Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΙΒΑΛΩΝ



Οι συμμορίες ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Αϊτής, η κυβέρνηση έχει πάψει να υπάρχει. Το οργανωμένο έγκλημα νικά κράτη της Κεντρικής Αμερικής. Στη Δύση, οι άνθρωποι κοιτάζουν από την άλλη πλευρά.


24.03.2024


Δρόμοι γεμάτοι πτώματα, φλεγόμενα σπίτια και αυτοκίνητα, πυροβολισμοί και ουρλιαχτά ανθρώπων. 

Αυτό που ακούγεται σαν μια υπερπαραγωγή του Χόλλυγουντ είναι πραγματικότητα στο μικρό κράτος της Καραϊβικής της Αϊτής. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της τελικής κατάρρευσης. Δεν έχει απομείνει σχεδόν καμμία κρατική αρχή, αντ' αυτού βαριά οπλισμένες συμμορίες ελέγχουν τη χώρα. 

Στο επίκεντρο αυτής της κρίσης βρίσκεται μια δυσοίωνη φιγούρα: ο Jimmy Chérizier, γνωστός με το ψευδώνυμο "Μπάρμπεκιου". Ο πρώην αστυνομικός είναι ο αρχηγός μιας από τις πιο ισχυρές συμμορίες της χώρας.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, η Αϊτή δεν μπόρεσε να σταθεί ξανά στα πόδια της. Η πολιτική αναταραχή χαρακτηρίζει τη χώρα. Ο θάνατος του τελευταίου προέδρου, Jovenel Moïse, σχεδόν πριν από τρία χρόνια, δημιούργησε ένα κενό εξουσίας που δεν έχει καλυφθεί μέχρι σήμερα. 

Ο αρχηγός της συμμορίας Chérizier βλέπει την κρίση ως ευκαιρία για να αδράξει τη χώρα. 

Οι τελευταίες τακτικές εκλογές διεξήχθησαν το 2016. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ariel Henry ηγείτο αποτελεσματικά της χώρας. Παραιτήθηκε στις 12 Μαρτίου. Εκτός από την πολιτική αναταραχή, η χώρα χαρακτηρίζεται από πληθωρισμό, φτώχεια και πείνα.

Οι συμμορίες ελέγχουν περίπου το 80% της πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς, και δρουν σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητοι από την αστυνομία. Αυτοχρηματοδοτούνται μέσω εκβιασμών και απαγωγών, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας. 

Η G-9, υπό την ηγεσία του Chérizier, διαδραματίζει βασικό ρόλο σε ένα σύστημα βίας και ελέγχου που συνεχίζει να κυριαρχεί στην Αϊτή. Ο ηγέτης του G-9 βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστροφής. 

Ο Chérizier βλέπει τον εαυτό του ως επαναστάτη και προστάτη των φτωχών, όπως ένας Αϊτινός Ρομπέν των Δασών. Αλλά η πραγματικότητα της ηγεσίας του είναι πολύ πιο περίπλοκη και προβληματική. Υπό την αιγίδα του, η συμμορία G-9 είναι υπεύθυνη για πολλές πράξεις βίας.

Οι προσπάθειες του Chérizier να ανατρέψει την κυβέρνηση του προσωρινού πρωθυπουργού Ariel Henry έχουν βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Η βία των συμμοριών επιδεινώνει την αστάθεια στην Αϊτή. Ξανά και ξανά, εικόνες και βίντεο δείχνουν τη χώρα και ειδικά την πρωτεύουσα στις φλόγες. Κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα καίγονται. Οι φυλακές έχουν καταληφθεί από συμμορίες και χιλιάδες χιλιάδων σκληροί εγκληματίες είναι και πάλι ελεύθεροι.

Οι λίγοι αστυνομικοί που εξακολουθούν να εμφανίζονται για δουλειά προσπαθούν να σώσουν ό, τι μπορεί ακόμα να σωθεί. Πιο πρόσφατα, οι υπόλοιπες κρατικές δυνάμεις έδωσαν αιματηρές μάχες μπροστά από την κεντρική τράπεζα της Αϊτής. Η βία στο μικρό κράτος της Καραϊβικής δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς, είναι γεμάτοι πτώματα. Η ομάδα του Chérizier φέρεται να έλαβε οικονομική υποστήριξη από την τελευταία κυβέρνηση εδώ και χρόνια.

Ο Chérizier βλέπει τον εαυτό του να ευθυγραμμίζεται με επαναστάτες όπως ο Τσε Γκεβάρα. Αλλά αφήνει επίσης να λάμψει ξανά και ξανά ότι μπορεί να ταυτιστεί ακόμα καλύτερα με τον δικτάτορα της Αϊτής François "Papa Doc" Duvalier ως πρότυπο. Ο Duvalier ανέλαβε το αξίωμα του προέδρου τον Οκτώβριο του 1957. Μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος ένα χρόνο αργότερα, ο "Papa Doc" εγκαθίδρυσε μια βάναυση δικτατορία μέχρι το θάνατό του το 1971. Ο τότε 19χρονος γιος του Jean-Claude Duvalier, γνωστός ως "Baby Doc", ανέλαβε τη χώρα μετά το θάνατο του "Papa Doc".

