Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Πράκτορας της MI6 ο Ναβάλνι;

Εικόνα: Transition News/Midjourney




Ο πρώην επικεφαλής της MI6 Christopher Steele εκφράζει την άποψη ότι ο θάνατος του Alexei Navalny θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν μακροπρόθεσμα. Ο πρώην αξιωματούχος της CIA Ray McGovern εικάζει ότι ο Navalny μπορεί να είχε δεσμούς με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και ότι οι Βρετανοί μπορεί να είχαν εμπλακεί στο θάνατό του. (παρακολουθήστε το βίντεο στο τέλος του άρθρου)

Ο θάνατος του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Alexei Navalny έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή και κυκλοφορούν διάφορες απόψεις σχετικά με το πιθανό υπόβαθρο. Εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη.

Μεταξύ άλλων, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και ο «εμβολιασμός» κατά του «Covid» είναι ύποπτοι. Μια ρωσική πηγή του RT υποψιάζεται ότι ένας θρόμβος αίματος οδήγησε στο θάνατο του αντιπολιτευόμενου - μία από τις παρενέργειες αυτών των ενέσεων.

Για τους δυτικούς πολιτικούς και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ο ένοχος είναι σε μεγάλο βαθμό σαφής: Ήταν ο Πούτιν. Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, Christopher Steele, εξέφρασε την άποψη ότι ο θάνατος του Navalny θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν μακροπρόθεσμα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Independant TV στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, δεν είχε σαφή άποψη επ' αυτού.

Σε μια διαδικτυακή εκπομπή των ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρώην αξιωματούχος της CIA Ray McGovern ήταν επικριτικός για τον Navalny. Ισχυρίστηκε ότι ο Navalny μπορεί να ήταν στη μισθοδοσία των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο McGovern επικαλείται μια κρυφή κάμερα που δείχνει έναν υπάλληλο του ιδρύματος του Navalny να συνωμοτεί με έναν πράκτορα της MI6. Το αναφέρει αυτό ως ένδειξη ότι ο Navalny είχε δεσμούς με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι Βρετανοί μπορεί να εμπλέκονται στον θάνατο του Navalny. Επισημαίνει τη στενή συνεργασία μεταξύ της MI6 και των ουκρανικών υπηρεσιών, καθώς και τα κίνητρα του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο του πολέμου για την Ουκρανία.

Η πρόσκληση της συζύγου του Navalny στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου πριν από το θάνατό του ερμηνεύεται από τον McGovern ως στρατηγικά σχεδιασμένη για να αποσπάσει την προσοχή από άλλες πολιτικές εξελίξεις που είναι λιγότερο ευνοϊκές για τη Δύση.

Ωστόσο, όλες οι πηγές που αναφέρθηκαν τονίζουν ότι αυτές οι δηλώσεις θα πρέπει να ληφθούν με επιφύλαξη, καθώς η περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο για ρωσική όσο και για δυτική προπαγάνδα. Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του Navalny παραμένουν ασαφείς προς το παρόν και οι διάφορες ερμηνείες απεικονίζουν την πολυπλοκότητα της υπόθεσης.



**********************

ΠΗΓΕΣ: 



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!