πώς η υπεροψία μιας μαρμότας γεννά καταστροφή.
Η μαρμότα ζει κοντά στην άκρη του δάσους σε ένα υπέροχο βουνό, όχι μακριά από το λαγούμι των κουνελιών. Τα κουνέλια και η μαρμότα είναι πολύ καλοί γείτονες, γιατί υπάρχει άφθονο φαγητό και γη για να απολαύσουν όλοι μαζί.

Μία αξιοπρεπής μαρμότα

Αν και τα κουνέλια είναι καλοί γείτονες μαζί της, η μαρμότα ποτέ δεν παίζει ή τρέχει για διασκέδαση μαζί τους. Είναι πάρα πολύ αξιοπρεπής για να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί «προέρχεται από μια παλιά οικογένεια και θυμάται ποιος ήταν ο παππούς της». Αυτή η γνώση της κληρονομιάς της της δίνει μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια και συχνά αφηγείται τι είπε ή έκανε ο παππούς της.

Είναι τόσο αξιοπρεπής που, αν κάποιος κάνει κάτι αγενές, τον διορθώνει. Επιπλήττει τον δρυοκολάπτη που την διέκοψε και αναφέρει πόσο αγενής είναι. Και όταν ένας νεαρός σκίουρος την αποκαλεί "Woodchuck", η μαρμότα λέει θυμωμένα ότι κανείς που διαθέτει καλούς τρόπους δεν θα αποκαλούσε ποτέ μια μαρμότα "Woodchuck". «Ο παππούς μου δεν θα  μπορούσε να το αντέξει», πρόσθετε.

Η μαρμότα υπερηφανευόταν για τους καλούς της τρόπους, την καλή εμφάνιση, την εξυπνάδα, το καλά σκαμμένο λαγούμι της, την κομψή στάση της και τις δυνατές διατροφικές συνήθειες. Ο παππούς της είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και ισχυριζόταν ότι ήταν σαν τον παππού της.

Η ταπεινωμένη μαρμότα

Ωστόσο, η υπερηφάνεια και οι καλοί τρόποι της δεν μπορούσαν να προστατεύσουν την μαρμότα από τις ατέλειες και την ταπείνωση. Η υπερηφάνεια της για αυτές τις ιδιότητες αποτυγχάνει καθώς διηγείται στα νεαρά κουνέλια μια ιστορία.

Αφηγείται πώς ο παππούς της έμαθε ότι όλοι εξαρτιόνταν από εκείνον για να φτιάξουν τον καιρό. Ο παππούς της συνειδητοποίησε ότι «αν μία μαρμότα αφήσει το λαγούμι της αυτήν την συγκεκριμένη μέρα το χειμώνα και δει την σκιά της και επιστρέψει ξανά, θα κάνει κρύο για πολύ καιρό μετά από αυτό. Αν δεν δει την σκιά της και μείνει έξω, σύντομα θα κάνει ζεστή». Καθώς, όμως, η μαρμότα ισχυρίζεται ότι και αυτή η ίδια είναι σε θέση να ελέγξει τον καιρό, τα πράγματα δεν έχουν και τόσο καλή έκβαση.

Μέσα από αυτή την ιστορία, η Pierson δείχνει ότι, όταν είμαστε υπερόπτες και περήφανοι, αποτυγχάνουμε να δούμε το σφάλμα στον εαυτό μας. Εστιάζουμε τόσο πολύ στον εαυτό μας που δεν βλέπουμε τις πολλές ρωγμές στην πανοπλία μας.

Όπως λέει ο Λέων Τολστόϊ: «Ένας αλαζόνας άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του τέλειο. Αυτή είναι η κύρια βλάβη της αλαζονείας. Παρεμβαίνει στο κύριο καθήκον ενός ατόμου στη ζωή – να γίνει καλύτερος άνθρωπος». Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά, όταν νομίζουμε ότι είμαστε, αποτυγχάνουμε να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κατάστασή μας και συχνά η πτώση μας είναι βαθύτερη.

Αντί να εμμένουμε στην υπεροψία και την υπερηφάνειά μας, πρέπει να αγκαλιάσουμε την ταπεινοφροσύνη, διότι εκείνη μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τα ελαττώματά μας και να τα διορθώσουμε.

Μέσω της ταπεινοφροσύνης και της καλοσύνης, μπορούμε να επιζητούμε την τελειότητα βελτιώνοντας τον εαυτό μας μέσω πειθαρχίας, εργασίας και θυσίας.

Το γνωστό ιδίωμα, «Η υπερηφάνεια έρχεται πριν από την πτώση», δίνει μια εύστοχη προειδοποίηση όταν η αλαζονεία βρίσκεται στο επίκεντρο. Η υπεροψία δεν εξυπηρετεί κανέναν και μόνο η ταπεινοφροσύνη μπορεί να μας δώσει φίλους, αξιοπιστία και ένα σίγουρο μονοπάτι στη ζωή.


Θα θέλατε να δείτε άλλα είδη άρθρων τέχνης και πολιτισμού; Στείλτε μας τις ιδέες ή τα σχόλιά σας στο features@epochtimes.nyc

*
Η Kate Vidimos είναι απόφοιτος του 2020 από το κολέγιο φιλελεύθερων τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Ντάλλας, όπου έλαβε το πτυχίο της στα αγγλικά. Σχεδιάζει να ακολουθήσει όλες τις μορφές αφήγησης (ειδικά τον κινηματογράφο) και αυτή τη στιγμή εργάζεται για την ολοκλήρωση και την εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου.


ΠΗΓΗ: https://www.theepochtimes.com/bright/pride-before-the-fall-the-haughty-ground-hog-5477246?ea_src=author_manual&ea_med=related_stories


Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!