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ CHÉRIZIER

Παρά την απεικόνιση του εαυτού του ως απελευθερωτή, ο πληθυσμός της Αϊτής υποφέρει όλο και περισσότερο από την κλιμάκωση της βίας και της αναρχίας. Σε μια αντιεπαγγελματική και αυθόρμητη δήλωση, ο Chérizier αποκάλυψε τις βάναυσες προθέσεις του: «Δεν θέλουμε να σας πούμε ψέμματα. Δεν βρισκόμαστε σε μια ειρηνική επανάσταση. Κάνουμε μια αιματηρή επανάσταση στη χώρα, επειδή αυτό το σύστημα είναι ένα σύστημα απαρτχάϊντ, ένα κακό σύστημα. Αλλοίμονο σε όποιον κρύβει στο ξενοδοχείο του έναν πολιτικό που συνεργάζεται με τον Ariel Henry», δήλωσε ο Chérizier.

Λόγω διασυνδέσεων με μια σειρά φρικτών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής στις φτωχογειτονιές της La Saline, στην οποία σκοτώθηκαν 71 άνθρωποι, βιάστηκαν 7 γυναίκες και κάηκαν 400 σπίτια, ο Chérizier απολύθηκε από την αστυνομική υπηρεσία το 2018. 

Ο Chérizier αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και μπήκε ενεργά στη ζωή των συμμοριών. Ανέλαβε την ηγεσία της «G9 and Family», μιας συμμορίας που κυριαρχεί στις φτωχογειτονιές και σε μεγάλο μέρος των δρόμων της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς.

Ο ίδιος ο αρχηγός της συμμορίας λέει ότι ήταν το επάγγελμα της μητέρας του – η πώληση τηγανητού κοτόπουλου – που του χάρισε το παρατσούκλι «μπάρμπεκιου». Ωστόσο, αρκετοί από τους αντιπάλους και τους συντρόφους του λένε ότι η προέλευση του ψευδώνυμου έγκειται στην τάση του Chérizier να βάζει φωτιά σε ανθρώπους και σπίτια.

Άλλοι αποδίδουν την προέλευση σε κατηγορίες για κανιβαλισμό, οι οποίες συνδέονται επανειλημμένα με τη συμμορία G-9. Καθώς το "Barbecue" κερδίζει δημοτικότητα, εμφανίστηκε ένα ανησυχητικό βίντεο που δείχνει ένα μέλος μιας ομάδας ύποπτης για κανιβαλισμό - να τρώει ανθρώπινα λείψανα.

Στο 'X' (πρώην Twitter), ένας άνδρας από την Αϊτή φαίνεται να κόβει κρέας από το πόδι ενός φλεγόμενου ανθρώπινου πτώματος και να το τρώει. Ορισμένα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο 'X' έχουν έκτοτε διαγραφεί. Σύμφωνα με αναφορές, τα καταγεγραμμένα γεγονότα είναι ήδη δύο ετών. 

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι υπάρχει κανιβαλισμός στους δρόμους της Αϊτής. Η Daily Express των ΗΠΑ, επικαλούμενη έναν τοπικό δημοσιογράφο, ανέφερε: «Έχουν κυκλοφορήσει πλάνα από αρχηγούς συμμοριών που τρώνε τα θύματά τους. Υπάρχουν επίσης ηχογραφήσεις ανθρώπων που βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της απαγωγής τους», δήλωσε ο αϊτινός δημοσιογράφος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σε μια δήλωση σχετικά με το βίντεο και τη σχετική συζήτηση, ο Nayib Bukele, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, σχολίασε επίσης, αναφερόμενος σε παρόμοιες συνθήκες που είχαν ήδη συμβεί στη χώρα του. Τόνισε την ανάγκη εξάλειψης των συμμοριών στην Αϊτή: «Είδαμε παρόμοιες εικόνες στο Ελ Σαλβαδόρ πριν από μερικά χρόνια. Συμμορίες που λούζονται με τα κρανία των θυμάτων τους. Όλοι οι «ειδικοί» είπαν ότι δεν μπορούσαν να ηττηθούν επειδή ήταν ένα «εγγενές μέρος της κοινωνίας μας». Έκαναν λάθος. Τους έχουμε αφανίσει. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και στην Αϊτή», έγραψε ο Bukele.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμμία προοπτική βελτίωσης. Η Αϊτή μπορεί τώρα να περιγραφεί με βεβαιότητα ως «αποτυχημένο κράτος». Είναι απίθανο η Αϊτή να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της μόνη της. Η γειτονική χώρα, η Δομινικανή Δημοκρατία, με την οποία η Αϊτή μοιράζεται το νησί Ισπανιόλα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα παράσχει βοήθεια και δεν θα δεχθεί πρόσφυγες.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Chérizier, αλλά η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων είναι περιορισμένη. Λίγο πριν από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, ο πρώην πρωθυπουργός Ariel Henry υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την Κένυα. Τώρα η Κένυα θέλει να στείλει μια αστυνομική αποστολή στην Καραϊβική για να διασφαλίσει τη σταθερότητα.


ΠΗΓΗ: Haiti - zwischen Krieg und Kannibalen - Apollo News (apollo-news.net)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!