Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Οι αποτυχίες των καλλιεργειών καθιστούν το ελαιόλαδο πιο ακριβό.


Οι μεσογειακές χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Μετά την Ισπανία και την Ελλάδα, η Ιταλία φοβάται τώρα επίσης σοβαρές απώλειες στη συγκομιδή ελιάς. Η ζέστη και η ξηρασία αναφέρονται ως ο κύριος λόγος, αλλά υπάρχουν επίσης περιφερειακές καταιγίδες και παράσιτα. Αναμένεται σημαντική αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές.
Η παραγωγή ελαιολάδου της Ιταλίας απειλεί να μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το 2022. "Για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, αναμένουμε ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 30 έως 40% σε επίπεδο χονδρικής, εμείς οι καλλιεργητές θα πουλήσουμε ένα λίτρο ελαιολάδου για 9 ευρώ ανά κιλό και στα ράφια, το ιταλικό ελαιόλαδο θα κοστίσει 10 έως 11 ευρώ ανά λίτρο", δήλωσε ο Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola.

Η μεγαλύτερη εθνική οργάνωση ελαιοπαραγωγών περιλαμβάνει 47 συνεταιρισμούς σε όλες τις ιταλικές επαρχίες. Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει αύξηση των τιμών κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η τιμή του ελαιολάδου δεν θα μειωθεί για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο Sicolo, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Πρώτα πάρα πολύ βροχή, μετά ξηρασία
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η συγκομιδή της ελιάς ξεκίνησε στη Σικελία και αυτές τις μέρες αρχίζει επίσης στην Καλαβρία και την Απουλία. Ειδικά στην κεντρική Ιταλία, η παραγωγή δεν είναι τόσο υψηλή, καθώς οι βροχές τον Μάϊο και τον Ιούνιο έχουν επηρεάσει την επικονίαση των ελαιόδεντρων κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Πρόσφατα, συνέβη το αντίθετο με την ξηρασία.

Στην Απουλία, οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν επίσης αποτυχίες και το βακτήριο ξυλέλλα έχει ήδη σκοτώσει εκατομμύρια ελαιόδεντρα τα τελευταία χρόνια. Η ζήτηση στην Ιταλία είναι περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι. Ως εκ τούτου, ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης πρέπει να καλυφθεί από το εξωτερικό.
Reuters/Alessandro Garofalo

Συγκομιδή ελιάς στην Ιταλία το 2020 - δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου αποτυχίες εκείνη την εποχή
Reuters/Alessandro Garofalo

Reuters/Alessandro Garofalo

Reuters/Alessandro Garofalo


Σημαντική αύξηση των τιμών στην Ισπανία
Στην Ισπανία, οι τιμές του ελαιολάδου έχουν ήδη αυξηθεί μετά από μια κακή συγκομιδή πέρυσι - κατά 42% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την οργάνωση καταναλωτών Ficua. Ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους οικονομικούς παράγοντες να καταβάλουν κοινή προσπάθεια για να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο. Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελιάς στον κόσμο.

Ωστόσο, η συγκομιδή τη σεζόν 2022/2023 ήταν μόνο το ήμισυ του μέσου όρου των προηγούμενων ετών στους 673.000 τόνους μετά από μια ακραία ξηρασία. Για φέτος, μετά από ένα κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, αναμένονται 750.000 τόνοι.

Reuters/Jon Nazca

Ελαιώνας κατά τη διάρκεια ξηρασίας στην Chiclana de Segura, Ισπανία
Ο Rafa Guzman, ελαιοκαλλιεργητής στη Jaen και πρόεδρος της μεγαλύτερης γεωργικής ένωσης της Ισπανίας, Asaja, δήλωσε στον Guardian ότι σε ορισμένες περιοχές η συγκομιδή είχε μειωθεί κατά 70 έως 80% λόγω ξηρασίας.

Όγκος παραγωγής πιθανώς χαμηλότερος από τη ζήτηση
Η Ελλάδα θα παράγει μόνο 200.000 τόνους φέτος, ένα τρίτο λιγότερο από πέρυσι, μετά από υπερβολική ζέστη και προβλήματα με την προσβολή από δάκο, αναφέρει ο "Guardian": Ο Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της ελληνικής ένωσης βιομηχανιών ελαιολάδου, αναμένει αύξηση των τιμών "περισσότερο από 100%".

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σε 2,4 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τον Guardian. Αυτό είναι πολύ μικρότερο από την παγκόσμια ζήτηση περίπου τριών εκατομμυρίων τόνων.

IMAGO/epd/Hans-Guenther Kellner

Ξηρές ελιές στην επαρχία Guadalajara στην κεντρική Ισπανία

Εισαγωγή από τη Νότια Αμερική
Είναι δύσκολο να βρεθούν αντικαταστάτες για τις αποτυχίες στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες. Η Τυνησία, η Τουρκία και η Συρία σταμάτησαν πρόσφατα την εξαγωγή ελαιολάδου για να προστατεύσουν ένα τοπικό βασικό προϊόν από τις υψηλές διεθνείς τιμές.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, η πρώην ιταλική Filippo Berio, και τώρα κατά πλειοψηφία ελεγχόμενη από τον κινεζικό όμιλο Bright Foods, πρέπει τώρα να εισάγει προμήθειες από τη Νότια Αμερική. Ο Walter Zanre, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού βραχίονα της εταιρείας, δήλωσε στον Guardian ότι αναγκάστηκε να εισαγάγει ελαιόλαδο από τη Χιλή για να καλύψει το κενό πριν από τη φετινή συγκομιδή. Στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν πλέον αποθέματα χονδρικής.

Επιτυχείς δοκιμές στην Αυστρία
Εάν ζεσταθεί πολύ η περιοχή της Μεσογείου, τα ελαιόδεντρα θα μπορούσαν να έχουν μέλλον στην Αυστρία: Η βιεννέζικη ένωση "AgroRebels" διερευνά επιστημονικά εδώ και αρκετά χρόνια εάν η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί κερδοφόρα στην Αυστρία. Σε συνεργασία με την εταιρεία Pannonia Palmen του Markus Fink, στόχος είναι να δοθεί στο ελαιοκομικό έδαφος και στους αγρότες μια νέα προοπτική.

«Ήμασταν τότε σε θέση να προσδιορίσουμε ορισμένες ποικιλίες που ήταν πολύ, πολύ ελπιδοφόρες. Το δοκιμάσαμε σε έξι διαφορετικές επαρχίες της Αυστρίας». Εν τω μεταξύ, ένα πράγμα είναι σίγουρο: "Σε ολόκληρη την ανατολική Αυστρία, μπορείτε να πείτε ότι αν έχετε μια καλή κλίση και εργάζεστε στο έδαφος, γνωρίζουμε ποικιλίες που λειτουργούν". Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 30 συνεργαζόμενοι αγρότες, οι περισσότεροι από τους οποίους καλλιεργούν την ελιά σε προηγουμένως αγρανάπαυση. Στο Burgenland, υπάρχει ήδη συζήτηση για μια μικρή διαφημιστική εκστρατεία ελιάς - περισσότερα για αυτό το burgenland.ORF.at.

ΠΗΓΗ: https://orf.at/stories/3332955/


Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!