Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO: Ειδικός στον κυβερνοχώρο αποκαλύπτει πώς οι Κινέζοι χάκερ θα μπορούσαν να παραλύσουν την Αμερική και να μετατρέψουν τον εφιάλτη της ταινίας «Leave the World Behind» σε πραγματικότητα: «Θα ξέρετε μόνο ότι ο πόλεμος έχει αρχίσει... όταν σβήσουν τα τηλέφωνα»

Το αποκαλυπτικό θρίλερ του Netflix "Leave the World Behind", με πρωταγωνιστές τους Τζούλια Ρόμπερτς (δεξιά), Μαχερσάλα Άλι (αριστερά) και Ήθαν Χωκ (κέντρο) βασίζεται σε βιβλίο του Ρουμάαν Αλάμ και έχει τρομοκρατήσει το κοινό των ΗΠΑ.



ΑΠΟ ΤΟΝ MORGAN WRIGHT ΓΙΑ ΤΗΝ DAILYMAIL.COM

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 12:00 GMT, 27 Δεκεμβρίου 2023 | ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13:20 GMT, 27 Δεκεμβρίου 2023


Ο Morgan Wright είναι επικεφαλής σύμβουλος ασφαλείας για την εταιρεία κυβερνοασφάλειας SentinelOne.

Χωρίς τηλέφωνα. Χωρίς internet. Χωρίς δορυφόρους.

Πετρελαιοφόρα που προσαράζουν. Αεροπλάνα που πέφτουν από τον ουρανό.

Φλαμίνγκο στην πισίνα. Ελάφια ζόμπυ στην πίσω αυλή.

Ένα χάος χωρίς εξήγηση.


Το αποκαλυπτικό θρίλλερ του Netflix "Leave the World Behind", με πρωταγωνιστές τους Τζούλια Ρόμπερτς, Μαχερσάλα Άλι και Ήθαν Χωκ, βασίζεται σε βιβλίο του Ρουμάαν Αλάμ και έχει τρομοκρατήσει το κοινό των ΗΠΑ.

Η ταινία απεικονίζει έναν σύγχρονο κόσμο σε κατάρρευση. Ένα άγνωστο φαινόμενο - μια ξένη κυβερνοεπίθεση, μια διαστρική δύναμη ή μια παγκόσμια κλίκα - χτυπά ζωτικής σημασίας υποδομές των ΗΠΑ και, για κάποιο ανεξήγητο σκοπό, βυθίζει την Αμερική σε έναν εφιάλτη.

Η εταιρεία παραγωγής του Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται πίσω από την ταινία και ο σκηνοθέτης της λέει ότι ο πρώην πρόεδρος «ήταν σε θέση να με γειώσει λίγο για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα στην πραγματικότητα».

Έχει αυτή η δυστοπία τη σφραγίδα της προεδρικής έγκρισης; Θα μπορούσε κάτι από αυτά να συμβεί πραγματικά;

Εν ολίγοις, ναι.

Κάτι θα έπρεπε να ξέρω. Έχω μελετήσει επιθέσεις που στοχεύουν στη δημιουργία πραγματικού χάους (εκτός από τα φλαμίνγκο, φυσικά), ως ανώτερος σύμβουλος επιβολής του νόμου για την Εθνική Συνέλευση των Ρεπουμπλικάνων το 2012.

Ως πρώην ανώτερος σύμβουλος στο Πρόγραμμα Αντιτρομοκρατικής Βοήθειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μέρος της αποστολής μου ήταν να βοηθήσω τις χώρες εταίρους να υπερασπιστούν τις δικές τους κρίσιμες υποδομές.

Τώρα, ως επικεφαλής σύμβουλος ασφαλείας για την εταιρεία κυβερνοασφάλειας SentinelOne, η άμυνα κατά του ransomware και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που χρηματοδοτούνται από το κράτος είναι η δουλειά μου.


Χωρίς τηλέφωνα. Χωρίς internet. Χωρίς δορυφόρους. Πετρελαιοφόρα που προσαράζουν. Αεροπλάνα που πέφτουν από τον ουρανό. Φλαμίνγκο στην πισίνα. Ελάφια ζόμπυ στην πίσω αυλή. Ένα ανεξήγητο χάος. (Επάνω) Σκηνή από την ταινία "Leave the World Behind" - Η Νέα Υόρκη δέχεται επίθεση

Η Κίνα και η Ρωσσία είναι τα μόνα αντίπαλα έθνη-κράτη με τη στρατιωτική και ικανότητα στον κυβερνοχώρο να διεξάγουν ολοκληρωτικό παγκόσμιο πόλεμο. Αυτοί οι εχθροί της Αμερικής δεν χρειάζεται να καταρρίψουν επιβατικά αεροπλάνα ή να σαμποτάρουν σούπερ δεξαμενόπλοια για να προκαλέσουν χάος.

Χάκερ που συνδέονται με τον κινεζικό στρατό έχουν ήδη διεισδύσει ψηφιακά σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης ύδρευσης στη Χαβάη, ενός λιμανιού της Δυτικής Ακτής και ενός αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Washington Post.

