Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Ο Elon Musk επικρίνει τη μεταναστευτική πολιτική του Βερολίνου - και μοιράζεται την προεκλογική έκκληση για το AfD.


Ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας X (πρώην Twitter), Elon Musk, στις 13 Σεπτεμβρίου 2023. Επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση. Φωτογραφία: MANDEL NGAN/AFP via Getty Images


Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, είναι δυσαρεστημένος με τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας. Έμμεσα συνιστά στους Γερμανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν το AfD. Η αντίδραση από το Βερολίνο δεν άργησε να έρθει.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Elon Mush επέκρινε ανοιχτά τη γερμανική κυβέρνηση για τη μεταναστευτική πολιτική της και διέδωσε επίσημα μια προεκλογική σύσταση για το AfD.

Στην ηλεκτρονική υπηρεσία X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, ο επιχειρηματίας τεχνολογίας μοιράστηκε ένα μήνυμα από τον λογαριασμό χρήστη RadioGenoa, σύμφωνα με το οποίο ο συνασπισμός φωτεινού σηματοδότη του Βερολίνου παρέχει επί του παρόντος οικονομική υποστήριξη σε οκτώ γερμανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Αυτές θα μεταφέρουν λαθραία παράνομους μετανάστες στην Ιταλία. Οι γερμανικές ΜΚΟ θα «πετάξουν» τους μετανάστες που συλλέγονται στη Μεσόγειο στην Ιταλία. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σχολίασε αυτό την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, με την ερώτηση: «Το γνωρίζει αυτό το γερμανικό κοινό;».

Musk: «Ποιος οδηγεί αυτή την τρελλή πολιτική;»

Η αντίδραση από το Βερολίνο δεν άργησε να έρθει. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών δικαιολόγησε την υποστήριξη των «θαλάσσιων διασωστών» στην ηλεκτρονική υπηρεσία X: «Ναι. Και αυτό λέγεται διάσωση ζωών».

Ο ιδιοκτήτης της X Musk, ο οποίος αγόρασε την υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων πέρυσι για 44 δισεκατομμύρια ευρώ, σχολίασε αυτή την απάντηση με την κατηγορία ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν «πιθανώς περήφανη για αυτό» και ζήτησε έρευνα για το θέμα. «Αμφιβάλλω ότι η πλειοψηφία του γερμανικού κοινού είναι υπέρ αυτού».

Η Statista διεξήγαγε ήδη μια τέτοια έρευνα τον Μάϊο του 2023 (https://de.statista.com/statistik/daten/studie/1382485/umfrage/umfrage-zur-zivilen-seenotrettung-im-mittelmeer/). Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων στη Γερμανία πιστεύει ότι είναι καλό που ιδιωτικές πρωτοβουλίες διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο και τους φέρνουν σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Μεταξύ των υποστηρικτών των Πρασίνων που ερωτήθηκαν, η έγκριση της διάσωσης των πολιτών στη θάλασσα ήταν ιδιαίτερα υψηλή στο 86%, ενώ μεταξύ των υποστηρικτών του AfD, η έγκριση ήταν μόνο 20%. 1.360 άτομα έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Ωστόσο, στην τρέχουσα τάση του ARD Γερμανίας, η πλειοψηφία ήταν σκεπτική σχετικά με τη μετανάστευση, όπως αναφέρει η «Zeit» (https://www.zeit.de/politik/deutschland/2023-09/ard-deutschlandtrend-bundesregierung-tiefstand-zuwanderung-skepsis). Το 64% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της υποδοχής λιγότερων προσφύγων από τη Γερμανία. Αντίθετα, βλέπουν μειονεκτήματα λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών στη χώρα. Τον Μάϊο, το ποσοστό ήταν ακόμα 54%. Πρόκειται για αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Μάϊο.

Ο επιχειρηματίας τεχνολογίας χαρακτήρισε τη μεταφορά των ανθρώπων που διασώθηκαν από κίνδυνο στη θάλασσα στην Ιταλία «παραβίαση της ιταλικής κυριαρχίας» και μίλησε για μια «αντιληπτή εισβολή». Πίσω από αυτό, έβαλε ένα "σκεπτικιστικό χαμόγελο", ένα πρόσωπο με σηκωμένο φρύδι.

Σε περαιτέρω σχόλια το Σάββατο, ο Musk επανέλαβε την κριτική του για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. "Ποιος στην κυβέρνηση οδηγεί αυτές τις τρελλές πολιτικές;" μοιράστηκε. «Σε μια δημοκρατία, αν μια κυβέρνηση ενεργεί ενάντια στη βούληση του λαού, θα πρέπει να καταψηφιστεί».

Παρέμβαση «στις γερμανικές προεκλογικές εκστρατείες»;

Το RadioGenoa έγραψε περαιτέρω στο tweet του (https://twitter.com/radiogenoa/status/1707716388603781398):

«Ας ελπίσουμε ότι το AfD θα κερδίσει τις εκλογές για να σταματήσει αυτή η ευρωπαϊκή αυτοκτονία».

