Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Το άτμισμα (ηλεκτρονικό τσιγάρο) επιδεινώνει την ποιότητα του ύπνου και τον ψυχισμό των νέων


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το άτμισμα ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ποιότητα του ύπνου και την ψυχική υγεία των νεαρών ενηλίκων. Φωτογραφία: iStock


Του Gustav Eisenreich13 Μαρτίου 2024

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κατανάλωση ατμίσματος (ηλεκτρονικό τσιγάρο) έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου και την ψυχική υγεία των νεαρών ενηλίκων. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Surrey στο Guildford στο Ηνωμένο Βασίλειο διερεύνησαν πρόσφατα τη σχέση μεταξύ ατμίσματος, ποιότητας ύπνου και ψυχικής υγείας σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 25 ετών.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες έθεσαν στον εαυτό τους ερωτήματα όπως: Χρησιμοποιούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πιο συχνά όταν οι νέοι είναι μόνοι ή σε παρέα; Και είναι οι καταναλωτές πιο προσεκτικοί ή αρνητικοί από τους μη καπνιστές;

"Κάτι που έχει φρουτώδη γεύση δεν μπορεί να είναι επικίνδυνο";

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποιότητα ύπνου των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων ήταν σημαντικά χειρότερη από εκείνη των μη καπνιστών της ίδιας ηλικίας. Επιπλέον, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των καπνιστών είχαν συμπτώματα αϋπνίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διεγερτικές ιδιότητες της νικοτίνης θα μπορούσαν να είναι η αιτία του κακού ύπνου. Η έλλειψη ύπνου, με τη σειρά της, μπορεί τελικά να αυξήσει την κατανάλωση των καπνιστών για να αντισταθμίσει τον λήθαργο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Είναι πλέον σύνηθες να παρατηρούμε νέους ανθρώπους να ατμίζουν. Η εμφάνιση τέτοιων καταστημάτων καθιστά τα προϊόντα πιο εύκολα διαθέσιμα και αυξάνει τον πειρασμό να τα αγοράσετε. Ανησυχητικά, πολλοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν τους κινδύνους τέτοιων προϊόντων ή απλά τους υποβαθμίζουν επειδή πιστεύουν ότι κάτι που έχει φρουτώδη γεύση δεν μπορεί να είναι επιβλαβές. Αλλά αυτό δεν αληθεύει [...]», λέει ο Δρ Simon Evans, ανώτερος λέκτορας νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Έτσι, τα προϊόντα του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχουν επίσης νικοτίνη, η οποία είναι γνωστό ότι έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων κατάχρησης ουσιών.

Βγείτε από τον φαύλο κύκλο του ατμίσματος

Πολλοί ερευνητές και γιατροί παραπονιούνται ότι λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου. Για να καλύψει αυτό το κενό, η ομάδα ερευνητών του Δρ Evans ρώτησε 263 μη καπνιστές και 49 καπνιστές σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος, την ποιότητα του ύπνου τους και την ψυχική τους υγεία.

Αποδείχθηκε ότι η ομάδα των καπνιστών είχε αυξημένο επίπεδο άγχους. Οι ερευνητές ταξινόμησαν συνολικά το 95,9% από αυτούς ως άτομα με κλινικά συμπτώματα άγχους. Δηλαδή, μόνο ένας στους 25 καπνιστές δεν είχε άγχος. Επιπλέον, το 73,5% των καπνιστών είχαν αϋπνίες – σε σύγκριση με μόνο το 40% των μη χρηστών.

Οι χρήστες ατμίσματος ανέφεραν επίσης υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς, τα οποία οι ερευνητές είπαν ότι θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη ζωή που έχουν οι άνθρωποι που έχουν αϋπνία. Για παράδειγμα, προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι νεαροί ενήλικες που τείνουν να μένουν ξύπνιοι αργά τη νύχτα συχνά βιώνουν λιγώτερη κοινωνική προσοχή.


Για πρώτη φορά, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το επίπεδο της προσοχής και μελαγχολίας. Διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές είχαν σημαντικά λιγώτερη ενσυνειδητότητα και η μελαγχολία ήταν πιο έντονες από ό, τι μεταξύ των μη χρηστών. Εάν οι νέοι καλλιεργούσαν περισσότερη ενσυνειδητότητα, αυτό θα μπορούσε να τους προστατεύσει από το να αρχίσουν να καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα - ειδικά εάν το κάπνισμα χρησιμεύει ως απόσπαση της προσοχής από την υπερβολική μελαγχολία.

«Το άτμισμα επηρεάζει όλους τους τομείς της σωματικής και ψυχικής υγείας [...] και μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος όπου χρησιμοποιείτε το κάπνισμα για να ανακουφίσετε το άγχος, αλλά στη συνέχεια δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ακόμα χειρότερα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Δρ Evans. «Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι η εστίαση στην ενσυνειδητότητα και την καταπολέμηση του μηρυκασμού μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση της κατανάλωσης μεταξύ των νέων».

Ποια είναι η κατάσταση στη Γερμανία;

Το άτμισμα μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί δραματικά παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με διάφορα επίσημα στοιχεία. Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) ανέφερε ότι ο όγκος των υποκατάστατων των προϊόντων καπνού, δηλαδή των υγρών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που φορολογήθηκαν το 2023 ανήλθε σε 1,2 εκατομμύρια λίτρα. – Σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι πωλήσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν πέρυσι.

Ταυτόχρονα, οι καπνιστές γίνονται όλο και πιο νέοι και νεότεροι, με αποτέλεσμα συχνά να πέφτουν κάτω από το νομικά προβλεπόμενο ελάχιστο όριο ηλικίας των 18 ετών. Σύμφωνα με την Caritasverband Kleve e. V. Ο αριθμός των καπνιστών ειδικών ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης, γνωστών και ως vapes, αυξήθηκε σημαντικά το 2022.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών, ο αριθμός αυξήθηκε από 2,4% σε 4,0% – σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό, δηλαδή σε συνολικά 240.000 νεαρούς ενήλικες. Η αύξηση μεταξύ των νέων ήταν ακόμη πιο σημαντική: όχι πλέον το 0,5% των ατόμων ηλικίας 14 έως 17 ετών κατανάλωνε άτμισμα, αλλά το 2,5% - δηλαδή σχεδόν 80.000 νέοι.

Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι πιο υγιεινά μόνο και μόνο επειδή περιέχουν λιγώτερες επιβλαβείς ουσίες από τα συμβατικά τσιγάρα. Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ισοδυναμεί με έως και 20 χιλιοστόγραμμα νικοτίνης, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου δύο πακέτα τσιγάρων. Ο ατμός είναι επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνος: Δεδομένου ότι είναι κρύος, διεισδύει στους πνεύμονες πιο εύκολα και μπορεί να απορροφηθεί ιδιαίτερα έντονα από τους πνεύμονες.



ΠΗΓΗ: Vaping verschlechtert Schlafqualität und Psyche junger Menschen (epochtimes.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!