Θυμηθείτε τον πανικό που πυροδότησε η ομάδα ransomware DarkSide που συνδέεται με τη Ρωσσία και επιτέθηκε στον αποικιακό αγωγό στις 7 Μαΐου 2021. Το σύστημα παράδοσης πετρελαίου είναι το μεγαλύτερο του είδους του στις ΗΠΑ, μεταφέροντας το 45% της προμήθειας καυσίμων της Ανατολικής Ακτής.

Τα ειδησεογραφικά κανάλια έδειξαν εικόνες αυτοκινήτων στην ουρά χιλιομέτρων καθώς τα βενζινάδικα από τη Βιρτζίνια έως τη Φλόριντα στέρεψαν και αναγκάστηκαν να κλείσουν. Η Βόρεια Καρολίνα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν είχε σημασία ότι η επίθεση διήρκεσε μόνο λίγες μέρες. Δεν είχε σημασία ότι η προσφορά πετρελαίου δεν χάθηκε ή ότι η κυβέρνηση προειδοποιούσε όλους να παραμείνουν ήρεμοι.

Ο φόβος ήταν πραγματικός - και αυτός είναι ένας πρόδρομος για να γονατίσει ένα έθνος.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε πρόσφατα τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι πρόθεσή του είναι να «επανενώσει» την Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα. Εάν το Πεκίνο αποφασίσει να εισβάλει στο νησιωτικό έθνος, τότε περιμένετε από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να επιδιώξουν να καθηλώσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια εσωτερική κρίση.

Το πρώτο κύμα διαταραχής πιθανότατα θα στόχευε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Χιούστον, το Φοίνιξ ή η Φιλαδέλφεια.


Τα ειδησεογραφικά κανάλια έδειξαν εικόνες αυτοκινήτων στην ουρά χιλιομέτρων καθώς τα βενζινάδικα από τη Βιρτζίνια έως τη Φλόριντα στέρεψαν και αναγκάστηκαν να κλείσουν. Η Βόρεια Καρολίνα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. (Επάνω) Αυτοκίνητα περιμένουν βενζίνη στην Ατλάντα, Georgia Costco τον Μάιο του 2021


Θυμηθείτε τον πανικό που πυροδότησε η ομάδα ransomware DarkSide που συνδέεται με τη Ρωσσία και επιτέθηκε στον αποικιακό αγωγό στις 7 Μαΐου 2021. (Επάνω) Ο σταθμός Exxon ξεμένει από φυσικό αέριο μετά την επίθεση στον αγωγό Colonial τον Μάϊο του 2021


Η διακοπή ρεύματος σε 100 σπίτια θα δημιουργούσε ελάχιστο ενδιαφέρον και θα είχε αμελητέο αντίκτυπο. Ο στόχος μιας επίθεσης εξουσίας είναι να προκαλέσει μαζική αναστάτωση και να δημιουργήσει τις συνθήκες για να συντρίψει τη δημόσια ασφάλεια και την αντίδραση των ομοσπονδιακών αρχών.

Ίσως, οι Κινέζοι θα έβγαζαν μια σελίδα από το ρωσικό εγχειρίδιο στον κυβερνοχώρο.

Στις 23 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από τότε που η Ρωσσία επιτέθηκε στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας με το κακόβουλο λογισμικό BlackEnergy, έναν κακόβουλο ιό υπολογιστή που έκλεισε τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Η επίθεση διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε πάνω από 250.000 σπίτια και επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Η BlackEnergy ξεκίνησε από ένα email που δημιουργήθηκε για να μοιάζει σαν να προέρχεται από το ουκρανικό κοινοβούλιο. Όταν άνοιξε, το συνημμένο του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένα έγγραφο του Word, έδωσε στους επιτιθέμενους πρόσβαση στο σύστημα.

Το ρωσικό κακόβουλο λογισμικό κατέστησε αδύνατο για τους Ουκρανούς μηχανικούς και τεχνικούς να ελέγξουν το ηλεκτρικό δίκτυο. Η ηλεκτροδότηση στις κύριες εγκαταστάσεις, μαζί με την εφεδρική ισχύ, διακόπηκε εντελώς. Οι υπολογιστές που ελέγχουν τη διαχείριση του βοηθητικού προγράμματος σκουπίστηκαν και δεν ήταν δυνατή η επανεκκίνηση. Η αστοχία μετά την αστοχία κλιμακώθηκε μέσω τριάντα συστημάτων υποσταθμών. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να αποκατασταθεί ο έλεγχος και μόνο σε χειροκίνητη, βαριά περιορισμένη λειτουργία.


