Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ - ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΚΑΥΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ.


Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια με το χαμηλότερο κόστος σύμφωνα με τη ζήτηση και διασφαλίζουν τη σταθερότητα του δικτύου. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, από την άλλη πλευρά, κυμαίνονται ανάλογα με τον καιρό. Δεν είναι ελέγξιμες και μπορούν να τροφοδοτηθούν μόνο με ένα σταθερό ηλεκτρικό δίκτυο σε περιορισμένο βαθμό. Οι τοπικές εφημερίδες της περιοχής ανέφεραν πρόσφατα τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Onyx στο Wilhelmshaven (Γερμανία), ο οποίος λειτουργεί σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο εδώ και 15 χρόνια (https://www.nwzonline.de/wilhelmshaven/energieproduktion-in-wilhelmshaven-grundstein-fuer-onyx-kraftwerk-wurde-vor-15-jahren-gelegt_a_4,0,2444249452.html). Αυτή η μικρή επέτειος θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία σύγκρισης των επιδόσεων και του κόστους της αιολικής ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Με ισχύ 731 μεγαβάτ και απόδοση 46%, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια στη Γερμανία. Μετατρέπει το 46% της θερμότητας που παράγεται από την καύση σε ηλεκτρική ενέργεια, επομένως χρησιμοποιεί λιγότερο άνθρακα από τους παλαιότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με απόδοση περίπου 40%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, συχνά επιτυγχάνεται μόνο το 35%. 

Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε ως αντικατάσταση των πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, οι οποίοι επρόκειτο να κλείσουν μετά από μαζικές πράσινες διαμαρτυρίες. 

Εκείνη την εποχή, πραγματοποιήθηκε αντικειμενική συζήτηση με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο εφοδιασμός με ηλεκτρική ενέργεια. Η λύση ήταν να αντικατασταθούν οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Αυτό καθιστά την ηλεκτρική ενέργεια λίγο πιο ακριβή. Ωστόσο, η αύξηση της τιμής κατά περίπου ένα λεπτό ανά κιλοβατώρα θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη.


Έργο των Πράσινων Ομάδων Συμφερόντων
Εκτός από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Eon που υπήρχε ήδη εκείνη την εποχή, τρεις ακόμη σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σχεδιάστηκαν στη βαθιά πλωτή οδό του Wilhelmshaven, οι οποίοι επρόκειτο να αντικαταστήσουν τους πυρηνικούς σταθμούς στη βόρεια Γερμανία. 
Τελικά, κατασκευάστηκε μόνο ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Onyx, επειδή εν τω μεταξύ το πράσινο κίνημα κατά της καύσης άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου είχε ήδη γίνει τόσο ισχυρό που ο ενεργειακός εφοδιασμός θα προερχόταν αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα πρέπει να παρέχουν το κύριο μερίδιο. Η σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έχει αρχίσει. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν αναζητήθηκε ένας πιθανός τρόπος από κοινού με τους ειδικούς· Μια επιτροπή που ορίστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, αποτελούμενη από πολιτικούς, συνδικαλιστές και τοπικούς εκπροσώπους των περιφερειών άνθρακα, επρόκειτο να προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση, η οποία στη συνέχεια έγινε νόμος. Το κόστος και η ασφάλεια του εφοδιασμού δεν ελήφθησαν υπόψη.

Μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτή την εξέλιξη ήταν ο Rainer Baake. Ως υφυπουργός των Πρασίνων υπό τον Jürgen Trittin, διαπραγματεύτηκε τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να προωθήσει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα λίγα χρόνια αργότερα. Για το σκοπό αυτό, μετά την άδεια απουσίας του ως υπουργός Εξωτερικών, ίδρυσε την Agora Energiewende με αμερικανικά κεφάλαια, τη γνωστή ένωση λόμπυ για την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης. Εν τω μεταξύ, αυτή η ένωση χρηματοδοτείται επίσης με χρήματα των γερμανών φορολογουμένων. Είναι καλά συνδεδεμένη με τα κόμματα που θέλουν να σώσουν το «παγκόσμιο κλίμα» με την «ενεργειακή μετάβαση». Ο διορισμός του διευθύνοντος συμβούλου της Agora-Energiewende, Patrick Graichen, ως υφυπουργού από τον υπουργό Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Robert Habeck, ήταν σαφής απόδειξη αυτού. Ακόμη και μετά την απόλυση του Graichen για προνομιακή μεταχείριση του κουμπάρου του στην απονομή ενός αξιώματος, η επιρροή της Agora-Energiewende και της οικογένειας Graichen παραμένει. Στενοί συγγενείς του συνεχίζουν να κατέχουν ηγετικές θέσεις στο υπουργείο, συνεχίζοντας να μεταφράζουν τις ιδέες της αγοράς σε νόμους.


Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
Το υψηλό ποσοστό χρήσης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Onyx δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής για την ασφάλεια του εφοδιασμού: λειτουργεί ακόμη και όταν οι γύρω ανεμογεννήτριες σβήνουν σε ισχυρούς ανέμους και ηλιοφάνεια, ώστε να μην υπερφορτωθεί το ηλεκτρικό δίκτυο. 

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι απαραίτητοι για ένα σταθερό δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος. 

Με τις μεγάλες περιστρεφόμενες μάζες τους, σταθεροποιούν τη συχνότητα του πλέγματος. Ένα τέτοιο δίκτυο μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ το 60% της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Επιπλέον, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής ρυθμίζουν την ισχύ του δικτύου για να ζητήσουν και να συμπληρώσουν την παραγωγή σε ελαφρούς ανέμους και σκοτάδι. Στις περιόδους χειμερινού καιρού με χαμηλή ηλιοφάνεια και ελάχιστο ή καθόλου άνεμο (*), οι σταθμοί αυτοί πρέπει να αναλάβουν όλη την λειτουργία.

Η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες και δεν μπορεί ούτε να προγραμματιστεί ούτε να ελεγχθεί. Μόνο με την απρόβλεπτη αιολική και ηλιακή ενέργεια, δεν είναι δυνατή η δημιουργία ασφαλούς και προσιτής παροχής ενέργειας. Αλλά αυτό ακριβώς ισχυρίζονται πολλοί πολιτικοί. Πρόκειται για σκόπιμη εξαπάτηση του πληθυσμού. Για παράδειγμα, η NAEB e.V. για την προστασία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας εύστοχα αποκαλεί αυτή την ηλεκτρική ενέργεια «ψεύτικη ισχύ».


Η ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα είναι φθηνότερη από την αιολική ενέργεια σε όλες σχεδόν τις περιοχές
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Wilhelmshaven έχει ισχύ 731 μεγαβάτ (MW), η οποία είναι διαθέσιμη όλο το χρόνο (εκτός από προγραμματισμένες αναθεωρήσεις). Για την ίδια μέση ετήσια παραγωγή, πρέπει να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες με 3.700 μεγαβάτ, επειδή παρέχουν μόνο κατά μέσο όρο το 20% της εγκατεστημένης ισχύος τους με διακυμάνσεις μεταξύ μηδέν και 60%. Σχεδόν 2.000 από τις 6131 ανεμογεννήτριες στην Κάτω Σαξονία (στοιχεία για το 2021) μπορούν να παράγουν την ίδια ετήσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής - αλλά όχι σύμφωνα με τη ζήτηση και όχι ως βασικό φορτίο που διασφαλίζει τη σταθερότητα του δικτύου.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Wilhelmshaven έχει έκταση περίπου 65 εκταρίων. Περίπου το ήμισυ είναι σφραγισμένο. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής δεν παρείχε καμμία πληροφορία απαντώντας σε αίτημα για ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την περιοχή. Η ομάδα εργασίας του δικαστηρίου χωρίς αιολική ενέργεια καθορίζει 350 τετραγωνικά μέτρα σφραγισμένης περιοχής και περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα περιοχής λειτουργίας έρματος ανά ανεμογεννήτρια. Επιπλέον, υπάρχει ο δρόμος πρόσβασης σε διαφορετικά σχέδια. Αυτό σημαίνει ότι οι 2.000 ανεμογεννήτριες σφραγίζουν 70 εκτάρια - περίπου διπλάσια από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Η απαιτούμενη περιοχή λειτουργίας υπερβαίνει σημαντικά 10 φορές την επιφάνεια του σταθμού παραγωγής ενέργειας.


