Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Νυχτερινά διηγήματα και παραμύθια: L. Frank Baum, «Ο βασιλιάς των πολικών αρκούδων».

"Nelson and the Bear", 1773, από τον Richard Westall. Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, Μεγάλη Βρετανία. (Δημόσιος τομέας)
Αξιοπρέπεια και θάρρος κοσμούν την πολική αρκούδα σε αυτό το διήγημα.
Από την Kate Vidimos
15/10/2023
Ενημερώθηκε: 18/10/2023


Αν και συχνά ντυνόμαστε για να εντυπωσιάσουμε, πρέπει να θυμόμαστε ότι η αξιοπρέπεια και το θάρρος είναι λεπτότερα στολίδια από οποιοδήποτε ρούχο ή κόσμημα. Ανεξάρτητα από το πώς μοιάζουμε, πρέπει πάντα να προσπαθούμε να είμαστε θαρραλέοι, ευγενικοί και αξιοπρεπείς σε αυτό που κάνουμε. Τέτοιες ιδιότητες οδηγούν σε δύναμη χαρακτήρα και σοφία.

Ο Frank Baum μεταφέρει αυτό το μήνυμα αξιοπρέπειας, θάρρους και καλοσύνης στο διήγημά του «Ο βασιλιάς των πολικών αρκούδων». Μέσα από τις πολλές δοκιμασίες της Πολικής Αρκούδας, ο Baum δείχνει ότι η εμφάνιση δεν καθορίζει τον χαρακτήρα.

Ένας ξακουστός βασιλιάς

Ο βασιλιάς των πολικών αρκούδων ζει ανάμεσα στα «παγόβουνα σε μακρινή βόρεια χώρα», όπου η δύναμη, η σοφία και η καλοσύνη του είναι γνωστές σε όλους. Οι πολικές αρκούδες τον σέβονται και τον συμβουλεύονται συνεχώς για τα προβλήματά τους. Οι φώκιες τον φοβούνται πολύ και τον αποφεύγουν πάση θυσία, ενώ οι γλάροι τον αγαπούν γιατί «αφήνει τα απομεινάρια των πλούσιων γευμάτων του για να τα καταβροχθίσουν». Ακόμη και οι λύκοι τον γνωρίζουν και ψιθυρίζουν ότι αυτός ο μεγάλος βασιλιάς είναι μαγικός, γιατί τίποτα δεν τον βλάπτει και η δύναμή του συνεχίζει να αυξάνεται.

Ωστόσο, μια μέρα, η σοφία και η δύναμη του βασιλιά δοκιμάζονται εναντίον του ανθρώπου και αποτυγχάνουν. Ο βασιλιάς δεν έχει δει ποτέ τον άνθρωπο πριν, οπότε όταν μια βάρκα πλέει κοντά, πηγαίνει να ερευνήσει. Σοκάρεται όταν ένας από τους άνδρες σηκώνεται με ένα όργανο που ηχεί «τρανταχτά!» Ο βασιλιάς νοιώθει το σώμα του να εξασθενεί και πέφτει αναίσθητος στον πάγο.

Όταν ο βασιλιάς των πολικών αρκούδων ξυπνά, ολόκληρο το σώμα του ουρλιάζει από τον πόνο. Ενόσω ήταν αναίσθητος, οι άνδρες τον έγδαραν ζωντανό και του πήραν την κρυψώνα.

"Τρεις πολικές αρκούδες", 1912, από τον Richard Friese. (Δημόσιος τομέας)

Ξεσηκώθηκε με αξιοπρέπεια και θάρρος

Ωστόσο, ο βασιλιάς δεν έμεινε έτσι εκτεθειμένος για πολύ. Οι γλάροι, βλέποντας τον ευεργέτη τους να κείτεται αδύναμος, πέταξαν προς βοήθειά του. Του δάνεισαν τα φτερά τους, καλύπτοντας πλήρως το σώμα του. Αφού τον βοήθησαν, άρχισαν να κράζουν: «[Τα φτερά μας] θα σε φυλάξουν από τους κρύους ανέμους και θα σε ζεστάνουν ενώ κοιμάσαι. Έχε θάρρος, λοιπόν, και ζήσε!»

Ο βασιλιάς άκουσε καλά τις συμβουλές τους, γιατί σηκώνεται από την πεπτωκυία του κατάσταση και νικώντας θαρραλέα τον πόνο και την αποτυχία του, γίνεται ισχυρότερος και σοφότερος από πριν. Αν και φτερά μεγαλώνουν στην πλάτη του, εκείνος δεν ντρέπεται.

Ωστόσο, μόλις οι άλλες πολικές αρκούδες ανακαλύψουν τη νέα εμφάνιση του βασιλιά τους, τον απορρίπτουν ως κυβερνήτη, γιατί δεν είναι πλέον πραγματική πολική αρκούδα. Η ισχυρότερη από τις αρκούδες, ο Woof, προκαλεί τον βασιλιά σε μάχη για να κερδίσει τη βασιλεία.

Κατανοώντας τις απόψεις τους για το φτερωτό δέρμα του, ο βασιλιάς δέχεται την πρόκληση του Woof. Και παρ' όλο που του λείπει η γούνα του, ο βασιλιάς ετοιμάζεται θαρραλέα να πολεμήσει στα φτερά του. Προσεγγίζει τη μάχη με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα.

Μέσα από αυτή την αρκτική ιστορία, ο Baum αποδεικνύει ότι ενώ αντιμετωπίζουμε τους πολλούς πόνους και τις αποτυχίες στη ζωή, πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια, το θάρρος και την καλοσύνη. Αυτά τα χαρακτηριστικά, και όχι η εμφάνιση, καθορίζουν το αληθινό μεγαλείο.

Ο Baum τονίζει, όπως είπε ο Άγγλος πρωθυπουργός Ουΐνστον Τσώρτσιλ: «Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία: Αυτό που μετράει είναι το θάρρος να συνεχίσεις».

Με το θάρρος να μας καθοδηγεί, μπορούμε να σηκωθούμε από τις αποτυχίες και τον πόνο μας με αξιοπρέπεια και καλοσύνη στην καρδιά μας. Και ανεβαίνοντας πάνω από τις αποτυχίες μας, αποκτούμε σοφία και δύναμη. Ο χαρακτήρας μας, γεννημένος εκ νέου, όχι η εμφάνισή μας, θα μας κάνει γνωστούς και σεβαστούς.

Θα θέλατε να δείτε άλλα είδη άρθρων τέχνης και πολιτισμού; Στείλτε μας τις ιδέες ή τα σχόλιά σας στο features@epochtimes.nyc

*
Η Kate Vidimos είναι απόφοιτος του 2020 από το κολέγιο φιλελεύθερων τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Ντάλλας, όπου έλαβε το πτυχίο της στα αγγλικά. Σχεδιάζει να ακολουθήσει όλες τις μορφές αφήγησης (ειδικά τον κινηματογράφο) και αυτή τη στιγμή εργάζεται για την ολοκλήρωση και την εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου.
ΠΗΓΗ: https://www.theepochtimes.com/bright/l-frank-baums-short-story-the-king-of-the-polar-bears-5509783


Μετάφραση: Μαριγώ Ζαραφοπούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!