Στις 23 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από τότε που η Ρωσσία επιτέθηκε στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας με το κακόβουλο λογισμικό BlackEnergy, έναν κακόβουλο ιό υπολογιστή που έκλεισε τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Η επίθεση διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε πάνω από 250.000 σπίτια και επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. (Επάνω) Σκηνή από το "Leave the World Behind" - Το CNN μεταδίδει ειδήσεις για κυβερνοεπίθεση


Το πρώτο κύμα διαταραχής πιθανότατα θα στόχευε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Χιούστον, το Φοίνιξ ή η Φιλαδέλφεια. (Επάνω) Σκηνή από το "Leave the World Behind" - Αυτοοδηγούμενα οχήματα Telsa συγκρούονται κάνοντας τους δρόμους αδιάβατους



Το γεγονός που κανείς δεν ήλπιζε ότι θα συμβεί συνέβη - και άλλαξε μόνιμα τη συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κίνα θα επιτεθεί επίσης σε κρίσιμες υποδομές στο Γκουάμ, το νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού Ωκεανού που βρίσκεται λιγότερο από 2.000 μίλια από την Ταϊβάν. Είναι εδώ που οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα οργανώσουν μια στρατιωτική άμυνα της Ταϊβάν. Ταυτόχρονα, θα στόχευαν τις επικοινωνίες των ΗΠΑ.

Και πάλι, το Κρεμλίνο παρέχει το σχέδιο.

Κατά την έναρξη του πολέμου Ρωσσίας-Ουκρανίας το 2014, η Ρωσσία ανέπτυξε ένα νέο όπλο στον κυβερνοχώρο χτυπώντας την ουκρανική υποδομή διοίκησης και ελέγχου - κόβοντας τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των στρατηγών στο Κίεβο και των δυνάμεών τους στο έδαφος.

Σε ένα από αυτά τα όπλα δόθηκε το όνομα AcidRain. Χτύπησε μόντεμ υψηλής ταχύτητας που βασίζονται σε δορυφόρους, καθιστώντας τα μη λειτουργικά, αποκόπτοντας ζωτικά κανάλια επικοινωνίας.

Το AcidRain δεν σταμάτησε εκεί. Το κακόβουλο λογισμικό διαχύθηκε κατά λάθος στη Γερμανία, εταίρο του ΝΑΤΟ, και έθεσε εκτός ελέγχου 5.800 ανεμογεννητριών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα έθνος του ΝΑΤΟ έχει πληγεί από ρωσικές επιθέσεις. Το πιο καταστροφικό χτύπημα στον κυβερνοχώρο στην ιστορία ήταν το ransomware NotPetya που πήδηξε τον περιορισμό στην Ουκρανία για να μολύνει σχεδόν 100 εταιρείες, προκαλώντας ζημιές άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων - όλα από ένα μόνο κομμάτι κώδικα.

Σε απάντηση σε αυτά τα περιστατικά, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoană προειδοποίησε τον Ιανουάριο του 2022 ότι περαιτέρω κυβερνοπόλεμος εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για να προκαλέσει μια απάντηση του Άρθρου 5 - συλλογικά αντίποινα - Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Τις ημέρες που ακολούθησαν αυτή την υποθετική κινεζική επίθεση στις αμερικανικές υποδομές, η Κίνα θα ξεκινούσε τις δικές της στρατιωτικές επιχειρήσεις, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα αντιμετώπιζαν εσωτερική αναταραχή.


Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Rumaan Alam του 2020, η ταινία ακολουθεί την οικογένεια Sanford καθώς αναχωρούν από το διαμέρισμά τους στο Μπρούκλιν για διακοπές σε ένα πολυτελές μοντερνιστικό ενοικιαζόμενο σπίτι στο Λονγκ Άϊλαντ

Αλλά να είστε σίγουροι, όπως η Κίνα και η Ρωσσία προετοιμάζουν αυτό το ψηφιακό πεδίο μάχης εδώ και χρόνια, το ίδιο έχουν κάνει και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους.

Το κοινό των ΗΠΑ δεν γνωρίζει συχνά αυτόν τον ψυχρό κυβερνοπόλεμο, επειδή μεγάλο μέρος του παραμένει απόρρητο και οι αυταρχικοί εχθροί της Αμερικής είναι πολύ καλοί στο να φιμώνουν τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης τους. Αν και από καιρό σε καιρό, τα νέα αυτού του αγώνα θα διαδέχονται.

Ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα, η Επιχείρηση Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την επιτυχή απενεργοποίηση των ιρανικών φυγοκεντρητών.

Ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους το 2006 και συνεχίστηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα, αυτή η επιχείρηση σαμποτάζ προσπάθησε να υπονομεύσει τον αγώνα της Τεχεράνης για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το Stuxnet, το πρώτο πραγματικό κυβερνοόπλο, το οποίο διείσδυσε στον πυρηνικό σταθμό Natanz του Ιράν προκαλώντας φυγοκεντρητές, εν αγνοία των χειριστών, να περιστραφούν εκτός ελέγχου. Το κακόβουλο λογισμικό έγινε γνωστό για πρώτη φορά το 2010 όταν ανακαλύφθηκε από μια εταιρεία της Λευκορωσίας.

Τώρα, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, φανταστείτε τι είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ για να αντεπιτεθούν σε περίπτωση που οι αντίπαλοί τους κλιμακώσουν τις εχθροπραξίες.



ΠΗΓΗ: https://www.dailymail.co.uk/news/article-12901545/leave-world-cyber-attack-china-morgan-wright.html


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!