Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Ένα διάλειμμα για το φεγγάρι.


Η NASA απονέμει τον τίτλο της "Αστρονομικής Εικόνας της Ημέρας" στην φωτογραφία του φεγγαριού Ιταλού φωτογράφου


https://apod.nasa.gov/apod/ap231225.html

Η NASA απένειμε τον τίτλο την ημέρα των Χριστουγέννων σε μια φωτογραφία του φεγγαριού που χρειάστηκε έξι χρόνια για να τελειοποιήσει ο φωτογράφος της.


Ένα πλάνο της Σελήνης ευθυγραμμίστηκε τέλεια με τον τρούλο της Βασιλικής της Superga και την άκρη του Monviso, κοντά στο Τορίνο της Ιταλίας στις 15 Δεκεμβρίου 2023. — X/@JamesLucasIT μέσω Valerio Minato

Μια σπανιότατη φωτογραφία του φεγγαριού από έναν φωτογράφο από την ιταλική πόλη του Τορίνο βραβεύτηκε ως «Αστρονομική Εικόνα της Ημέρας» για τα Χριστούγεννα του 2023 από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).

Ο Valerio Minato τράβηξε μια υπέροχη φωτογραφία του φεγγαριού, τέλεια ευθυγραμμισμένη με τον τρούλο της Βασιλικής της Superga, που βρίσκεται κοντά στο Τορίνο, και την άκρη του Monviso, επίσης γνωστού ως Monte Viso, το υψηλότερο βουνό των Κοττιανών Άλπεων.

Ο Minato μοιράστηκε ότι είχε την ιδέα για αυτή τη φωτογραφία το 2017 και από τότε ξεκίνησε η εμμονή του να απαθανατίσει το φεγγάρι μαζί με τον καθεδρικό ναό και το βουνό στην ίδια λήψη.

Αποκάλυψε επίσης ότι του πήρε έξι χρόνια για να πάρει την τέλεια λήψη.

«Το μυστικό; Αλλάζοντας προοπτική και γνωρίζοντας να περιμένουμε».

Μιλώντας στην 'Corriere Torino', ένα πρακτορείο ειδήσεων με έδρα το Τορίνο, ο Minato είπε: «Φωτογραφίζω από το 2012, πρώτα στο Τορίνο και στη συνέχεια στη γύρω περιοχή, για να δω την πόλη από διαφορετικά σημεία και αποστάσεις. Κάποια στιγμή άρχισα να ψάχνω το σημείο που να έχω τον θόλο της Superga και το όρος Monviso τέλεια ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους.

«Το εντόπισα το 2017 σε ένα λόφο στην περιοχή Chivassese μεταξύ San Raffaele Cimena και Castagneto Po, 40 λεπτά με το αυτοκίνητο. Από τότε η εμμονή ήταν να πλαισιωθούν και οι δύο από ένα ουράνιο σώμα».

Ο Minato μελέτησε σχολαστικά τις φάσεις του φεγγαριού, τη θέση του ορίζοντα και τον καιρό με ακρίβεια ενός δεκάτου του βαθμού για τη λήψη.

Είπε ότι το φεγγάρι, μία φορά το χρόνο, βρίσκεται «ακριβώς εκεί με κυκλική εμφάνιση, στην περίπτωση αυτή, η ημισέληνος μισοφωτισμένη και η άλλη τονίζεται από το σταχτί φως της αντανάκλασης».

Μοιράστηκε επίσης ότι ο καιρός εκείνη την ημέρα, για πέντε χρόνια, ήταν συννεφιασμένος και στις 15 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τις 7 μ.μ., ήταν τελικά σε θέση να κάνει τη λήψη.

moon
Αυτό το βίντεο δείχνει στιγμές που οδηγούν στην τέλεια λήψη του φεγγαριού από τον Valerio Minato. — Facebook/Valerio Minato pH

Ενώ ορισμένοι netizens εκτίμησαν τη δουλειά του στη σελίδα του στο Facebook και τον ευχαρίστησαν που τους έδειξε το Τορίνο «με νέα μάτια», πολλοί τον κατηγόρησαν επίσης ότι χρησιμοποιεί «φωτομοντάζ ή τεχνητή νοημοσύνη».

Απάντησε σε αυτές τις κατηγορίες: «Δεν πρέπει να έχουμε την ιδέα ότι μόνο η τεχνολογία μπορεί τώρα να μας εκπλήξει. Μερικές φορές η τεχνική, η υπομονή και το πνεύμα της παρατηρητικότητας αρκούν».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να συνεχίσουμε στο δικό μας μονοπάτι, βέβαιοι ότι στην κοινότητα των φωτογράφων, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι ικανοί να εκτιμήσουν την αυθεντικότητα. Μια προσεγμένη και προετοιμασμένη φωτογραφία θα υπερέχει οποιουδήποτε τεχνητού προϊόντος.



ΠΗΓΗ: https://www.geo.tv/latest/524652-nasa-awards-astronomy-picture-of-the-day-to-italian-photographers-shot-of-moon


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Αληθινά μεγάλη τέχνη η φωτογραφία!
    Τί συνδυασμός αλήθεια.
    Παίζει σίγουρα μεγάλο ρόλο η εμπειρία αλλά καί ο κατάλληλος ( πανάκριβος ) εξοπλισμός!
    Ευχαριστούμε πολύ Μαριγώ μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!