Από οικονομική άποψη, οι ανεμογεννήτριες έχουν μόνο μειονεκτήματα
Η κατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κόστισε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. 3,7 δισεκατομμύρια έπρεπε να δαπανηθούν για τις ανεμογεννήτριες για την παραγωγή 5,5 δισεκατομμυρίων κιλοβατωρών ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως (περίπου το 1% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας). Με αποσβέσεις άνω των 20 ετών συν τόκους και λειτουργικά κόστη, το κόστος παραγωγής της αιολικής ενέργειας είναι 6,6 σεντ ανά κιλοβατώρα. Αυτό δεν περιλαμβάνει το κόστος διάθεσης της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος ελέγχου ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και το κόστος αποξήλωσης και διάθεσης των μονάδων μετά από 20 χρόνια.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αποσβένονται σε διάστημα 30 ετών. Συμπεριλαμβανομένων των τόκων, το κόστος παραγωγής είναι 1,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, συν 3,3 λεπτά για τον άνθρακα (120 ευρώ ανά τόνο). Στα 4,5 σεντ ανά κιλοβατώρα, η αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από την αναξιόπιστη αιολική ενέργεια στα 6,6 σεντς.

Το ξύλο ως καύσιμο δεν είναι λύση (σ.σ. ποιό ξύλο;;; **)
Υπάρχουν τώρα σχέδια για τη μετατροπή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Onyx σε καύση ξύλου. Η τοπική οργάνωση της Γερμανικής Ομοσπονδίας για τη Διατήρηση της Φύσης και το Περιβάλλον (NABU) διαδήλωσε πρόσφατα εναντίον αυτού. Και δικαίως: η καύση μόνο αυτού του πυρηνικού σταθμού θα απαιτούσε την απόδοση χιλίων τετραγωνικών χιλιομέτρων δάσους προκειμένου να αποφευχθεί η υπερεκμετάλλευση. Το κόστος μεταφοράς θα διπλασιαζόταν επειδή η θερμογόνος δύναμη του ξύλου είναι μόνο η μισή από εκείνη του άνθρακα. Αντί για 15 πλοία άνθρακα, 30 φορτηγά πλοία ξυλείας, το καθένα από τα οποία μεταφέρει 100.000 τόνους φορτίου, θα έπρεπε να προσεγγίζουν το Wilhelmshaven κάθε χρόνο. Αυτός ο σχεδιασμός θα καθιστούσε την ηλεκτρική ενέργεια σημαντικά ακριβότερη και θα σπαταλούσε πολλή ενέργεια που μας λείπει αλλού.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να ειπωθεί ότι η ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα είναι σημαντικά φθηνότερη και ασφαλέστερη από την ψεύτικη ενέργεια. 

Η ηλεκτρική ενέργεια από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Onyx μπορεί να αντικαταστήσει 2.000 ανεμογεννήτριες. Ωστόσο, οποιοσδήποτε αριθμός ανεμογεννητριών δεν μπορεί να αντικαταστήσει ούτε μία μονάδα παραγωγής ενέργειας. 

Όλα τα συστήματα Fakepower μπορούν να απενεργοποιηθούν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η παροχή ρεύματος. Το κλείσιμο μόνο λίγων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος. Και το .ξύλο χάνει πολύ περισσότερη ενέργεια από τον άνθρακα μέσω της ξήρανσης και της μεταφοράς. 

Ανεξάρτητα από το πώς το ονομάζετε τελικά, είτε πρόκειται για «πράσινη ηλεκτρική ενέργεια», «αιολική ενέργεια», «(φωτο)βολταική» ή «ηλιακή ενέργεια», «ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο», «ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια», «ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»: εφόσον προορίζεται να αντικαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή τροφοδοτείται απευθείας στο ηλεκτρικό δίκτυο χωρίς να «διυλίζεται» από μια μονάδα παραγωγής ενέργειας, είναι ψεύτικη ενέργεια.


ΠΗΓΗ: https://ansage.org/wir-koennen-auf-kohlekraftwerke-nicht-verzichten/






(**) ΕΝΑ ΒΑΡΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ! Τό νέο ΣΧΕΔΙΟ του Μπίλλ Γκέητς : Κόψτε 70.000.000 στρέμματα δέντρων, γιά νά «καταπολεμήσετε τήν υπερθέρμανση του πλανήτη» (!;;;;;;;;;)

https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/70000000.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!