Ο πρώην γενικός γραμματέας του CDU,  Ruprecht Polenz, επέκρινε τον Musk ότι αγόρασε «δύναμη γνώμης» με το Twitter και τώρα «παρεμβαίνει στις γερμανικές προεκλογικές εκστρατείες». Στην Έσση και τη Βαυαρία, οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο πολιτικός του Κόμματος των Πρασίνων Erik Marquardt κατηγόρησε τον Musk ότι διαδίδει μια ακροδεξιά «θεωρία συνωμοσίας». Μόνο το 8% των μεταναστών διασώζονται από κίνδυνο στη θάλασσα από ΜΚΟ, έγραψε ο ευρωβουλευτής στο X.

Ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Rubén Pulido (https://t.co/mPHx8lzvh1) επεσήμανε στον X ότι αυτό το πρόβλημα υπάρχει στη Μεσόγειο εδώ και χρόνια και υποπτεύεται εγκληματικές μηχανορραφίες πίσω από αυτό. Ορισμένοι λαθρέμποροι δραστηριοποιούνται εκεί, λειτουργώντας ως κόμβος για τα εγκληματικά δίκτυα. Θα κέρδιζαν πολλά χρήματα από την εμπορία ανθρώπων στη Λιβύη (https://www.epochtimes.de/politik/ausland/spanische-polizei-meldet-zerschlagung-von-schleuser-netzwerk-a4372088.html).

Από τότε που ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας εξαγόρασε την ηλεκτρονική υπηρεσία, το Χ έχει δεχθεί αυξανόμενη κριτική από πολλούς αριστερούς πολιτικούς.

Η ΕΕ αγωνίζεται εδώ και καιρό να βρει μια κοινή προσέγγιση στη μεταναστευτική πολιτική (https://www.epochtimes.de/politik/ausland/eu-asylrechtsreform-vor-dem-scheitern-von-der-leyen-besucht-lampedusa-a4412457.html). Η Ιταλία έχει δει σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ρώμης, περισσότεροι από 133.000 μετανάστες έχουν ήδη φτάσει στην Ιταλία από την αρχή του έτους. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Χιλιάδες από αυτούς είχαν αποκλειστεί στο ήδη υπερπλήρες μεσογειακό νησί της Λαμπεντούζα (https://www.epochtimes.de/politik/ausland/lampedusa-findet-keine-ruhe-meloni-will-militaer-einsetzen-druck-auf-ampel-nimmt-zu-a4416050.html).

Scholz: «Σταματήστε την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ»

Μια διαμάχη σιγοκαίει μεταξύ της Ρώμης και του Βερολίνου εδώ και αρκετό καιρό σχετικά με τις ιδιωτικές οργανώσεις «θαλάσσιας διάσωσης» στη Μεσόγειο. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι απαίτησε την Παρασκευή οι ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ των ΠΛΟΙΩΝ ΔΙΑΣΩΣΗΣ στη Μεσόγειο ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ μετανάστες στο μέλλον - και επομένως συχνά τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ (https://www.epochtimes.de/politik/ausland/meloni-herkunftslaender-von-rettungsschiffen-sollen-fluechtlinge-aufnehmen-a4426712.html).

Η γερμανική κυβέρνηση παρέχει οικονομική υποστήριξη σε αυτούς τους «θαλάσσιους διασώστες» (https://www.epochtimes.de/politik/ausland/deutsche-finanzhilfe-fuer-seenotretter-in-italien-meloni-beschwert-sich-bei-scholz-a4421461.html). Η Meloni είχε πρόσφατα διαμαρτυρηθεί για αυτό σε επιστολή της προς τον καγκελάριο Olaf Scholz (SPD).

Ο Scholz, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε μέτρα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης. Ο αριθμός των προσφύγων που αγωνίζονται για τη Γερμανία είναι «πολύ υψηλός αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Scholz στην «Redaktionsnetzwerk Deutschland» (εκδόσεις του Σαββάτου).

Η Γερμανία υποστηρίζει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, συνεχίζει τα πρόσθετα μέτρα ασφάλειας των συνόρων με την Αυστρία και έχει συμφωνήσει με την Ελβετία και την Τσεχική Δημοκρατία για κοινούς ελέγχους από την πλευρά τους, εξήγησε ο Scholz.

Παρά τις διαφορές της σχετικά με τα σχέδια σε επίπεδο ΕΕ για αυστηροποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η γερμανική κυβέρνηση είναι «απολύτως ενωμένη στην αναχαίτιση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό μπορεί να γίνει μόνο «μαζί και με αλληλεγγύη», δήλωσε ο Scholz. «Η Γερμανία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει εκεί».

(Με υλικό από AFP)


Πηγή: https://www.epochtimes.de/politik/ausland/elon-musk-kritisiert-berliner-migrationspolitik-und-teilt-wahlaufruf-fuer-afd-a4427850.html



Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλα



1 σχόλιο:

  1. Ο Κλάους Σβαμπ ανακοινώνει τον "Συστημικό Παγκόσμιο Μετασχηματισμό" στην Κινεζική Κρατική Τηλεόραση! Βίντεο
    https://kaiomenivatos.blogspot.com/2023/10/blog-post_91.html?m=1&fbclid=IwAR3rif4aLzDFUHYgHGFQ4T9SRm23hY48hSQXz0HGgHYZ992WdvWddGmMXFc

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!